7 zalet gotowania na parze

czy warto gotować na parze - zalety gotowania na parze

Spis treści:

    Zmiana swojego stylu odżywiania na zdrowszy ma sporo plusów. Poprawisz swoją sylwetkę, polepszysz samopoczucie, a Twój organizm podziękuje Ci za to prawidłowym funkcjonowaniem. W tym artykule będę chciał Cię przekonać do gotowania na parze. Czy warto? Jakie są zalety? Sprawdź to. Zapraszam.

    Większość z nas, śmiem twierdzić, że głównie panie, bardzo dba o wygląd czy sylwetkę. Wszelkie boczki, zbyt duży brzuszek mogą prowadzić nawet do kompleksów. Co z tym można zrobić? Przede wszystkim ćwiczyć. Bieganie, jazda na rowerze, pływanie, siłownia, dłuższe spacery – aktywności fizycznych jest cała masa.

    Sam wysiłek fizyczny nie wystarczy jednak, gdy nieprawidłowo się odżywiasz. Sam sposób przygotowywania potraw odgrywa tu bardzo duże znaczenie.

    Szukając informacji na ten temat, prędzej czy później trafisz na zagadnienie poruszające kwestię gotowania na parze. Czy jest to lepsza metoda obróbki żywności niż smażenie czy gotowanie w wodzie? Poniżej kilka powodów na TAK.

    Żegnaj tłuszczyku

    Gotując na parze, uzyskasz przede wszystkim dania niskokaloryczne i lekkostrawne. Będą w zasadzie pozbawione tłuszczu, a co za tym idzie – zbędnych kalorii. Skutecznie wspomożesz odchudzanie. Nawet używanie pozornie zdrowych olejów nie może równać się z parą wodną.

    Pozbywasz się tym samym wielu szkodliwych substancji, które pojawiają się podczas smażenia, jak i produktów ułatwiających kuchenne prace przy innych sposobach przygotowywania potraw (chociażby masło, smalec).

    Zamiast tłuszczu, Twój organizm dostanie solidną dawkę witamin i wartościowych składników mineralnych, gdyż nie uciekają one z żywności jak w przypadku innych sposobów przygotowywania posiłku. Stają się również dużo łatwiejsze do strawienia, więc i problemy żołądkowe nie powinny Ci doskwierać.

    Ten powód na TAK przekonuje w zasadzie większość osób. Któż bowiem nie marzy o seksownej sylwetce, która przyciąga wzrok płci przeciwnej?

    Pieprzyć sól!

    Zastanów się, ile potraw czy przekąsek solisz? Dużo, prawda? Ta najpopularniejsza przyprawa na świecie w większych ilościach zatrzymuje wodę w organizmie. Nie pomaga to diecie, a dodatkowo zwiększa ciśnienie.

    Gotując na parze, nie musisz tak dokładnie solić potraw. Jeżeli już, to po ugotowaniu, a nigdy przed. Dobrą alternatywą dla soli są aromatyczne zioła (np. tymianek, bazylia).

    Poradnik na potem: Jak wyczyścić i odkamienić parowar?

    Smaczne i zdrowe – połączenie idealne?

    To, że gotowanie z wykorzystaniem pary jest zdrowe, to w zasadzie oczywistość. Co jednak ze smakiem gotowych dań przy tej technice gotowania? Czy czekają Cię mdłe potrawy, a jedzeniu ich będzie towarzyszył grymas na twarzy?

    Pewnie niektórych z Was zaskoczę, ale wszelkie potrawy z urządzenia gotującego na parze są niesamowicie smaczne – przynajmniej jak na mój gust, a gusta bywają różne. Dania zachowują bowiem naturalny smak i aromat. Mięso, ryby, warzywa – być może dotąd nawet nie znałeś idealnego smaku wielu potraw, które często spożywasz. Ja wiele smaków odkrywałem na nowo.

    Parowar philips avanced collection hd9170

    Jedzenie ładne, aromatyczne, ale i świeże

    Wspominałem już o zachowaniu naturalnego smaku i aromatu potraw gotowanych na parze. Wiąże się to również z ich kolorem i świeżością.

    Żywność będzie odpowiednio wilgotna i łatwa w trawieniu. Zachęci Cię do spożycia piękną prezencją. Być może polubisz nawet warzywa, których za nic na świecie nie chciałeś jeść w dzieciństwie (u mnie były to brokuły). Najwyższa świeżość dopiero co ugotowanych składników potrafi działać na nasze zmysły.

    Gotuj, co chcesz

    Co można gotować na parze? Bardzo dużo rzeczy. Wymieniłem już kilka głównych w poprzednich akapitach, czyli różnego rodzaju mięsa (drób, cielęcina itd.), warzywa, no i oczywiście zawsze zdrowe rybki.

    To dopiero początek góry lodowej, gdyż jajka, ziemniaczki, owoce morza, produkty sypkie (przede wszystkim ryż i kasza) czy kremy oraz musy można przygotować w funkcjonalnym urządzeniu do gotowania na parze. Menu jest długie, więc z pewnością działa na korzyść tego, że warto gotować na parze.

