Parowar, zwłaszcza ten elektryczny, to w praktyce sprzęt o szerokim zastosowaniu. Przyrządzisz w nim przeróżna żywność. Jaką konkretnie? O tym w poniższym artykule przedstawiającym to, co można gotować w parowarze.
Warzywa
Gdy zapytasz kogoś, co można zrobić w parowarze, niemal na 100 procent padnie propozycja warzyw. Nie ma się czemu dziwić. Tego typu urządzenie jest wręcz stworzone do przyrządzania wspomnianych produktów spożywczych.
Zastanawiasz się, jakie warzywa najlepiej smakują ugotowane na parze? Lista jest długa i właściwie nic Cię w tym przypadku nie ogranicza (z wyjątkiem własnych preferencji smakowych):
- Marchew.
- Fasolka szparagowa.
- Kalafior.
- Brokuł.
- Brukselka.
- Seler.
- Groszek.
- Bób.
- Burak.
- Cukinia.
- Ziemniaki.
- Bataty.
Być może dwie ostatnie pozycje Cię zaskoczą, ale to prawda. W parowarze bez problemu ugotujesz ziemniaki i bataty. Niezależnie od tego, jakie warzywa wybierzesz, będą Ci smakować. Zwłaszcza gdy wyposażysz się w któryś z top modeli, który przedstawia mój ranking parowarów elektrycznych.
Co istotne, przyrządzone na parze składniki zachowują cenne wartości odżywcze i ładny, naturalny wygląd. Nie musisz dodawać do nich masła czy podobnych produktów spożywczych (jak np. w przypadku kalafiora). To daje Ci pewność, że nie spożywasz zbyt dużo kalorii.
Jajka
Za pomocą odpowiednich akcesoriów w parowarze bez problemu ugotujesz pyszne jajka. Doprawiasz je tak, jak lubisz. Niemniej musisz uzbroić się w cierpliwość.
Wynika to z faktu, że na parze jajka gotują się nieco dłużej niż tradycyjne, czyli w ustawionym na kuchence garnku z wodą (lub gdy wykorzystujesz jajowar).
Za pomocą parowaru bez wątpienia zrobisz swoje ulubione jajeczne danie. Nie ma znaczenia, czy mają to być jajka na miękko, czy np. po wiedeńsku.
Mięso
W tym przypadku masz naprawdę duże pole do popisu. Eksperymentuj i przekonaj się, jak wiele różnych potraw wyczarujesz przy użyciu tylko jednego sprzętu.
Oto przykłady, co smacznego ugotujesz na parze.
- Filet z piersi kurczaka.
- Polędwiczki.
- Wątróbka.
- Pulpety.
- Roladki.
- Klopsiki.
- Gołąbki.
- Mielone kotlety.
- Schab.
- Skrzydełka.
- Drobiowe udka i podudzia.
- Kiełbasa (zwłaszcza biała).
Spróbuj mięsa z parowaru, a szybko zrezygnujesz ze stosowania innych metod jego obróbki. Nie musisz go stale doglądać czy pilnować stopnia wysmażenia.
Ryby
Oprócz drobiu i innego mięsa w parowarze przygotujesz także smaczne i aromatyczne ryby. Nie musisz mieć zaawansowanych zdolności kulinarnych, aby podać rodzinie pełnowartościowy i lekkostrawny posiłek.
Nie wiesz, jaki gatunek ryby będzie najlepszy? W parowarze dobrze wyjdzie praktycznie każdy:
- Dorsz.
- Miruna.
- Sandacz.
- Okoń.
- Karp.
- Pstrąg.
- Flądra.
- Łosoś.
Najważniejsze jest to, aby podzielić rybę na kawałki o podobnej wielkości. Dzięki temu nie ryzykujesz, że niektóre okażą się surowe.
Kluski
Inaczej pampuchy, czyli smakołyki z ciasta drożdżowego. W książkach kucharskich znajdziesz je też pod takimi nazwami jak parowańce czy buchty.
Jak widzisz, parowar to idealny sprzęt do przyrządzenia tych przysmaków. Podasz je nie tylko na słodko, ale i na słono.
Do przygotowania pampuchów potrzebujesz tylko kilku składników. To głównie drożdże, mąka, jajka, mleko i masło. Do tego odrobina cukru i soli.
Owoce morza
Owoce morza są wręcz stworzone do przyrządzania na parze. Dzięki temu unikniesz utraty smaku, w dodatku składniki nie będą gumowate. Zalety gotowania na parze zawsze wiążą się z naturalnym smakiem potraw.
Za pomocą parowaru przygotujesz smaczne:
- Krewetki.
- Kalmary.
- Ośmiornice.
- Małże.
Dodatki do obiadu
Jako dodatek do kotleta najczęściej podajesz ziemniaki? Najwyższa pora na zmiany! Zakup parowaru ułatwi Ci urozmaicenie codziennych posiłków.
W nim szybko i bez problemu przygotujesz:
- Ryż.
- Kaszę.
- Makaron.
Co można gotować w parowarze – niezbędne akcesoria
Poza parowarem w zestawie zwykle otrzymujesz też dodatkowe akcesoria. Za ich pomocą przyrządzanie posiłków będzie jeszcze łatwiejsze. Nie masz pewności, czy wszystkie dodatki okażą się potrzebne? Oto wskazówki, jak je wykorzystywać.
- Misa – najczęściej służy do gotowania ryżu, to jej główne przeznaczenie. Niemniej sprawdzi się także np. do podgrzania zupy.
- Pojemniki plastikowe – należą do standardowych części. Użyjesz ich do gotowania produktów sypkich, warzyw itp.
- Tacki – służą do gotowania dań w marynacie lub sosie.
- Kubki – nierzadko otrzymujesz ich kilka w zestawie. Nadają się do gotowania ryżu, ale też różnego rodzaju deserów i musów.
- Pojemniki ze stali nierdzewnej – ułatwią Ci gotowanie zarówno warzyw, jak i mięs. To bardzo przydatny dodatek również do ryb.
- Misa ociekowa – rozprasza parę wodną i zbiera soki ze składników, w szczególności mięsnych. Zawartość misy przyda Ci się do przyrządzenia sosu do potrawy.
- Aromatyzer – specjalny pojemnik na zioła i przyprawy. Umieszczasz w nim wspomniane składniki, a danie zyskuje niepowtarzalny aromat.
Jak widzisz, to, czym jest parowar i jak działa, sprzyja szerokiemu zastosowaniu. Nie pozostaje Ci teraz nic innego, jak spróbowanie swojego ulubionego dania lub przysmaku na parze!
Zobacz alternatywy dla parowarów: