Dzbanki filtrujące to kusząca alternatywa np. dla wody mineralnej. Czy woda z takiego dzbanka jest jednak zdrowa i można ją pić? Czy dzbanki filtrujące są bezpieczne? Przeczytaj poniższy artykuł, a prędko się tego dowiesz!
Jak działa dzbanek filtrujący?
To nic skomplikowanego. Wlewasz wodę do dzbanka, a ta spływa do jego dolnej komory przez filtr. W nim usuwane są metale ciężkie, chlor, rdza i inne zanieczyszczenia mechaniczne, a także organiczne. Wkład oczyszcza wodę głównie poprzez fizykochemiczne procesy.
Musisz wiedzieć, że dzbanek filtrujący usuwa jedynie w niewielkim stopniu (jeżeli w ogóle to robi):
- Azotany, azotyny.
- Mikroorganizmy, w tym bakterie.
- Żelazo, mangan (w rozpuszczonej formie).
- Amoniak, jony amonu.
Jednocześnie bardzo dobrze radzi sobie z neutralizowaniem zanieczyszczeń mechanicznych, które przedostają się do Twojej instalacji. Pamiętaj, że niewielkie cząstki np. uszczelnień trafiają do Twojej wody choćby z sieci wodociągowej, która nie jest w najlepszym stanie technicznym.
Większość wkładów pozwala na zmianę twardości wody. Tym samym zapobiegasz nadmiarowi kamienia w czajniku i podobnych sprzętach.
Za pomocą dobrego dzbanka filtrującego (ranking dzbanków filtrujących przedstawia takie) neutralizujesz też ołów i związki chloru wykorzystywane do dezynfekcji sieci. Jeśli założysz w nim niestandardowy filtr, uzyskujesz też kilka innych korzyści.
Wkład alkalizujący nie tylko oczyszcza wodę, ale również ma za zadanie podnosić jej odczyn pH. Z kolei filtr z magnezem wzbogaca ją w cenne dla organizmu związki.
Czy woda z dzbanka filtrującego jest zdrowa?
Tak, tego nie musisz się obawiać.
Wkłady filtrujące w większości wykorzystują węgiel aktywny, czyli naturalne rozwiązanie. Zatrzymuje skutecznie piasek, niektóre związki chemiczne i chlor. Pijąc wodę z dzbanka filtrującego, masz świadomość, że została pozbawiona zbędnych, potencjalnie szkodliwych dla Twojego zdrowia substancji.
Zapewne często słyszysz, że picie wody bezpośrednio z kranu jest bezpieczne. Owszem, przepisy Unii Europejskiej i nowoczesna infrastruktura wodna w naszym kraju zrobiły swoje. Nie musisz już przegotowywać kranówki, żeby się jej napić.
Niemniej zwróć uwagę, że zanim woda wypłynie z kranu, przepływa rurami. Nie wszystkie są w idealnym stanie, niektóre bywają przestarzałe. Tym samym płynący nimi wodny strumień zbiera żelazo i inne zanieczyszczenia.
Czy chcesz je pić? Domyślam się, jaka jest Twoja odpowiedź.
Za sprawą dzbanka filtrującego eliminujesz ryzyko wypicia wody z tego typu zanieczyszczeniami. Ta cecha często przemawia na tak, gdy ktoś pyta, czy warto kupić dzbanek filtrujący.
Jeśli postępujesz zgodnie z zaleceniami producenta, nic Ci nie grozi. Woda będzie bezpieczna do picia, jeżeli prawidłowo wymieniasz filtry, czyli pamiętasz o ich przepłukaniu. Miej również na uwadze, że taka woda nadaje się do użytku do 12 godzin od momentu przefiltrowania.
Dlaczego woda z dzbanka filtrującego jest gorzka?
Jeśli masz takie odczucia cały czas, prawdopodobnie przyszedł czas na zmianę filtra. Wkłady oczyszczające wodę nie są wieczne, po ok. 150 – 300 litrach tracą swoje właściwości. To objawia się m.in. gorzkim posmakiem wody i widocznymi w niej zanieczyszczeniami.
Wymieniasz filtr systematycznie, ale problem nie znika? W takim razie wina leży po stronie samego dzbanka. Zastanów się, czy to produkt renomowanej marki.
Słabe jakościowo dzbanki mają to do siebie, że nie działają tak skutecznie, jak powinny.
Jeśli nie masz zastrzeżeń do niego, zwróć uwagę na wkład. Lepiej unikać tanich zamienników. Większość z nich wyraźnie odstaje pod względem jakości od oryginałów.
Dlaczego woda z dzbanka filtrującego zawiera czarne drobinki?
To się zdarza, kiedy założysz nowy wkład filtrujący. Czarne drobinki to tylko węgiel aktywny, czyli część mieszanki znajdującej się w filtrze. Bywa, że ich niewielka część wydostaje się z wkładu i osiada na dnie dzbanka.
Takie węglowe cząsteczki Ci nie zaszkodzą. Są podobne do tych wykorzystywanych do produkcji preparatów leczniczych na zatrucia pokarmowe. Po kilku użyciach dzbanka problem czarnych drobinek zniknie.
Dlaczego w dzbanku z wodą pojawił się zielony nalot?
Powodem są glony. Rozwijają się, kiedy pełny dzbanek ustawiasz w mocno nasłonecznionym miejscu. Staraj się trzymać go w cieniu, dobrze sprawdzi się też lodówka.
Zielony nalot pojawia się też w sytuacji, gdy nie myjesz regularnie dzbanka. To konieczność, kiedy wymieniasz filtr.
Czy dzbanki filtrujące są bezpieczne?
Oczywiście, co do tego nie musisz mieć wątpliwości. To dobre rozwiązanie, gdy chcesz zrezygnować z wody butelkowanej, ale picie tej bezpośrednio z kranu Cię nie przekonuje. Jeśli zainwestujesz w solidny dzbanek znanego producenta, nic Ci nie grozi.
Przede wszystkim zwróć uwagę na materiał wykonania takiego produktu. Niektóre marki wprowadzają już na rynek modele szklane, jednak najbardziej popularne są plastikowe. Nie ma się czemu dziwić, cechuje je solidność, a jednocześnie lekkość.
Niemniej musisz dopilnować, aby Twój dzbanek był wykonany z dobrego gatunkowego tworzywa sztucznego. Główny warunek to brak BPA, czyli Bisfenolu A. To substancja, która m.in. zaburza gospodarkę hormonalną.
Przy okazji: nie ma nawet wielkiego znaczenia to, który dzbanek jest lepszy: szklany czy plastikowy. Te drugie są na ogół całkowicie bezpiecznie, inaczej nie mogłyby być właściwie sprzedawane w sklepach.
Jeżeli więc kupisz solidny dzbanek filtrujący, masz zagwarantowane bezpieczeństwo.