W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Czego nie trzymać w lodówce i dlaczego?

Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Istnieje całkiem spore grono produktów spożywczych, które źle znoszą pobyt w lodówce. Szybciej się psują, tracą aromat lub konsystencję, mogą Ci nawet zaszkodzić. Poznaj poniższą listę, aby nie zmarnować jedzenia i wiedzieć, czego nie wkładać do lodówki!

Czego nie trzymać w lodówce i dlaczego?

Spis treści:

    Egzotyczne owoce

    Pewnie nieraz zastanawiało Cię, czego nie trzymać w lodówce, ale na pewno choć jedną z rzeczy na takiej liście umieszczasz w chłodziarce regularnie. Najpewniej są to owoce egzotyczne.

    Egzotyczne, nietypowe dla naszego klimatu owoce nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ wolą suche i cieplejsze otoczenie. W chłodnej komorze mogą szybciej się psuć, a do tego tracić swój smak i charakterystyczny aromat.

    Do owoców egzotycznych, które lepiej przechowywać w koszu poza lodówką, należą: banany, cytrusy, ananasy, mango i awokado.

    Co ciekawe, nawet rodzime maliny, truskawki czy gruszki dużo lepiej trzymają się poza lodówką.

    Ranking lodówek wolnostojących – zwycięzca

    Samsung Bespoke RB38C7B6AB1

    Miód

    Do przechowywania w lodówce nie nadaje się też miód. Przede wszystkim dlatego, że ulega krystalizacji i twardnieje, co utrudnia nabieranie go. Miód łatwo też przenika innymi zapachami, co źle wpływa na jego smak i aromat.

    Takie produkty jak miód przechowuj raczej w zamkniętej szafce w temperaturze pokojowej. Chroń go tylko przed światłem słonecznym.

    Rośliny strączkowe

    Wszelkie rośliny strączkowe chowaj do szafki lub spiżarni, nie do lodówki. W chłodnym i wilgotnym otoczeniu szybciej zgniją i będą nawały się tylko do wyrzucenia.

    Do przechowywania takich produktów dobrze sprawdzają się zacienione miejsca, chłodniejsze niż inne pomieszczenia w domu.

    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Sprawdź promocje w zaufanych sklepach!

    Niektóre warzywa

    W niejednej lodówce znajdziesz osobne szuflady przeznaczone na owoce i warzywa, więc może dziwić, że niektórych z tych produktów nie powinno się tam umieszczać.

    Do warzyw niezdatnych do przechowywania w lodówce należą między innymi ziemniaki. W komorze chłodziarki szybko stracą swój smak i będą bardziej podatne na gnicie.

    Innym przykładem warzywa, które nie czuje się dobrze w lodówce, jest cukinia. Wbrew pozorom w wilgotnym, chłodnym klimacie zgnije szybciej niż poza komorą chłodziarki.

    Unikaj też wkładania do lodówki ogórków, pomidorów i papryki. Dlaczego? Z tego samego powodu – szybciej się zepsują.

    W lodówce nie przechowuj marchewki i cebuli. Dłużej zachowają świeżość w suchym, zacienionym miejscu.


    Szukasz nowej, lepiej chłodzącej i mrożącej lodówki? Sprawdz moje zestawienia:


    Produkty sypkie

    Lodówka to nie jest najlepsze miejsce dla produktów sypkich, czyli mąki, kasz, soli i cukru. Takie artykuły spożywcze szybciej pleśnieją w wilgotnym środowisku.

    Lepiej przechowywać je w zamkniętej szafce, gdzie nie grozi im wilgoć i bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

    Komora chłodziarki nie sprawdzi się jako miejsce do przechowywania kawy i herbaty. Nie tylko szybko zapleśnieją pod wpływem wilgoci, ale też całkowicie stracą swój aromat.

    Przyprawy i zioła

    Wszelkie zioła i przyprawy, w tym na przykład czosnek, w lodówce tracą swój aromat i szybciej się psują (szczególnie świeże produkty).

    Dlatego przechowuj je raczej w suchych pojemnikach i koszykach, umieszczonych w jednej z szafek kuchennych.

    Pieczywo

    Lodówka to nie miejsce dla pieczywa. W komorze chłodziarki czerstwieje szybciej niż poza nią.

    Nie uratuje go nawet zawinięcie w folię, a wręcz pogorszy sprawę. Tak zapakowane pieczywo tylko szybciej zapleśnieje.

    Podsumowanie

    W lodówce nie trzymaj: egzotycznych owoców, miodu, roślin strączkowych, niektórych warzyw (ziemniaki, marchew, cukinia, cebula, a nawet ogórki, papryka czy pomidory), produktów sypkich, przypraw, ziół oraz pieczywa.

    Pamiętaj też, że nawet produkty odpowiednie do przechowywania w lodówce zawsze mają swoje wymagania.

    Chcesz poznać wszystkie wskazówki?

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments