Co można zrobić w opiekaczu do kanapek?

Zdecydowana większość opiekaczy do kanapek nadaje się także do wielu innych przekąsek. Dotyczy to zwłaszcza modeli z wymiennymi płytami. Co więc smacznego przygotujesz w takim urządzeniu? Poznaj poniższą listę, aby wybrać coś dla siebie!

Co można zrobić w opiekaczu do kanapek?

Spis treści:

    Klasyczne kanapki na ciepło

    Większość osób kupuje dobry opiekacz, żeby robić w nim zapiekane kanapki. Urozmaicają codzienną dietę i dobrze smakują, zwłaszcza dzieciom. To sprawdzony sposób na wykorzystanie chleba, który zaczął już czerstwieć.

    Przyrządzenie klasycznych kanapek pozwoli Ci też na posprzątanie w lodówce. Wykorzystasz składniki, które zalegają na półkach od dłuższego czasu.

    Podstawa to oczywiście żółty ser. Dodatki dobierasz według własnych preferencji. Te najbardziej popularne to:

    • Szynka.
    • Pomidor.
    • Papryka.
    • Cebula.
    • Ogórek konserwowy.

    Pamiętaj, że z pozoru tak proste danie może być fantazyjne. Eksperymentuj i odkrywaj nowe połączenia, np.:

    • Masło orzechowe + banan.
    • Awokado + serek ricotta.
    • Mozzarella + suszone pomidory + bazylia.
    • Żółty ser + pieczarki.
    • Mozzarella + oliwki.

    Tosty francuskie

    Bardzo smaczna propozycja na śniadanie lub podwieczorek. Tu również sprawdzi się chleb, który leży w kuchni od kilku dni.

    Zwróć uwagę, że tosty francuskie robi się na słodko, jak i na słono. W obu przypadkach potrzebujesz mleka, jajek i czegoś do smażenia, np. masła klarowanego.

    Do posiłku na słodko dodajesz:

    • Cukier waniliowy.
    • Owoce.
    • Syrop klonowy lub inny.
    • Cynamon lub inną przyprawę.

    W wersji na słono sprawdzi się:

    • Bekon.
    • Jajko sadzone.
    • Posiekana natka pietruszki.
    • Żółty ser.
    • Ulubione warzywo.

    Tortilla

    W opiekaczu z powodzeniem wypieczesz nie tylko chleb (zwykły bądź tostowy), ale i placki tortilli. Posmaruj je ketchupem lub swoim ulubionym sosem, a następnie połóż dodatki i zwiń całość.

    Tak jak poprzednio dobrze nadaje się tu żółty ser, wędlina, pomidor czy papryka. Jeśli lubisz, wykorzystaj też inne dodatki, choćby pieczarki bądź oliwki.

    Każdy placek przypiekaj przez kilka minut, aby ser się rozpuścił. Taka potrawa najlepiej smakuje na ciepło.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Pizzowe przekąski

    Masz w domu gotowe ciasto na pizzę? W takim razie wykorzystaj je do zrobienia przekąsek z ulubionymi składnikami. Tę potrawę często określa się mianem pizzowych kieszonek.

    Pokrój ciasto w kwadraty. Dopasuj je rozmiarem do płyt swojego opiekacza. Następnie wszystkie posmaruj sosem, posyp serem i połóż dodatki.

    Przykryj jeden kwadrat drugim i przypiekaj przez kilka minut. Uważaj tylko, żeby nie przesadzić z ilością składników, aby kieszonki nie okazały się zbyt grube.

    Omlet

    Tak, w opiekaczu zrobisz nawet omlety! Najważniejsze jest to, żeby był to sprzęt z płytami z trójkątnymi wyżłobieniami.

    Przygotowanie dania wcale nie sprawi Ci trudności. Rozgrzej urządzenie i wrzuć odrobinę masła. W międzyczasie roztrzep jajka i wlej je, kiedy masło się rozpuści. Dodaj też warzywa, szynkę lub inne dodatki. Przysmaż omlet, zostawiając go przez 1 – 2 minuty, przełóż na talerz, gdy zacznie się rumienić.

    Ciasteczka z czekoladą

    W tym przypadku również najlepiej sprawdzi się sprzęt z trójkątnymi wyżłobieniami na powierzchni płyt. Poniższy przepis przyda Ci się, gdy w domu pojawią się niespodziewani goście. Po kilkunastu minutach poczęstujesz ich smakołykiem idealnym do kawy bądź herbaty.

    Przygotuj:

    • 1 szklankę mąki.
    • 3 jajka.
    • 3/4 kostki masła.
    • 1/3 szklanki mleka.
    • 50 g czekolady (najlepiej gorzkiej).
    • Łyżeczkę proszku do pieczenia.
    • Kilka łyżek cukru lub innego słodzidła.

    Rozpuść i wystudź masło. Ubij jajka z cukrem, aby powstała puszysta masa. Następnie dodaj masło, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość i wrzuć posiekaną na kawałeczki czekoladę.

    Gotowe ciasto wykładaj łyżkami na rozgrzane płyty opiekacza. Zamknij pokrywę i piecz ciasteczka ok. 3 – 4 minuty. Posyp je cukrem pudrem i podaj.

    Jajka sadzone

    Skoro w opiekaczu przyrządzisz omlet, jajka sadzone też Ci wyjdą. Najpierw natłuść płyty odrobiną oleju (ponownie najlepiej nadają się te z trójkątnymi zagłębieniami, bo mają wyższe krawędzie). Wbij jajka i po kilku minutach przełóż je na talerz.

    To bardzo dobra propozycja dla osób dbających o linię. Sadzone w opiekaczu nie wymagają użycia dużej ilości tłuszczu. Wystarczy, że sięgniesz po olej w sprayu lub natłuścisz płyty delikatnie za pomocą pędzelka.

    Gofry

    Jeśli masz wielofunkcyjny opiekacz 3w1 z wymiennymi płytami, z łatwością zrobisz w nim gofry. Nie musisz się martwić, czy na pewno wyjdą chrupiące. Jeżeli moc Twojego sprzętu wynosi więcej niż 1000 W, unikniesz niepowodzenia.

    Ciasto przygotuj jak zawsze. Przyda Ci się więc mąka, jajka, mleko, proszek do pieczenia, odrobina soli i cukru.

    Rozgrzej urządzenie i wylewaj ciasto porcjami. Piecz po kilka minut. Pamiętaj, aby nie podnosić za wcześnie pokrywy, pozwól gofrom się przypiec.

    Pączki

    Do niektórych opiekaczy producenci dodają specjalne płyty z okrągłymi zagłębieniami. To dodatek służący do robienia małych pączków.

    Najpierw musisz przygotować ciasto. Lista niezbędnych składników nie jest długa:

    • Ok. 230 g mąki
    • Jajko.
    • 125 g miękkiego masła.
    • 100 g cukru (może być inne słodzidło).
    • 190 ml mleka.
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    • Szczypta soli.

    Wymieszaj składniki, aby otrzymać jednolitą masę. Przełóż ją najlepiej do rękawa cukierniczego. Rozgrzej opiekacz.

    Wykładaj masę porcjami i piecz pączki kilka minut, ok. 5 – 6 (zależnie od mocy urządzenia). Gotową przekąskę udekoruj według uznania. Dobrze sprawdzi się czekoladowa polewa oraz kolorowa posypka. Śmiało wykorzystasz też owoce.

    Zobacz tanie i dobre sprzęty z popularnego marketu!

    Placki ziemniaczane

    Jeśli lubisz placki ziemniaczane, ale nie chcesz stać przy patelni, na pewno docenisz opiekacz. Masę przygotuj w taki sam sposób, jak robisz to zawsze.

    Pamiętaj, aby płyty sprzętu posmarować olejem. Gdy się rozgrzeją i osiągną wysoką temperaturę, wykładaj masę porcjami. Każdy placek piecz przez ok. 10 minut.

    Sakiewki z ciasta francuskiego

    Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Dopasuj je rozmiarem do płyt swojego opiekacza. Posmaruj je swoim ulubionym sosem i wyłóż dodatki.

    W tej kwestii masz zupełną dowolność. Najprostsze możliwości to szynka, pomidor i mozzarella. Niemniej jeśli chcesz, zrób bardziej wykwintny farsz, np.:

    • Kurczak z pieczarkami.
    • Mięso mielone.
    • Kurczak z serem feta.
    • Szpinak i suszone pomidory z serem feta.

    Oczywiście sakiewki dobrze smakują też w wersji na słodko, przykładowo z jabłkami. Złącz ze sobą kwadraty i połóż je na rozgrzanym opiekaczu. Pamiętaj, aby dobrze połączyć ze sobą brzegi. Piecz sakiewki ok. 12 – 15 minut.

    Kebab

    Jeśli masz ochotę na kebaba, z powodzeniem zrobisz go w opiekaczu. Bazą będą placki tortilli.

    Resztę dodatków dobierasz według uznania. Najczęściej w przepisach powtarzają się:

    • Filet z piersi kurczaka.
    • Kapusta pekińska.
    • Cebula.
    • Pomidor.
    • Sos czosnkowy.
    • Ketchup.

    Oczywiście jeśli chcesz, wybierz inne mięso i dopraw je tak, jak lubisz. Od Ciebie zależy też dobór warzyw.

    Jak zrobić kebaba? To proste. Na tortilli rozłóż składniki, polej sosem, a następnie zwiń ciasno całość. Połóż na rozgrzanej płycie placki, zamknij pokrywę i przypiekaj je przez kilka minut.

    Przeczytaj też:

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments