Co można gotować w szybkowarze?

To, co można gotować w szybkowarze, rozciąga się na przeróżne dania i przekąski. Zadowoleni będą zarówno wegetarianie, jak i miłośnicy mięsnych potraw. Zobacz więc, co ugotujesz w szybkowarze.

Co można gotować w szybkowarze?

Spis treści:

    Zupy

    Kiedy zastanawiasz się, co można gotować w szybkowarze, najprawdopodobniej jednym z pierwszych pomysłów będą zupy. To znakomity sposób na wykorzystanie tego rodzaju garnka i ciepły posiłek dla całej rodziny.

    Która z potraw zachwyci Cię wyjątkowym smakiem, a przy tym nie będzie wymagała długiego czasu spędzonego w kuchni? Mam dla Ciebie wiele ciekawych propozycji. Wybierz te, które najbardziej lubisz i zachwyć swoje podniebienie!

    • Gulaszowa.
    • Krupnik.
    • Rosół.
    • Minestrone.
    • Grochowa (zarówno ta z namoczonego grochu, jak i bez potrzeby namaczania).
    • Pomidorowa z ryżem.
    • Jarzynowa.
    • Fasolowa (z namoczonej fasoli).
    • Cebulowa.
    • Kalafiorowa.
    • Brokułowa.
    • Ziemniaczana.

    Trzy ostatnie propozycje umieściłem celowo na końcu listy, ponieważ chciałem napisać o nich kilka słów. Wiele osób uważa, że takie warzywa jak kalafior, brokuły, a nawet ziemniaki dodawane do zup gotowanych w szybkowarze będą niesmaczne.

    Nie daj się zmylić, bo w tym przypadku to idealne dodatki do stworzenia zdrowego i smacznego posiłku. Nawet większe kawałki dobrze się ugotują i zachowają wiele wartości odżywczych. Zwłaszcza gdy spojrzysz na ranking szybkowarów i wybierzesz z niego porządny sprzęt.

    Oczywiście każda zupa wymaga dodatków. Koniecznie sięgnij po świeże warzywa, ulubione zioła i przyprawy, aby rozkoszować się wybornym smakiem potraw.

    Co więcej, zupa przyrządzona w szybkowarze nadaje się do zblendowania. To sprawdzony sposób na pyszny i rozgrzewający krem.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Warzywa

    Warzywa to kolejna propozycja, jeśli nie wiesz, co gotować w szybkowarze. To uniwersalne produkty będące znakomitą bazą do wielu dań.

    Ich smakiem zachwycisz się również, kiedy przygotujesz je bez dodatków. To świetny pomysł na urozmaicenie codziennego obiadu i przemycenie do diety cennych wartości odżywczych.

    Zastanawiasz się, jakie warzywa będą najsmaczniejsze po ugotowaniu w szybkowarze? Pomysłów jest masa! Wybieraj i rozsmakuj się w zdrowym posiłku.

    • Buraki.
    • Cukinia.
    • Ziemniaki (obrane lub w mundurkach).
    • Marchewka.
    • Pietruszka.
    • Seler.
    • Kalafior.
    • Brokuł.
    • Bataty.
    • Brukselka.
    • Dynia.
    • Fasola (namoczona lub nie).
    • Kapusta (świeża i kiszona).
    • Soczewica.
    • Szparagi.
    • Fasolka szparagowa.
    • Groch (namoczony lub nie).
    • Groszek zielony.
    • Pomidory.

    Przyrządzając warzywa w szybkowarze, nie czekasz w nieskończoność na zjedzenie posiłku. Składniki nie tylko błyskawicznie się gotują, ale również mają idealną konsystencję i zachowują witaminy.

    Całość nie jest trudna do wykonania, co udowadniają proste porady z artykułu o tym, jak używać szybkowaru i jak długo w nim gotować.

    Taki sposób obróbki to również baza do różnego rodzaju zup kremów lub niektórych koktajli z dodatkiem warzyw, np. tych z dyni.

    Mięso

    W tym wypadku chyba nic Cię nie ogranicza. No może jedynie Twoje preferencje smakowe. Mięso to jeden z głównych składników wielu dań, kiedy szukasz pomysłu, co można przyrządzić w szybkowarze.

    Przeczytaj moją listę, by znaleźć ulubiony produkt do kulinarnych eksperymentów.

    • Kurczak (filety, udka, skrzydełka lub w całości).
    • Golonka.
    • Królik.
    • Udziec z indyka.
    • Szynka.
    • Pieczeń wołowa.
    • Cielęcina.
    • Łopatka.
    • Żeberka.
    • Gołąbki.
    • Klopsiki.
    • Gulasz wieprzowy lub wołowy.
    • Polędwiczki.
    • Schab.
    • Rolada.
    • Pieczeń wieprzowa.

    Mięso to idealny składnik na pożywny obiad dla całej rodziny. Zapomnij o długim staniu przy garnkach i ugotuj smaczny posiłek w szybkowarze. Od razu się przekonasz, że to niebywała oszczędność czasu. Nie zaglądasz co chwilę do garnka i nie sprawdzasz etapów gotowania.

    Ryby

    Ryby sprawdzą się, jeśli cenisz lekkie i smaczne posiłki. Oprócz mięsa i warzyw to właśnie ten składnik wiele osób umieszcza w szybkowarze, stawiając na wygodę w gotowaniu. Nie potrzebujesz dużego doświadczenia i niebywałych zdolności, żeby zjeść zdrowy i smaczny obiad.

    Wahasz się, które ryby wyjdą najsmaczniejsze z szybkowaru? Bez obaw, bo niemalże każda nadaje się do takiego rodzaju obróbki.

    • Łosoś.
    • Tuńczyk.
    • Dorsz.
    • Miruna.
    • Karp.
    • Sandacz.
    • Pstrąg.
    • Okoń.

    W przypadku ryb pamiętaj, aby wybierać równe kawałki. O ile się da, niektóre z nich podziel np. na dzwonki albo steki. Unikniesz wówczas ryzyka zjedzenia surowej porcji, ale nie tylko. Poporcjowana ryba ładniej zaprezentuje się również na talerzu.

    Zobacz tanie i dobre sprzęty z popularnego marketu!

    Owoce morza

    Teraz pewnie Cię zaskoczę, ale owoce morza również nadają się do przyrządzania w szybkowarze. Gotowanie ich nie zajmie Ci dużo czasu, a dodatkowo zapewni wyjątkowy smak i konsystencję.

    W szybkowarze przygotujesz:

    • Małże.
    • Krewetki.
    • Ośmiornice.
    • Kalmary.

    Pyzy drożdżowe

    To nic innego jak kluski na parze lub tzw. pampuchy. W szybkowarze przygotujesz je na kilka sposobów – na słodko, słono lub w postaci dodatku do obiadu. Wyśmienicie smakują z gulaszem.

    Drożdżowe kluski nie wymagają za wielu składników. Potrzebujesz do nich oczywiście drożdży, ale też mąki, mleka, jajek i odrobiny masła. W zależności, jak je serwujesz, do smaku trzeba jeszcze dodać sól lub odrobinę cukru.

    Desery

    Co powiesz na deser z szybkowaru? Tak, dobrze czytasz! Tego rodzaju garnek ciśnieniowy nadaje się również do przyrządzania słodkich przysmaków.

    Oprócz pampuchów z musem owocowym sprawdzi się także do sernika lub tarty jogurtowej. To pomysłowe podejście nie tylko do gotowania, ale też pieczenia. Smakołykami bez wątpienia zaskoczysz swoich bliskich i zapewnisz im oryginalny smak ciasta w nowoczesnym wydaniu.

    Produkty sypkie

    Urozmaicaj swój posiłek i wzbogacaj go o potrzebne witaminy oraz składniki odżywcze. Szybkowar to naczynie nie tylko do mięsa i warzyw, ale również produktów sypkich.

    Nie tracisz czasu na długie gotowanie, unikasz kipienia, a więc i sprzątania. Garnek uchroni również Twój posiłek przed przypaleniem.

    Co można robić w szybkowarze oprócz kurczaka i ziemniaków?

    Idealnie nadadzą się do niego:

    • Kasza.
    • Ryż.
    • Płatki owsiane.
    • Makaron.

    Podsumowanie

    Szybkowar ma ogromne zastosowanie kulinarne. Co można w nim zrobić? Przede wszystkim zupy, warzywa, mięso, ryby, produkty sypkie. Ponadto w szybkowarze ugotujesz owoce morza, pyzy drożdżowe, a nawet przygotujesz desery (sernik, tarta).

    Jak widzisz, to, do czego służy szybkowar i czym jest, sprzyja szerokiemu zastosowaniu. Jednocześnie nie wymaga od Ciebie większej ingerencji w pichcenie potraw.

    Zobacz alternatywy dla szybkowarów:

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments