W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Co zrobić, żeby gofry były chrupiące?

Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Po to używa się gofrownicy, aby gofry były idealnie wysmażone, a więc bardzo chrupiące. Jest wiele sposobów i porad, żeby to osiągnąć. Jak więc robić dobre gofry? Poznaj wszystkie wskazówki, aby zaserwować sobie i swojej rodzinie wymarzone gofry!

Co zrobić, żeby gofry były chrupiące? Jak zrobić dobre gofry?

Spis treści:

    Jak zrobić dobre ciasto na gofry?

    Jednym z podstawowych sekretów na smaczne gofry jest dobrze przygotowane ciasto. Aby wyszło puszyste, musisz przede wszystkim oddzielić białka od żółtek, odmierzyć dokładnie ilość mąki i stopniowo łączyć ze sobą składniki. Zapomnij o pośpiechu, tu wszystko trzeba robić cierpliwie i spokojnie.

    Aby przygotować 10 smacznych gofrów, naszykuj:

    • 2 szklanki mąki (czyli ok. 500 g).
    • 3 jaja.
    • 400 ml mleka.
    • 1/3 szklanki oleju.
    • 1 łyżkę cukru.
    • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
    • Szczyptę soli.

    Zacznij od ubicia białek na sztywną pianę, zrobisz to ręcznie lub za pomocą sprzętu, który pokazuje ranking mikserów ręcznych. Pamiętaj, aby dodać do nich szczyptę soli i cukier. Następnie przesiej do drugiej miski mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaj żółtka, olej i lekko podgrzane mleko.

    Do tak przygotowanej masy stopniowo wrzucaj pianę z białek, najlepiej po jednej łyżce. Delikatnie mieszaj całość ręcznie, nie używaj już do tego miksera.

    Zwróć uwagę na konsystencję ciasta. Powinno być nieco gęstsze od tego na naleśniki. Smakosze gofrów często podkreślają, że dobra masa to ta przypominająca śmietanę. Najważniejsze jest, żeby po wylaniu na gorące płyty gofrownicy bez problemu dotarło do każdej szczeliny.

    Zwróć uwagę, że gofry to nie naleśniki. Nie odstawiaj gotowej masy na kilkanaście minut. Im dłużej stoi ciasto, tym mniej puszyste będą przekąski. Wszystko przez to, że uciekną z niego pęcherzyki powietrza, które powstały podczas ubijania piany z białek.

    Ranking gofrownic – zwycięzca

    Dezal 301.7 LW Inox

    Przygotowanie gofrownicy

    Zrobienie ciasta o właściwej konsystencji to jedno. Nie zapomnij o przygotowaniu samego urządzenia, czyli nagrzaniu go do właściwej temperatury. W przypadku gofrów najlepsza temperatura nagrzewania to 190 stopni Celsjusza.

    Jeszcze przed tym sprawdź, czy urządzenie jest czyste. Zetrzyj kurz, nie wspominając o jakichś przypaleniach na płytkach. Poznaj przy okazji najlepsze sposoby na szybkie czyszczenie gofrownicy. Nie stracisz na to zbyt wiele czasu.

    Pytając, jak piec gofry w gofrownicy, na pewno usłyszysz o posmarowaniu płyt olejem. Czy zawsze to konieczne? Nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi, bo dużo zależy od Twojego urządzenia.

    Gdy masz gofrownicę nieprzywierającą (przedstawia takie ranking gofrownic), nie musisz tego robić. Ciasto nie przyklei się do płytek, zwłaszcza że olej to jeden z jego składników. Nie obejdzie się bez smarowania w przypadku starszych urządzeń, bez specjalnej powłoki. Inaczej gofry przykleją się do gofrownicy, nie chcąc łatwo zejść.

    Staraj się nie wylewać za dużo oleju na gofrownicę. Inaczej gofry na pewno nie będą chrupiące i smaczne. Lepszym rozwiązaniem jest zanurzenie w oleju pędzelka i staranne posmarowanie wszystkich zakamarków płyt grzewczych.

    Alternatywne rozwiązanie to tłuszcz w sprayu. Pamiętaj, aby olejem smarować sprzęt każdorazowo po wyjęciu upieczonych gofrów.

    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Sprawdź promocje w zaufanych sklepach!

    Jak używać gofrownicy – Wylewanie ciasta

    Nawet tak pozornie łatwa czynność niekiedy okazuje się problematyczna. Uważaj przede wszystkim na to, żeby nie przesadzić z ilością masy. Wlewaj na płyty mniej więcej po pół szklanki ciasta na jednego gofra. Pamiętaj, że to zależy też od wielkości płyt.

    Staraj się wylewać masę w miarę szybko i sprawnie. Inaczej długo otwarta gofrownica straci temperaturę, a wtedy nie wypieczesz ciasta tak dobrze. Pilnuj się również, aby nie otwierać pokrywy za często.

    Gofrownica działa w podobny sposób co piekarnik. Robiąc ciasteczka, nie uchylasz co kilka minut drzwiczek, prawda? Podczas przygotowywania gofrów cierpliwość odgrywa bardzo ważną rolę.

    Jak długo piecze się gofry?

    To kluczowa sprawa. Najczęściej na wypieczenie gofrów potrzebujesz 3 – 5 minut. Dotyczy to sprzętów o mocy 1000 W i wyższej. Jeśli ta wartość jest mniejsza, na przygotowanie dwóch kawałków przekąski w gofrownicy potrzebujesz nawet 10 minut.

    Jeżeli masz wątpliwości co do czasu wypiekania, zajrzyj do instrukcji obsługi. Producent na pewno umieścił w niej informacje na ten temat.

    Dobre gofry rozpoznasz po złotym kolorze. Są lekko zarumienione, ale nie gumowate czy blade.

    Nie zjadasz przekąski od razu po wyjęciu z gofrownicy? W takim razie połóż ją na kratce do wypieków. Dzięki temu z upieczonego ciasta odparuje nadmiar wilgoci i ciepła. Jeśli położysz je od razu na talerzu i zrobisz cały stos gofrów, nie będą Ci smakować. Zmiękną i stracą swoją kruchość. Nierzadko robią się przez to wręcz gumowe.

    Zwróć przy tym uwagę na to, w jaki sposób wyjmujesz gotowe ciasto. Wypieczone gofry ostrożnie zdejmuj za pomocą szpatułki lub patyczka do szaszłyków. Nie używaj widelców ani ostrych przedmiotów. Unikniesz ryzyka zarysowania płyt grzewczych.

    Planujesz zakupy małego AGD do kuchni? Sprawdź tanie i dobre sprzęty z Lidla!

    Ustawiona moc a dobre gofry w gofrownicy

    Dobre gofrownice to te o mocy minimum 750 – 800 W, ale jeśli masz taką możliwość, zainwestuj w sprzęt ze znacznie lepszymi parametrami. Wiedz, że w punktach gastronomicznych zwykle używa się urządzeń o mocy 1500 – 2000 W, a przecież serwowane w nich gofry zawsze są chrupiące. Warto więc zawsze wiedzieć, jaka moc gofrownicy wystarczy.

    Ten parametr odgrywa bardzo ważną rolę, bo od niego zależy szybkość nagrzewania gofrownicy i czas wypiekania ciasta. Pamiętaj również, że im większe są płyty, tym wyższa powinna być nastawiona moc. Inaczej nie wypieczesz gofrów na złoty kolor i środek będzie surowy.

    Jeśli używasz bardzo mocnego sprzętu, nie musisz ustawiać mocy na maksimum. To czasami wręcz niekorzystne, gdyż łatwo o przypalenie gofrów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco poeksperymentować.

    W ten sposób lepiej poznasz możliwości swojej gofrownicy. Kto wie, być może odkryjesz samodzielnie tajemnicę idealnie wypieczonej przekąski?

    Dlaczego gofry nie wychodzą chrupiące?

    Niby wiesz, co zrobić, aby gofry były chrupiące, ale trudno Ci uzyskać oczekiwany efekt? Zazwyczaj problem tkwi w niewłaściwym przygotowaniu ciasta, złym studzeniu lub w samej gofrownicy.

    Staraj się zawsze osobno przygotowywać mokre i suche składniki. Oddzielaj białka od żółtek, lekko podgrzej mleko i starannie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Później wszystko łącz ze sobą stopniowo i powoli, bez nerwowych ruchów.

    Gotowe gofry studź na kratce do wypieków, nie na talerzu. Nie zapominaj, że ciasto straci swoją chrupkość także wtedy, gdy przez dłuższy czas leży udekorowane bitą śmietaną. Staraj się więc zjadać deser od razu po zaserwowaniu, wtedy smakuje najlepiej.

    Przyjrzyj się też swojemu urządzeniu. Masz pewność, że jego moc jest wystarczająca? W bardzo słabej gofrownicy nigdy nie przyrządzisz tak smacznych gofrów, jak z budki. Wynika to z tego, że nie nagrzeje się do wysokiej temperatury i nie wypiecze dostatecznie ciasta.

    Po wylaniu masy na płytki widzisz, że nie wyrasta lub ciągle jest blade? Spróbuj nieco ją rozcieńczyć, dodając jeszcze trochę letniego mleka. Nie otwieraj co chwilę gofrownicy, zrób to dopiero po upływie 3 – 5 minut. Jeżeli to wszystko nie pomaga, rozważ zakup gofrownicy o większej mocy oraz lepszej jakości wykonania płytek.

    Oceń publikację
    [Głosy: 13 Średnia: 4.1]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments