Co zrobić z pulpą z wyciskarki? Jak ją wykorzystać?

Co zrobić z pulpą z wyciskarki? Jak ją wykorzystać?

Spis treści:

    Pulpy z wyciskarki, czyli odseparowanego od soku miąższu i resztek ze zmiażdżonych owoców, warzyw lub ziół, nie musisz wyrzucać do kosza. Co więc zrobić z pulpą? Do jakich przysmaków ją wykorzystać? O tym w poniższym poradniku!

    Pulpa z wyciskarki, nazywana także wytłoczynami bądź po prostu miąższem, to całkiem dobry surowiec do wykorzystania. Wbrew pozorom nie są to zbędne odpadki i resztki po owocach i warzywach. Recykling ma tu jak najbardziej sens.

    W pulpie jest sporo błonnika. Najlepsze wyciskarki wolnoobrotowe do soków sprawiają, że odseparowany miąższ jest dość suchy. Takie okoliczności przemawiają za poznaniem kilku dobrych pomysłów i inspiracji na zastosowanie pulpy. Przejdźmy do nich!

    Pomysły na wykorzystanie pulpy z wyciskarki

    • Wegetariańskie kotleciki, burgery lub pulpety – robiąc je z użyciem pulpy, nie musisz sięgać po tarkę, aby zetrzeć warzywa. Kompletny surowiec masz już po wyciskaniu soku. Usmażysz lub upieczesz pulpę z wielu warzyw, głównie korzeniowych, np. buraków, marchwi czy selera naciowego (nada się także szpinak). Z czym wtedy wymieszać pulpę? Masz wiele opcji: przeróżne przyprawy, ugotowaną kaszę, cebulę, czosnek, ciecierzycę czy soczewicę. Całość otocz bułką tartą i usmaż. Taka przekąska powinna zasmakować nawet osobom przyzwyczajonym do jedzenia mięsa.
    • Zupa krempulpa może w niej robić za zagęstnik (zamiast śmietany czy mąki). Sprawdza się ta z jabłek, gruszek czy niektórych cytrusów, jak i wielu warzyw, chociażby pietruszki czy marchewki. Jeżeli lubisz zupy krem o gęstszej konsystencji, to rozważ zblendowanie ich razem z pulpą z wyciskarki. Szczególnie że zyskasz w ten sposób jeszcze lepszy aromat. A sam krem będzie mniej kaloryczny z użyciem naturalnego zagęszczacza w postaci pulpy.
    • Bulion – po zamrożeniu pozostałego po wyciskaniu miąższu posłuży on jako podkład w formie bulionu. Użyjesz go w parze z przeróżnymi zupami.
    • Koktajl/smoothie – potrzebny będzie Ci blender. Wystarczy, że umieścisz w nim pulpę, wzbogacając o coś jeszcze. Większych ograniczeń nie masz. Jako podkład może robić mleko (krowie, sojowe, kokosowe, migdałowe), woda (zwykła lub kokosowa), jogurt (naturalny, grecki) czy kefir. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić nieobrobione składniki. W efekcie uzyskasz pożywny koktajl lub smoothie.
    • Wypieki – prym wiedzie ciasto marchewkowe, w którym pulpa z wyciskania odgrywa dużą rolę. Ale to nie jedyna opcja, która przed Tobą stoi! Resztki po wyciskaniu możesz dodać do wielu słodkich i słonych wypieków: ciasta naleśnikowego, omletów, placków, muffinek, przeróżnych ciasteczek, razowej szarlotki, a nawet chleba. W wielu wypiekach pulpa jest w stanie zastąpić jajka, choć może również iść z nimi w parze. Przepisów jest multum!
    • Farsz – coś dla fanów kuchni roślinnej. Farsz z pulpy wykorzystasz np. do pierogów, gołąbków, sajgonek, tortilli, pizzy, jak również dań mięsnych, nadziewając nim kurczaka czy kaczkę. Pulpę wymieszaj wtedy np. z zieleniną, kukurydzą czy pomidorami.

    pulpa z zieleniny i owoców

    • Sos (jak również pesto) – idealnie sprawdza się tu ziołowa pulpa, która wzmocni aromat niejednego sosu, np. do makaronu lub sałatki. Dobrze wypadają także wytłoczyny po wyciskaniu pomidorów, marchewki czy pietruszki.
    • Pasta na kanapkę/dip – pulpa sama w sobie nie ma nadzwyczajnie wyrazistego smaku. Ale gdy połączysz ją z ciekawymi dodatkami, sytuacja się zmienia. W przypadku wykorzystania wytłoczyn do zrobienia pasty na kanapki użyj chociażby suszonych pomidorów, serka, jogurtu i przypraw. Niektórzy miłośnicy ciekawych past blendują pulpę warzywną nawet z kurczakiem, aby następnie nałożyć taki miks na kanapkę.
    • Owsianka – wiele osób je ją na śniadanie. Pulpa stanowi jeden z ciekawszych dodatków do owsianki. Dobrze wypada w parze z nasionami, orzechami czy suszonymi owocami.
    • Pasztet – w tym pomyśle na to, co zrobić z pulpą z wyciskarki, wymieszaj ją z ziołami, cebulą i bułką rozmoczoną w mleku.
    • Krakersy – mając pod ręką suszarkę do żywności (np. dehydrator), zyskujesz okazję do zrobienia krakersów z pulpy. Właściwie każda pulpa z owoców i warzyw nadaje się do tego.
    • Przyprawy – z ziołowej pulpy, którą również trzeba wysuszyć. Wzbogacisz nią wiele potraw mięsnych czy zup.

    pulpa z kilku owoców

    • Herbata – wystarczy, że umieścisz pulpę (najlepiej z owoców) w dzbanku z sitkiem, dodasz do niej kilka przypraw (np. cynamon, imbir) i zaparzysz przez kilkanaście minut. Niezły sposób na rozgrzanie się solidną dawką witamin, szczególnie jak do takiej herbatki owocowo-korzennej dodasz jeszcze miód bądź cytrynę. Zdrowe i pyszne!
    • Kuleczki – zwane często “kuleczkami mocy”. Oryginalny deser, w którym łączysz delikatną pulpę z czymś… mniej zdrowym, lecz słodkim. Jak to zrobić? Zblenduj pulpę na gładką masę, a następnie otocz kokosowymi wiórkami, kakaem, sezamem, a nawet czekoladą, formując małe kulki. Możesz ją także od razu zmiksować z suszonymi daktylami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi.
    • Batoniki – znów masz masę możliwości. Aby były to batoniki zbożowe, precyzyjnie wymieszaj w misce pulpę z płatkami orkiszowymi oraz olejem kokosowym, dokładając ulubione dodatki (np. nasiona chia, suszone śliwki, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, cynamon, kakao itp.). Na końcu przełóż do foremek i piecz przez kilkanaście minut, aby uzyskaną formę podzielić na odżywcze oraz smakowite batoniki.
    • Pożywienie dla zwierząt – ostatecznie, jeżeli nie chcesz robić z pulpy jakiegoś przysmaku dla siebie, przeznacz ją jako pokarm dla swoich zwierząt. W grę wchodzą zarówno domowe, jak i hodowlane zwierzaki. Z pulpy marchewkowej ucieszy się wiele gryzoni, z chomikami, myszoskoczkami czy świnkami morskimi na czele. Wytłoczyny z wielu różnych warzyw ucieszą też chociażby kury.

    pulpa z marchewki i cytrusów

    • Kompost – pulpa owocowa lub warzywna to znakomity surowiec jako nawóz dla roślin. To w końcu odpady roślinne. Musisz jedynie znaleźć jakieś miejsce na odkładanie pulpy. Później wykorzystasz ją do użyźnienia w celu uzyskania lepszych plonów w swoim ogródku.
    • Maseczka do twarzy – jedno z zaskoczeń na tej liście, ale wiele osób używa pulpy, szczególnie tej z ogórków (wymieszanej np. z jogurtem czy cytryną), do nakładania na twarz. Po co? Aby nawodnić i poprawić stan skóry.

    Przeczytaj też: Jak używać wyciskarki wolnoobrotowej? Jak robić sok?

    Czy pulpa z wyciskarki ma wartości odżywcze?

    Owszem, ma. Nie tak wiele jak naturalny i świeży sok (lub w ogóle od razu zjadane owoce i warzywa), ale pełno w niej błonnika, którego akurat sokom brakuje (bo zostaje… w pulpie!).

    Błonnik nie jest wchłaniany przez nasz organizm, ale i tak niesie za sobą korzyści zdrowotne: poprawia procesy trawienne, ogólną pracę układu pokarmowego i przy okazji reguluje metabolizm, zapewniając poczucie sytości. Dobra specyfika pod zdrową dietę i gubienie zbędnych kilogramów, prawda?

    Pulpa jest formalnie efektem ubocznym powstałym podczas wyciskania owoców i warzyw, ale jak widzisz, możliwości użycia jej jest sporo. I mają one jak najbardziej sens – zarówno pod kątem walorów smakowych, jak i wartości odżywczych.

    marchewkowa pulpa w dłoni

    Podsumowanie

    Pulpę z wyciskania praktycznie każdych składników jesteś w stanie jakoś wykorzystać. Nawet poza kulinarnym przeznaczeniem, nie traktując jej jako produkt spożywczy.

    Różnorodne dodatki do wielu odmiennych dań, koktajle, kremy, wypieki, drobne przekąski, a nawet maseczka na twarz czy kompost – podsunąłem Ci wiele pomysłów, z którymi możesz poeksperymentować.

    Przepisów z pulpą z wyciskarki nie brakuje. Inspiracje już masz, teraz czas na własną kreatywność, aby zamiast wyrzucić pulpę do kosza na śmieci zrobić z niej coś ciekawego!

    Jeżeli masz własne sposoby na to, co zrobić z pulpą z wyciskarki, podziel się nimi w sekcji komentarzy.

    [Głosów: 1   Average: 5/5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments