Czy warto kupić wolnowar?

Jakie zalety i wady mają wolnowary? Kiedy i dlaczego warto nabyć tego typu sprzęt do gotowania? Na te pytania odpowie Ci poniższy artykuł. Prędko się dowiesz, czy wolnowar sprawdzi się w Twojej kuchni!

Czy warto kupić wolnowar?

Spis treści:

    Zalety wolnowaru

    1. Wolnowar pomaga w przygotowaniu smacznych i lekkich posiłków. Będzie zatem rewelacyjnym rozwiązaniem dla wszystkich dbających o zdrowy tryb życia i nienaganną sylwetkę. Gotowanie posiłków odbywa się bardzo powoli i w niskiej temperaturze. Dlatego każdy składnik zachowuje wartości odżywcze i cenne witaminy.
    2. Decydując się na to urządzenie, zyskujesz szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o kuchenne eksperymentowanie. Wolnowar zapewnia szerokie zastosowanie, dlatego bez problemu przyrządzisz w nim wiele potraw. Nadaje się do różnego rodzaju mięs (drób, wieprzowina, wołowina), ryb oraz warzyw. W ostatnim przypadku masz całkowitą dowolność, a do tego gotujesz je w całości albo kroisz na kawałki, jak np. ziemniaki. W wolnowarze przygotujesz również produkty sypkie, takie jak kasza i ryż. Dobrym pomysłem będzie makaron, a nawet owoce morza.
    3. Gotowanie w wolnowarze jest bezpieczne. Nie martwisz się, że coś się przypali albo wykipi i zaleje cały blat. Obsługa jest również banalna, bo co może być trudnego w dodaniu do środka składników i podłączenia sprzętu do prądu? Wszystko uznasz za dziecinnie proste. Masz więc pewność, że nawet w przypadku braku doświadczenia wolnowar jest dla Ciebie. Co więcej, podczas gotowania nie robi hałasu, a to oznacza, że nadaje się nawet do wieczornego pichcenia.
    4. Oprócz tego, że danie jest pełnowartościowe, to i smaczne. Pięknie się prezentuje, a do tego rewelacyjnie pachnie. Czego chcieć więcej?
    5. To znakomity pomysł dla zwolenników kuchni slow. Wolnowar wymaga długiego i spokojnego gotowania, sprawdzi się u osób ceniących doskonałość pod każdym względem. Jeśli na kulinarne eksperymenty poświęcasz większość swojego czasu i nie przeszkadza Ci przyrządzanie wymagających potraw, to ten sprzęt jest dla Ciebie.
    6. Wolnowar nie podnosi temperatury w pomieszczeniu. Dzięki temu bez żadnych obaw korzystasz z niego nawet w najbardziej upalny dzień. Brak klimatyzacji w mieszkaniu, a do tego uruchomienie piekarnika w samo południe w okresie wakacyjnym to prawdziwa walka o przetrwanie. Z tego rodzaju sprzętem Twój problem znika. Używasz go bez obaw i to przez kilka godzin, a temperatura w kuchni i tak pozostaje bez większych zmian.
    7. Nie musisz już stać przy garach i co chwilę mieszać w nich łyżką, co często wydawało Ci się nieskończonością. Wkładasz do wolnowaru składniki, całość podłączasz do prądu, a reszta robi się bez Twojego udziału. Takie urządzenie to spora oszczędność czasu, zwłaszcza że ilość otrzymanego dania wystarczy nawet na kilka dni.
    8. Użyj timera i ustaw preferowany czas. Wolnowar uruchomi się o każdej porze dnia i nocy. Ty w tym czasie smacznie śpisz, wychodzisz do pracy albo na zakupy, a obiad robi się sam. Gdy wrócisz po kilku lub nawet kilkunastu godzinach ciepły posiłek będzie gotowy do spożycia.
    9. Nie podgrzewasz ciągle obiadu, ponieważ najlepsze wolnowary oferują wbudowaną funkcję podtrzymywania ciepła. Oznacza to, że ciepły posiłek zjesz dłuższy czas po jego przygotowaniu i zakończeniu pracy przez urządzenie.
    10. Wolnowar nie sprawia problemów podczas czyszczenia. Myjesz go najczęściej przy użyciu mokrej gąbki. Nie szorujesz godzinami dna, bo nic się nie przypala.
    11. Koszt zakupu naczynia nie jest wygórowany. Wiele modeli kupisz już za niecałe 500 zł i wiedz, że nie będą pochodziły z najniższej półki. Oczywiście w sklepach znajdą się i takie, za które zapłacisz zaledwie 200 zł. Wydaje mi się, że to mało wygórowana kwota jak na garnek, który w pewnym sensie gotuje sam.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Wady wolnowaru

    1. Nie łudź się, bo obiadu nie zrobisz w godzinę. Wolnowar to urządzenie przeznaczone do długiego i powolnego gotowania. Cały proces zajmuje od kilku do kilkunastu godzin. Garnek nie sprawdzi się więc u zabieganych osób niemających czasu na kulinarne eksperymentowanie.
    2. Problem pojawia się w przypadku twardych produktów, jak np. ziemniaki. Gotujesz je kilka godzin, a w rzeczywistości i tak często nie są do końca miękkie.
    3. Długie gotowanie sprawia, że potrawa traci smak i aromat dodanych na początku ziół oraz przypraw. Musisz użyć ich w większej ilości, żeby danie było smaczne albo wszystko doprawić pod koniec gotowania.
    4. Z racji tego, że to urządzenie elektryczne, nie nadaje się do umieszczenia w zmywarce ani nawet pod bieżącą wodą. Żeby uniknąć zaschniętych resztek potraw, najlepiej myj wolnowar zaraz po wyjęciu z niego ostatniej porcji.

    Zobacz tanie i dobre sprzęty z popularnego marketu!

    Wolnowar – czy warto kupić? Ostateczny werdykt

    Moim zdaniem warto zainwestować w tego rodzaju urządzenie. To świetna baza do robienia zdrowych, pełnowartościowych, ale też smacznych posiłków.

    Nie kontrolujesz gotowania, wszystko robi się samo. Ty w tym czasie śpisz, sprzątasz albo pracujesz. Funkcja podtrzymywania ciepła i tak zapewni Ci optymalną temperaturę dania, nawet przez dłuższy czas po zakończeniu gotowania.

    Z wolnowarem nawet najbardziej wymagające potrawy wyjdą po mistrzowsku. Zainwestuj w urządzenie, nawet kiedy nie masz za dużego doświadczenia w kuchni. Szybko się przekonasz, że to był bardzo dobry wybór.

    Pamiętaj jednak, że omawiany sprzęt ma pewną konkurencję. Pojawiła się ona w pojedynku szybkowar czy wolnowar. Sporo zależy tu, co i w jaki sposób zamierzasz pichcić, a teraz już wiesz, do czego najlepiej nada się wolnowar.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    1 Komentarz
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Iwek
    1 miesiąc temu

    Myślę, że warto kupić urządzenie jakim jest wolnowar. Uzywam od roku Crockpot CSC060X jest to mój pierwszy wolnowar, ale jestem w pełni zadowolony. Korzystam z niego na okrągło z braku czasu na gotowanie