W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Co można gotować w szybkowarze?

Łukasz Proszek
Komentarze:  0

To, co można gotować w szybkowarze, rozciąga się na przeróżne dania i przekąski. Zadowoleni będą zarówno wegetarianie, jak i miłośnicy mięsnych potraw. Zobacz więc, co ugotujesz w szybkowarze.

Co można gotować w szybkowarze?

Spis treści:

    Zupy

    Kiedy zastanawiasz się, co można gotować w szybkowarze, najprawdopodobniej jednym z pierwszych pomysłów będą zupy. To znakomity sposób na wykorzystanie tego rodzaju garnka i ciepły posiłek dla całej rodziny.

    Która z potraw zachwyci Cię wyjątkowym smakiem, a przy tym nie będzie wymagała długiego czasu spędzonego w kuchni? Mam dla Ciebie wiele ciekawych propozycji. Wybierz te, które najbardziej lubisz i zachwyć swoje podniebienie!

    • Gulaszowa.
    • Krupnik.
    • Rosół.
    • Minestrone.
    • Grochowa (zarówno ta z namoczonego grochu, jak i bez potrzeby namaczania).
    • Pomidorowa z ryżem.
    • Jarzynowa.
    • Fasolowa (z namoczonej fasoli).
    • Cebulowa.
    • Kalafiorowa.
    • Brokułowa.
    • Ziemniaczana.

    Trzy ostatnie propozycje umieściłem celowo na końcu listy, ponieważ chciałem napisać o nich kilka słów. Wiele osób uważa, że takie warzywa jak kalafior, brokuły, a nawet ziemniaki dodawane do zup gotowanych w szybkowarze będą niesmaczne.

    Nie daj się zmylić, bo w tym przypadku to idealne dodatki do stworzenia zdrowego i smacznego posiłku. Nawet większe kawałki dobrze się ugotują i zachowają wiele wartości odżywczych. Zwłaszcza gdy spojrzysz na ranking szybkowarów i wybierzesz z niego porządny sprzęt.

    Oczywiście każda zupa wymaga dodatków. Koniecznie sięgnij po świeże warzywa, ulubione zioła i przyprawy, aby rozkoszować się wybornym smakiem potraw.

    Co więcej, zupa przyrządzona w szybkowarze nadaje się do zblendowania. To sprawdzony sposób na pyszny i rozgrzewający krem.

    Ranking szybkowarów elektrycznych – zwycięzca

    Sencor SPR 3600WH

    Warzywa

    Warzywa to kolejna propozycja, jeśli nie wiesz, co gotować w szybkowarze. To uniwersalne produkty będące znakomitą bazą do wielu dań.

    Ich smakiem zachwycisz się również, kiedy przygotujesz je bez dodatków. To świetny pomysł na urozmaicenie codziennego obiadu i przemycenie do diety cennych wartości odżywczych.

    Zastanawiasz się, jakie warzywa będą najsmaczniejsze po ugotowaniu w szybkowarze? Pomysłów jest masa! Wybieraj i rozsmakuj się w zdrowym posiłku.

    • Buraki.
    • Cukinia.
    • Ziemniaki (obrane lub w mundurkach).
    • Marchewka.
    • Pietruszka.
    • Seler.
    • Kalafior.
    • Brokuł.
    • Bataty.
    • Brukselka.
    • Dynia.
    • Fasola (namoczona lub nie).
    • Kapusta (świeża i kiszona).
    • Soczewica.
    • Szparagi.
    • Fasolka szparagowa.
    • Groch (namoczony lub nie).
    • Groszek zielony.
    • Pomidory.

    Przyrządzając warzywa w szybkowarze, nie czekasz w nieskończoność na zjedzenie posiłku. Składniki nie tylko błyskawicznie się gotują, ale również mają idealną konsystencję i zachowują witaminy.

    Całość nie jest trudna do wykonania, co udowadniają proste porady z artykułu o tym, jak używać szybkowaru i jak długo w nim gotować.

    Taki sposób obróbki to również baza do różnego rodzaju zup kremów lub niektórych koktajli z dodatkiem warzyw, np. tych z dyni.

    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Sprawdź promocje w zaufanych sklepach!

    Mięso

    W tym wypadku chyba nic Cię nie ogranicza. No może jedynie Twoje preferencje smakowe. Mięso to jeden z głównych składników wielu dań, kiedy szukasz pomysłu, co można przyrządzić w szybkowarze.

    Przeczytaj moją listę, by znaleźć ulubiony produkt do kulinarnych eksperymentów.

    • Kurczak (filety, udka, skrzydełka lub w całości).
    • Golonka.
    • Królik.
    • Udziec z indyka.
    • Szynka.
    • Pieczeń wołowa.
    • Cielęcina.
    • Łopatka.
    • Żeberka.
    • Gołąbki.
    • Klopsiki.
    • Gulasz wieprzowy lub wołowy.
    • Polędwiczki.
    • Schab.
    • Rolada.
    • Pieczeń wieprzowa.

    Mięso to idealny składnik na pożywny obiad dla całej rodziny. Zapomnij o długim staniu przy garnkach i ugotuj smaczny posiłek w szybkowarze. Od razu się przekonasz, że to niebywała oszczędność czasu. Nie zaglądasz co chwilę do garnka i nie sprawdzasz etapów gotowania.

    Ryby

    Ryby sprawdzą się, jeśli cenisz lekkie i smaczne posiłki. Oprócz mięsa i warzyw to właśnie ten składnik wiele osób umieszcza w szybkowarze, stawiając na wygodę w gotowaniu. Nie potrzebujesz dużego doświadczenia i niebywałych zdolności, żeby zjeść zdrowy i smaczny obiad.

    Wahasz się, które ryby wyjdą najsmaczniejsze z szybkowaru? Bez obaw, bo niemalże każda nadaje się do takiego rodzaju obróbki.

    • Łosoś.
    • Tuńczyk.
    • Dorsz.
    • Miruna.
    • Karp.
    • Sandacz.
    • Pstrąg.
    • Okoń.

    W przypadku ryb pamiętaj, aby wybierać równe kawałki. O ile się da, niektóre z nich podziel np. na dzwonki albo steki. Unikniesz wówczas ryzyka zjedzenia surowej porcji, ale nie tylko. Poporcjowana ryba ładniej zaprezentuje się również na talerzu.

    Planujesz zakupy małego AGD do kuchni? Sprawdź tanie i dobre sprzęty z Lidla!

    Owoce morza

    Teraz pewnie Cię zaskoczę, ale owoce morza również nadają się do przyrządzania w szybkowarze. Gotowanie ich nie zajmie Ci dużo czasu, a dodatkowo zapewni wyjątkowy smak i konsystencję.

    W szybkowarze przygotujesz:

    • Małże.
    • Krewetki.
    • Ośmiornice.
    • Kalmary.

    Pyzy drożdżowe

    To nic innego jak kluski na parze lub tzw. pampuchy. W szybkowarze przygotujesz je na kilka sposobów – na słodko, słono lub w postaci dodatku do obiadu. Wyśmienicie smakują z gulaszem.

    Drożdżowe kluski nie wymagają za wielu składników. Potrzebujesz do nich oczywiście drożdży, ale też mąki, mleka, jajek i odrobiny masła. W zależności, jak je serwujesz, do smaku trzeba jeszcze dodać sól lub odrobinę cukru.

    Desery

    Co powiesz na deser z szybkowaru? Tak, dobrze czytasz! Tego rodzaju garnek ciśnieniowy nadaje się również do przyrządzania słodkich przysmaków.

    Oprócz pampuchów z musem owocowym sprawdzi się także do sernika lub tarty jogurtowej. To pomysłowe podejście nie tylko do gotowania, ale też pieczenia. Smakołykami bez wątpienia zaskoczysz swoich bliskich i zapewnisz im oryginalny smak ciasta w nowoczesnym wydaniu.

    Produkty sypkie

    Urozmaicaj swój posiłek i wzbogacaj go o potrzebne witaminy oraz składniki odżywcze. Szybkowar to naczynie nie tylko do mięsa i warzyw, ale również produktów sypkich.

    Nie tracisz czasu na długie gotowanie, unikasz kipienia, a więc i sprzątania. Garnek uchroni również Twój posiłek przed przypaleniem.

    Co można robić w szybkowarze oprócz kurczaka i ziemniaków?

    Idealnie nadadzą się do niego:

    • Kasza.
    • Ryż.
    • Płatki owsiane.
    • Makaron.

    Podsumowanie

    Szybkowar ma ogromne zastosowanie kulinarne. Co można w nim zrobić? Przede wszystkim zupy, warzywa, mięso, ryby, produkty sypkie. Ponadto w szybkowarze ugotujesz owoce morza, pyzy drożdżowe, a nawet przygotujesz desery (sernik, tarta).

    Jak widzisz, to, do czego służy szybkowar i czym jest, sprzyja szerokiemu zastosowaniu. Jednocześnie nie wymaga od Ciebie większej ingerencji w pichcenie potraw.

    Zobacz alternatywy dla szybkowarów:

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments