Frytkownica bezolejowa Amica AFD 5010 o mocy 1800 watów może być dla Ciebie idealnym rozwiązaniem, jeśli lubisz szybkie i zdrowe przyrządzanie posiłków. W urządzeniu przygotujesz mnóstwo potraw – od frytek, aż po mięso i warzywa – z minimalną ilością tłuszczu. Sprawdź, co dokładnie potrafi ten sprzęt. Pokaże Ci to mój test frytkownicy Amica AFD 5010.
Ceny Amica AFD 5010
Zanim przejdziemy do praktyki, szybki rzut oka na aktualne ceny frytkownicy beztłuszczowej Amica AFD 5010:
Patrząc na najlepsze frytkownice beztłuszczowe, sprzęt Amica będzie od wielu konkurentów znacznie tańszy. Nie oznacza to jednak, że musi być wyraźnie gorszy. Dlatego też przejdźmy do praktyki, startując od opinii o budowie oraz wyposażeniu.
Budowa i zawartość pudełka
Frytkownica Amica AFD 5010 to nie taka mała, ale wciąż poręczna maszyna. Czarna połyskliwa obudowa jest zrobiona głównie z plastiku, ale po testach stwierdzam, że jest wystarczająco solidna. Tylko pamiętaj, że łatwo się brudzi.
W pudełku, oprócz samej frytkownicy z koszem do smażenia i szufladą, znajdziesz instrukcję.
Wymiary korpusu frytkownicy to 29 cm szerokości, 34 cm głębokości razem z rączką i 29,5 cm wysokości. Kabel zasilający o długości 90 cm jest podpięty na stałe do urządzenia. Z tyłu znajdziesz panel wywietrzników, więc frytkownica nie może stać zbyt blisko ściany.
Od spodu zamontowane są gumowe podkładki dla lepszej stabilności.
Koszyk ma pojemność 6 l, więc jest jednym z większych na rynku wśród bardziej przystępnych cenowo frytkownic beztłuszczowych.
Niestety urządzeniu brakuje kilku przydatnych funkcji, które posiadają droższe modele. Myślę tu o jeszcze większym koszyku czy o sygnale dźwiękowym w połowie czasu podgrzewania, który sygnalizuje, że należy przekręcić jedzenie na drugą stronę.
Co jeszcze rzuca się w oczy? Bardzo delikatne łączenie “nienagrzewającej się” rączki z koszykiem. Podczas czyszczenia zawsze bałem się, że się urwie.
Sposób użycia i możliwości
Obsługa frytkownicy Amica jest prosta. Przed pierwszym użyciem musisz dobrze umyć w wodzie ze środkiem do mycia kosz i szufladę. Po osuszeniu możesz od razu włożyć do koszyka swoje ulubione składniki.
Pamiętaj, nie umieszczaj na raz więcej jedzenia niż do połowy wysokości pojemnika. Wsuń kosz do szuflady, ciągle trzymając przycisk blokady, a następnie popchnij ją do przodu, aż zablokuje się w urządzeniu. Następnie podpinasz frytkownicę do prądu i teraz zaczyna się magia.
Kiedy klikniesz widoczny przycisk, podświetli się cały panel dotykowy. To znaczy, cały wyświetlacz LED-owy ze wszystkimi programami i licznikiem, bo panel dotykowy to najniższy rząd 6 przycisków. Nieważne, jak długo będziesz klikać na guzik z frytkami, uwierz, nic to nie da.
Po kolei zobaczysz przyciski: włączania, zmiany trybu temperatura/czas, zwiększania i zmniejszania temperatury/czasu, zmianę pomiędzy zaprogramowanymi 8 trybami podgrzewania, uruchomienie programu.
Niby proste, ale urządzenie ma swoje ograniczenia. Od razu zauważysz, że jedyne, co się tak naprawdę zmienia, to długość pieczenia i wartość temperatury, więc równie dobrze wszystko możesz ustawić sam, ręcznie zmieniając domyślne ustawienia.
Niemniej skorzystasz z nich na pewno na początku, by dobrze podgrzać mięsko lub fryty. Chrupiąco i smacznie!
Podgrzewać możesz od 1 do 60 minut w temperaturze o zakresie od 40 do 200 stopni Celsjusza. Pamiętaj, że dzięki cyrkulacji gorącego powietrza potrawy są równomiernie przyrządzone i chrupiące.
Urządzenie nie jest zbyt głośne, na pewno nie jest głośniejsze od przeciętnej pralki i zmywarki. Możesz usmażyć nie tylko frytki, ale także skrzydełka, nuggetsy, warzywa, a nawet upiec ciasto.
Co ważne, frytkownica wydaje sygnał dźwiękowy dopiero gdy skończy program. Musisz pamiętać, żeby w połowie uruchomionego programu wysunąć szufladę i przekręcić jedzenie na drugą stronę lub nim wstrząsnąć. Wtedy nic nie przypalisz. I zgodnie z instrukcją warto po skończeniu użycia odpiąć frytkownicę od prądu.
Ocena posiłków
Dla testów przygotowałem kilka posiłków o różnym stopniu trudności. Od podgrzania przekąsek, do zrobienia całego obiadu.
Na początek postanowiłem sprawdzić, jak frytkownica poradzi sobie z ziemniakami. Próbowałem zarówno mrożonych frytek, jak i świeżo pokrojonych.
W obu przypadkach efekt był znakomity: frytki były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Świeżo pokrojone zachowały więcej soku i nie skurczyły się tak bardzo jak w tradycyjnej frytkownicy.
Dla porównania przygotowałem frytki również w piekarniku. Frytkownica okazała się znacznie szybsza i efektywniejsza. Frytki były gotowe o 10 minut wcześniej, miały równomiernie chrupiącą skórkę i nie były “rozmięknięte”, jak to często bywa po podgrzaniu w piekarniku.
Do frytek przygotowałem pałeczki w marynacie miodowej. Po kilkunastu minutach na odpowiednim programie były idealnie upieczone – złote, z chrupiącą skórką i soczystym mięsem.
Następnie sprawdziłem, jak frytkownica radzi sobie z daniami z nadzieniem. Zawinąłem pastę w tortille i podgrzałem je.
Wrapy były równomiernie zarumienione, a farsz pozostał wilgotny i bardzo smaczny. Jedynym utrudnieniem był rozmiar tortilli – wymagały one częstego obracania, aby równomiernie się podgrzały. I oczywiście musiałem uważać, żeby w trakcie tej operacji nie rozwinęły się i nie rozpadły.
Kolej na pierożki jak u babci, ale nie z wody czy z patelni, ale z naszej frytkownicy. Osobiście podkreślę, że warto do nich często zaglądać i nimi dobrze potrząsać. Łatwo wtedy kontrolować stopień podpieczenia.
Po 10 minutach były już rumiane, chrupiące z wierzchu, ale wciąż wilgotne w środku. Babcia zrobiłaby je oczywiście lepiej, ale w tej wersji też są niczego sobie.
Na koniec postanowiłem upiec kukurydzę. Dla porównania przygotowałem dwie kolby: jedną we frytkownicy, a drugą w piekarniku. Ku mojemu zaskoczeniu, kukurydza z frytkownicy była znacznie lepiej upieczona – równomiernie zarumieniona i soczysta, prawie jak gotowana.
Kukurydza z piekarnika okazała się z kolei nieco przesuszona i miejscami przypalona.
Sposób czyszczenia
Czyszczenie nie jest skomplikowane. Koszyk i szufladę na tłuszcz można myć pod bieżącą wodą. Nie zauważyłem tu zbędnych zakamarków oraz innych kłopotliwych miejsc utrudniających proces czyszczenia.
W instrukcji nie ma mowy o zmywarce, więc sam nie próbowałem czyścić jej w ten sposób. Samą frytkownicę wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką.
Ostateczny werdykt
Amica AFD 5010 to dobra opcja, jeśli szukasz niedrogiej i przede wszystkim łatwej w obsłudze frytkownicy. Do prostego i zdrowego gotowania z pewnością spełni Twoje oczekiwania.
Zamierzasz zamówić ten sprzęt? Sprawdź poniżej aktualne ceny:
Natomiast jeśli szukasz dodatkowych funkcji, których w tym modelu akurat brakuje, wtedy warto rozejrzeć się za innym urządzeniem, choć zapewne będzie wyraźnie droższe.
Plusy Amica AFD 5010
- Atrakcyjna cena: Amica AFD 5010 to jeden z tańszych modeli na rynku, co zaplusuje dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z opiekaczami powietrznymi.
- Prosta obsługa: Nie ma zbyt wielu opcji programowania, więc ciężko się pogubić.
- Wielofunkcyjność: Przygotujesz mięso, frytki, ciasta, pałki z kurczaka, ryby, steki, skrzydełka, a nawet wysuszysz owoce. Poza tym ogranicza Cię tylko wyobraźnia.
- Szybkie podgrzewanie: Dzięki dużej mocy urządzenie szybko nagrzewa się i skraca czas przygotowywania posiłków. Mrożonki i mięsa przygotujesz do 20 minut.
Minusy Amica AFD 5010
- Jakość niektórych materiałów: Plastikowe elementy mogą się rysować po dłuższym użytkowaniu i często trzeba je przecierać ze smug. To jednak naturalna sprawa dla tego typu wykończenia, niemniej wolałem uprzedzić.
- Przewód zasilający: Mankamentem jest według mnie popularny w tych sprzętach kabelek o długości do 1 m. Nie jest długi, więc musisz albo znaleźć odpowiednie miejsce przy gniazdku, albo skorzystać z przedłużacza.
- Brak dodatkowych funkcji, które ma bezpośrednia konkurencja: Urządzenie nie posiada wsparcia aplikacji zewnętrznej ani opcji tworzenia własnych programów. Boli też brak dźwiękowego przypomnienia o obróceniu jedzenia w trakcie pieczenia.
Materiał reklamowy dla marki Amica, ponieważ redakcja otrzymała wynagrodzenie za wykonanie testu. Opinia o produkcie pozostaje niezależna i subiektywna
Ocena Amica AFD 5010
Odznaczenia Amica AFD 5010