Zalety mikrofalówek

- Podstawą jest możliwość szybkiego podgrzewania różnych potraw, przekąsek czy ich składników. Szczerze mówiąc, nie znam chyba nikogo, kto nie miałby w domu mikrofali. Mięso, parówki, makaron, zapiekanka, kawałek pizzy, jedzenie dla dziecka, zupa, ryba, warzywa i sporo innych artykułów spożywczych – w mikrofali umieścisz różnego rodzaju żywność. Niektórzy w mikrofali podgrzewają nawet… kawę, jeżeli na przykład o niej zapomnieli i zrobiła się zbyt chłodna.
- Uważasz, że mikrofale są szkodliwe? Że wytwarzają jakieś podejrzanie promieniowanie? Że jedzenie traci wartości odżywcze? To totalne bzdury! Ba, podgrzewanie jedzonka w mikrofalówce jest tak na prawdę jedną ze zdrowszych metod. Obróbka termiczna trwa zazwyczaj kilka minut, a im jest krótsza, tym lepiej dla pożywienia. Zachowuje więcej cennych składników. Wytwarzanie fale radiowe są natomiast za słabe, aby komuś zaszkodzić.
- Mikrofalówki nie zajmują raczej zbyt dużo miejsca na blacie kuchennym. No dobra, niektóre są stosunkowo masywne, ale wiąże się to często z większą pojemnością.
- Nowoczesne kuchenki mikrofalowe potrafią nieźle wkomponować się w aranżację nowoczesnej kuchni. Znajdziesz chociażby modele szklane, które od frontu wyglądają niczym lustro. Design jest istotny szczególnie w przypadku najlepszych mikrofalówek do zabudowy i zwykle daje radę.
- Zużycie energii? Raczej nie musisz się martwić o rachunki za prąd. Mikrofalówki pracują dość intensywnie, ale przecież nie za długo. Potrawy wymagające dłuższej obróbki cieplnej częściej lądują w piekarniku. Wyjątkiem jest rozmrażanie mrożonek, gdyż trwa zdecydowanie dłużej.
- Gąbczaste jedzenie? Tu sporo zależy od klasy urządzenia. Lepsze modele, np. z materiału: ranking mikrofalówek, nie mają z tym problemu, gdyż oferują np. funkcję grilla, a także równomiernie podgrzewają żywność. Opiekanie na chrupko jest więc jak najbardziej możliwe, choć może nie aż tak skuteczne jak w piekarnikach.
- Rynek omawianej kategorii drobnego AGD mocno się rozwinął. Niektóre produkty oferują przeróżne programy dedykowane do danego typu jedzenia. Funkcjonalność wygląda coraz lepiej i daje szersze możliwości w przygotowywaniu produktów spożywczych do skonsumowania.
- Obsługa w większości przypadków wciąż pozostaje intuicyjna i po prostu łatwa. Nie trzeba uczyć się godzinami skomplikowanych ustawień czy co chwilę zaglądać do instrukcji obsługi.
- Nie są to urządzenia wyłącznie do domowego użytku. Wyróżnia się gastronomiczne kuchenki mikrofalowe. Niektóre z nich potrafią kosztować nawet 10000 zł! Prawda jest jednak taka, że do małej restauracji, baru, budki z fast foodem czy mniejszych lokali gastronomicznych wystarczy dość podstawowa mikrofalówka bez kosmicznych bajerów.
- Już na początku tego materiału pisałem, że te urządzenia raczej nie kojarzą się ze zbyt zdrową żywnością. Wiedz jednak, że bardziej funkcjonalne modele potrafią… gotować na parze. Mają na to specjalny pojemnik i zbiornik na wodę. Dzięki temu nawet za pomocą kuchenki mikrofalowej zadbasz o zdrowe odżywianie i będziesz przestrzegać diety. Potrawom nie zabraknie witamin i wartości odżywczych. Będą przy tym dobrze smakować.
Minusy mikrofalówek

- Przede wszystkim dwa podstawowe, które dotyczą właściwie każdego urządzenia z małego AGD do kuchni. Chodzi o dodatkowe zużycie prądu i miejsce na kuchennym blacie. Jak już jednak wspominałem, w obu tych przypadkach mikrofalówki wypadają nieźle. To, ile kosztuje mikrofalówka, także nie zwala z nóg.
- Kolejną sprawą jest konieczność czyszczenia wnętrza urządzenia, jeżeli zależy Ci na jego sterylności i odpowiedniej higienie, a zakładam, że tak. Jest to jednak zazwyczaj proste i szybkie, chyba że owoc, sos lub cokolwiek innego nagle eksplodowało we wnętrzu mikrofali lub nadmiernie strzelało podczas podgrzewania.
- Jeszcze pewien niuans, choć raczej rzadko kto ma z tym problem. Chodzi o pracę na podobnym paśmie co Wi-Fi, przez co może dojść do efektu nakładania się fal.
Czy warto kupić mikrofalówkę – Ostateczny werdykt
Jak najbardziej warto kupić kuchenkę mikrofalową, nawet gdy jest stosunkowo rzadko używana. Główne zalety przekonują: przystępne ceny, szybkie podgrzewanie żywności (co dba o ich skład odżywczy), prosta obsługa czy dodatkowe funkcje.
Ten sprzęt nie ma w mojej ocenie większych minusów, a patrząc na plusy, ich lista wygląda okazale i zachęca do zakupu.
Druga sprawa, że warto wiedzieć, jaką mikrofalówkę mikrofalówkę, więc odsyłam Cię do kolejnego przydatnego materiału.
Łukasz Proszek
Właściciel i redaktor naczelny PROrankingów. Od ponad 10 lat zawodowo zajmuję się testami sprzętów, tworząc przy okazji rankingi oraz poradniki (nie tylko zakupowe). Jestem pasjonatem urządzeń elektronicznych, a zwłaszcza RTV, AGD, mobile czy gadżetów dla kierowców. Interesuję się także sportem, gamingiem oraz muzyką, co również ma powiązanie z różnymi urządzeniami. Jeżeli masz do mnie jakieś pytanie, z chęcią pomogę w sekcji komentarzy.
Świetny blog, info i rankingi. Nieocenione pomoce. Dziękuję i pozdrawiam.
Bardzo dziękuję za miły komentarz 🙂 Cieszę się, że moje artykuły i rankingi pomogły 🙂 Również pozdrawiam