Blendery ręczne, zwłaszcza te bogato wyposażone, mają szerokie zastosowanie. Pomogą Ci w wielu zadaniach kuchennych, szybko obrabiając różne składniki. Jakie konkretnie? O tym w poniższym poradniku. Prędko dowiesz się, do czego wykorzystasz blender ręczny.
Do czego służy blender ręczny?
Blender ręczny wykorzystasz go nie tylko do miksowania i mieszania składników, np. na ciasto. Za sprawą dodatków sprzęt przyda Ci się też do takich technik kulinarnych jak ubijanie, szatkowanie, krojenie, kruszenie czy mielenie.
Jak widzisz, warto kupić blender ręczny. Szybko zauważysz, że przydaje się w wielu różnych sytuacjach, a nawet dobrze zastępuje kilka innych kuchennych urządzeń. Zwłaszcza gdy mowa o wielofunkcyjnym modelu, np. takim, który przedstawia mój ranking blenderów ręcznych.
Za pomocą tego typu sprzętu swobodnie rozdrabniasz składniki w docelowym naczyniu. Nie musisz ich najpierw umieszczać w szklanym pojemniku, tak jak ma to miejsce w przypadku blenderów kielichowych.
Tym samym po skończonym gotowaniu masz mniej naczyń do umycia. Producenci wciąż prześcigają się w wymyślaniu nowych rozwiązań, aby jeszcze poszerzyć zastosowanie blenderów ręcznych.
Zupy
Zupa to jedno z ważniejszych dań, jakie przygotujesz za pomocą tego urządzenia. Oczywiście mam tu na myśli zupy typu krem. To pełnowartościowe posiłki z dużą porcją witamin i składników odżywczych.
W przeciwieństwie do tradycyjnej wersji ta o kremowej konsystencji to dobry pomysł, kiedy do posiłku chcesz przemycić dużą porcję warzyw. Dodatek w postaci chrupiących grzanek skusi niejednego małego niejadka.
W przypadku zupy krem nie masz żadnych ograniczeń. Wykorzystaj ugotowane składniki i zalej je bulionem, a stworzysz smaczny i zdrowy posiłek. Użyj również kilku rodzajów ziół i przypraw, żeby jeszcze bardziej wzbogacić smak potrawy.
Brakuje Ci mimo wszystko pomysłu i nie wiesz, do czego wykorzystać blender ręczny? Spójrz na poniższe propozycje, a gwarantuję Ci, że któraś z nich okaże się Twoją ulubioną.
Krem z pomidorów
To jeden z popularniejszych pomysłów. Zupę przygotujesz zarówno latem, jak i w okresie jesienno-zimowym.
Jeśli masz taką możliwość, wybierz świeże warzywa i zioła. Składniki dobierz według preferencji. Jedną z możliwych opcji jest połączenie pomidorów z selerem naciowym.
Żeby uzyskać bardziej wyrazisty smak, koniecznie dodaj czosnek i podsmażoną cebulę. Całość zalej odrobiną wody, dodaj suszone oregano lub zioła prowansalskie i przez chwilę podgotuj.
Zblenduj wszystkie składniki, a uzyskany krem wzbogać odrobiną słodkiej papryki i octu z czerwonego wina. Pamiętaj też, żeby w razie konieczności dodać odrobinę cukru, ale to już zależy od indywidualnych preferencji smakowych.
Krem z białych warzyw
Nadal zastanawiasz się, co konkretnie z zup można zrobić blenderem ręcznym? A co powiesz na aromatyczny krem z białych warzyw?
Jego przygotowanie nie jest trudne, a co najważniejsze, nie zajmuje dużo czasu. Dobierz ulubione składniki i dopraw je do smaku. Wykorzystaj ziemniaki, korzeń pietruszki, seler, a nawet kalafior.
Pamiętaj, żeby wszystko zblendować po ugotowaniu składników. Nie zapomnij o dolewaniu bulionu, dzięki któremu uzyskasz lekką i ładną konsystencję zupy.
Gotowy krem posyp natką pietruszki lub udekoruj chrupiącymi grzankami. Aromatyczny i przede wszystkim pożywny posiłek to dobry sposób na zimowe popołudnia, ale też lekki obiad w letnie dni.
Zupa brokułowa
Zastosowanie blendera ręcznego urozmaici Twoje codzienne posiłki. Sprzęt z powodzeniem wykorzystasz do zrobienia nietuczącego obiadu.
Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek, a następnie na patelnię wrzuć kawałki selera naciowego. Chwilę podduś i zalej wszystko niewielką ilością wody.
Dodaj bazowy składnik, czyli brokułowe różyczki. Nie ma potrzeby blendowania składników na kilka porcji. Dobry blender ręczny poradzi sobie z każdą ilością. Pamiętaj jedynie, żeby w naczyniu pozostawić odrobinę wolnego miejsca.
Unikniesz dzięki temu rozlania zupy, a przy okazji uzyskasz jej idealną konsystencję. W razie potrzeby dolej niewielką ilość bulionu lub wody. Soli oraz pieprzu użyj wedle uznania.
Przygotowaną zupę udekoruj listkami mięty i niewielką ilością ricotty lub kleksem śmietany. W tym przypadku masz dużą dowolność, dlatego rewelacyjnie sprawdzą się również czosnkowe grzanki.
Krem z dyni
Po ten pomysł sięgaj szczególnie jesienią, kiedy masz dostęp do dużej ilości świeżej dyni. Przygotowany z niej krem rozgrzeje Cię w chłodne wieczory.
Samo warzywo jest raczej nijakie w smaku, dlatego do zupy dodaj ziemniaki, czosnek, marchewkę i curry. Wiedz, że to ta przyprawa nada całości wyrazistego smaku, a Tobie zapewni przyjemne ciepło.
Przygotowany krem udekoruj kleksem śmietany lub niewielką ilością płatków chilli. Domyślam się, że ta opcja zarezerwowana jest raczej dla wielbicieli ostrzejszych smaków, dlatego nie eksperymentuj z nią za dużo, jeśli nie należysz do tej grupy.
Pasty kanapkowe
Bardzo dobrze sprawdzą się na śniadanie lub kolację, kiedy tradycyjne kanapki zwyczajnie Ci się znudziły albo po prostu wolisz nieco bardziej urozmaicone posiłki.
Zależy Ci na lekkiej przekąsce, której ilość nie wpłynie negatywnie na Twoją sylwetkę? Wyczaruj zdrowy humus!
Nie ograniczaj się w doborze składników. Wybierz gotową ciecierzycę z puszki, a jej smak wzbogać ulubionymi ziołami i przyprawami. Wykorzystaj czosnek, odrobinę soku z cytryny, sól, pieprz i kminek mielony.
Całość skrop odrobiną oliwy z oliwek lub polej nią gotowe kanapki. Będą rewelacyjnie smakowały, jeśli zamiast tradycyjnego pieczywa użyjesz domowych grzanek.
Słodkie placuszki
Zupy krem oraz pasty kanapkowe to nie jedyne posiłki, jakie przygotujesz za pomocą blendera ręcznego. Sprzęt rewelacyjne sprawdzi się również do słodkiego podwieczorku.
Placuszki na bazie ugotowanej kaszy manny lub jaglanej to kolejna propozycja polecana szczególnie dla najmłodszych. Żeby bardziej urozmaicić ich smak, dodaj banana, mleko oraz niewielką ilość cynamonu. W przypadku nietolerancji laktozy użyj napoju owsianego. Świetnie sprawdzi się też kokosowy, migdałowy lub tradycyjny owsiany.
Nie zapomnij oczywiście o niewielkiej ilości proszku do pieczenia i odrobinie mąki. Tutaj do wyboru masz pszenną, ziemniaczaną lub nawet ryżową. Nie przesadzaj z tym składnikiem. Na początek w zupełności wystarczy 1 łyżka, a w razie za luźnej konsystencji dodaj kolejną porcję.
Purée
Lubisz eksperymentować w kuchni i chcesz wiedzieć, do czego mniej typowego służy blender ręczny?
Zamiast tradycyjnych ziemniaków zaserwuj je w wersji kremowego purée. Przygotuj je tak, jak lubisz: z masłem, mlekiem lub bez żadnych dodatków.
Pójdź o krok dalej i użyj dyni, marchewki, buraków lub batatów. Wyczarujesz z nimi doskonały mus warzywny idealnie nadający się do mięs i ryb. Urozmaiceniem Twojego talerza będzie oczywiście kolor purée, dlatego w tym przypadku miksuj i łącz do woli różnorodne składniki.
Podpowiem Ci, że znakomitym dodatkiem do steku będzie zmiksowany zielony groszek lub fasolka szparagowa.
Mielenie orzechów
Za pomocą blendera ręcznego z łatwością zmielisz orzechy, na bazie których przygotujesz smaczne masło orzechowe albo ciasto. Już sprzęt z ok. 700-watowym silnikiem dobrze upora się z tym zadaniem.
Blender ręczny sprawdzi się równie niezawodnie, co tradycyjny blender kielichowy. Do zmielenia orzechów przyda Ci się dodatkowa przystawka w postaci malaksera. Producenci bardzo często dołączają ją do zestawu.
Kruszenie lodu
W malakserze z powodzeniem skruszysz też lód, np. do drinków. To oznacza, że urządzenie przyda Ci się nie tylko w czasie gotowania posiłków.
Z powodzeniem wykorzystasz je też podczas imprez czy spotkań w gronie przyjaciół. Dzięki blenderowi zaserwujesz drinki wyglądające jak te przygotowane przez doświadczonego barmana.
Mimo że ten rodzaj blendera kojarzy się z kruszeniem mniej niż np. kielichowy typ (pokazuje go ranking blenderów kielichowych), sprawdza się do tego.
Frytki
Nie żartuję. Jeśli masz funkcjonalny ręczny blender, bez trudu przyrządzisz domowe frytki. Wystarczy, że kupisz sprzęt ze specjalnym akcesorium, czyli tarczą tnącą.
Za jej pomocą szybko pokroisz ziemniaki w cienkie słupki, a następnie usmażysz lub upieczesz (np. wykorzystując sprzęt, który pokazuje ranking frytkownic beztłuszczowych). Pamiętaj, że nie zawsze taki dodatek jest w standardowym wyposażeniu.
Ubijanie piany i nie tylko
Zazwyczaj razem ze sprzętem dostajesz trzepaczkę. To oznacza, że z łatwością zrobisz sztywną pianę z białek. Takie akcesorium wykorzystasz też np. do wyrobienia ciasta na omlet, idealnie napowietrzonego i bez grudek.
Blender ręczny, w przeciwieństwie do kielichowego, bardzo dobrze nadaje się do ubijania składników. Jeśli to białka, pamiętaj, żeby dodać do nich szczyptę soli.
Pianę ubijaj stopniowo, zaczynając od niskiej prędkości. Zmieniaj ją na wyższą co pewien czas. Dzięki temu białka będą dobrze napowietrzone i nie opadną.
Przygotowywanie ciast
Z blenderem przygotujesz ciasto, np. na biszkopt, babeczki czy brownie. Dobrze poradzi sobie z niezbyt gęstą masą i starannie połączy wszystkie składniki.
Najwygodniej będzie, jeśli wykorzystasz w tym celu pojemnik z wysokimi ściankami. Wtedy masz pewność, że nie zachlapiesz siebie ani mebli. Swobodnie zblendujesz jaja z mlekiem, mąką i innymi składnikami.
Czasami blender to znacznie lepsze rozwiązanie niż dobry mikser ręczny z rankingu. Zwłaszcza gdy do ciasta dodajesz twardsze składniki, np. banany. Co prawda zawsze można rozgnieść je widelcem, ale wtedy masz mimo wszystko problemy z uzyskaniem gładkiego ciasta.
Niemniej warto przy okazji dokładniej poznać pojedynek blender ręczny czy mikser ręczny. W osobnej publikacji opisałem dla Ciebie różnice oraz przewagi obu tych urządzeń.
Surówki
Zapomnij o ręcznym krojeniu czy siekaniu warzyw do surówek. Pomoże Ci w tym niepozorny blender ręczny. Nawet najlepsza szatkownica elektryczna do warzyw może być przez niego zastąpiona, przynajmniej w pewnym stopniu.
To możliwe za sprawą specjalnej przystawki do szatkowania z ostrzem. Niekiedy do dyspozycji masz nawet kilka różnych elementów tnących. Samodzielnie decydujesz wtedy o tym, jak drobno pokroisz poszczególne składniki.
Przystawkę wykorzystasz nie tylko do surówek. W niej zmielisz np. warzywa z bulionu, które później zamrozisz w foremkach do lodu. W ten sposób zyskasz domową kostkę rosołową, która jest w stylu less waste.
Blender poradzi sobie nawet z rozdrobnieniem cebuli. To oznacza koniec z płaczem nad deską do krojenia.
Jedzenie dla dzieci
Aby wprowadzać do diety niemowląt nowe smaki, musisz zmielić składniki na papkę. Blender na pewno Ci w tym pomoże.
Mus z marchewki czy jabłka to tylko niektóre z propozycji. Dużo zależy tu od Twojej wyobraźni i ewentualnie zaleceń specjalisty.
Pamiętaj, że papki jedzą nie tylko małe dzieci. Takie zastosowanie blendera docenią też dorośli domownicy, choćby po wyrwaniu zębów lub przy nieprzyjemnych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego.
Mielenie kawy i ziół
Malakser czy inna, specjalna przystawka przyda Ci się do zmielenia ziaren kawy. Nie potrzebujesz więc osobnego młynka, który zajmuje miejsce w kuchni (choć te, które przedstawia ranking młynków do kawy, nie są zbyt duże).
Blender ręczny służy też do rozdrabniania ziół, takich jak natka pietruszki, lubczyk, bazylia, oregano czy cząber. Posiekasz je i dodasz do gotowanej potrawy lub zamrozisz nadmiar, aby swobodnie korzystać z niego jesienią i zimą.
Czy blenderem ręcznym można zrobić koktajl?
Tak, jeśli zachowasz pewne zasady. Przede wszystkim nie używaj twardych składników włożonych do pojemnika w całości. Chociaż dużo w tym przypadku zależy również od mocy blendera.
Niemniej najlepiej postąpisz, kiedy do swojego koktajlu lub smoothie wykorzystasz dojrzałe i miękkie owoce. To zresztą jedna z ogólnych rad dotyczących tego, jak używać blendera ręcznego. Ulubione składniki zalej sokiem, wodą lub jogurtem. Jeśli lubisz, dodaj także świeże listki mięty.
Nadal nie wiesz, co można zblendować blenderem ręcznym? Lista produktów wcale nie jest krótka.
- Truskawki.
- Jagody.
- Maliny.
- Banany.
- Miękkie gruszki i jabłka.
- Kiwi.
- Dojrzały melon i miękka część ananasa.
- Pomarańcze i mandarynki.
- Grejpfrut.
- Morele i brzoskwinie.
- Cytryna oraz limonka.
- Awokado.
- Papaja.
- Figa.
- Marakuja.
Wiedz, że blender ręczny to także świetny sposób na warzywne koktajle. Połącz je z ulubionymi owocami, a uzyskasz zdrową, pełną witamin i minerałów przekąskę.
Bardzo dobrze do tego sprawdzi się szpinak, roszponka, jarmuż, a nawet sałata lub natka pietruszki. Twój głód zaspokoją również ugotowane i zblendowane marchewki, buraki oraz dynia.
Pamiętaj, że dobrej jakości urządzenie poradzi sobie zarówno ze świeżymi, ugotowanymi, jak i mrożonymi produktami.