    Nie wiem, dlaczego, ale wiele osób kojarzy gotowanie parowe z wegetarianizmem. Też tak myśleliście? Okej, dania dla jaroszy wychodzą na parze super, ale nikt Ci nie karze rezygnować z mięska.

    Pomysł na kolejną lekturę: Jak gotować w elektrycznym parowarze?

    Szybkie i bezpieczne gotowanie dla każdego

    Obsługując bardziej zaawansowany sprzęt do tego typu przygotowywania posiłków, nie ryzykujesz właściwie przypalenia potraw. Jest to dużo bezpieczniejszy proces niż smażenie. Nawet rozgotowanie delikatniejszych potraw jest ciężkie do wykonania, choć warto pamiętać o dzieleniu chociażby mięsa na równe kawałki.

    Pokuszę się też o stwierdzenie, że nawet osoba mało obeznana w gotowaniu poradzi sobie z tym sposobem i dość szybko osiągnie dobry poziom umiejętności, aby codziennie robić samemu pyszne i niskokaloryczne obiadki.

    To wszystko jest przy tym zdecydowanie szybsze. Temperatura jest bowiem wyraźnie wyższa niż w przypadku tradycyjnego gotowania – osiąga 120°C, czyli o 20°C więcej. Dodam jedynie, że jeżeli wody brakuje, to najlepiej dolać ją wrzącą, gdyż chłodniejsza ciecz wprowadzi pewien zamęt z czasem gotowania.

    Wiele z tych zalet musi znaleźć potwierdzenie w urządzeniu, którego używasz, ale o tym będzie później, więc scrolluj dalej.

    Gotowanie na parze to nie trend

    Trendy w jedzeniu potrafią odmienić zdanie setek tysięcy osób. Chyba każdy już zetknął się np. z tematem żywności bezglutenowej. Nie będę tego oceniał, ale powiem jedno – gotowanie na parze od wielu lat zalecane jest przez dietetyków czy specjalistów od zdrowego żywienia. To nie jest wymysł czy chwilowa moda, gdyż tak naprawdę ciężko znaleźć wady gotowania na parze.

    Parowar morphy richards 48780 intellisteam

    Co jest potrzebne do gotowania na parze?

    Oprócz motywacji i chęci poprawienia swojego stylu żywienia potrzebujesz jakiegoś urządzenia kuchennego, które pozwoli Ci wykorzystywać opisywaną metodę obróbki żywności. Możliwości jest kilka:

    • Parowar elektryczny – dla mnie najkorzystniejsza opcja. Jest to zazwyczaj kilkupiętrowe urządzenie z segmentu małego AGD do kuchni ze sterowaniem elektronicznym lub manualnym. Wybór jest dość szeroki, a ceny nie są wcale kosmiczne. Sprawność oceniam bardzo dobrze. Tego typu sprzęt eliminuje też jedną z trudności gotowania na parze. Jedzenie nie styka się bowiem z wodą, a z samą parą. Ranking parowarów z obszernym poradnikiem wyjaśni Ci właściwie wszystko o tych sprytnych urządzeniach, bo niosą one za sobą kolejne korzyści.
    • Piekarnik z parowarem – nowoczesne piekarniki często posiadają tryb pracy wykorzystujący właśnie parę. Potrawy będą przez to chrupiące i jednocześnie soczyste.
    • Garnek parowy, zwany także parownikiem – w porównaniu do parowaru stawiamy go na kuchence, nie wykorzystując zasilania sieciowego. Garnki do gotowania są dość mocno zróżnicowane pod względem materiału wykonania (np. szklane, ceramiczne, stalowe, emaliowane), ilości poziomów na składniki czy całkowitej pojemności. Bez trudu można też znaleźć modele, które dedykowane są płytom ceramicznym, a nie tylko kuchenkom gazowym i elektrycznym.
    • Nakładka na garnek – zapewne najtańsze rozwiązanie. Przez małą pojemność raczej nie sprawdzi się dobrze przy gotowaniu bardziej złożonych dań.
    • Bambusowe naczynie do gotowania na parze – dość niszowa grupa. Bambusowy parownik składa się zazwyczaj z kilku sitek. Nazywa się go nawet czasem koszykiem do gotowania na parze. Wykonuje je się ręcznie i kładzie na garnku z wodą. Garnek musi być jednak idealnie dopasowany wymiarami.

    Podsumowanie

    Mam nadzieję, że przekonałem Cię do przerzucenia się na gotowanie parą. Odkąd wraz z najbliższymi zmieniłem sposób przyrządzania potraw, czuję się dużo lepiej. Jeżeli ktoś mówi mi teraz, że tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku potraw, to na mojej twarzy pojawia się uśmiech. Jestem dość wybredny co do smaku, ale użytkowanie parowaru bardzo mi się spodobało.

    Jest to niesamowicie zdrowa metoda obróbki produktów spożywczych, która pozytywnie wpłynie na Twoją sylwetkę czy zdrowie. Czy warto gotować na parze? Zdecydowanie tak! Zachęcam do spróbowania samemu.

    [Głosów:1    Średnia:5/5]

    Dodaj komentarz

    Dodaj komentarz

    avatar
      Subscribe  
    Powiadom o