Istnieje całkiem spore grono produktów spożywczych, które źle znoszą pobyt w lodówce. Szybciej się psują, tracą aromat lub konsystencję, mogą Ci nawet zaszkodzić. Poznaj poniższą listę, aby nie zmarnować jedzenia i wiedzieć, czego nie wkładać do lodówki!
Egzotyczne owoce
Pewnie nieraz zastanawiało Cię, czego nie trzymać w lodówce, ale na pewno choć jedną z rzeczy na takiej liście umieszczasz w chłodziarce regularnie. Najpewniej są to owoce egzotyczne.
Egzotyczne, nietypowe dla naszego klimatu owoce nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ wolą suche i cieplejsze otoczenie. W chłodnej komorze mogą szybciej się psuć, a do tego tracić swój smak i charakterystyczny aromat.
Do owoców egzotycznych, które lepiej przechowywać w koszu poza lodówką, należą: banany, cytrusy, ananasy, mango i awokado.
Co ciekawe, nawet rodzime maliny, truskawki czy gruszki dużo lepiej trzymają się poza lodówką.
Ranking lodówek wolnostojących – zwycięzca
Miód
Do przechowywania w lodówce nie nadaje się też miód. Przede wszystkim dlatego, że ulega krystalizacji i twardnieje, co utrudnia nabieranie go. Miód łatwo też przenika innymi zapachami, co źle wpływa na jego smak i aromat.
Takie produkty jak miód przechowuj raczej w zamkniętej szafce w temperaturze pokojowej. Chroń go tylko przed światłem słonecznym.
Rośliny strączkowe
Wszelkie rośliny strączkowe chowaj do szafki lub spiżarni, nie do lodówki. W chłodnym i wilgotnym otoczeniu szybciej zgniją i będą nawały się tylko do wyrzucenia.
Do przechowywania takich produktów dobrze sprawdzają się zacienione miejsca, chłodniejsze niż inne pomieszczenia w domu.
Niektóre warzywa
W niejednej lodówce znajdziesz osobne szuflady przeznaczone na owoce i warzywa, więc może dziwić, że niektórych z tych produktów nie powinno się tam umieszczać.
Do warzyw niezdatnych do przechowywania w lodówce należą między innymi ziemniaki. W komorze chłodziarki szybko stracą swój smak i będą bardziej podatne na gnicie.
Innym przykładem warzywa, które nie czuje się dobrze w lodówce, jest cukinia. Wbrew pozorom w wilgotnym, chłodnym klimacie zgnije szybciej niż poza komorą chłodziarki.
Unikaj też wkładania do lodówki ogórków, pomidorów i papryki. Dlaczego? Z tego samego powodu – szybciej się zepsują.
W lodówce nie przechowuj marchewki i cebuli. Dłużej zachowają świeżość w suchym, zacienionym miejscu.
Szukasz nowej, lepiej chłodzącej i mrożącej lodówki? Sprawdz moje zestawienia:
- Ranking najlepszych lodówek wolnostojących
- Polecane lodówki do zabudowy No Frost
- Dobre lodówki do obudowy
- Ranking lodówek side by side
- Ranking lodówek French Door
- Ranking lodówek Multidoor
Produkty sypkie
Lodówka to nie jest najlepsze miejsce dla produktów sypkich, czyli mąki, kasz, soli i cukru. Takie artykuły spożywcze szybciej pleśnieją w wilgotnym środowisku.
Lepiej przechowywać je w zamkniętej szafce, gdzie nie grozi im wilgoć i bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
Komora chłodziarki nie sprawdzi się jako miejsce do przechowywania kawy i herbaty. Nie tylko szybko zapleśnieją pod wpływem wilgoci, ale też całkowicie stracą swój aromat.
Przyprawy i zioła
Wszelkie zioła i przyprawy, w tym na przykład czosnek, w lodówce tracą swój aromat i szybciej się psują (szczególnie świeże produkty).
Dlatego przechowuj je raczej w suchych pojemnikach i koszykach, umieszczonych w jednej z szafek kuchennych.
Pieczywo
Lodówka to nie miejsce dla pieczywa. W komorze chłodziarki czerstwieje szybciej niż poza nią.
Nie uratuje go nawet zawinięcie w folię, a wręcz pogorszy sprawę. Tak zapakowane pieczywo tylko szybciej zapleśnieje.
Podsumowanie
W lodówce nie trzymaj: egzotycznych owoców, miodu, roślin strączkowych, niektórych warzyw (ziemniaki, marchew, cukinia, cebula, a nawet ogórki, papryka czy pomidory), produktów sypkich, przypraw, ziół oraz pieczywa.
Pamiętaj też, że nawet produkty odpowiednie do przechowywania w lodówce zawsze mają swoje wymagania.
Chcesz poznać wszystkie wskazówki?
- Najpierw dowiedz się, jaka temperatura w lodówce jest optymalna. Dzięki temu wydłużysz świeżość swojego jedzenia, nie tracąc go.
- Sprawdź także, jak układać produkty w lodówce. Zdobywając tę wiedzę, dobrze zagospodarujesz przestrzeń w urządzeniu. Będzie i ergonomicznie, i bezpiecznie dla żywności.