Co można zrobić w gofrownicy?

Wbrew pozorom w sporej części gofrownic zrobisz dużo więcej niż same gofry. W grę wchodzą zróżnicowane przekąski, które warto poznać. Pomoże Ci w tym poniższa lista. Przedstawia wszystkie opcje, a nie tylko te najpopularniejsze. Bez wątpienia znajdziesz nowy pomysł, do czego wykorzystać swoją gofrownicę!

Co można zrobić w gofrownicy?

Spis treści:

    Tradycyjne gofry

    Co do tego zapewne nie masz wątpliwości. W końcu na to wskazuje sama nazwa urządzenia.

    W dobrej gofrownicy przygotujesz tradycyjną słodką przekąskę dla siebie i całej rodziny. Zrobisz ją ze zwykłej mąki pszennej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować.

    Chcąc zaskoczyć bliskich, sięgnij np. po mąkę orkiszową, typowo chlebową lub nawet pełnoziarnistą. Niemniej z tą ostatnią uważaj, bo według gofrowych ekspertów im niższy typ, tym lżejsze ciasto.

    Jeżeli chodzi o dodatki do klasycznych gofrów, to największą popularnością cieszy się oczywiście bita śmietana, np. połączona ze świeżymi owocami (truskawki, maliny itp.). Wiele osób woli jednak polewkę czekoladową bądź Nutellę.

    Gofry po belgijsku

    To nie są zwykłe gofry, dlatego celowo uwzględniłem je osobno. Ta słynna belgijska przekąska wyróżnia się delikatnością, chrupkością i lekkością.

    Wiedz, że ciasto na takie gofry jest rzadkie, dodajesz do niego m.in. drożdże, masło i cukier perlisty, który rozpoznasz po większych niż standardowo kryształkach.

    Gofry belgijskie są pyszne, ale po zrobieniu ich przyłóż się do czyszczenia gofrownicy. Dlaczego? Ponieważ cukier perlisty zmienia się w karmel, gdy robisz gofry. Może powodować nieco więcej przypaleń na płytkach.

    Gofry wytrawne

    Kto powiedział, że gofry trzeba jeść tylko na słodko?

    W Internecie znajdziesz mnóstwo przepisów również na takie wytrawne. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek, śniadanie czy przekąskę do pracy.

    Wystarczy, że do ciasta dodasz swoje ulubione składniki. To np.:

    • Mozzarella.
    • Szczypiorek.
    • Szynka.
    • Pomidor.
    • Papryka.
    • Natka pietruszki.
    • Kukurydza.
    • Salami.

    Tu sporo zależy od Twojej wyobraźni. Pamiętaj, że wszystkie dodatki wrzucasz bezpośrednio do ciasta i wypiekasz całość. Smak na pewno pozytywnie Cię zaskoczy!

    Gofry amerykańskie

    Puszyste, ale nieco cieńsze niż belgijskie. Najlepiej smakują z syropem klonowym, jednak dużo zależy tu od Twoich preferencji smakowych.

    Ciasto przygotujesz z mąki pszennej, roztopionego masła, mleka, kilku jajek, odrobiny proszku do pieczenia, wanilii i syropu klonowego (tak, dodajesz go też tutaj).

    Gofry amerykańskie zjesz na śniadanie, drugie śniadanie, kolację lub jako deser. To zależy głównie od Ciebie.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Gofry holenderskie

    Chrupiące, w smaku lekko maślane. Przygotowujesz je nieco inaczej niż belgijskie, bo nie dodajesz cukru perlistego i drożdży. W zamian za to wlewasz m.in. roztopione masło.

    Wypieczone ciasto jest cieńsze, ale równie smaczne.

    Gofry skandynawskie

    Znajdziesz je też pod nazwą norweskie. Masa przypomina tę do naleśników. Przyrządzasz ją na bazie jajek, mąki i mleka. Dodajesz też cukier, proszek do pieczenia, odrobinę stopionego masła oraz kardamon (wyjątkowo popularny w Norwegii).

    Zwykle gofry skandynawskie wypieka się w gofrownicy z płytami w kształcie serc układających się w kwiatek. Mieszkańcy Skandynawii uwielbiają je jeść na słodko, przykładowo z norweskim brązowym cukrem.

    Hot dogi

    Bardzo je lubisz, ale nie masz ochoty wychodzić do sklepu po bułki? Nic straconego, nagrzej gofrownicę i w międzyczasie przygotuj ciasto. Powinno być nieco gęstsze niż zwykłe na gofry.

    Ułóż na płytach parówki, a następnie zalej je ciastem. Zamknij pokrywę i odczekaj kilka minut, aż masa się podpiecze.

    Oryginalne hot dogi gotowe. Są smaczne i pożywne, w dodatku cechuje je charakterystyczna, gofrowa faktura. Przy tej przekąsce warto jednak wiedzieć, jaka moc gofrownicy wystarczy.

    Ciasteczka

    Tak, gofrownica z powodzeniem zastąpi Ci piekarnik. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, przygotuj szybkie ciasteczka, np. czekoladowe.

    Zrób je według swojego ulubionego przepisu. Podziel ciasto na małe kulki, lekko je spłaszcz i ułóż na rozgrzanych płytach gofrownicy. Opuść pokrywę i przypiekaj ciasteczka kilka minut (czas zależy od mocy sprzętu).

    Tosty

    Aby je przyrządzić, nie musisz mieć urządzenia z wymiennymi płytami. Bez trudu przygotujesz je na tych zwykłych, przeznaczonych do gofrów.

    Jeżeli masz pod ręką wszystkie potrzebne składniki, do dzieła! Pomiędzy dwiema kromkami chleba umieść dodatki i gotowe kanapki połóż na gofrownicy. Domknij pokrywę i po kilku minutach tosty będą gotowe. Na chlebie zauważysz odciśnięty wzorek gofrów.

    Zobacz tanie i dobre sprzęty z popularnego marketu!

    Pączki

    A dokładniej mini pączki. Zagnieć ciasto według przepisu, który uważasz za najlepszy, a następnie rozłóż krążki na rozgrzanych płytach.

    Domknij gofrownicę i wypiekaj pączki przez kilka minut. Najlepiej wychodzą te na słodko, np. czekoladowe. Posyp je dodatkowo cukrem pudrem lub dodaj inne składniki, podawaj od razu po przygotowaniu (wtedy są najsmaczniejsze).

    Zapiekanka makaronowa

    Jeśli został Ci makaron po obiedzie, nie wyrzucaj go. Gofrownica ułatwi Ci życie w duchu less waste!

    Wymieszaj makaron z ulubionymi przyprawami i startym żółtym serem, po czym przełóż całość na gofrownicę. Przypiekaj danie do momentu roztopienia sera i zjedz. Szybki obiad lub podwieczorek gotowy.

    Chrupiący boczek

    Idealny dodatek do jajecznicy. Pokrój boczek na cienkie plasterki, a płyty gofrownicy posmaruj delikatnie olejem.

    Układaj po kilka plasterków i przypiekaj je przez kilka minut, aż zaczną skwierczeć.

    Mini burgery

    Były hot dogi, to teraz czas na mini burgery. Przygotuj ciasto z mleka, mąki, ulubionych przypraw, proszku do pieczenia, jajek i oliwy z oliwek.

    Upiecz gofry, a następnie przełóż je plasterkami sera, świeżymi warzywami i mięsnymi kotlecikami.

    Brownie

    Przygotuj ciasto podobnie, jak w przypadku tradycyjnego brownie. Rozpuść czekoladę i masło, dodaj cukier, mleko oraz jajka. Na koniec wrzuć szczyptę soli, mąkę i kakao.

    Przelewaj masę na gofrownicę, wypiekaj po kilka minut. Gofrowe brownie gotowe.

    Jajecznica

    Nie lubisz smażyć jajecznicy na patelni? Przygotuj ją w gofrownicy!

    Do jajecznej masy wrzuć ulubione dodatki. Rozgrzej sprzęt i posmaruj płyty tłuszczem. Gdy gofrownica osiągnie wysoką temperaturę, wylej jajecznicę, uważając, aby nie wyciekała poza ranty (czasami trzeba ją podzielić na mniejsze partie).

    Ostrożnie zdejmij jajecznicę.

    Gofrowa pizza

    Przygotuj ciasto na gofry, pomijając dodatek cukru. Wylej je na rozgrzane płyty i wypiecz.

    Gotowe gofry wystudź na kratce, a w międzyczasie przygotuj sos do pizzy i swoje dodatki. Ponownie ułóż wypieczone ciasto na płytach, dodaj wszystkie składniki i przypiekaj kilka minut.

    Do wyboru masz też inną opcję. Wylej nieco ciasta na gofrownicę, dodaj sos i wszystkie dodatki, a następnie przykryj drugą warstwą ciasta. W ten sposób otrzymasz pizzowe gofry z farszem w środku.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments