W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Co to jest blender kielichowy? Jak działa?

Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Lubisz koktajle? Szukasz ciekawego pomocnika kuchennego w postaci przydatnego sprzętu? Dowiedz się zatem, co to jest blender kielichowy i jak dokładnie działa! Będzie to możliwe z moim poradnikiem.

Co to jest blender kielichowy? Jak działa?

Spis treści:

    Działanie blendera kielichowego nie jest skomplikowane, ale jednocześnie stanowi pewien trop do odpowiedzi, czy taki sprzęt Ci się przyda.

    Przejdźmy więc do konkretów. Szybko się dowiesz, na jakiej zasadzie działa koktajler i czym w ogóle jest.

    Czym jest blender kielichowy?

    Blender kielichowy to wolnostojący sprzęt małego AGD do kuchni, który automatycznie miksuje warzywa i owoce, robiąc z nich koktajle oraz smoothie o kremowej konsystencji. Wykorzystuje do tego stalowe ostrze poruszające się z prędkością kilkudziesięciu tysięcy obrotów na minutę. Doskonale radzi sobie z kruszeniem lodu, jak i mrożonymi owocami.

    Do kielicha blendera wrzucisz nie tylko owoce i warzywa, ale też nasiona, podprażone orzechy czy płatki owsiane. Całość możesz zalać wodą, mlekiem różnego rodzaju, jogurtem czy kefirem. Pełną listę możliwości zawarłem w artykule o tym, do czego służy blender kielichowy i co można w nim zrobić.

    Na rynku tych urządzeń wyróżniamy blendery wysokoobrotowe oraz próżniowe.

    • Te pierwsze są wyjątkowo szybkie. Przekraczają np. 30000 obrotów na minutę. Dzięki temu szybciej radzą sobie z twardszymi owocami i warzywami, tworząc koktajle o gładkiej, wręcz aksamitnej konsystencji. Znajdziesz je na najwyższych miejscach w materiale: ranking blenderów kielichowych.
    • Modele próżniowe (które zazwyczaj są też wysokoobrotowe) odsysają powietrze przed miksowaniem. Ograniczają proces utleniania i napowietrzania koktajlu. Staje się on zdrowszy (więcej wartości odżywczych). Ma mniej piany, wolniej się rozwarstwia, a jednocześnie dłużej utrzymuje świeżość. Wyróżnia się także intensywniejszą barwą oraz smakiem. Takie urządzenia pokaże Ci ranking blenderów próżniowych.

    Inne nazwy blendera kielichowego: koktajler, blender sportowy lub personalny (gdy ma bidony w zestawie i jest mniejszego typu), blender stojący, stacjonarny bądź stołowy. Wiele osób nazywa go także mikserem kielichowym lub stołowym.

    Blender kielichowy sprawdza się zarówno w domowym, jak i komercyjnym użytku (w lokalach gastronomicznych, np. restauracjach, kawiarniach, barach).

    Ranking blenderów kielichowych – zwycięzca

    Philips HR3756/00

    Budowa blendera kielichowego

    • Cała elektronika i silnik spoczywają w korpusie, który może mieć stalową obudowę. Od przodu znajdziesz panel sterowania, najczęściej z pokrętłem do regulacji obrotów pracy. Większość blenderów ma także przyciski od funkcji kruszenia lodu oraz pracy pulsacyjnej (chodzi o stopniowe rozdrabnianie). Niektóre oferują dedykowane programy do konkretnych przysmaków (np. zup, soi, orzechów czy mieszania gorących składników).
    • Na górze korpusu znajduje się wielowypust. To on kręci ostrzem. Dobrze gdy jest metalowy (dłużej wytrzyma). Mało osób zwraca uwagę na tę część budowy blendera, ale w praktyce ma bardzo duże znaczenie.
    • Na wielowypust wchodzi kołnierz z ostrzem. Konstrukcja ostrza potrafi być odmienna. Prym wiedzie wielokierunkowe ułożenie nożyków. Podczas miksowania tworzą wir kierujący rozdrabniane produkty na ostrze. Oprócz tego są też na tym rynku grube śmigła, które nie tną składników, a rozbijają je.
    • Co jeszcze? Oczywiście kielich z pokrywką. Kielich wykonuje się obecnie najczęściej z tritanu. To wytrzymałe i bezpieczne w użytkowaniu tworzywo (nie zawiera BPA, BPS ani żadnych innych bisfenoli). Innym rozwiązaniem jest szkło. Również bezpieczne dla składu koktajli, lecz dużo cięższe od tritanu.
    • Blendery próżniowe mają dodatkowo moduł odsysający powietrze i dedykowany do tego przycisk na panelu sterowania.

    Budowa blendera kielichowego - rozłożone części

    Kupuj topowe urządzenia do soków i koktajli na promocjach!

    Zasada działania blendera kielichowego

    1. Wcześniej przygotowane owoce i warzywa (które, zależnie od rodzaju, powinny być obrane, pokrojone lub wypestkowane) lądują w kielichu. Na kielichu powinno być oznaczenie maksymalnej pojemności (również dla wlewanego płynu, np. mleka), której nie należy przekraczać.
    2. Działanie blendera opiera się na bardzo szybkim miksowaniu składników. Większość modeli na samym początku uruchamia pulsacje, aby wstępnie wymieszać zawartość kielicha (podrzucając składniki). Następnie rozpoczyna się właściwe miksowanie na wysokich obrotach. Znaczący wpływ na skuteczność ma więc moc blendera kielichowego.
    3. W większości blenderów kielichowych masz ścisłą kontrolę nad sposobem działania. Przykładowo: uruchomisz tryb automatyczny (czyli np. miksowanie przez 2 minuty), turbo (najwyższe obroty) lub własnoręcznie wyregulujesz obroty pokrętłem, zmieniając je w trakcie miksowania i kończąc cały proces, kiedy uznasz to za stosowne.

    To właściwie tyle. Całość trwa kilka minut, po których możesz mieć pełny dzbanek koktajlu.

    Blender kielichowy gotowy do działania

    Jako że blendery kielichowe pracują krótko, nie nagrzewają nadmiernie napoju. Efekt? Pozostaje w nim masa witamin, minerałów, jak i błonnika. Dzięki temu koktajle z blendera kielichowego są i zdrowe, i smaczne.

    Oczywiście przed pierwszym miksowaniem dowiedz się, jak używać blendera kielichowego i robić w nim koktajle. Znam kilka ważnych rad, które przekazałem w podlinkowanym przed chwilą artykule.

    A jak działa blender próżniowy?

    Bardzo podobnie do zwykłego. Różnica tkwi w tym, że przed miksowaniem moduł próżniowy odsysa powietrze z kielicha, odcinając dopływ tlenu do składników. Trwa to zazwyczaj minutę.

    Jak już wspominałem, jakość koktajlu staje się dużo lepsza, nie dochodzi w tak dużym stopniu do utleniania. A to właśnie przez nie napojowi ubywa wartości odżywczych. Próżnia skutecznie z tym walczy.

    Oto porównanie koktajli po kilku godzinach (ten po lewej był tworzony próżniowo):

    porównanie blenderów kielichowych - próżnia i bez próżni 3

    Po miksowaniu wystarczy, że ponownie wpuścisz tlen do dzbanka, aby móc go otworzyć. Służy do tego np. przycisk na pokrywce.

    Porządne blendery próżniowe dają zwykle wybór użytkownikowi, czy tylko odessać powietrze (żeby móc własnoręcznie regulować obroty i przerwać miksowanie w dowolnym momencie), czy wytworzyć próżnię i natychmiast po tym rozpocząć automatyczne miksowanie przez kilka minut.

    Podsumowanie

    Zarówno obsługa, jak i działanie blendera kielichowego to banalne sprawy. Obróbka umieszczonych w kielichu owoców i warzyw trwa krótko. Nie ma tu elementów czy mechanizmów, które komplikowałyby sposób działania.

    Nawet technologia próżniowa jest zrozumiała, gdyż odpowiada za nią dedykowany przycisk, a wszystko odbywa się automatycznie.

    Również dzięki tym cechom wiele osób rozgląda się za nowoczesnym blenderem do smoothie. W krótkim czasie robi sporo koktajlu, ma prostą budowę (a więc łatwy demontaż części i ich mycie), a sam koktajl jest bardzo zdrowy. Wspomoże dietę i zdrowy styl życia, a to w dzisiejszych czasach niezwykle istotne.

    Przeczytaj też: Jak wyczyścić blender kielichowy?

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments