W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Frytkownica beztłuszczowa – Przepisy na dania

author avatar
Łukasz Proszek
Komentarze:  4

Przepisy na dania z frytkownicy beztłuszczowej obejmują wiele różnych potraw. Wystarczy jedynie, że masz pod ręką wielofunkcyjny model. Zrobisz w nim potrawy mięsne, rybne, wege, z owoców morza, a nawet słodkie desery. Szukasz inspiracji? Świetnie się składa, sprawdź moje propozycje przepisów z frytkownicy beztłuszczowej!

Przepisy na dania z frytkownicy beztłuszczowej

Spis treści:

    Przepisy na dania mięsne z frytkownicy beztłuszczowej

    Smażenie mięsa na głębokim tłuszczu to poważny cios dla Twojego zdrowia. Na szczęście już nie musisz odmawiać sobie przyjemności. Mając frytkownicę beztłuszczową (najlepiej wielofunkcyjną, prezentuje je ranking frytkownic beztłuszczowych), przyrządzisz w niej różnorodne potrawy i to nie tylko te z ziemniaków.

    Urządzenie wykorzystasz do mięs, więc pomysł na zdrowy i smaczny obiad albo ciepłą kolację masz z głowy. Sprawdź kilka poniższych przepisów na najciekawsze mięsne dania z frytkownicy beztłuszczowej.

    Kurczak w ziołach

    Kurczak w ziołach z frytkownicy beztłuszczowej

    Przygotowanie tej potrawy za pomocą frytkownicy nie zajmie Ci za wiele czasu. Nie wymaga również dużego doświadczenia w gotowaniu.

    Aby rozkoszować się smacznym jedzeniem, wybierz świeże mięso, najlepsze będą filety. Użyj też ulubionych ziół i przypraw, a pyszny i zdrowy obiad gwarantowany!

    Poniżej podaję listę składników. Część z nich bez problemu zmienisz, zastąp je wówczas tymi, które bardziej lubisz.

    Składniki:

    • 1 podwójna pierś z kurczaka.
    • 3 łyżki oliwy.
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki.
    • 2 ząbki czosnku.
    • Sól, pieprz.
    • 1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich (możesz zastąpić np. majerankiem).
    • 1 łyżeczka soku z cytryny.

    Przygotowanie:

    1. Mięso pokrój na kotlety lub kilka mniejszych części.
    2. Do większego naczynia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj.
    3. Do miski włóż pokrojone mięso, starannie obtocz je w marynacie.
    4. Kurczaka odstaw do lodówki najlepiej na ok. 2 godziny, żeby połączyć ze sobą wszystkie smaki.
    5. Po tym czasie kurczaka ułóż wewnątrz frytkownicy.
    6. Wybierz temperaturę 200 stopni Celsjusza oraz czas pieczenia 10 minut.
    7. Obróć kurczaka i ponownie ustaw parametry. Tym razem wydłuż smażenie o 2 minuty. Filet równomiernie się upiecze, a Ty unikniesz zjedzenia surowego kawałka.
    8. Po 12 minutach mięso z frytkownicy beztłuszczowej nadaje się do spożycia! Podaj je z ulubioną surówką lub innymi dodatkami.

    Nuggetsy z indyka

    Nuggetsy z indyka z frytkownicy beztłuszczowej

    Tą potrawą zapewne zachwycą się dzieciaki. Domowe nuggetsy z frytkownicy beztłuszczowej to świetny pomysł na przekąskę, lunch lub obiad.

    Żeby jeszcze bardziej urozmaicić smak mięsa, zamiast bułki tartej do panierki użyj płatków kukurydzianych bądź chipsów! Sięgając po ten przysmak, masz gwarancję, że Twój maluch bez marudzenia zje cały posiłek.

    Sprawdź, czego potrzebujesz do zrobienia nuggetsów z frytkownicy beztłuszczowej.

    Składniki:

    • Ok. 500 g fileta z indyka.
    • 2 jajka do obtoczenia.
    • Sól, pieprz.
    • Bułka tarta lub chipsy (najlepiej paprykowe), ewentualnie płatki kukurydziane.
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki, kurkumy i curry.

    Przygotowanie: 

    1. Pokrój mięso na kawałki.
    2. W naczyniu rozbij jajka i dodaj wszystkie przyprawy. Całość wymieszaj.
    3. Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą lub inny preferowany składnik panierki. Jeśli wybierasz chipsy lub płatki, najpierw dokładnie je rozgnieć np. za pomocą tłuczka lub zmiksuj w malakserze.
    4. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtocz w jajku, a następnie np. w panierce.
    5. Nuggetsy umieść we frytkownicy beztłuszczowej.
    6. Nastaw temperaturę 200 stopni Celsjusza oraz czas pieczenia między 5 a 8 min. Wszystko zależy od mocy urządzenia.
    7. Tak jak w przypadku kurczaka, obróć mięso na drugą stronę i jeszcze raz wybierz te same parametry smażenia.
    8. Twoje danie jest gotowe! Nuggetsy podawaj z ulubionym sosem.

    Pikantne skrzydełka

    Pikantne skrzydełka z frytkownicy beztłuszczowej

    Jak widzisz, pieczenie mięsa w frytkownicy beztłuszczowej nie jest czymś skomplikowanym. Wymaga jedynie użycia kilku przypraw oraz ziół. Kolejna ważna kwestia to umiejętne podzielenie na równe porcje.

    Dzięki temu mięso dobrze się wypiecze i nie będzie surowe. Dzielenie na kilka części skróci także czas smażenia. Kolejnym pomysłem, którego przygotowanie nie wymaga za dużo pracy i energii, są skrzydełka.

    Do zrobienia potrawy potrzebujesz:

    • Ok. 8 skrzydełek.
    • Ok. 1/2 szklanki sosu BBQ.
    • 250 ml maślanki.
    • 3 łyżki pikantnego ketchupu lub innego ostrego sosu (jego ilość dostosuj do swoich preferencji smakowych).
    • 2 łyżeczki pieprzu (możesz użyć tradycyjnego lub czerwonego cayenne).
    • 1/2 szklanki bułki tartej.
    • 2 łyżki mąki pszennej.
    • Suszonego czosnku.

    Sposób przygotowania:

    1. Zacznij od zrobienia marynaty. W misce wymieszaj maślankę, sos BBQ oraz ketchup.
    2. W misce umieść kurczaka i marynuj go najlepiej przez kilka godzin. W ten sposób mięso zyska ładny aromat i będzie zdecydowanie smaczniejsze. Jeśli zależy Ci, aby kurczak był kruchy i delikatny, trzymaj go w marynacie przez całą noc.
    3. Teraz pora na panierkę. Do miski dodaj bułkę tartą, mąkę oraz wybrany przez siebie pieprz. Wsyp do tego suszony czosnek.
    4. Skrzydełka wyjmij z lodówki. Z mięsa usuń nadmiar marynaty.
    5. Każdy kawałek dokładnie obtocz w panierce.
    6. Kurczaka umieść we frytkownicy beztłuszczowej w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Zwróć uwagę, by mięso miało wolną przestrzeń wokół siebie i nie dotykało innych kawałków. Ustaw czas pieczenia na ok. 20 min.
    7. Obróć kurczaka na drugą stronę i smaż go jeszcze przez 10 minut w takiej samej temperaturze.
    8. Brawo! Pikantne skrzydełka są gotowe do jedzenia!

    Ranking frytkownic beztłuszczowych – zwycięzca

    Philips Ovi Smart 2.0 XXL HD9880/90

    Przepisy na dania wegetariańskie z frytkownicy beztłuszczowej

    Jeśli myślisz, że w tego rodzaju urządzeniu z dań wegetariańskich usmażysz jedynie frytki, to się grubo mylisz. Możliwości, jakie zapewnia frytkownica beztłuszczowa, jest zdecydowanie więcej.

    I nie mam tu na myśli wyłącznie warzyw na parze, za którymi nie każdy przepada. Podpowiem Ci kilka ciekawszych pomysłów. Wykorzystaj je do zrobienia smacznej przekąski, śniadania lub dodatku do obiadu.

    Grzanki z awokado

    Grzanki z awokado z frytkownicy beztłuszczowej

    Brzmi zaskakująco, prawda? Grzanki z dodatkiem warzyw sprawdzą się jako przystawka na imprezę. Będą również dobrym pomysłem na drugie śniadanie lub podwieczorek dla dzieci.

    Do zrobienia smacznego posiłku nie potrzebujesz za dużo składników. Samo przygotowanie również nie jest skomplikowane. Zobacz poniżej, jak łatwo zrobić grzanki z warzywami z frytkownicy beztłuszczowej.

    Składniki:

    • 1 duża bagietka.
    • 1 dojrzałe awokado.
    • 1 pomidor (osobiście polecam malinowe).
    • Świeże listki bazylii.
    • Oliwa z oliwek.
    • 2 ząbki czosnku.
    • Sól, pieprz.

    Przygotowanie:

    1. Bagietkę pokrój na kanapeczki.
    2. W niewielkim naczyniu wymieszaj oliwę z przyprawami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko ze sobą dokładnie połącz.
    3. Za pomocą widelca dokładnie rozgnieć awokado.
    4. Każdą grzankę posmaruj marynatą. Całość umieść we frytkownicy i zapiekaj przez 4 minuty w 180 stopniach Celsjusza.
    5. W międzyczasie pokrój pomidora w drobną kosteczkę.
    6. Wyjmij grzanki z urządzenia i nałóż na nie pastę z awokado.
    7. Posyp kawałkami pomidora i udekoruj listkami świeżej bazylii.

    Chrupiąca kukurydza

    Małe kukurydze typu baby corn z frytkownicy beztłuszczowej

    To mój kolejny pomysł na kuchenne eksperymentowanie i testy z frytkownicą beztłuszczową. Przygotowując danie inspirowane moimi przepisami, pamiętaj, że ich wykonanie zależy od możliwości Twojego sprzętu.

    Nie każdy model oferuje takie same programy i funkcje. Weź to pod uwagę, zanim zaczniesz zabierać się za robienie danej potrawy.

    Na szczęście większość posiłków nadaje się do przyrządzenia w prawie każdym sprzęcie. I tak też jest z kukurydzą, którą podasz jako pyszną przekąskę.

    Składniki:

    • Ok. 10 sztuk baby corn.
    • 2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej.
    • 3 niepełne łyżki mąki pszennej (możesz użyć także bezglutenowej).
    • Ok. 1 szklanka bułki tartej (jeśli masz ochotę, zastąp ją np. płatkami kukurydzianymi).
    • Pół łyżki ulubionego pikantnego sosu.
    • 2 łyżki domowego ketchupu.
    • 3 ząbki czosnku.
    • 1 łyżeczka imbiru.
    • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego.
    • Pieprz, sól.
    • Kilka łyżek wody.
    • Olej do smażenia.

    Sposób przygotowania:

    1. Kukurydzę podziel na mniej więcej równe części.
    2. Do większego naczynia przełóż wszystkie składniki oprócz bułki tartej (ewentualnie płatków kukurydzianych). Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi. Powstanie masa przypominająca ciasto naleśnikowe.
    3. W osobnym naczyniu umieść bułkę tartą lub drobno zmielone płatki.
    4. Maczaj kukurydzę w cieście, a później w panierce.
    5. Każdą porcję ułóż wewnątrz frytkownicy i spryskaj niewielką ilością oleju.
    6. Przekąskę smaż przez ok. 12 minut w 180 stopniach Celsjusza.
    7. Mniej więcej w połowie pieczenia obróć warzywa na drugą stronę, żeby mieć pewność idealnego przyrumienienia.
    8. Usmażoną kukurydzę podawaj z ulubionym sosem lub domowym ketchupem.

    Pieczona brukselka

    Pieczona brukselka z frytkownicy beztłuszczowej

    Mało kto przepada za tym warzywem. Niemniej uwierz mi, że taka wersja bez wątpienia zachwyci nawet największego przeciwnika brukselki.

    Przepis polecam szczególnie dla osób dbających o linię, ale nie tylko. To świetny pomysł na drugie śniadanie lub lunch do pracy. Jak zrobić brukselkę we frytkownicy beztłuszczowej?

    Składniki:

    • 1/2 kg brukselki.
    • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę).
    • 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego.
    • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego.
    • Sok wyciśnięty z 1 cytryny.
    • Płatki chili, sezam lub inne nasiona i ulubione zioła do dekoracji.

    Sposób przygotowania:

    1. Starannie umyj brukselkę pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Przełóż do frytkownicy i zapiekaj przez 20 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
    2. Teraz zajmij się przygotowaniem sosu. W miseczce wymieszaj ze sobą sos sojowy, miód oraz sok z cytryny. Dodaj czosnek i ewentualnie płatki chili.
    3. Przełóż brukselkę na talerz, polej obficie sosem. Całość dowolnie udekoruj.

    Zobacz specjalne promocje z limitem czasowym!

    Przepisy na dania z ryb z frytkownicy beztłuszczowej

    Zastanawiasz się, które potrawy z frytkownicy beztłuszczowej uraczą podniebienia Twoich gości? Oprócz kurczaka i warzywnych przystawek zaserwuj im dania z ryb.

    Znajdziesz w nich bogactwo kwasów omega-3, cenną witaminę D oraz wiele innych składników i wartości odżywczych.

    Ryba przyrządzana we frytkownicy beztłuszczowej to zdrowy i smaczny posiłek dla całej rodziny!

    Łosoś z sezamem

    Łosoś w sezamie z frytkownicy beztłuszczowej

    Na samą myśli już mi cieknie ślinka. Uwielbiam łososia chyba pod każdą postacią, ale wersja z frytkownicy przemawia do mnie najbardziej. Wypróbuj, a nie pożałujesz!

    Składniki:

    • 200 g świeżego łososia bez skóry.
    • Sok wyciśnięty z 1 całej cytryny.
    • Garść sezamu.
    • Pieprz, sól.
    • Olej.
    • Opcjonalnie mieszanka domowych przypraw do ryb.

    Przygotowanie:

    1. Rybę dokładnie umyj pod zimną wodą i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.
    2. Pokrój ją na kilka w miarę równych części.
    3. Całość skrop sokiem z cytryny i oprósz przyprawami.
    4. Rybę odstaw na ok. 1 godzinę do lodówki.
    5. W międzyczasie na suchej patelni upraż sezam. