Każdy, kto interesuje się robieniem zdrowych potraw we własnym domu, powinien wiedzieć, czym jest parowar i do czego służy. W poniższym artykule dokładnie Ci to wyjaśnię. Prędko poznasz możliwości tego sprzętu.
Parowar – co to jest?
Parowar to urządzenie, dzięki któremu przyrządzasz zdrowe jedzenie na parze. Jest rozprowadzana do wszystkich produktów spożywczych. Zwykle rozkładasz je na kilku poziomach, zależnie od tego, jak długo trzeba je gotować. Parowar to sprzęt, który podłączasz do prądu. Przed jego włączeniem napełniasz wodą przeznaczony w tym celu pojemnik.
Zauważ, że tego typu urządzenie to nie to samo co garnek do gotowania na parze. Co prawda w obu przypadkach przyrządzasz zdrowe posiłki, niemniej parowaru nie musisz używać na kuchence. Ponadto oferuje praktyczne opcje ułatwiające gotowanie dań.
Parowar to urządzenie elektryczne, którego moc jest zróżnicowana. Przeważnie mieści się w zakresie od 400 do 2200 W. Przeglądając najlepsze parowary, dostrzeżesz, że nie są identyczne także pod kątem pojemności. W większości przypadków wynosi ona ponad 8 – 10 litrów.
Funkcje, jakie oferuje parowar, to najczęściej:
- Alarm informujący o braku wody.
- Timer.
- Automatyczne programy gotowania.
- Podtrzymywanie ciepła.
Za pomocą parowaru przygotujesz łatwo wiele produktów spożywczych. Z nim wyczarujesz smaczne dania rybne, mięsne i warzywne. Sprawdza się nawet do przyrządzania deserów.
Z czego składa się parowar?
Sprzęt składa się z kilku głównych elementów. To podstawa ze zbiornikiem na wodę, tacki i pojemniki na składniki, a także pokrywka. Jak widzisz, to mało skomplikowane pod względem konstrukcji urządzenie. W parowarze zwykle znajdziesz trzy pojemniki na żywność, ale czasami jest ich więcej.
Elementy te są wykonane z przezroczystego tworzywa (a rzadziej ze szkła czy nawet stali). Swobodnie kontrolujesz ich zawartość podczas całego procesu gotowania. Standardowo pojemniki układasz jeden na drugim w pionie. Zdarzają się też modele, w których umieszczasz wszystkie obok siebie, ale to rzadkość.
Podstawa urządzenia najczęściej też jest plastikowa, ewentualnie metalowa. Tę drugą uznaje się za bardziej wytrzymałą. Niemniej parowar z tworzywa sztucznego także długo Ci posłuży, jeśli będziesz o niego dbać.
Do czego służy parowar?
Najprościej mówiąc, do gotowania jedzenia na parze. W tym urządzeniu przyrządzisz lekkostrawne posiłki bogate w witaminy i minerały. Wykorzystanie pary wodnej sprawia, że rezygnujesz ze smażenia na oleju i innych metod obróbki termicznej. To dla wielu osób główny powód na tak na pytanie, czy warto kupić parowar.
Parowar przyda Ci się także np. do szybkiego podgrzewania dań, przykładowo zup. To bardzo dobry wybór dla osób chcących lepiej się odżywiać. Z tym sprzętem zaczniesz jeść pełnowartościowe posiłki, które zawierają mniej kalorii. Tym samym z zakupu parowaru będą zadowoleni również ci dbający o sylwetkę.
Za sprawą tego typu urządzenia przekonasz się, że lekkostrawne dania mogą być bardzo smaczne i aromatyczne. Przyrządzone na parze produkty spożywcze są bogate w cenne składniki odżywcze, a ponadto zachowują ładny, apetyczny wygląd.
Wiedz, że parowar przyda Ci się w wielu sytuacjach. Służy do gotowania warzyw, mięs, ryb, a nawet owoców morza czy dodatków do obiadu. Niemal nic Cię nie ogranicza, co udowadnia lista z artykułu o tym, co można gotować w parowarze.
Sprzęt działa szybko i sprawnie, nie czekasz długo na posiłek. Ponadto masz mało naczyń do zmywania, bo nie musisz używać kilku różnych garnków czy patelni.
Sprzęt docenią też rodzice małych dzieci. Ułatwia rozszerzanie diety niemowląt. W parowarze ugotujesz obiad czy kolację dla pociechy, bez ryzyka obciążania jej delikatnego układu pokarmowego.
Jak działa parowar?
To nic skomplikowanego. Wlana do zbiornika w podstawie woda jest podgrzewana do wysokiej temperatury. W ten sposób powstaje para wodna, która przechodzi przez wszystkie sita z produktami spożywczymi. Nie ulatnia się na zewnątrz, gdyż zapobiega temu pokrywka (element ten zamyka obieg).
Pamiętaj, że to Ty ustawiasz czas gotowania. Standardowo służy do tego pokrętło na obudowie. W bardziej nowoczesnym parowarze wybierasz jeden z automatycznych programów.
Zastanawiasz się, jak to możliwe, że wszystkie składniki są w odpowiedni sposób przyrządzone i gotowe do jedzenia? Kluczem jest tu ich właściwe rozłożenie. W dolnym pojemniku z sitem umieszczasz te produkty, które wymagają najdłuższej obróbki. Na samej górze mają znaleźć się te, które gotuje się najkrócej.
Zauważ, że w parowarze panuje wysoka temperatura. Średnio wynosi 110 – 120 stopni Celsjusza. Do gotowania wykorzystujesz tylko parę wodną, nic więcej. Właśnie dlatego każdy produkt zachowuje witaminy, minerały oraz inne wartościowe składniki.
Zobacz alternatywy dla parowarów: