Czy dynię można mrozić? Jak to zrobić?

czy można mrozić dynię i jak to zrobić

Spis treści:

    Mrożenie dyni wydaje się być dobrym pomysłem na jej bezpieczne, a przede wszystkim dużo dłuższe przechowywanie. Czy jest to jednak możliwe? Jak się do tego zabrać? O tym w poniższym poradniku!

    Tak, mrożenie dyni jest jak najbardziej możliwe i to pod wieloma postaciami. Bez obaw zamrozisz surową lub pieczoną dynię – pokrojoną w kostki, startą na paski lub przerobioną na mus bądź puree i porcjowaną według uznania.

    Ta smaczna i niesamowicie zdrowa roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych wykorzystywana jest w przeróżnych potrawach i przekąskach: zupach, kremach, potrawkach, kopytkach, plackach, gulaszach, jedzeniu dla dzieci, ciastach, babeczkach, sałatkach, a nawet koktajlach czy lodach!

    Jak widzisz, jej zastosowanie jest dużo większe, niż tylko bycie ozdobą na Halloween.

    Mrożąc ją, sprawisz, że również po sezonie razem z rodziną będziecie jeść wiele pyszności zrobionych z dyni lub też wzbogaconych o nią.

    Poznaj poniższe porady, aby wiedzieć, jak najłatwiej zamrozić dynię. Dzięki temu w przyszłości użyjesz jej według uznania.

    Jak zamrozić upieczoną dynię?

    1. Poczekaj, aż dynia ostygnie i obierz ją ze skóry. To punkt, który ściśle zależy od samego pieczenia, lecz osobiście polecam odkroić skórkę po upieczeniu. Dlaczego? Z banalnego powodu: łatwiej schodzi.
    2. Jak mrozić upieczoną dynię? Jeżeli ma być w kostkach, to musisz je pokroić, a następnie zamrozić na tacce lub desce. Po 2 godzinach przerzuć pokrojoną dynię do torebek/woreczków i umieść w zamrażarce.
    3. To nie jedyna opcja, bo można mrozić puree lub mus z dyni. Wtedy zgnieć ją (chociażby tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem) lub zmiksuj. Następnie umieść w kubeczkach, foremkach lub strunowych woreczkach/torebkach i włóż do zamrażarki lub zamrażalnika.

    pyszna zupa krem z wcześniej upieczonej dyni

    Jak zamrozić surową dynię?

    1. Dokładnie umyj i wysusz dynię, pozbaw ją skóry i wypestkuj (a suszone pestki dyni bez problemu wykorzystasz jako dodatek do innych dań, wiele osób je praży).
    2. Tak jak w poprzednim przypadku, znów masz kilka możliwości. Dalej jedną z nich są kostki, w które trzeba pokroić dynię. Kostki włóż do torebek/woreczków i umieść w zamrażarce lub zamrażalniku.
    3. Wiele osób decyduje się na użycie tarki (a konkretniej jej dużych oczek), aby przygotować dynię jako dodatek do zupy czy surówki. W takim przypadku wystarczy ją zetrzeć, włożyć do pojemnika, a na końcu ulokować w zamrażarce lub zamrażalniku.

    przekrojona surowa dynia przygotowywana do mrożenia

    Dodatkowe porady odnośnie mrożenia surowej lub upieczonej dyni

    • Jeżeli decydujesz się na kostki, to warto zaplanować ich orientacyjne wymiary. Zależy to często od potrawy, do której mają trafić, lecz za małe kostki rozwalają się w trakcie obróbki cieplnej. Polecam, aby były długie mniej więcej na 3-4 cm.
    • Pamiętaj, aby kostek dyni nie pakować zbyt ciasno do woreczka lub pojemnika. Nie wypełniaj go do granic możliwości, bo kostki się ze sobą skleją. Druga sprawa, że dynia często troszkę się rozszerza, gdy zamarznie.
    • Odwrotnie rób z puree – jeżeli używasz strunowych worków/torebeczek, to zadbaj, aby było w nich jak najmniej powietrza, a więc i wolnej przestrzeni.
    • Nawiązując do powyższej rady, przed zamknięciem worka wypchnij z niego powietrze i spłaszcz całość. Jeżeli torebeczek z dyniowym przecierem jest więcej, bez problemu ułożysz je wtedy na stos.
    • Nawet gdy do worka powędrują kostki, zadbaj, aby wypchnąć z niego powietrze.
    • Worki zawsze układaj na płasko. Dzięki temu ich ciężar rozłoży się równomierniej. Proces mrożenia będzie skuteczniejszy, a jeśli w worku spoczywa dynia w kostkach, to będą one mniej posklejane.
    • Ciekawym sposobem mrożenia puree z dyni jest umieszczenie go… w tacce na kostki lodu. Często idealnie do tego pasuje, dzięki czemu sięgniesz po odmierzone porcje. Z drugiej strony to raczej sposób na krótkotrwałe mrożenie, a nie długie przechowywanie.
    • Jeżeli masz większe plany co do dyni i zamierzasz ją wykorzystać w wielu wymagających przepisach, to zważ każdy pojemnik/worek, aby wiedzieć, ile masz jej do dyspozycji.
    • Dobrym nawykiem jest umieszczanie etykiet lub podpisywanie worków/pojemników – szczególnie gdy mrozisz dynie w różnych formach i w różnym czasie. Wpiszesz wtedy bez problemu datę, a czasem też wagę pakunku.
    • Rozmrażanie dyni najszybciej idzie w mikrofalówce (gdy ma funkcję rozmrażania). Inną opcją jest przełożenie jej z zamrażarki do lodówki.

    zupa z dyni z pestkami na wierzchu

    Mrożenie świeżej dyni w całości

    Tak, mrożenie dyni w całości jest możliwe… a nawet niesamowicie korzystne pod kątem przechowywania. Nie musisz bowiem obrabiać dyni jak w poprzednich punktach, a jedynie umieścić ją w odpowiednim miejscu.

    No i tu pojawiają się problemy, bo gdzie mrozić tak wielką roślinę? Najwygodniej w zamrażarce skrzyniowej (potocznie nazywanej ladą). Nie w każdym domostwie jest jednak taki sprzęt. Z drugiej strony na porządne urządzenie tego typu wcale nie musisz wydawać fortuny, co udowadnia mój ranking zamrażarek.

    A jakieś zalecenia co do samej dyni, którą pragniesz zamrozić w całości? Oto one:

    • Dynia oczywiście musi być świeża, z nieuszkodzoną skórką.
    • Bardzo ważny jest ogonek dyni. Gdy jest urwany, mrożenie w całości najprawdopodobniej odpada. Dlaczego? Chodzi ogólnie o to, aby miąższ nie był odkryty. Inaczej dynia spleśnieje podczas mrożenia i się zmarnuje.

    Niektórzy w ogóle uważają, że nie trzeba jakoś szczególnie mrozić całej dyni, a jedynie znaleźć jej w miarę chłodne i zacienione miejsce (np. w piwnicy). Często ten pomysł wypala, ale pamiętaj, że im niższa temperatura, tym wolniejszy rozwój drobnoustrojów. Omówiłem to dokładniej w artykule o tym, jaka powinna być temperatura w zamrażarce.

    W każdym razie podstawą mrożenia dyni w całości zawsze jest to, aby nie była jakkolwiek uszkodzona, rozkrojona czy z wyrwanym ogonkiem.

    dynia z pełnym ogonkiem może być mrożona w całości

    Przez jaki czas przechowywać dynię w zamrażarce?

    Zdania są tu podzielone. Niektórzy twierdzą, że do 10-12 miesięcy, a inni, że najlepiej do 3 miesięcy. A prawda jest taka, że decydujący wpływ ma forma dyni.

    Mrożenie lepiej wytrzymują kosteczki (szczególnie z surowej dyni) niż starta dynia, a tym bardziej puree. W skrajnym przypadku, a więc mrożąc przecier, nie rób tego dłużej niż 3 miesiące. Wtedy nadal masz dużą pewność, że smak i konsystencja dyni nie pogorszą się.

    Ogólnie biorąc, dużo owoców i warzyw można mrozić nawet do 12 miesięcy (zgodnie z tym, co napisałem w artykule: jak przechowywać i układać żywność w zamrażarce?), lecz upływ czasu jest dla dyni mniej korzystny w porównaniu do niektórych produktów z tej grupy. 3 miesiące praktycznie zawsze są bezpieczną granicą dla mrożenia dyni.

    • Trik: Jeżeli zamierzasz przechowywać puree z dyni przez kilka miesięcy, to przecedź je (np. drobnym sitkiem). Po co? Usuniesz nadmiar wilgoci i sprawisz, że puree lepiej wytrzyma dłuższe przechowywanie w zamrażarce (a jednocześnie same potrawy będą miały lepszą konsystencję!). Dynie bywają bowiem bardzo wodniste.

    pyszna przekąska z dobrze przygotowany puree z dyni

    Podsumowanie

    W sklepach dostępne są gotowe mrożone dynie, które wystarczy jedynie wrzucić do wrzącej wody, aby zrobić zupę – ale to samodzielne mrożenie dyni w wybranej formie da Ci najwięcej możliwości na jej późniejsze wykorzystanie! No i pewność, że rzeczywiście jest pełna witamin, a nie jakiejś chemii.

    Jak widzisz, bez większych problemów zamrozisz pieczoną bądź surową dynię, w paskach, kostkach, a także pod postacią puree lub musu.

    Przepisów z dynią jest tyle, że bez problemu któryś zainspiruje Cię do stworzenia pysznego i bardzo zdrowego posiłku.

    A jeżeli masz swoje sprawdzone sposoby na użycie dyni podczas kulinarnych wyczynów, to podziel się nimi w sekcji komentarzy!

    Zobacz też:

    1. Jak mrozić pierogi, żeby nie pękały i nie sklejały się?
    2. Jak mrozić marchewkę? Czy trzeba ją blanszować?
    3. Jak mrozić chleb? Mrożenie i rozmrażanie chleba!
    [Głosów: 1   Average: 5/5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments