Dym z piekarnika – Przyczyny i rozwiązania

Czy dymiący piekarnik oznacza groźną awarię sprzętu? Co wtedy zrobić? Na te oraz inne pytania odpowie Ci poniższy poradnik. Prędko się dowiesz, dlaczego piekarnik dymi oraz co wtedy szybko uczynić, aby przestał.

Dym z piekarnika - Przyczyny i rozwiązania

Spis treści:

    Zabrudzona komora pieczenia

    Często dym z piekarnika elektrycznego nie oznacza awarii czy uszkodzeń sprzętu. Pewnie zabrzmi zaskakująco, ale problem nierzadko wynika z niedokładnego czyszczenia sprzętu. Zastanów się, czy regularnie dbasz o czystość swojego urządzenia.

    Niewykluczone, że po upieczeniu potrawy lub ciasta wewnątrz pozostawiasz resztki jedzenia. Po ponownym uruchomieniu pieca okruchy zaczynają się przypalać i powodują powstawanie dymu.

    To dość częste zjawisko, zwłaszcza kiedy pieczesz mięso. Kapiący tłuszcz osadza się wówczas na obudowie, grzałce lub wentylatorze. W efekcie cała komora zapełnia się kłębami dymu.

    • Rozwiązanie: Po zakończeniu pieczenia dokładnie sprawdzaj wnętrze urządzenia. Usuń z niego resztki jedzenia po ostygnięciu i regularnie dbaj o czystość piekarnika. Chcesz zaoszczędzisz na tym czas? Poznaj domowe sposoby czyszczenia piekarnika.
    • Dodatkowa porada: Mając odpowiednią wiedzę, możesz bardzo szybko i prawie że bezwysiłkowo usunąć zabrudzenia z urządzenia. Dowiedz się chociażby, jak wyczyścić piekarnik tabletką do zmywarki. Sprytny i prosty sposób.

    Resztki detergentów w komorze pieczenia

    Wciąż krążymy wokół czyszczenia sprzętu. Tym razem to właśnie ono może stanowić przyczynę dymu z piekarnika. Co więcej, stanowi jeden z groźniejszych przypadków.

    Jeżeli po procesie czyszczenia piekarnika zostanie w nim jakaś pozostałość chemicznego detergentu, może wywołać dym podczas pieczenia.

    • Rozwiązanie: Po myciu komory zawsze sprawdzaj, czy nie ma resztek środka czyszczącego. Czasem jego niewielka ilość może gdzieś kapnąć i zaschnąć. Przy następnym nagrzaniu sprzętu wywoła nieprzyjemny dym (zależnie od rodzaju detergentu i tego, ile zostało go w komorze).

    Masz dość awarii swojego piekarnika? Porozglądaj się za nowym:


    Folie zabezpieczające

    Pewnie uznasz to za nieprawdopodobne, ale zdarza się, że po zakupie wewnątrz piekarnika pozostały jakieś drobne zabezpieczenia. Resztki nieściągniętej folii albo kawałki styropianu sprawiają, że piekarnik dymi.

    I w tym przypadku nie ma znaczenia, jakiej marki masz sprzęt. Taki problem pojawia się zarówno w nowych piekarnikach Amica, Gorenje, jak i np. Bosch, Electrolux, AEG.

    • Rozwiązanie: Po zakupie piekarnika upewnij się, czy udało Ci się usunąć z niego wszystkie zabezpieczenia. Dokładnie sprawdź także komorę pieczenia. Zwróć uwagę na formy i blachy, których używasz. Często producenci używają specjalnych folii lub etykiet. Takie elementy również powodują kłęby dymu.

    Wynik przepalenia piekarnika

    Zaniepokoił Cię dym w piekarniku, który dopiero co udało Ci się kupić? Bez obaw! To nic groźnego. Pierwsze użycie nowego piekarnika niemal zawsze wiąże się z taką niespodzianką.

    Zanim do środka włożysz jedzenie, nowy piekarnik wymaga tzw. przepalenia. Ustawienie jak najwyższej temperatury powoduje maksymalne rozgrzanie urządzenia. To z kolei skutkuje pojawieniem się dymu.

    • Rozwiązanie: Nie jest to żadna usterka, więc nie wymaga naprawy. Zwróć jedynie uwagę, czy Twój problem pojawił się jedynie przy pierwszym uruchomieniu sprzętu. Jeśli tak, nie masz czym się martwić. Jeżeli dym Ci doskwiera, przewietrz kuchnię.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Niewłaściwe pieczenie

    Zapewne niektóre potrawy przyrządzasz w specjalnych workach do pieczenia. Ich niewłaściwe użytkowanie powoduje, że wewnątrz komory zaczyna gromadzić się dym.

    Kiedy urządzenie rozgrzeje się do wysokiej temperatury, folia pęcznieje i zaczyna dotykać ścian urządzenia. Wtedy też często zaobserwujesz dym z piekarnika, który z upływem czasu coraz bardziej się rozprzestrzenia.

    • Rozwiązanie: Zanim włożysz mięso do rękawa, zapoznaj się z zaleceniami producenta. Najlepiej ponakłuwaj w kilku miejscach folię, a formę do pieczenia ustawiaj zawsze na najniższym poziomie.

    Czy dym z piekarnika jest szkodliwy?

    Jeśli dym pojawił się przy pierwszym użyciu sprzętu, to nie stanowi dla Ciebie zagrożenia. To efekt tzw. przepalania piekarnika. Wysoka temperatura sprawia, że z wnętrza komory znikają wszelkie pozostałości po produkcji. To także pewnego rodzaju przygotowanie sprzętu przed kontaktem z żywnością.

    Dym z piekarnika, który obserwujesz przy każdym pieczeniu, stanowi już problem. Musisz się go jak najszybciej pozbyć, w czym pomogą Ci moje podpowiedzi i rozwiązania, które umieściłem w pierwszej części artykułu.

    Trzeba także wspomnieć, że dym wynikający z użytkowania sprzętu nie ma nic wspólnego z czadem. Wkładając do urządzenia ciasto, mięso czy warzywa, nie masz do czynienia ze spalaniem, a jedynie z pieczeniem.

    Nie musisz więc niczego się obawiać. Taki dym raczej Ci nie zagraża (chyba że wynika z połączenia wysokiej temperatury oraz resztek detergentów, które pozostały w komorze). Pamiętaj jedynie o przewietrzeniu wszystkich pomieszczeń, aby nie odczuwać za długo dyskomfortu.

    Podsumowanie

    Dlaczego piekarnik dymi? Najczęściej przez nadmiernie zabrudzoną komorę pieczenia, resztki środka czyszczącego w komorze, folie zabezpieczające, które nie zostały zdjęcie, a także przez błędy podczas pieczenia żywności w workach oraz proces pierwszego przepalania sprzętu.

    Tylko ostatnia przyczyna to naturalna sprawa, z którą nic nie trzeba robić. Pozostałe wynikają z błędów użytkownika. Tym samym wiesz już, co zrobić, gdy piekarnik dymi. Rozwiązania są bardzo proste, więc z pewnością sobie z tym poradzisz!

    Pozostałe poradniki o awariach i problemach z piekarnikiem:

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments