W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Do czego służy kuchenny mikser ręczny?

author avatar
Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Ręczny mikser kuchenny to dość niepozorne, ale bardzo przydatne urządzenie. Okazuje się, że ma całkiem szerokie zastosowanie. Poznaj je, czytając poniższy artykuł. Dokładnie opisałem w nim, do czego służy mikser kuchenny i w czym Ci się przyda.

Do czego służy kuchenny mikser ręczny?

Spis treści:

    Ubijanie piany

    Przygotowanie piany z białek to prawdopodobnie najpopularniejsza czynność, jaką wykonasz przy użyciu miksera ręcznego. Wykorzystasz ją do omletów, biszkoptu, musu czekoladowego lub po prostu do upieczenia bezy.

    Ubijanie nie zajmuje dużo czasu, ponieważ sprzęt bardzo dobrze sobie radzi nawet z większą liczbą białek. To Ty decydujesz o wielkości porcji, a potem przechodzisz już tylko do miksowania.

    Przed ubijaniem do jajek dodaj odrobinę soli. W ten sposób uzyskasz idealnie gładką konsystencję piany.

    Białka przełóż najlepiej do większego naczynia. Unikniesz dzięki temu bałaganu, a po dodaniu cukru swobodniej połączysz ze sobą wszystkie składniki.

    Ranking mikserów ręcznych – zwycięzca

    Bosch MFQ4980B

    Ubijanie śmietany

    Kremówka to idealna baza do ciast, tortów i deserów na zimno. Do ubijania zawsze wybieraj wysokoprocentowe produkty (30, a najlepiej 36 procent). Smak śmietanki wzbogać serkiem mascarpone i odrobiną cukru pudru lub ulubionymi owocami.

    Najlepiej sprawdzą się maliny, borówki i truskawki. Pamiętaj, by dodać je dopiero po zmiksowaniu śmietany lub zwyczajnie do dekoracji. Jeśli decydujesz się na drugą opcję, to tutaj zdecydowanie masz większą dowolność.

    Dobrym wyborem będą także banany albo gorzka czekolada, a wisienką na torcie listki świeżej mięty.

    Ciasto ucierane

    Od razu przypominają mi się wakacje i domowy placek z jagodami obficie posypany cukrem pudrem. Brzmi smakowicie, prawda? Ciasto ucierane to kolejna propozycja na wykorzystanie miksera ręcznego.

    Do ubijania jajek z cukrem użyj tradycyjnych końcówek. Zamiast masła całkiem dobrze nada się też rozpuszczony olej kokosowy lub tradycyjny. Mimo wszystko polecam pierwszą z opcji, najbardziej przypomina smaki dzieciństwa.

    Ciasto ucierane wyśmienicie smakuje nie tylko z jagodami, ale też z brzoskwiniami lub jabłkami oprószonymi cynamonem. Jeśli lubisz urozmaiconą wersję, wierzch posyp dodatkowo kruszonką.

    Bez trudu przygotujesz ją tradycyjnym mikserem. Wystarczy jedynie dosłownie przez chwilę zmiksować mąkę, odrobinę cukru i zimnego masła. Kruszonką obficie posyp ciasto i wstaw do rozgrzanego piekarnika.

    Zobacz specjalne promocje z limitem czasowym!

    Robienie kremu

    Jesteś łasuchem i nie wyobrażasz sobie dnia bez odrobiny słodyczy? Zamiast sięgać po gotowce ze sklepu samodzielnie przygotuj pyszny deser, wykorzystując mocny mikser ręczny z rankingu.

    Urządzenie świetnie nada się do przyrządzenia kremu, którym przełożysz tort lub ciasto z owocami. To także sprawdzony pomysł, kiedy brakuje Ci pomysłu na dekorację babeczek.

    Krem przygotuj tak, jak najbardziej lubisz, lub stosuj się do wskazówek zawartych w przepisie. Wiele smakowitych mas powstaje z gotowanego budyniu, mascarpone, masła lub z dodatkiem jajek ubitych na parze.

    Ucierając masło, pamiętaj, by wcześniej wyjąć je z lodówki. Mikser o wiele lepiej poradzi sobie z miękkimi składnikami niż mocno schłodzonymi. Dzięki temu uzyskasz gładką i puszystą masę gotową do przełożenia ciasta.

