Kawa to siłą rzeczy produkt spożywczy, który spożywasz. Dlatego też wiele osób pyta, czy kawa może się przeterminować, czy się psuje i czy ma jakąś datę ważności. Poniżej dokładnie opisałem ten aspekt. Prędko się dowiesz, jak to w końcu jest z tą świeżością kawy.
Czy kawa może się przeterminować?
Na to pytanie wciąż nie znaleziono jednoznacznej odpowiedzi. Jeśli przeterminowanie oznacza różne przykre skutki uboczne po spożyciu (jak np. zatrucie pokarmowe), to w przypadku kawy raczej nie ma o tym mowy.
Niemniej musisz pamiętać, że nie jest w pełni odporna na upływ czasu i nie możesz trzymać jej w nieskończoność.
Jednocześnie podkreślę, że kawa to wyjątkowy produkt. Może być przechowywana bardzo długo.
Choć najlepiej smakuje ta świeża, nie oznacza to, że musisz wyrzucić kawę po przekroczeniu terminu ważności na opakowaniu. Niemal na pewno straci swój smak, aromat i inne walory (np. zdrowotne), ale raczej Ci nie zaszkodzi.
Z tego względu nie musisz się obawiać poważnych dolegliwości choćby ze strony układu pokarmowego.
Nie masz jeszcze dobrej maszyny do robienia kawy w domu? Sprawdź moje klasyfikacje:
- Ranking ekspresów automatycznych
- Ranking ekspresów do kawy do 3000 zł
- Ranking ekspresów do kawy do 2000 zł
- Ranking ekspresów kolbowych
- Ranking ekspresów przelewowych
- Ranking ekspresów kapsułkowych
- Ranking ekspresów do zabudowy
- Ranking kawiarek elektrycznych
Czy kawa może się zepsuć?
Tak, jeśli będzie źle przechowywana. Tu trzeba zaznaczyć, że to co innego niż zwykłe przeterminowanie. Zepsuta kawa zwykle nie nadaje się do spożycia, również ze względu na to, jak wygląda. Nie ma wyjątkowego aromatu i dobrego smaku, a tym bardziej świeżości.
Zepsutą kawę zazwyczaj łatwo rozpoznasz. Wyczujesz charakterystyczny, stęchły zapach. Ponadto zauważysz pleśń w opakowaniu lub pojemniku. To znak, że Twoja kawa nie nadaje się do spożycia i musisz się jej pozbyć.
Co do zasady najszybciej psuje się kawa mielona oraz kawa rozpuszczalna. Ta w ziarnach jest najtrwalsza, ale nie oznacza to, że możesz trzymać ją kilka czy kilkanaście lat.
Z tego powodu staraj się nie kupować ogromnych opakowań, bo są dostępne w atrakcyjnej cenie. Jeśli pijesz 1 – 2 filiżanki dziennie, wybieraj mniejsze torebki, które szybko zużyjesz. Według znawców najlepszy smak i zapach kawy ziarnistej utrzymuje się do miesiąca po otwarciu opakowania (niektórzy mówią o 2 – 3 tygodniach).
Oczywiście prawidłowo przechowywana kawa będzie dobra nawet po upływie 4 tygodni. Do ok. 3 miesięcy pozwoli Ci na przyrządzenie bardzo smacznego napoju o przyjemnym zapachu. Pamiętaj też, że dużo zależy od sposobu palenia ziaren.
Dla jasno palonej kawy okres świeżości to przeciętnie miesiąc. Niemniej w przypadku tej ciemno palonej są to nawet 2 miesiące. Warunkiem jest właściwy sposób przechowywania.
Kiedy kawa może się zepsuć?
Kawa się psuje, gdy jest przechowywana w złym miejscu oraz w zły sposób. Uważaj, aby nie była narażona na dużą wilgoć, ciepło i światło. Inaczej szybko przestanie nadawać się do spożycia, nawet jeśli termin ważności na opakowaniu sugeruje coś innego.
Poznaj czynniki, które przyczyniają się do zepsucia kawy:
- Wysoka temperatura – im cieplej, tym gorzej. Wysoka temperatura pozbawia kawę dobrego smaku. Nie trzymaj jej więc zbyt blisko kuchenki, piekarnika czy grzejnika.
- Powietrze – kontakt z nim powoduje utratę smaku i aromatu. To dlatego musisz pamiętać, aby zamknąć kawę w szczelnym opakowaniu (wiele osób poleca hermetyczne).
- Wilgoć – ma negatywny wpływ na wiele produktów spożywczych i kawa nie jest tu wyjątkiem. Wilgoć sprzyja nie tylko utracie świeżości, ale też powstawaniu pleśni. Wystarczy do tego nawet jej niewielka ilość.
- Światło – długotrwały kontakt ze światłem (np. promieniami słońca) powoduje, że nawet najlepsza kawa ziarnista przestaje dobrze smakować. Z tego względu najlepiej przechowuj ją w opakowaniach, które go nie przepuszczają.
Jeśli masz podejrzenia, że kawa się zepsuła, nie pij jej. To ważne zwłaszcza wtedy, gdy masz uważasz, że rozwinęła się w niej pleśń. Czasami trudno ją rozpoznać, ale jakikolwiek nalot na ziarnach czy rozpuszczalnych granulkach powinien wzbudzić Twoją czujność.
Musisz pamiętać, że pleśń jest niebezpieczna dla zdrowia. Nie ma znaczenia, czy pojawi się na owocach, warzywach czy właśnie na kawie.
Podsumowanie
Przeterminowanie się kawy raczej nie jest możliwe pod kątem dolegliwości pokarmowych. Z drugiej strony, kawa i tak może się zepsuć (zwłaszcza mielona lub rozpuszczalna). Wtedy pojawi się na niej pleśń, co wyklucza spożycie takiego produktu.
Kawa psuje się zwłaszcza przez złe warunki, w których jest przechowywana. Chodzi o nadmierną ekspozycję na: wysoką temperaturę, światło, wilgoć oraz powietrze. Już jeden z tych czynników potrafi zupełnie pozbawić kawę aromatu. Jeżeli mowa o wilgoci, w końcu pojawi się też pleśń.