Czy warto kupić elektroniczną wagę kuchenną?

elektroniczne wagi kuchenne - czy warto?

Spis treści:

    Czy warto kupić elektroniczną wagę kuchenną? Może taką dietetyczną z pomiarem wartości odżywczych? A może wystarczy waga mechaniczna? Spokojnie, na wszystkie te pytania odpowiem Ci w poniższym poradniku.

    Waga kuchenna – czy warto ją kupić? Jeżeli tak, to mechaniczna czy elektroniczna? Jeśli nie jesteście jeszcze pewni co do rodzaju wagi kuchennej lub sensu tego zakupu, to poniżej znajdziecie kilka konkretnych wskazówek.

    Zalety elektronicznych wag kuchennych

    • Przewagą wag elektronicznych jest przede wszystkim dokładność pomiaru. Nawet stosunkowo tanie modele gwarantują dokładność na poziomie 1 g, czyli kilkadziesiąt razy lepszą niż w przypadku tradycyjnych wag. Sprzyja to głównie ważeniu drobnych składników. Mechaniczne wagi spożywcze nie mogą się w tym aspekcie zbliżyć do ich odpowiedników na baterie. Wszelkie produkty sypkie (np. mąka, cukier), bakalie czy produkty płynne będą dokładnie porcjowane w naszych potrawach. Każdy przepis kulinarny zrealizujemy więc w 100 procentach, choć zawsze wypada też wiedzieć, jak wybrać elektroniczną wagę kuchenną.
    • Pomyślcie zresztą chociażby o mniejszych deserach, sufletach itp. Mała różnica w jakimś składniku często stanowi granicę między udanym a zawalonym wypiekiem. Po co ryzykować?
    • Wysoka precyzja pomiarów przyda się osobom dbającym o linie, które są na różnych dietach. Nie przesadzimy bowiem z żadnym składnikiem. Mało tego, funkcja analizowania wartości odżywczych czy liczenia kalorii dodatkowo wspomoże odchudzanie. Dokładnie wiemy, co jemy – w jakich ilościach i proporcjach. Pełna kontrola nad organizmem.
    • Taka dokładność pomiarów czy rozbudowana funkcjonalność przyda się także diabetykom. To właśnie im w szczególności polecam najlepsze wagi elektroniczne do kuchni.
    • Elektroniczna waga kuchenna będzie więc obiecującym wstępem do pieczenia czy gotowania idealnie skomponowanych potraw. Ceny tego typu sprzętu z pewnością nie powalają z nóg, gdyż już za 50-80 zł kupimy solidny produkt. Wagi powyżej 100 zł praktycznie zawsze oferują wiele funkcji specjalnych.
    • Zamierzacie użyć w potrawie ulubionych owoców, warzyw czy produktów spożywczych, które więcej ważą? Żaden problem. Zdecydowana większość modeli radzi sobie z maksymalnym obciążeniem wynoszącym 5 kg. Znajdą się nawet wagi-siłacze, które zważą składniki/produkty o łącznej wadze 20 kg!
    • Nawet dziecko powinno sobie poradzić z obsługą tego sprzętu, choć zawsze warto wiedzieć, jak prawidłowo korzystać z elektronicznej wagi kuchennej, żeby jej nie zepsuć i nie wpłynąć negatywnie na pomiary.
    • Ważenie składników potrafi wciągać, od razu uprzedzam. Co mam na myśli? Zapewne nie wszyscy Wasi domownicy będą podzielali taki sposób dbania o zbilansowaną dietę. Przed każdym posiłkiem trzeba bowiem latać do wagi i dokładnie wszystko wyliczać, żeby z czymś nie przesadzić. Nie wstydźcie się jednak tego! Zmierzając do konkretnej korzyści, po pewnym czasie sami będziecie w stanie oszacować dokładną wagę produktu.
    • Dokładny sprzęt do ważenia daje nam nawet odpowiedź na pytanie, jak zmienia się waga potrawy pod wpływem utraty wilgoci w skutek gotowania czy innej techniki kulinarnej. Być może niektórych z Was to intryguje.
    • Szeroki wybór, dość niskie ceny i odmienne konstrukcje oraz stylistyki sprawią, że nie będzie raczej problemem wybranie precyzyjnej – a przy tym dobrze wykonanej oraz ładnej – wagi kuchennej na baterie.

    przygotowywanie dania z wielu składników

    Minusy elektronicznych wag kuchennych

    • Jak to bywa ze sprzętem elektronicznym, musi być on jakoś zasilany. Wagi kuchenne nie potrzebują raczej wielkiej dawki energii, ale czasem ich baterie kończą swój żywot. Niska cena jak za szeroką funkcjonalność i znakomitą precyzję pomiarów.
    • Wspomnieć można oczywiście o niezawodności i bezawaryjnej pracy. Układy elektroniczne zawsze zwiększają ryzyko usterki, której sami zapewne nie naprawimy. W tej kategorii sprzętowej takie sytuacje stanowią jednak rzadkość.
    • Drobnym niuansem jest także znalezienie miejsca na taką wagę, zarówno podczas pomiarów, czyli na blacie kuchennych, jak i podczas spoczynku, czyli pewnie w kuchennej szafce czy na jakiejś półce.

    Czy warto kupić elektroniczną wagę kuchenną – Konkluzja

    Zakup z pewnością ma sens, a w przypadku kulinarnych maniaków stanie się obowiązkowym orężem w walce o potrawy dopracowane w każdym calu.

    A pojedynek waga kuchenna mechaniczna kontra waga kuchenna elektroniczna wygrywa zdecydowanie sprzęt z zasilaniem bateryjnym. Nawet gdy rzadko zamierzacie używać tego urządzenia, to i tak polecam wybranie elektronicznej wersji. Ceny są bardzo przystępne, a precyzja pomiarów nikogo nie rozczaruje.

    Przeczytaj ciekawostkę: Ile waży woda, mleko, miód i olej?

    [Głosów:2    Średnia:5/5]

    Dodaj komentarz

    Dodaj komentarz

    avatar
      Subscribe  
    Powiadom o