    Przygotowanie ciasta sypanego

    Szybka w przygotowaniu szarlotka czy też smaczne owoce pieczone pod pierzynką zawsze dobrze się sprawdzają. Zamiast zagniatać tradycyjne ciasto, zrób prostszą wersję za pomocą miksera ręcznego.

    Wystarczy, że wsypiesz do miski mąkę, cukier, odrobinę proszku do pieczenia, dodasz żółtka i miękkie masło, a urządzenie z całą resztą poradzi sobie znakomicie. Na niewielkich obrotach delikatnie miksuj wszystkie składniki, aż uzyskasz sypką kruszonkę.

    Ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich przełóż do formy, przykryj owocami i posyp pozostałą kruszonką. Wstaw do piekarnika na 180 stopni i piecz ok. 30 minut. Deser rewelacyjnie smakuje na ciepło posypany cukrem pudrem i podany z gałką ulubionych lodów.

    Naleśniki

    Do przygotowania ciasta na naleśniki polecam użyć mikser ręczny. Idealnie połączy ze sobą wszystkie składniki, a co najważniejsze, zapewni gładką konsystencję bez grudek.

    Na samym początku zmiksuj mleko, jajka, odrobinę cukru i wanilię. Dodaj gorącą wodę i ponownie wymieszaj. Teraz czas na mąkę i rozpuszczone masło. Do masy możesz też dodać odrobinę kakao. Dzięki temu uzyskasz ciemniejszy kolor placków.

    Ciasto odstaw na ok. 30 minut. Początkowo masa będzie rzadka, ale z czasem zgęstnieje, dlatego nie zwiększaj porcji mąki.

    Do naleśników zamiast wody gazowanej używam wrzątku. Sprawdza się rewelacyjnie, placki są lekkie i puszyste.

    Omlety

    Przygotowanie omletów nieco różni się od ciasta naleśnikowego, ale tutaj także idealnie nada się mikser ręczny. Usmażone placuszki w sam raz sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek.

    Podawaj je na ciepło z ulubionymi dodatkami. Osobiście polecam wszelkiego rodzaju konfitury, sosy czekoladowe lub masło orzechowe.

    Przygotowanie ciasta zacznij od ubicia piany. Do białek dodawaj stopniowo cukier i cały czas miksuj. Masę połącz z żółtkami i odrobiną mąki. Ten składnik delikatnie wymieszaj z pozostałymi za pomocą szpatułki. Dzięki temu omlety będą bardziej puszyste i delikatniejsze w smaku.

    Wyrabianie ciasta drożdżowego

    Przygotujesz z niego pączki, pizzę, bułeczki lub placek z kruszonką. Do wyrabiania ciasta potrzebny będzie mikser ręczny z dodatkowymi końcówkami (a nawet najlepszy mikser z misą obrotową). Producent zawsze dołącza je do kompletu, więc nie musisz martwić się osobnym zakupem.

    Wszystkie składniki przełóż do dużej miski i zacznij wyrabiać hakami. Rób to do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia.

    Odstaw je na ok. godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu jeszcze raz delikatnie wyrób i uformuj drożdżówki lub inny przysmak.

    Do czego służy mikser kuchenny? Podsumowanie

    Mikser ręczny wykorzystasz do ubijania piany z białek i nie tylko. W zestawie z mikserem ręcznym zawsze otrzymasz dodatkowe końcówki, które zwiększają możliwości sprzętu. Akcesoria przydadzą się do miksowania, ubijania i wyrabiania ciasta.

    Wbrew pozorom mikser ręczny nadaje się do wielu czynności. Za jego pomocą przygotujesz smaczne desery, śniadania oraz kolacje na ciepło.

    Urządzenie bardzo dobrze zastąpi drewnianą pałkę, rózgę oraz tradycyjną trzepaczkę. Dzięki temu nie stracisz za dużo energii przy pichceniu, a swoje małe co nieco przygotujesz znacznie szybciej.

    Niemniej warto zrobić sobie porównanie blender ręczny czy mikser ręczny, gdyż to pierwsze urządzenie także bywa użyteczne.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments