W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Czy warto kupić patelnię elektryczną?

Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Czy warto kupić elektryczną patelnię i zacząć za jej pomocą gotować? A może to zbędny wydatek i sprzęt zupełnie nieprzydatny? Postanowiłem to przeanalizować w poniższym poradniku.

patelnia elektryczna - czy warto poradnik

Spis treści:

    Patelnia na prąd – czy warto ją kupić? Bez wątpienia elektryczne patelnie w naszym kraju nie cieszą się jeszcze dużą popularnością, ale już teraz powiem, że bywają bardzo przydatne. Mają pewne unikalne cechy, które warto wziąć pod uwagę. Przejdźmy więc do konkretów.

    Jak działa patelnia elektryczna?

    Zacznijmy od podstaw, żeby lepiej poznać ten sprzęt.

    Zasada działania domowych patelni elektrycznych jest bardzo prosta. Wystarczy urządzenie podłączyć do prądu i… zacząć gotować lub smażyć ulubione potrawy. Niektóre modele służą nawet do grillowania, duszenia lub pieczenia.

    Nie ma tu skomplikowanych procesów czy mechanizmów. Kawałek miejsca na kuchennym blacie, prąd z gniazdka, i to tyle.

    Często na uchwycie znajduje się regulacja temperatury. Niestety, czasem opisana wyłącznie poziomami, a nie konkretną wartością, więc musisz zajrzeć do instrukcji obsługi, aby to rozszyfrować.

    Swoją drogą, i tak warto ją przeczytać ze względu na bezpieczeństwo użytkowania i lepsze poznanie sprzętu. Pomijając wysokie temperatury, w grę wchodzi także elektryczność. Z taką mieszanką nie ma żartów.

    Kluczowa powierzchnia tego sprzętu prezentuje się w zasadzie identycznie jak w przypadku klasycznej patelni. Różnicą jest właśnie konieczność zasilania sieciowego i idące za tym dodatki w postaci wspomnianej regulacji, a także kilku dodatkowych funkcji.

    Jest też oczywiście pokrywka, zazwyczaj szklana. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, żeby na bieżąco monitorować pichconą potrawę. Zbyt częste podnoszenie pokrywki powoduje zaburzenie temperatury wewnątrz, ale w tym przypadku nie powinno być z tym problemu. Będziesz to czynić właściwie wyłącznie po to, żeby skosztować potrawy w trakcie gotowania (lub ją pomieszać).

    Jeżeli intrygują Cię wszelkie zasady korzystania ze sprzętu tego typu, to zajrzyj do poradnika o tym, jak używać patelni elektrycznej. Ogólnie biorąc, nie jest to ani trudne, ani znacząco odmiennie od używania zwykłej patelni.

    A jak działają naleśnikarki?

    Naleśnikarki działają nieco inaczej. Ja dzielę je na stacjonarne i mobilne, choć jest to oczywiście bardzo umowne.

    Pierwsze z nich kładzie się na blacie lub stole i za pomocą dołączonej łopatki rozprowadza ciasto. Przy odwracaniu naleśników przydadzą się pałeczki/szpatułki, które też powinny być w zestawie. Te mobilniejsze wsadza się natomiast bezpośrednio do ciasta. Mają na wyposażeniu zwykle specjalną, dość płytką miskę.

    Jeżeli działanie, a w zasadzie użytkowanie takiego sprzętu bardziej Cię zaciekawiło, to dowiedz się, jak używać naleśnikarki, aby za jej pomocą zrobić puszyste i pyszne wypieki.

    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Sprawdź promocje w zaufanych sklepach!

    Ranking patelni elektrycznych do domu – zwycięzca

    Kuvings MultiGrill

    Zalety patelni elektrycznych

    Nie ukrywam, że jest to niszowa kategoria małego AGD do kuchni, która nie cieszy się w naszym kraju jakąś większą popularnością, choć na zachodzie jest już inaczej. Powstaje więc pytanie, czy w ogóle warto kupić elektryczną patelnię?

    Jest kilka powodów na TAK czy konkretnych sytuacji, w których taka patelnia będzie opłacalnym zakupem:

    • Nie można powiedzieć, że elektryczne patelnie są gorzej wykonane od tych tradycyjnych. Też mają często wysokiej jakości powłoki, dzięki którym zmniejsza się ryzyko przypalenia i przyklejenia potrawy. Wykonuje się je z podobnych materiałów (patelnie stalowe, ceramiczne). Ranking patelni elektrycznych uwzględnia nie za drogie, ale świetnie wykonane urządzenia.
    • Jak już wspominałem, patelnie elektryczne przydadzą się przy wielu sposobach cieplnej obróbki żywności. Gotowanie, smażenie, pieczenie, duszenie – czegóż chcieć więcej?
    • Prawdziwa siła tkwi jednak w regulacji temperatury. Dzięki niej utrzymasz tę samą wartość przez cały proces obróbki cieplnej, o ile tak zadecydujesz, bo wybór należy do Ciebie. Sprzyja to wręcz perfekcyjnemu pichceniu dań, co wzmocni doznania kulinarne. Bezsprzecznie jedna z głównym przewag tego typu sprzętu. Pozwala z powodzeniem realizować bardzo trudne przepisy, przy których nawet mniejsze zjechanie z temperaturą kończy się niepowodzeniem całego dania.
    • Z powyższym punktem wiąże się też możliwość przechowywania przyrządzonej potrawy bezpośrednio na patelni. Jest przecież pokrywka z opcją blokowania i funkcja podtrzymywania niższej temperatury, aby jedzonko było ciepłe. Jeżeli Twoja druga połówka wraca później z pracy, to nie musisz specjalnie chomikować obiadu dla niej. Pozostanie on ciepły na patelni.
    • Nie ma jakichkolwiek problemów z równomiernym rozprowadzaniem ciepła. Działa to perfekcyjnie. Nie zdarzy się więc tak, że jeden kawałek jedzenia będzie zimny, a drugi gorący.
    • Są mobilniejsze, gdyż ogranicza je wyłącznie długość kabla. Klasyczne rozwiązanie wiadomo, jak działa. Musisz mieć wolny palnik na kuchence. Jeżeli gotujesz kilka potraw na raz, do tego w bardzo dużych garach, które mogą zamykać drogę do użycia kolejnego palnika, to będzie to sensowna alternatywa.
    • Zdarzają się też sytuacje, w których w ogóle nie ma możliwości użycia kuchenki czy piekarnika. Czasem jest tak w kawalerkach, a przede wszystkim akademikach. Gotowanie będzie więc możliwe za pomocą drobnego sprzętu AGD. Osoby, które chcą być „fit”, zakupią pewnie elektryczny parowar do zdrowej żywności, ale te, którym tak bardzo na tym nie zależy, a czasem chcą też skonsumować coś tłustszego i mniej zdrowego, sięgną właśnie po elektryczną patelnię.
    • Tego typu sprzęt wręcz momentalnie się nagrzewa. Zaoszczędzisz troszkę czasu przy kuchennych zadaniach.
    • Takie urządzenie może odgrywać rolę sprzętu awaryjnego. Zepsuła Ci się właśnie kuchenka lub piekarnik? Jak wtedy gotować dla siebie i rodziny? Zamawianie jedzenia lub wyjścia do barów i restauracji nie mogą trwać w nieskończoność. Problem skutecznie rozwiąże patelnia na prąd do domowego użytku.
    • Pomyśl też o wyjazdach. Każdy czasem jeździ na jakieś wakacje czy urlop i chce dobrze wypocząć. W ostatnim hotelu, w którym gościłem, nie było jednak nawet mikrofalówki, a co dopiero kuchenki czy płyty grzejnej. Patelnia elektryczna to fajny gadżet do wzięcia ze sobą w podróż. Słabiej wyposażone pod względem sprzętu gastronomicznego hotele, domki czy pensjonaty, własna działka – wszędzie tam taki sprzęt okaże się przydatny.
    • Stosunkowo głębokie patelnio-rondle na prąd sprzyjają przygotowywaniu dań stir-fry. Ta technika polega bowiem na szybkim smażeniu potrawy na dużym ogniu, czyli bardzo rozgrzanym oleju. Kucharze zwykle używają do tego woka, ale patelnia elektryczna też świetnie się sprawdzi. Wszelkie kulinarne kompilacje makaronu/ryżu z warzywami i kurczakiem/wołowiną będą prościutkie do zrobienia wspomnianą techniką gotowania.

    kobieta gotuje mięso z warzywami na elektrycznej patelni

    Minusy patelni elektrycznych

    Nie ma sprzętu idealnego. Poznaj teraz pewne mankamenty patelni na prąd:

    • Patelnie elektryczne, jak sama nazwa wskazuje, potrzebują energii. Ich moc jest często dużo wyższa niż np. moc kuchenek mikrofalowych. Ty z chęcią zjesz zawartość ich rondelka, a one z kolei zjedzą sporo prądu. Energooszczędność nie jest ti mocną stroną.
    • A ceny? Nie są kosmiczne, ale uśredniając, wyraźnie wyższe od tradycyjnych patelni.
    • Czy jest to dobry pomysł np. na prezent dla kogoś? Teoretycznie tak, ale ciężko będzie przekonać do takiego urządzenia osobę, która nigdy nie miała z nim do czynienia.
    • Patelnie elektryczne są cięższe od swoich tradycyjnych odpowiedników. Zajmują też więcej miejsca.
    • Bardzo ubolewam nad faktem, że na naszym rynku nie jest dostępnych sporo patelni od firm, które się właściwie w nich specjalizują. Mam nadzieję, że z czasem się to zmieni, aczkolwiek bodźcem byłaby większą popularność tego typu sprzętu. Poświęciłem nawet osobny artykuł, żeby przeanalizować to, dlaczego Polacy nie lubią patelni elektrycznych. Póki co rynek jest dość wąski.

    Planujesz zakupy małego AGD do kuchni? Sprawdź tanie i dobre sprzęty z Lidla!

    Czy warto kupić patelnię elektryczną – Ostateczny werdykt

    Nie ukrywam, że lubię tego typu wynalazki, gdyż zawsze stanowią jakąś alternatywę. W pewnych sytuacjach się przydają. W moim przypadku wreszcie udało się perfekcyjne usmażenie jajka sadzonego. Wszelkie potrawy rybne też znakomicie wychodziły. Patelnia tego typu zastępuje mi także mikrofalówkę czy frytkownicę. Zastosowań jest w cholerę, cena przystępna, więc czemu nie spróbować?

    Jeżeli uważasz, że warto, to koniecznie dowiedz się, jak wybrać patelnię elektryczną.

    Wolisz jednak tradycyjne patelnie? Sprawdź ich zestawienia:

    Oceń publikację
    [Głosy: 3 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments