Czym jest wolnowar, w jaki sposób działa i do czego właściwie służy? Przeczytaj poniższy poradnik, a prędko się tego dowiesz. Taka wiedza pomoże Ci w podjęciu decyzji, czy wyposażyć swoją kuchnię w tego typu sprzęt.
Co to jest wolnowar?
Już sama nazwa bardzo dużo mówi. To urządzenie przeznaczone do powolnego i długiego gotowania. Cały proces odbywa się w niskiej temperaturze wynoszącej najczęściej ok. 80 stopni Celsjusza. Wszystko dzieje się za sprawą czasowego podgrzewania dna naczynia, co powoduje, że potrawa przez dłuższy czas zachowuje optymalne ciepło.
Wolnowar to niewielki sprzęt działający jedynie po podłączeniu do prądu. Składa się z obudowy, na której znajdziesz panel sterowania, kamionkowego, ceramicznego lub stalowego naczynia oraz szklanej pokrywy.
Urządzenie najczęściej oferuje trzy tryby pracy: low, high oraz warm. Nie daj się zmylić, ponieważ dwóch pierwszych nie należy kojarzyć bezpośrednio z temperaturą. Dotyczą mocy, która decyduje o tym, czy danie ma gotować się szybciej, czy też wolniej.
Ostatni tryb pracy to warm, odpowiada za podtrzymywanie ciepła. Oznacza to, że po pracy nie musisz spieszyć się do domu, ponieważ i tak zjesz ciepły posiłek.
Wolnowar nazywa się również garnkiem wolno gotującym lub po prostu slow cookerem. Sprawdzi się do dań wymagających bardzo długiego gotowania, często nawet do kilkunastu godzin.
Do czego służy wolnowar?
Urządzenie przyda Ci się przede wszystkim do dań jednogarnkowych. Wolnowar sprawdzi się w przypadku zup, również tych długo gotowanych. W wolnowarze przyrządzisz pyszny i aromatyczny rosół znany choćby z rodzinnych uroczystości.
To urządzenie docenią także wielbiciele przysmaków, dla których codzienny posiłek nie istnieje bez pokaźnego kawałka mięsa. Jego rodzaj nie ma znaczenia, dlatego w tej kwestii masz duże pole do popisu.
Eksperymentuj i przygotuj soczystego kurczaka, delikatnego indyka albo kruchą wołowinę. Naczynie doskonale poradzi sobie również z wieprzowiną, przyrządzając Ci ulubioną wersję schabu lub polędwiczki.
Wspomniałem już, że wolnowar to świetne urządzenie do dań jednogarnkowych. To oznacza, że będzie idealnym rozwiązaniem do gulaszu, leczo albo fasolki po bretońsku. Nie są to wymagające potrawy pod względem składników, a dłuższego gotowania, więc naczynie poradzi sobie z nimi bez zarzutu.
Wiedz, że to nie jedyne możliwości tego rodzaju urządzenia. Ma nieco szersze zastosowanie.
Co powiesz na owocowe, domowe przetwory? Brzmi przepysznie, prawda? Pewnie doskonale wiesz, że tradycyjne smażenie przez kilka godzin np. malin albo truskawek wiązało się nie tylko z długim mieszaniem, ale też przypaleniem garnka. Przygotowując konfitury w wolnowarze, zapominasz o problemie.
Slow cooker służy do dań, które trzeba bardzo długo gotować. Sprawdzi się u osób ceniących tego rodzaju kuchnię, ale nielubiących stać nad garami przez pół dnia. Wystarczy więc zainwestować w odpowiednie urządzenie, żeby nie rezygnować ze smacznych posiłków.
Jak działa wolnowar?
Nie ma w tym nic skomplikowanego. Zasada działania w każdym modelu jest niemalże taka sama. Wbudowane elementy grzejne znajdujące się w obudowie doprowadzają do ogrzania misy, dzięki czemu całe ciepło zostaje równomiernie rozprowadzone.
Temperatura nie jest wtedy za wysoka, wynosi poniżej 100 stopni Celsjusza. Z kolei moc w takich warunkach waha się najczęściej od 180 do 250 W.
Korzystając z wolnowaru, ograniczasz swój wysiłek do minimum. Po prostu wkładasz do środka preferowane składniki, wybierasz program i uruchamiasz naczynie. Pamiętaj tylko, że tego rodzaju sprzęt działa wyłącznie po podłączeniu do zasilania.
Nie kontrolujesz gotowania, wszystko odbywa się automatycznie. Ty w tym czasie zajmujesz się sprzątaniem, oglądaniem telewizji albo zwyczajnie wychodzisz do pracy. Wypada jedynie poznać kilka podstawowych zasad odnośnie tego, jak gotować w wolnowarze.
Mechanizm działania elektrycznego garnka polega na powolnym podgrzewaniu potrawy do momentu uzyskania pożądanej temperatury. Urządzenie nagrzewa się do ok. 80 stopni Celsjusza, dlatego cały proces gotowania trwa od kilku do nawet kilkunastu godzin.
Najczęściej slow cooker wyposażony jest w trzy tryby pracy.
Poznaj je, a lepiej zrozumiesz sposób działania tego praktycznego naczynia.
- Low – znajdującą się wewnątrz potrawę naczynie podgrzewa do temperatury maksymalnie 80 stopni Celsjusza. Taka opcja sprawdza się szczególnie przed dłuższym wyjściem z domu lub kiedy nastawiasz wolnowar na noc. Po przebudzeniu się albo powrocie do domu Twój posiłek jest gotowy do spożycia. Tryb low bardzo dobrze sprawdzi się w przypadku zup, długo gotującego się rosołu, gulaszu lub różnego rodzaju drobiowych potrawek.
- High – w tym przypadku danie osiąga nieco wyższą temperaturę. Najczęściej wynosi ok. 90 stopni Celsjusza. Taki tryb wykorzystasz, jeśli zależy Ci na nieco szybszym przyrządzeniu potrawy z mniej wymagających składników. Nie oznacza to, że wolnowar pracujący w ten sposób nie poradzi sobie z wołowiną, wieprzowiną lub nawet dziczyzną.
- Warm – tutaj proces gotowania się kończy. Z kolei uruchamia się funkcja automatycznego podtrzymywania ciepła. Oczywiście zależy też, czy Twój sprzęt ją oferuje, bo tryb warm to raczej opcja dodatkowa, cechuje najlepsze wolnowary z rankingu.
Wolnowar ceramiczny czy kamionkowy?
Producenci oferują dwa rodzaje wolnowarów, a dokładniej ich mis. Kamień jest odporniejszy na zarysowania i inne urazy mechaniczne. Misę wykonaną z tego materiału bez problemu umyjesz również w zmywarce. A w przypadku konieczności podgrzania potrawy umieścisz ją w piekarniku.
Nie oznacza to, że wolnowary ceramiczne są słabsze i nie nadają się do codziennego gotowania. Je także docenisz ze względu na zastosowanie, serwując różnego rodzaju potrawy.
Nie da się też ukryć, że kamionkowe naczynie jest zdecydowanie cięższe od ceramicznego. Dlatego w przypadku częstego korzystania z urządzenia odczujesz lekki dyskomfort przy podnoszeniu lub chowaniu go do szafki.
Misa wykonana z ceramiki dobrze nada się do podgrzewania lub podsmażania składników na kuchence gazowej albo indukcyjnej. Materiał, z którego ją wykonano, nie zawiera szkodliwych substancji, dlatego jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia.
Wolnowar – ile kosztuje?
To zależy, jaką sumę z domowego budżetu chcesz na niego przeznaczyć. Duże znaczenie mają również Twoje potrzeby i wymagania odnośnie tego rodzaju urządzenia. Najtańsze modele kupisz już za ok. 100 zł. Oczywiście to wersje dla mniej wymagających użytkowników.
Nie wyróżniają się dużą pojemnością. Nie wykorzystasz ich do przyrządzenia obiadu dla większej liczby osób.
Jeśli oczekujesz czegoś znacznie lepszego, to dobrej jakości wolnowar kupisz za niecałe 500 zł. Oczywiście suma wyda Ci się pewnie spora, ale pamiętaj, że to naczynie przeznaczone do wymagającego gotowania. Musi być wysokiej jakości. Warto też, żeby było wyposażone w dodatkowe funkcje i zapewniało szersze zastosowanie. To zdecydowanie podniesie komfort gotowania.
W sklepach znajdziesz również profesjonalne wersje kosztujące nawet ok. 1000 zł lub nieco więcej. To modele przeznaczone przede wszystkim dla wprawionych użytkowników. Jeśli nie zaliczasz się do tej grupy, to swoją przygodę z wolnowarem zacznij od najprostszego modelu. Szybko docenisz jego potencjał.
Ile prądu zużywa wolnowar?
Skoro wolnowar przeznaczony jest do kilkugodzinnego gotowania, to wydaje się, że pochłania kolosalne ilości energii. To z kolei przekłada się na wzrost rachunków za prąd.
Czy rzeczywiście tak jest?
Być może się zdziwisz, ale nie.
Tego rodzaju urządzenie nie jest pożeraczem Twoich pieniędzy. To zasługa termostatu, który czuwa nad temperaturą podczas gotowania. Dodatkowo, kiedy zajdzie taka konieczność, wyłączy zasilanie.
Obudowę wolnowaru wykonano ze specjalnych materiałów podtrzymujących ciepło potrawy. Dlatego można nawet stwierdzić, że slow cooker jest energooszczędny.
Wahasz się nad zakupem wolnowaru, bo obawiasz się wzrostu rachunków za prąd? Oblicz szacunkowy koszt zużycia energii, wykorzystując pewne dane.
Potrzebujesz do tego mocy urządzenia i określenia czasu gotowania. Nie zapomnij sprawdzić kosztu 1 kWh, żeby otrzymać prawidłowy wynik. Dopiero po zapisaniu wszystkich parametrów całość trzeba pomnożyć.
Przyjmę, że moc wolnowaru wynosi 280 W, a mój obiad będę gotował 6 godzin. W tym czasie naczynie zużyje 1680 Wh, czyli 1,68 kWh.
Szacunkowy koszt 1 kWh to 77 gr.
Łatwo zatem obliczysz, że gotowanie gulaszu przez 6 godzin w trybie high wyniesie 1,29 zł.
Pamiętaj, że podane obliczenia są jedynie szacunkowe. Nie w każdym etapie gotowania wolnowar pobiera tyle samo energii elektrycznej. Niemniej widzisz, że jego użytkowanie nie musi być bardzo kosztowne.
Zobacz alternatywy dla wolnowarów: