W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Czy płyta indukcyjna się nagrzewa?

Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Nagrzewanie się indukcji to nieco tajemnicza sprawa. Z jednej strony płomienia brak, a z drugiej jakoś te potrawy się gotują… i to szybko! Warto więc poznać aspekt tego, czy płyta indukcyjna się nagrzewa. Omówiłem dla Ciebie zarówno generowanie ciepła na zewnątrz, jak i od spodu.

Czy płyta indukcyjna się nagrzewa (na zewnątrz i od spodu)?

Spis treści:

    Czy płyta indukcyjna nagrzewa swoją powierzchnię?

    I tak, i nie. Tego typu płyta wykorzystuje zjawisko indukcji. Tworzy pole elektromagnetyczne między swoimi cewkami a dnem naczynia. Powstałe prądy wirowe nagrzewają naczynie (i potrawę), lecz nie powierzchnię płyty. Ta jednak może się nagrzać… właśnie od garnka albo patelni.

    To trochę pokręcone, prawda?

    Z jednej strony indukcja oddziałuje na naczynie polem elektromagnetycznym, aby je nagrzać, lecz sama się nie nagrzewa. Z drugiej strony, nagrzany garnek czy coś innego i tak przekazuje ciepło do najbliższego otoczenia, czyli przede wszystkim… szkła pokrywającego płytę.

    Płyta indukcyjna może się więc nagrzać do bardzo wysokich temperatur. Warunek jest tylko jeden: musi na niej stać odpowiednie naczynie. Chodzi o garnki z ferromagnetycznym dnem (nieużywane wcześniej na gazie). Przedstawia je mój ranking garnków na indukcję. To samo dotyczy zresztą patelni indukcyjnych.

    Ryzyko oparzenia się po dotknięciu indukcji po jej pracy wchodzi w grę. Ale producenci o tym pomyśleli. Praktycznie każda dobra płyta indukcyjna oferuje wskaźnik ciepła resztkowego.

    Jak działa to coś? Prosto. Przykładowo pokazuje H, gdy temperatura szkła przekracza 60°C. Małe h pojawia się z kolei, gdy temperatura nie przekracza 45°C. Brak sygnalizacji oznacza, że płyta już wystygła i możesz jej bez obaw dotknąć.

    Pamiętaj też o tym, że efekt nagrzania działa bardziej punktowo. Wpływa w końcu na samo dno naczynia. Gotując zatem na jednym polu, większość powierzchni i tak pozostanie chłodna. To całkiem przyjemna cecha braku spirali grzejnej czy tradycyjnego palnika.

    Ranking płyt indukcyjnych – zwycięzca

    Electrolux EIV634/CIV634 Slim-Fit

    Czy płyta indukcyjna nagrzewa się od spodu?

    Tak, pracująca indukcja nagrzewa się także od spodu, lecz w niewielkim stopniu. Wspomaga ją wentylator, który skutecznie obniża temperaturę. Niemniej warto przyłożyć się do wpuszczenia płyty w blat i przemyślenia, co znajduje się bezpośrednio pod nią.

    W normalnych warunkach temperatura pod płytą będzie stosunkowo niska. Co jednak wtedy, gdy wentylator ulegnie awarii? Dojdzie już do znacznego nagrzania np. szuflady pod płytą czy innego sprzętu AGD. Dobrze zatem przeprowadzić rozsądny montaż indukcji.

    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Sprawdź promocje w zaufanych sklepach!

    Podsumowanie

    Płyta indukcyjna nagrzewa się i od spodu, i od góry. Ciepła nie generuje jednak palnik czy spirala. Temperaturę przekazuje naczynie z ferromagnetycznym dnem, na które wcześniej oddziałuje pole elektromagnetyczne. Nagrzewanie odbywa się punktowo.

    Taki już urok tego, jak działa płyta indukcyjna. I ma to pozytywny wydźwięk. W mojej ocenie stanowi bezpieczniejszą opcję od innych rodzajów płyt.

    Wspominałem zresztą o tym w pojedynku indukcja czy gaz. Do tego łatwiej ją wyczyścić, a nagrzewanie dotyczy tylko działających pól oraz ich najbliższego otoczenia.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments