Czy warto kupić parowar i zupełnie odmienić swój sposób odżywania się? Czy ten sprzęt na to pozwoli? Jakie ma zalety? Czy znajdą się jakieś mankamenty parowarów? Na wszystkie te pytania odpowie Ci mój zwięzły poradnik. Podejmiesz dzięki temu dobrą decyzję!
Nie ma nic gorszego niż niewykorzystywany sprzęt kuchenny, który kurzy się w szafce lub zajmuje niepotrzebnie miejsce na kuchennym blacie. Ale skoro tu jesteś, to wykazujesz duży rozsądek i chcesz wiedzieć, czy warto kupić parowar. Przejdźmy do konkretów!
Zalety parowarów
- Parowary pomagają być „fit” i zdrowo się odżywiać. Osoby dbające o linie powinny zainteresować się tą kategorią sprzętową. Sam wysiłek fizyczny i regularne ćwiczenia nie dadzą zadowalających efektów, jeżeli wciąż niezdrowo się odżywiamy. Czy po bieganiu pijemy piwo? Nie. Tak samo nie powinniśmy po naszym treningu spożywać posiłku pozbawionego najcenniejszych wartości odżywczych, który w organizm wpompuje jedynie puste kalorie. Parowar będzie w tym pomocny, gdyż zachowuje w potrawach cenne wartości odżywcze. Sprawia, że posiłki są niskokaloryczne i lekkostrawne. Pożegnasz się z nadmiernym tłuszczem – zarówno w potrawach, jak i w ciele. Nie wierzysz w to? Poznaj zatem przy okazji osobny materiał – zalety gotowania na parze. Tak naprawdę jest to dodatkowe rozszerzenie części o tym, czy warto kupić parowar, bo omawiana technika gotowania niesie za sobą sporo zdrowotnych korzyści.
- Powodem na TAK jest także szerokie zastosowanie tych urządzeń. Ugotujesz w nich masę składników. Wszelkie mięsa (kurczak, indyk, steki, schaby), ulubione warzywa, zdrowe ryby, kasza czy ryż, ziemniaki w plasterkach, owoce morza, makaron, a nawet jajka czy niektóre soczyste i smaczne owoce. Menu zdrowo odżywiającej się osoby, która właśnie kupiła sobie parowar, jest więc dość szerokie. Ranking parowarów pokaże Ci urządzenia nadające się do tworzenia wielu ciekawy potraw.
- Był aspekt zdrowego odżywiania i szerokiego zastosowania, to warto wspomnieć o samym smaku i aromacie potraw. To, czym jest parowar i jak działa, sprzyja temu, aby posiłki były jeszcze smaczniejsze oraz aromatyczne. Smak jest bowiem naturalny.
- Za pomocą timera zaprogramujesz urządzenie. Włożysz składniki, ustawisz wszystkie parametry i zajmiesz się czymś innym. Sprzątanie, słuchanie muzyki, oglądanie serialu, spacer, jogging – właściwie cokolwiek, co zechcesz zrobić. Nie musisz więc samodzielnie kontrolować procesu gotowania (zależnie od potrawy; niektóre wypada w trakcie pomieszać czy obrócić). Parowar wyręczy Cię z wielu czynności, które towarzyszą przy tradycyjnych technikach kulinarnych. Co, jeśli nie usłyszysz sygnału dźwiękowego, że jedzenie jest gotowe? Nic straconego, bo zadziała funkcja podtrzymywania ciepła. To wszystko dotyczy tylko sprzętu elektrycznego, za co dostał on plusa w pojedynku: parowar na gaz czy elektryczny?
- Robiąc sobie czasem pozornie prosty obiad, poświęcamy całkiem sporo czasu na przygotowanie i ugotowanie lub upieczenie wszystkich składników. Stoimy nad garami w nieskończoność. Parowary są konstrukcjami kilkupiętrowymi. Zależnie od liczby dostępnych pojemników za jednym razem ugotujesz kilka produktów, a cały proces trwa krócej niż w tradycyjny sposób. Oszczędzasz czas, nerwy i siły, a przecież o to też chodzi w dodatkowym sprzęcie małego AGD, prawda?
- Użytkowanie parowaru jest proste i bezpieczne. Nic raczej nie wykipi, nie wspominając o przypaleniu czy jeszcze bardziej ekstremalnych tragediach kuchennych. Nawet całkowity żółtodziób w kuchni powinien podołać. No i jest możliwość kontroli stanu żywności, a nie jest to wcale norma w podobnych urządzeniach. Wyszło to szczególnie podczas pojedynku szybkowar vs parowar.
- Problemu nie ma z odpowiednią konserwacją, która skupia się w zasadzie na myciu poszczególnych pojemników, misek czy komór. Przed elektrycznym parowarem użytkowałem wielki gar parowy ze stali. Mycie go było dość kłopotliwe. Teraz nie muszę się już tym przejmować. Dodam też, że większość producentów zapewnia, że pojemniki ich parowarów bez obaw umyjesz w zmywarce. Zajrzyj przy okazji do poradnika o tym, jak wyczyścić i odkamienić parowar. Zawarłem w nim sporo praktycznych rad odnośnie konserwacji i czyszczenia tego sprzętu.
- Parowary nie są wcale drogie! Najwyższej jakości modele znajdziesz za mniej niż 500 zł. Mowa jednak o sprzęcie dla najbardziej wybrednych. Większości powinny wystarczyć urządzenia za 150 – 300 zł. Nasze zdrowie jest bezcenne, więc śmiem twierdzić, że nie jest to wygórowana kwota. Dla porównania – domowe kostkarki do lodu osiągają kwoty rzędu 1000 zł, a za 500 zł ciężko znaleźć coś z sensownymi parametrami. Urządzenia oczywiście zupełnie odmienne, ale jednak opcjonalne.
- Parowar z powodzeniem zastąpi w wielu przypadkach mikrofalówkę. Poważnie. Jakby nie patrzeć, dość szybko podgrzeje potrawę. Uczyni to w zdrowy sposób.
Minusy parowarów
- Parowar zapewnia tylko jedną technikę kulinarną, czyli gotowanie na parze. A są sprzęty małego AGD, które w podobnej lub nawet niższej cenie oferują więcej możliwości. Omówiłem to dokładniej przy pojedynku kombiwar czy parowar.
- Biorę pod uwagę fakt, że nie wszyscy przekonają się do gotowania na parze, choć trzymam kciuki, że tak przygotowane dania Ci zasmakują. Jeżeli dopiero co zaczynasz swoją przygodę z tą techniką gotowania, to zacznij od taniego i niewielkiego parowaru, a nawet od sitka parowego na garnek.
- Nowy rodzaj sprzętu kuchennego czasem wymaga pewnej wiedzy co do obsługi i jego specyfiki. Na początku pojawiają się pewne pytania. Z pomocą przyjdzie zapewne instrukcja obsługi, ale żeby jeszcze lepiej opanować parowar, już teraz przeczytaj kolejny poradnik: Jak gotować w elektrycznym parowarze?
- Na parowar, szczególnie dość wysoki, trzeba zagospodarować trochę miejsca na kuchennym blacie, a później w szafce.
- Martwią Cię koszty gotowania? Prawda jest taka, że tragedii z rachunkami za prąd raczej nie będzie. Nawet jeżeli dopłacisz do tego przedsięwzięcia – poprzez wyższe zużycie energii elektrycznej – to pamiętaj o korzyściach zdrowotnych, a niejednokrotnie także smakowych. Mniej tłustej żywności to mniejsze ryzyko pojawienia się różnych schorzeń, prawda?
Czy warto kupić parowar – Ostateczny werdykt
Tak, warto kupić ten sprzęt. Parowar odmieni Twoją dietę, oczywiście na lepsze. Stanowi świetny sposób na zdrowe gotowanie na parze mięsa, ryb, warzyw, produktów sypkich i wielu innych produktów. Wspomoże Twoją dietę, gwarantując naturalny smak i aromat dań.
Pamiętaj jednak, aby dowiedzieć się, jaki parowar wybrać. Poznanie najważniejszych cech tego sprzętu to klucz do rozsądnej decyzji.
Zobacz alternatywy dla parowarów:
przyda sie mi :>