Wyciskać ze skórką czy bez? Co z popularnymi jabłkami, które często są w przepisach na zdrowe i naturalne soki? Jakie składniki zawsze trzeba obierać przed wyciskaniem? Na wszystkie te pytania dokładnie Ci odpowiem!
Przygotowanie owoców i warzyw do wyciskania to bardzo ważny krok w kierunku uzyskania pełnowartościowego soku.
Sęk w tym, aby wiedzieć, co wyciskać ze skórą, a co koniecznie przed tym obrać.
W poniższym artykule rozwiążę ten problem. Poruszę też temat pestek. Dzięki temu nie zablokujesz wałka ślimakowego swojej wyciskarki i przygotujesz pyszny sok bogaty w witaminy oraz minerały!
Wyciskać ze skórką czy bez?
Ważne: Wyjściowo to temat dotyczący rodzaju konkretnych składników, a dokładniej ich skórki. Często największe znaczenie ma jednak co innego: pochodzenie produktów. Najlepsze są te świeże, organiczne i od lokalnych dostawców. Chodzi o to, aby nie miały na sobie żadnej chemii. Jeżeli nie jesteś pewny źródła, to obierz co się da.
A przechodząc do tematu ściśle związanego ze skórką:
Zasada jest teoretycznie prosta. Obieraj te składniki, które mają niejadalną i grubą skórkę, np. duże cytrusy (pomarańcza, grejpfrut), banana, ananasa, mango, melona czy arbuza. Nie musisz natomiast obierać owoców i warzyw, które można zjeść razem ze skórką. Są to m.in: jabłka, gruszki, śliwki, marchew. Nie trzeba także obierać buraków oraz ogórków.
Znam jednak dyskusyjne przypadki: to kiwi i małe cytrusy, a więc mandarynki, limonki i cytryny.
- Kiwi ma teoretycznie niejadalną skórkę, ale wiele osób wyciska ten owoc nieobrany. Dlaczego? Ponieważ – paradoksalnie – skórka kiwi ułatwia wyciskanie, zapobiega zapychaniu wałka ślimakowego… i jest bardzo zdrowa.
- Podobnie ma się rzecz z małymi cytrusami. Ich skórki mają bardzo dużo przeciwutleniaczy, które obniżają poziom cholesterolu.
Niektórzy idą jeszcze dalej – nie zalecają obierania bananów oraz arbuzów. Ja wolę jednak to robić, szczególnie że radzi tak większość instrukcji wyciskarek. A dlaczego zostawiać tym produktom skórkę? Ta od bananów poprawia nastrój (zawartość serotoniny). Skórka arbuza ma z kolei wiele wartości odżywczych, w tym minerałów i enzymów.
Pamiętaj przy tym, że brak konieczności obierania nie zawsze wiąże się z brakiem konieczności przekrajania.
W wielu przypadkach jest to wskazane i czasem warto podzielić dany owoc lub warzywo na mniejsze kawałki. Najlepsza wyciskarka wolnoobrotowa wyprodukuje więcej soku, nie zablokuje się podczas pracy (co można naprawić funkcją reverse), a Ty przy okazji sprawdzisz stan gniazd nasiennych niektórych produktów (np. jabłek czy gruszek).
Jeżeli chcesz poznać wszystkie przydatne porady odnośnie wyciskania, to odwiedź poradnik: Jak używać wyciskarki wolnoobrotowej? Jak robić sok?
Powyższe zalecenia są dość uniwersalne, lecz zawsze przed pierwszym wyciskaniem przejrzyj instrukcję obsługi. Producenci zawierają w niej istotne informacje, np. z jakimi produktami sprzęt sobie nie radzi (zazwyczaj chodzi o bardzo miękkie lub włókniste składniki, a więc mango, papaje, awokado, figi, banany).
Ranking wyciskarek wolnoobrotowych – zwycięzca
Co wypestkować przed wyciskaniem?
Ten element przygotowywania owoców i warzyw również można sprowadzić do prostej rady: usuwaj pestki, których nie da się pogryźć.
Ale jest jeszcze coś: ilość pestek.
Niektóre owoce mogą mieć sporo mniejszych i twardych pestek, które w końcu zablokują pracę wyciskarki.
Przechodząc do konkretów, nie musisz usuwać pestek z jabłek, a nawet arbuzów. Wypestkuj natomiast brzoskwinie, nektarynki, śliwki, mango, morele i wiśnie. Uważaj na winogrona i maliny, których większa ilość pestek może przeciążyć moduł wyciskający.
Jak jeszcze przygotować owoce i warzywa do wyciskania?
Na koniec kilka dodatkowych porad:
- Przygotowanie owoców i warzyw do wyciskania rozpoczyna się już w samym sklepie. Wybieraj świeże i dorodne sztuki, bez śladów pleśni czy mechanicznych uszkodzeń (obić, otarć itp.). Uważaj na produkty kupowane poza sezonem, gdyż zapewne przebyły długą drogę, aby pojawić się w polskich sklepach i na straganach. Mogą nie być do końca dojrzałe. No i w ogóle dowiedz się, jakie owoce i warzywa można wyciskać w wyciskarce. Nie wszystkie się nadają.
- Dokładnie umyj owoce i warzywa letnią bądź chłodną wodą (ale nie bardzo zimną). Usuń z nich reszki ziemi, piasku oraz inne zanieczyszczenia.
- W przypadku truskawek nie usuwaj im szypułek. Dosyć że jest to pracochłonne, to wcale nie polepszy wydajności (a może ją nawet obniżyć!). Szypułki dobrze się zgrywają z miękkimi truskawkami, bo są twardsze od owocu. Ułatwiają proces wyciskania.
- Podobnie ma się sprawa z łodyżkami porzeczek. Nie musisz ich odrywać.
A po zrobieniu pysznego soku z Twoich ulubionych surowców dowiedz się, jak przechowywać sok z wyciskarki. Poruszyłem kwestię odpowiedniego miejsca, naczynia czy czasu.
Podsumowanie
Teraz już wiesz, które owoce i warzywa obierać i wypestkować przed wyciskaniem w wyciskarce wolnoobrotowej.
Jak się okazało, nie wszystkie odpowiedzi są klarowne. Kiwi czy mniejsze cytrusy równie dobrze mogą być obrane, jak i w skórce.
Chodzi bowiem o specyfikę skórki, jej zawartość oraz pochodzenie artykułów spożywczych.
Wyciskanie ze skórką wykluczają głównie ciężkostrawne skórki lub takie z zawartością szkodzących człowiekowi substancji. Zawsze uważaj na pochodzenie produktów. Jeżeli były pryskane jakimiś chemikaliami, to umycie wierzchniej części i tak nie wystarczy. Lepiej będzie je obrać.
Jeżeli masz dodatkowe pytania lub sugestie, to zapraszam do sekcji komentarzy.
Przeczytaj też:
„Kiwi ma teoretycznie niejadalną skórkę”
Ja całe życie zjadam kiwi razem ze skórką, odcinam tylko te twarde końce.