Czy warto kupić patelnię elektryczną?

patelnia elektryczna - czy warto poradnik

Spis treści:

    Czy warto kupić elektryczną patelnię i zacząć za jej pomocą gotować? A może to zbędny wydatek i sprzęt zupełnie nieprzydatny? Postanowiłem to przeanalizować w poniższym poradniku.

    Patelnia na prąd – czy warto ją kupić? Bez wątpienia elektryczne patelnie w naszym kraju nie cieszą się jeszcze dużą popularnością, ale już teraz powiem, że bywają bardzo przydatne. Mają pewne unikalne cechy, które warto wziąć pod uwagę. Przejdźmy więc do konkretów.

    Jak działa patelnia elektryczna?

    Zacznijmy od podstaw, żeby lepiej poznać ten sprzęt.

    Zasada działania domowych patelni elektrycznych jest bardzo prosta. Wystarczy urządzenie podłączyć do prądu i… zacząć gotować lub smażyć ulubione potrawy. Niektóre modele służą nawet do duszenia lub pieczenia.

    Nie ma tu skomplikowanych procesów czy mechanizmów. Kawałek miejsca na kuchennym blacie, prąd z gniazdka, i to tyle.

    Często na uchwycie znajduje się regulacja temperatury. Niestety, czasem opisana wyłącznie poziomami, a nie konkretną wartością, więc musimy zajrzeć do instrukcji obsługi.

    Swoją drogą, i tak warto ją przeczytać ze względu na bezpieczeństwo użytkowania i lepsze poznanie sprzętu, który nabyliśmy. Pomijając wysokie temperatury, w grę wchodzi także elektryczność. Z taką mieszanką nie ma żartów.

    Kluczowa powierzchnia tego sprzętu prezentuje się w zasadzie identycznie jak w przypadku klasycznej patelni. Różnicą jest właśnie konieczność zasilania sieciowego i idące za tym dodatki w postaci wspomnianej regulacji, a także kilku dodatkowych funkcji.

    Jest też oczywiście pokrywka, zazwyczaj szklana. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, żeby na bieżąco monitorować naszą pyszną potrawę. Zbyt częste podnoszenie pokrywki powoduje zaburzenie temperatury wewnątrz, ale w tym przypadku nie powinno być z tym problemu. Będziemy to czynić właściwie wyłącznie po to, żeby skosztować potrawy w trakcie pichcenia.

    Jeżeli intrygują Cię wszelkie zasady korzystania ze sprzętu tego typu, to zajrzyj do poradnika o tym, jak używać patelni elektrycznej. Ogólnie biorąc, nie jest to ani trudne, ani znacząco odmiennie od używania zwykłej patelni.

    A jak działają naleśnikarki?

    Naleśnikarki działają nieco inaczej. Ja dzielę je na stacjonarne i mobilne, choć jest to oczywiście bardzo umowne.

    Pierwsze z nich kładzie się na blacie lub stole i za pomocą dołączonej łopatki rozprowadza ciasto. Przy odwracaniu naleśników przydadzą się pałeczki/szpatułki, które też powinny być w zestawie. Te mobilniejsze wsadza się natomiast bezpośrednio do ciasta. Mają na wyposażeniu zwykle specjalną, dość płytką miskę.

    Jeżeli działanie, a w zasadzie użytkowanie takiego sprzętu bardziej Cię zaciekawiło, to dowiedz się, jak używać naleśnikarki, aby za jej pomocą zrobić puszyste i pyszne wypieki.

    Zalety patelni elektrycznych

    Nie ukrywam, że jest to niszowa kategoria małego AGD do kuchni, która nie cieszy się w naszym kraju jakąś większą popularnością, choć na zachodzie jest już inaczej. Powstaje więc pytanie, czy w ogóle warto skupić elektryczną patelnię? Jest kilka powodów na TAK czy konkretnych sytuacji, w których taka patelnia będzie opłacalnym zakupem.

    • Nie można powiedzieć, że elektryczne patelnie są gorzej wykonane od tych tradycyjnych. Też mają często wysokiej jakości powłoki, dzięki którym zmniejsza się ryzyko przypalenia i przyklejenia potrawy. Wykonuje się je z podobnych materiałów (patelnie stalowe, ceramiczne). Ranking patelni elektrycznych uwzględnia nie za drogie, ale świetnie wykonane urządzenia.
    • Jak już wspominałem, patelnie elektryczne przydadzą się przy wielu sposobach cieplnej obróbki żywności. Gotowanie, smażenie, pieczenie, duszenie – czegóż chcieć więcej?
    • Prawdziwa siła tkwi jednak w regulacji temperatury. Dzięki niej utrzymamy tę samą wartość przez cały proces obróbki cieplnej, o ile tak zadecydujemy, bo wybór należy do nas. Sprzyja to wręcz perfekcyjnemu pichceniu dań, co wzmocni doznania kulinarne. Bezsprzecznie jedna z głównym przewag tego typu sprzętu. Pozwala z powodzeniem realizować bardzo trudne przepisy, przy których nawet mniejsze zjechanie z temperaturą kończy się niepowodzeniem całego dania.
    • Z powyższym punktem wiąże się też możliwość przechowywania przyrządzonej potrawy bezpośrednio na patelni. Jest przecież pokrywka z opcją blokowania i funkcja podtrzymywania niższej temperatury, aby jedzonko było ciepłe. Jeżeli nasza druga połówka wraca później z pracy, to nie musimy specjalnie chomikować obiadu dla niej. Pozostanie on na patelni.
    • Nie ma jakichkolwiek problemów z równomiernym rozprowadzaniem ciepła. Działa to perfekcyjnie. Nie zdarzy się więc tak, że jeden kawałek jedzenia będzie zimny, a drugi gorący.
    • Są mobilniejsze, gdyż ogranicza je wyłącznie długość kabla. Klasyczne rozwiązanie wiadomo, jak działa. Musimy mieć wolny palnik na kuchence. Jeżeli gotujemy kilka potraw na raz, do tego w bardzo dużych garach, które mogą zamykać drogę do użycia kolejnego palnika, to będzie to sensowna alternatywa.
    • Zdarzają się też sytuacje, w których w ogóle nie mamy możliwości użycia kuchenki czy piekarnika. Czasem jest tak w kawalerkach, a przede wszystkim akademikach. Gotowanie będzie więc możliwe za pomocą drobnego sprzętu AGD. Osoby, które chcą być „fit”, zakupią pewnie elektryczny parowar do zdrowej żywności, ale te, którym tak bardzo na tym nie zależy, a czasem chcą też skonsumować coś tłustszego i mniej zdrowego, sięgną właśnie po elektryczną patelnię.
    • Tego typu sprzęt wręcz momentalnie się nagrzewa. Zaoszczędzimy troszkę czasu przy kuchennych zadaniach.
    • Takie urządzenie może odgrywać rolę sprzętu awaryjnego. Zepsuła Ci się właśnie kuchenka lub piekarnik? Jak wtedy gotować dla siebie i rodziny? Zamawianie jedzenia lub wyjścia do barów i restauracji nie mogą trwać w nieskończoność. Problem skutecznie rozwiąże patelnia na prąd do domowego użytku.
    • Pomyślcie też o wyjazdach. Każdy czasem jeździ na jakieś wakacje czy urlop i chce dobrze wypocząć. W ostatnim hotelu, w którym gościłem, nie było jednak nawet mikrofalówki, a co dopiero kuchenki czy płyty grzejnej. Patelnia elektryczna to fajny gadżet do wzięcia ze sobą w podróż. Słabiej wyposażone pod względem sprzętu gastronomicznego hotele, domki czy pensjonaty, własna działka – wszędzie tam taki sprzęt okaże się przydatny.
    • Stosunkowo głębokie patelnio-rondle na prąd sprzyjają przygotowywaniu dań stir-fry. Ta technika polega bowiem na szybkim smażeniu potrawy na dużym ogniu, czyli bardzo rozgrzanym oleju. Kucharze zwykle używają do tego woka, ale patelnia elektryczna też świetnie się sprawdzi. Wszelkie kulinarne kompilacje makaronu/ryżu z warzywami i kurczakiem/wołowiną będą prościutkie do zrobienia wspomnianą techniką gotowania.

    kobieta gotuje mięso z warzywami na elektrycznej patelni

    Minusy patelni elektrycznych

    Jak sami widzicie, są pewne plusy takiego zakupu, ale co z minusami? Jeżeli śledzicie PROrankingi na bieżąco, to doskonale wiecie, że nie ściemniam i nie ukrywam mankamentów produktów, które nie są artykułami pierwszego wyboru.

    • Patelnie na prąd, jak sama nazwa wskazuje, potrzebują energii. Ich moc jest często dużo wyższa niż np. moc kuchenek mikrofalowych. My z chęcią zjemy zawartość ich rondelka, a one z kolei zjedzą sporo prądu. Energooszczędność nie jest ich mocną stroną.
    • A ceny? Nie są kosmiczne, ale uśredniając, wyraźnie wyższe od tradycyjnych patelni.
    • Czy jest to dobry pomysł np. na prezent dla kogoś? Teoretycznie tak, ale ciężko będzie przekonać do takiego urządzenia osobę, która nigdy nie miała z nim do czynienia. Gorzej, jeżeli z rozpędu i przyzwyczajenia postawi ją na palniku i odpali gaz.
    • Patelnie elektryczne są cięższe od swoich tradycyjnych odpowiedników. Jeżeli czymś wkurzycie swoją wybrankę serca i w złości chwyci ona taką patelnię, to może bardziej boleć.
    • Bardzo ubolewam też nad faktem, że na naszym rynku nie jest dostępnych sporo patelni od firm, które się właściwie w nich specjalizują. Mam nadzieję, że z czasem się to zmieni, aczkolwiek bodźcem byłaby większą popularność tego typu sprzętu. Poświęciłem nawet osobny artykuł, żeby przeanalizować to, dlaczego Polacy nie lubią patelni elektrycznych.

    Czy warto kupić patelnię elektryczną – Konkluzja

    Nie ukrywam, że lubię tego typu wynalazki, gdyż zawsze stanowią jakąś alternatywę. W pewnych sytuacjach się przydają. W moim przypadku wreszcie udało się perfekcyjne usmażenie jajka sadzonego. Wszelkie potrawy rybne też znakomicie wychodziły. Patelnia tego typu zastępuje mi także mikrofalówkę czy frytkownicę. Zastosowań jest w cholerę, cena przystępna, więc czemu nie spróbować?

    Jeżeli stwierdziliście w tym momencie, że jednak warto, to koniecznie dowiedzcie się, jak wybrać patelnię elektryczną.

    [Głosów:2    Średnia:5/5]

    Dodaj komentarz

    Dodaj komentarz

    avatar
      Subscribe  
    Powiadom o