W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła – Która lepsza?

author avatar
Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Które urządzenie do frytek jest lepsze: frytkownica beztłuszczowa czy zwykła? Czym w ogóle się różnią i czym to skutkuje? Na te wszystkie pytania szybko odpowie Ci mój dokładny poradnik!

Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła – Która lepsza?

Spis treści:

    Którą frytkownicę wybrać – tradycyjną czy beztłuszczową?

    Odpowiedź na takie pytanie w dużej mierze zależy od Twoich preferencji. Musisz pamiętać, że frytki przygotowane w zwykłym urządzeniu będą smakować nieco inaczej niż te z beztłuszczowego modelu.

    W dobie zdrowego odżywiania coraz częściej wiele osób zwraca uwagę na sprzęt, w jakim przygotowuje się codzienne posiłki.

    Bez wątpienia jednym z ulubionych dań większości z nas są frytki. Ale jak się one mają do zgrabnej sylwetki oraz fit stylu życia? No cóż… Pewnie dlatego producenci wymyślili frytkownice beztłuszczowe.

    Zamiast sporej ilości oleju do przyrządzenia jedzenia wykorzystywane jest gorące powietrze. Oczywiście taki sposób działania sprawia, że frytki mogą piec się nieco dłużej.

    Czy użytkowanie nowoczesnych urządzeń rzeczywiście nie wymaga ani kropli oleju? Nie zawsze. Frytkownica beztłuszczowa czy zwykła, która z nich przyrządzi smaczniejsze i bardziej aromatyczne frytki?

    Podjęcie ostatecznego werdyktu raczej nie będzie możliwe bez dokładniejszego przeanalizowania każdego z dostępnych urządzeń. Sprawdź więc, na jaki model warto się zdecydować, uwzględniając wady i zalety każdego z nich.

    Ranking frytkownic beztłuszczowych – zwycięzca

    Philips Ovi Smart 2.0 XXL HD9880/90

    Zalety tradycyjnych frytkownic

    1. Smak i aromat frytek – pod tym względem tradycyjne urządzenia są chyba bezkonkurencyjne. Już sam zapach przygotowanych frytek wręcz nakłania do ich zjedzenia. Złociste i odpowiednio wysmażone kawałki ziemniaków są jednocześnie chrupiące, dlatego stanowią prawdziwą gratkę dla wielu smakoszy.
    2. Szybki czas przygotowania – w przeciwieństwie do nowoczesnych frytkownic potrawa na głębokim tłuszczu nie wymaga długiego czasu przygotowania. Frytki usmażą się w ciągu kilku minut.
    3. Szerokie zastosowanie – oprócz ziemniaków tradycyjne sprzęty pozwalają na przyrządzenie w głębokim tłuszczu ryb, mięs, a także niektórych deserów (pączki, ciasteczka).
    4. Duża pojemność – misa znajdująca się w zestawie gwarantuje usmażenie sporej porcji frytek. Nie musisz się ograniczać, za jednym razem spokojnie usmażysz ziemniaki nie tylko dla siebie, ale i reszty domowników. Potęguje to przy okazji zaletę dotyczącą szybkiego czasu przygotowania. Razem to ważny atut w starciu frytkownica beztłuszczowa czy zwykła.
    5. Niska cenatradycyjne frytkownice nie kosztują dużą, często okazują się tańsze od nowoczesnych modeli beztłuszczowych.
    6. Zazwyczaj lepsza opcja do lokalu gastronomicznego – z uwagi na ogólnie większą wydajność robienia frytek. To w końcu przekąska zaliczana do fast foodów. Często pojawia się w ofercie punktów z szybką żywnością.

    Zobacz specjalne promocje z limitem czasowym!

    Wady tradycyjnych frytkownic

    1. Konieczność stosowania dużej ilości tłuszczubez tego usmażenie frytek będzie niemożliwe. Ziemniaki nie tylko zaczną przywierać, ale również się przypalą. Do tradycyjnych frytkownic najczęściej trzeba wlać od 1,5 do aż 3 litrów oleju. Jego ilość zależy oczywiście od pojemności sprzętu. Niektóre dają możliwość dwukrotnego użycia tego samego oleju (ponieważ go oczyszczają), ale to i tak dużo więcej niż w modelu niskotłuszczowym.
    2. Frytki są tłuste i mało zdrowe – z racji użycia dużych porcji oleju frytki w żaden sposób nie przyczyniają się do zdrowego stylu życiu. Ich kaloryczność jest na tyle duża, że regularne zjadanie nawet jednej porcji dziennie lub co dwa dni powoduje wzrost tkanki tłuszczowej.
    3. Zapach podczas smażenia – aromat oleju jest na tyle intensywny, że rozprzestrzenia się po całym domu. Niekiedy potrzeba kilku godzin, aby wywietrzyć pomieszczenie i pozbyć się uciążliwego zapachu.
    4. Konieczność wymiany oleju – pomimo specjalnych filtrów tradycyjne frytkownice wymagają częstej wymiany oleju. W innym przypadku jedzenie będzie mało smaczne i aromatyczne.

    Zalety frytkownic beztłuszczowych

    1. Minimalne użycie oleju – w przeciwieństwie do tradycyjnych modeli w tym przypadku użycie tłuszczu ogranicza się do minimum. Zamiast 2 litrów oleju wystarczy dodać 2 lub 3 łyżki, aby uzyskać odpowiednio wypieczone, złociste frytki. Zaznaczyłem to także w artykule o tym, czy warto kupić frytkownicę beztłuszczową. Ogólnie biorąc, tego typu sprzęt należy do konwekcyjnych. To cyrkulujące gorące powietrze jest głównym nośnikiem ciepła, a nie tłuszcz. Ogromna zaleta.
    2. Brak przykrego zapachu – dzięki temu, że olej ograniczony jest do niewielkiej porcji, podczas przygotowania frytek nie wydobywa się uporczywy zapach. Nie ma więc konieczności otwierania wszystkich okien. To korzystne rozwiązanie szczególnie dla mieszkań w blokach czy w przypadku kuchni otwartej na salon.
    3. Zdrowsze frytki – przygotowane ziemniaki nie tylko zachowują ładny kształt, ale przede wszystkim są zdrowe. To ciekawa opcja dla rodziców, których dzieci są wielkimi smakoszami frytek. Urządzenia beztłuszczowe sprawdzą się również u osób ceniących zdrowy tryb życia. Potwierdzają to wyliczenia dotyczące kaloryczności frytek.
    4. Dodatkowe funkcje – w sprzętach beztłuszczowych oprócz tradycyjnych frytek łatwo upieczesz warzywa, owoce morza, a nawet pizzę. Urządzenia często oferują również opcję grillowania, a niektóre umożliwiają upieczenie pączków. Sprawdź zresztą, co można zrobić we frytkownicy beztłuszczowej.
    5. Szybkie czyszczenie – po przyrządzeniu jedzenia frytkownica beztłuszczowa nie wymaga żmudnego i długiego szorowania. Wystarczy, że przetrzesz ją mokrą ściereczką i wytrzesz do sucha. Często producenci umożliwiają nawet mycie niektórych części w zmywarce, co jeszcze bardziej podnosi komfort użytkowania.
    6. Bezpieczeństwo podczas smażenianie musisz obawiać się o poparzenia lub wytryskujący olej. W urządzeniach beztłuszczowych stosowane są specjalne powłoki, które nie nagrzewają się nawet po kilku godzinach użytkowania. Zresztą samego oleju jest niewiele, co także podnosi bezpieczeństwo. Tak samo jak termostat, który zabezpiecza przed przegrzaniem.

    Wady frytkownic beztłuszczowych

    1. Cena – modele popularnych producentów nie zawsze należą do najtańszych. Cena wzrasta jeszcze bardziej, kiedy zdecydujesz się na urządzenie oferujące sporą ilość funkcji dodatkowych.
    2. Dłuższa obróbka – sporo zależy od modelu, niektóre (oczywiście te za większą kasę) potrafią być szybkie. Niemniej wiele urządzeń robi frytki nawet w więcej niż pół godziny.
    3. To dodatkowy sprzęt zużywający energię – główna wada i raczej nie można przejść obok niej obojętnie. Decydując się na zakup frytkownicy beztłuszczowej, pamiętaj, że podobny efekt da Ci piekarnik, który już masz w swojej kuchni.
    4. Zajmowanie miejsca na blacie – kiedy cenisz sobie minimalizm, ustawienie frytkownicy na blacie może być dla Ciebie problemem. Oprócz tego, że będzie na widoku, to dodatkowo wymaga sporo wolnej przestrzeni. Zanim zdecydujesz się na zakup urządzenia, wygospodaruj dla niego odpowiednie miejsce.

    Zauważ, że ostatecznie nie zaliczyłem smaku i konsystencji frytek na minus modeli beztłuszczowych. W mojej ocenie nie są wcale złe. Siłą rzeczy mogą nie być tak złociste i chrupiące jak ze zwykłego modelu, lecz mnie osobiście nadal smakują.

    Jeżeli chcesz sprawdzić, czy u Ciebie będzie podobnie, wypróbuj tę przekąskę z piekarnika z termoobiegiem. Wtedy mniej więcej się dowiesz, jak Twoje podniebienie przyjmie frytki zrobione gorącym powietrzem.

    Frytkownica tłuszczowa czy beztłuszczowa? Którą najlepiej wybrać?

    Frytkownice beztłuszczowe są lepsze od zwykłych w domowym użytkowaniu. Przede wszystkim robią dużo mniej kaloryczne frytki (i inne dania). Zachwycają przy tym wielofunkcyjnością, łatwym sterowaniem, prostym czyszczeniem i brakiem większego zadymienia kuchni.

    Frytkownice beztłuszczowe bez wątpienia w ostatnich latach stały się sporym hitem. Przyczynił się do tego przede wszystkim trend na zdrowy styl życia i zwracanie uwagi na spożywane posiłki.

    Dla jednych będzie to zbędny wydatek, z kolei dla drugich super rozwiązanie pozwalające na zdrowe i przede wszystkim smaczne przygotowanie jedzenia.

    Oczywiście, kiedy zastanawiasz się, czy w ogóle kupować jakąś frytkownicę, to wtedy można podyskutować na ten temat. Skoro masz piekarnik, to po co wydawać pieniądze na jeszcze jedno urządzenie?

    Ceny oleju bywają wysokie, a biorąc pod uwagę jego ilości, jakie trzeba zużyć do jednego smażenia frytek, to jestem jeszcze bardziej za tym, aby stawiać na nowoczesne urządzenia. Opinie o frytkownicach beztłuszczowych są w większości pozytywne, co potwierdza ich największe atuty.

    Z jakiej frytkownicy są zdrowsze frytki?

    Zarówno lekarze, jak i wybitni kucharze są w tym przypadku jednogłośni. Zdecydowanie polecają modele beztłuszczowe.

    Umożliwiają przyrządzanie i spożywanie frytek nawet osobom będącym na diecie. To również sprawdzony pomysł na budowanie zdrowszych nawyków w przypadku dzieci.

    Potrawy smażone z wykorzystaniem gorącego powietrza zawsze będą zdrowsze w porównaniu do tych przyrządzanych na głębokim tłuszczu. To jeden z głównych powodów tego, że frytkownica beztłuszczowa jest lepsza od tradycyjnej.

    Przeczytaj też:

    Oceń publikację
    [Głosy: 6 Średnia: 4.5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments