Soda to znakomity środek do bezpiecznego czyszczenia wielu sprzętów AGD. Do tej grupy należy także piekarnik. Jak skutecznie wyczyścić go sodą i o czym pamiętać? Przeczytaj mój poradnik, aby się tego dowiedzieć!

Soda to znakomity środek do bezpiecznego czyszczenia wielu sprzętów AGD. Do tej grupy należy także piekarnik. Jak skutecznie wyczyścić go sodą i o czym pamiętać? Przeczytaj mój poradnik, aby się tego dowiedzieć!
Spis treści:
Czyszczenie piekarnika sodą oczyszczoną nie tylko pomoże Ci w walce z brudem, ale dodatkowo odpowiednio go zdezynfekuje. A oprócz tego zlikwidujesz brzydkie zapachy, np. po upieczeniu ryby czy innej potrawy o specyficznej woni.
Każdy piekarnik do zabudowy wymaga regularnej konserwacji, a soda stanowi w tym świetnego pomocnika.
Zobacz zestawienia sprzętów do pieczenia:
Sodą oczyszczoną umyjesz nie tylko wnętrze piekarnika, ale również niektóre jego części. Pamiętaj, aby regularnie wycierać kratki czy też wiatrak. To rutynowa część czyszczenia piekarnika. Dzięki temu brzydki zapach nie przedostanie się do potraw, a kapiący tłuszcz w późniejszym czasie nie spowoduje uszkodzeń.
Spójrz, jak szybko za pomocą sody pozbędziesz się zabrudzeń z poszczególnych elementów piekarnika!
Zanim umyjesz wszystkie kratki, najpierw musisz je wyjąć z piekarnika. Zapewnisz sobie tym sposobem lepszy komfort czyszczenia, jak również potrzebną przestrzeń.
I sposób
II sposób
Przeczytaj też: Pyroliza, kataliza czy para? Jakie samoczyszczenie piekarnika?
Jak wiesz, tego elementu nie demontuje się do wyczyszczenia. Z tego względu należy go umyć bezpośrednio w piekarniku.
Do miski z ciepłą wodą dodaj niewielką ilość sody oczyszczonej. Zanurz w niej szmatkę i dokładnie przetrzyj obudowę wiatraka.
Soda pomoże Ci usunąć tłuste plamy oraz przykry zapach, jaki powstał w czasie pieczenia.
Po dokładnym wyczyszczeniu wiatraka sodą pozostaje Ci już tylko jego osuszenie za pomocą ręcznika papierowego.
Zobacz też: Jak wyczyścić piekarnik tabletką do zmywarki?
Mało kto lubi je myć, zwłaszcza kiedy są zaschnięte lub niemalże obrośnięte tłuszczem.
W pierwszej kolejności wyjmij blachy z piekarnika i zalej wrzącą wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń. Całość pozostaw na około pół godziny.
Wylej wodę i wszystkie zabrudzenia. O ile to możliwe, umyj blachę gąbką i dokładnie opłucz pod kranem.
Teraz możesz spokojnie ocenić ilość pozostałych plam. Aby je usunąć, przygotuj mieszankę wody i sody oczyszczonej. Na każde zabrudzenie nanieś białą papkę i za pomocą szczoteczki do zębów dokładnie je wyszoruj.
Na koniec blachę opłucz pod ciepłą wodą. Dodatkowo jeszcze raz możesz ją umyć płynem do naczyń.
To na niej najczęściej i najszybciej zauważysz brązowe kropki. Kiedy zabrudzenia zaschną, do ich likwidacji pomocna może okazać się jedynie soda.
Proszek wsyp do miseczki i dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny. Jeśli zauważysz, że konsystencja nie przypomina papki, dodaj jeszcze więcej jednego ze składników.
Mieszankę rozprowadź na całej szklanej powierzchni i lekko wetrzyj, używając gąbki lub miękkiej szczoteczki. Całość pozostaw na ok. 15 minut.
Po tym czasie ponownie dołóż nieco mieszanki i dokładnie wyszoruj całą szybę. Później przetrzyj ją ściereczką zanurzoną w wodzie z płynem do naczyń.
Aby uzyskać efekt błyszczenia, drzwi piekarnika spryskaj preparatem do mycia okien i przetrzyj ręcznikiem papierowym.
Poznaj przy okazji więcej sposobów mycia szyby piekarnika.
Stosowanie sody oczyszczonej jest przede wszystkim bezpieczne. Nie ma przeciwwskazań, aby czyścić nią AGD. Dodatkowo produkt jest na tyle tani, że można sobie bez problemu na niego pozwolić. Jest znacznie tańszy w porównaniu do specjalistycznych preparatów.
Soda oprócz likwidacji zabrudzeń pomoże również w pozbyciu się nieprzyjemnych zapachów. Oprócz tego dokładnie zdezynfekuje wnętrze piekarnika, do którego przecież regularnie wkładasz żywność.
Soda nadaje się do mycia zarówno klasycznych piekarników do zabudowy, jak i piekarników parowych.
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w .