Frytkownica beztłuszczowa czy piekarnik – Co do frytek?

Z czego frytki wychodzą zdrowsze i smaczniejsze: frytkownicy beztłuszczowej czy piekarnika? To istotne pytanie, gdy często zajadasz ten przysmak. Zawsze warto bowiem wchłaniać mniej kalorii. Przeczytaj zatem poradnik, aby prędko zdecydować, którego urządzenia używać.

Frytkownica beztłuszczowa czy piekarnik – Co do frytek?

Spis treści:

    Frytkownica beztłuszczowa a piekarnik – krótkie porównanie

    Zadania obu urządzeń są niemalże identyczne. Każde z nich przygotowuje jedzenie, a w tym przypadku frytki.

    Zarówno piekarnik, jak i frytkownica beztłuszczowa nie wymagają użycia dużych ilości oleju, jak to ma miejsce podczas tradycyjnego smażenia. Może się więc wydawać, że są one do siebie podobne. Nie jest to jednak do końca prawdą, ponieważ różnią się, chociażby gabarytami.

    • Piekarnik do zabudowy równomiernie rozprowadza ciepło wewnątrz komory (dzięki termoobiegowi). Dzięki temu możliwe jest optymalne wypieczenie ziemniaków. Jego wnętrze jest na tyle duże, że spokojnie można w nim pomieścić kilka sporych porcji frytek. Z kolei docierające do każdego zakątka powietrze umożliwia zarumienienie skórki.
    • Frytkownice beztłuszczowe działają podobnie. Jedyny problem, jaki pojawia się podczas ich użytkowania, wynika z potrzebnego miejsca na blacie, które trzeba wygospodarować. Dodatkowo pojemność urządzeń nie do końca bywa zadowalająca. Frytkownice beztłuszczowe są jednak łatwiejsze w czyszczeniu. Nie wymagają długiego szorowania czy uruchomienia specjalnego programu czyszczącego.

    Piekarnik czy frytkownica – które urządzenie wybrać do frytek?

    Najbardziej kaloryczne, przez co niezdrowe, są frytki smażone w głębokim tłuszczu. Na szczęście w przypadku piekarnika oraz frytkownicy beztłuszczowej taki problem nie istnieje.

    Jednak które urządzenie jest lepsze i upiecze smaczniejsze frytki?

    Najlepiej oczywiście byłoby przygotować kawałeczki ziemniaków w obu sprzętach jednocześnie. Następnie podać je na stół i dopiero wtedy ocenić.

    Mimo wszystko nie zawsze byłby to precyzyjny wynik. Oczywiście na pierwszym miejscu pojawi się wygląd, smak i zapach frytek.

    Co z kalorycznością i zdrowym odżywianiem osób będących na diecie? Wiele z nich mówi, że to frytki z piekarnika są zdrowsze. Wszystko pewnie przez niewielką ilość kalorii, ponieważ w 100 g upieczonych domowych frytek znajduje się niecałe 90 – 120 kcal. Wyliczyłem to w artykule, ile kalorii mają frytki.

    Ktoś może powiedzieć, że jak pieczone, to pewnie niesmaczne. Na szczęście nie jest to prawda. Frytki przygotowane w takiej postaci zachowują swoje wartości odżywcze, są chrupiące oraz ładnie pachną. Wiele osób do przyrządzenia frytek w piekarniku nie używa nawet oleju.

    Frytkownica beztłuszczowa czy piekarnik do pieczenia frytek? W tym przypadku sporo zależy od indywidualnych preferencji. Frytkownice są dobrą alternatywą dla dużych piecyków kuchennych.

    Ciepłe powietrze, jakie wykorzystują do przygotowania ziemniaków, sprawia, że nie ma konieczności używania oleju w nadmiernie dużych ilościach. Wystarczy jedynie dodać ok. 3 łyżek tłuszczu, aby uzyskać smaczny posiłek.

    Podobnie jak piekarnik, frytkownica umożliwia również pieczenie pączków, pizzy czy nawet owoców morza. Doceniłem jej zastosowanie, rozważając, czy warto kupić frytkownicę beztłuszczową.

    Frytkownica beztłuszczowa czy piekarnik? Ostateczny werdykt

    Frytki przygotowane w piekarniku są najzdrowsze. Wpływa na to niewielka ilość kalorii w upieczonych domowym sposobem ziemniakach. Frytki z obu urządzeń są jednak podobne w smaku czy stopniu chrupkości. Frytkownica jest łatwiejsza w czyszczeniu i stanowi ciekawą alternatywę dla piekarnika.

    Piekarnik jest jednym ze sprzętów, jaki niemal zawsze znajduje się w domu. Czy zatem jest sens inwestowania w kolejne, mniejsze urządzenie? Niekoniecznie, chociaż oczywiście frytkownicę możesz wykorzystywać też na inne sposoby.

    Do tego jest mobilna, możesz ją zabrać np. na działkę, czego nie zrobisz z piekarnikiem, prawda?

    W mojej ocenie piekarnik w zupełności wystarcza do tworzenia zdrowszych i wystarczająco smacznych frytek. Niemniej frytkownice beztłuszczowe to także świetne urządzenia o szerokim zastosowaniu.

    Przeczytaj też: Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła – Która lepsza?

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments