Czyszczenie piekarnika sodą – Jak wyczyścić piekarnik sodą?

Soda to znakomity środek do bezpiecznego czyszczenia wielu sprzętów AGD. Do tej grupy należy także piekarnik. Jak skutecznie wyczyścić go sodą i o czym pamiętać? Przeczytaj mój poradnik, aby się tego dowiedzieć!

Czyszczenie piekarnika sodą – Jak wyczyścić piekarnik sodą?

Spis treści:

    Jak wyczyścić piekarnik sodą? Instrukcja krok po kroku!

    1. Piekarnik nie może być gorący. Urządzenie powinno całkowicie wystygnąć przed myciem sodą, jeśli było wcześniej używane.
    2. Upewnij się, czy w środku piekarnika nie znajdują się żadne naczynia. Jeśli tak, wyjmij je. Nie zapomnij również o blachach oraz kratkach.
    3. Dla bezpieczeństwa na podłodze rozłóż prześcieradło lub ręcznik. Uchroni to posadzkę przed kapiącą wodą, która w połączeniu z sodą pozostawia osad.
    4. Do niewielkiego naczynia wsyp 1 opakowanie sody oczyszczonej. Następnie dodaj kilka kropel płynu do mycia naczyń. Całość uzupełnij wodą. Jej ilość dozuj tak, aby otrzymać jednolitą papkę.
    5. Za pomocą gąbki lub miękkiej ściereczki rozprowadź mieszankę po wnętrzu piekarnika. Całość pozostaw na około 15 – 20 minut.
    6. W tym czasie do butelki ze spryskiwaczem wlej roztwór wody z octem. Zachowaj proporcje 1:1.
    7. Spryskaj preparatem wnętrze piekarnika. Tam, gdzie zabrudzenia są naprawdę duże, użyj większej ilości roztworu. Octem możesz bez przeszkód polać miejsca, w których znajduje się już soda. Rób to ostrożnie, ponieważ obie substancje wejdą ze sobą w reakcję i wytworzą pianę.
    8. Po kilku minutach wyszoruj wnętrze piekarnika za pomocą gąbki do naczyń. Dla uzyskania lepszych efektów możesz wykorzystać folię aluminiową. Wystarczy, że zwiniesz ją w dużą kulkę i przetrzesz brzydkie plamy.
    9. Dokładnie umyj piekarnik ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Na kilka minut pozostaw uchylone drzwi, aby urządzenie całkowicie się osuszyło.

    Czyszczenie piekarnika sodą oczyszczoną nie tylko pomoże Ci w walce z brudem, ale dodatkowo odpowiednio go zdezynfekuje. A oprócz tego zlikwidujesz brzydkie zapachy, np. po upieczeniu ryby.

    Nawet najlepszy piekarnik do zabudowy wymaga regularnej konserwacji, a soda stanowi w tym świetnego pomocnika.

    Czyszczenie sodą poszczególnych elementów piekarnika

    Sodą oczyszczoną umyjesz nie tylko wnętrze piekarnika, ale również niektóre jego części. Pamiętaj, aby regularnie wycierać kratki czy też wiatrak. To rutynowa część czyszczenia piekarnika. Dzięki temu brzydki zapach nie przedostanie się do potraw, a kapiący tłuszcz w późniejszym czasie nie spowoduje uszkodzeń.

    Spójrz, jak szybko za pomocą sody pozbędziesz się zabrudzeń z poszczególnych elementów piekarnika!

    Kratki oraz ruszt

    Zanim umyjesz wszystkie kratki, najpierw musisz je wyjąć z piekarnika. Zapewnisz sobie tym sposobem lepszy komfort czyszczenia, jak również potrzebną przestrzeń.

    I sposób

    • Jeśli masz taką możliwość, kratki i ruszt włóż do wanny lub brodzika. Pamiętaj, aby wcześniej zatkać korek. Do środka nalej ciepłej wody. Powinna zakryć ruszt oraz kratki oraz umożliwić im coś w rodzaju kąpieli.
    • Dodaj 2 opakowania sody oczyszczonej i całość pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    • Wszystkie kratki dodatkowo możesz umyć gąbką i płynem do naczyń. Często nie jest to konieczne, bo kąpiel z sodą powinna usunąć wszelkie zabrudzenia.
    • Czyste elementy dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do wyschnięcia.

    II sposób

    • Kiedy pierwsze rozwiązanie z różnych powodów nie wchodzi w grę, wykorzystaj drugą metodę.
    • Tutaj również pierwszą zasadą jest wyjęcie z piekarnika rusztu oraz kratek i umieszczenie ich np. w zlewie. Następnie przy użyciu sody oraz wody przygotuj papkę. Rozprowadź ją po wszystkich częściach i odstaw na ok. 10 minut.
    • Za pomocą szczoteczki lub folii aluminiowej wszystko dokładnie wyszoruj. Pod bieżącą wodą opłucz pozostałości białej mieszanki, po czym dobrze wytrzyj kratki do sucha.

    Przeczytaj też: Pyroliza, kataliza czy para? Jakie samoczyszczenie piekarnika?

    Wiatrak

    Jak wiesz, tego elementu nie demontuje się do wyczyszczenia. Z tego względu należy go umyć w piekarniku.

    Do miski z ciepłą wodą dodaj niewielką ilość sody oczyszczonej. Zanurz w niej szmatkę i dokładnie przetrzyj obudowę wiatraka.

    Soda pomoże Ci usunąć tłuste plamy oraz przykry zapach, jaki powstał w czasie pieczenia.

    Po dokładnym wyczyszczeniu wiatraka sodą pozostaje Ci już tylko jego osuszenie za pomocą ręcznika papierowego.

    Zobacz też: Jak wyczyścić piekarnik tabletką do zmywarki?

    Blachy

    Mało kto lubi je myć, zwłaszcza kiedy są zaschnięte lub niemalże obrośnięte tłuszczem.

    W pierwszej kolejności blachy wyjmij z piekarnika i zalej wrzącą wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń. Całość pozostaw na około pół godziny.

    Wylej wodę i wszystkie zabrudzenia. O ile to możliwe, gąbką umyj blachę i dokładnie opłucz pod kranem.

    Teraz możesz spokojnie ocenić ilość pozostałych plam. Aby je usunąć, przygotuj mieszankę wody i sody oczyszczonej. Na każde zabrudzenie nanieś białą papkę i za pomocą szczoteczki do zębów dokładnie je wyszoruj.

    Na koniec blachę opłucz pod ciepłą wodą. Dodatkowo jeszcze raz możesz ją umyć płynem do naczyń.

    Szyba

    To na niej najczęściej i najszybciej zauważysz brązowe kropki. Kiedy zabrudzenia zaschną, do ich likwidacji pomocna może okazać się jedynie soda.

    Proszek wsyp do miseczki i dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny. Jeśli zauważysz, że konsystencja nie przypomina papki, dodaj jeszcze więcej jednego ze składników.

    Mieszankę rozprowadź na całej szklanej powierzchni i lekko wetrzyj, używając gąbki lub miękkiej szczoteczki. Całość pozostaw na ok. 15 minut.

    Po tym czasie ponownie dołóż nieco mieszanki i dokładnie wyszoruj całą szybę. Później przetrzyj ją ściereczką zanurzoną w wodzie z płynem do naczyń.

    Aby uzyskać efekt błyszczenia, drzwi piekarnika spryskaj preparatem do mycia okien i przetrzyj ręcznikiem papierowym.

    Poznaj przy okazji więcej sposobów mycia szyby piekarnika.

    Czy soda oczyszczona powinna być używana do mycia piekarnika?

    Stosowanie sody oczyszczonej jest przede wszystkim bezpieczne. Nie ma przeciwwskazań, aby czyścić nią AGD. Dodatkowo produkt jest na tyle tani, że można sobie bez problemu na niego pozwolić. Jest znacznie tańszy w porównaniu do specjalistycznych preparatów.

    Soda oprócz likwidacji zabrudzeń pomoże również w pozbyciu się nieprzyjemnych zapachów. Oprócz tego dokładnie zdezynfekuje wnętrze piekarnika, do którego przecież regularnie wkładasz żywność.

    Soda nadaje się do mycia zarówno klasycznych piekarników do zabudowy, jak i piekarników parowych.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments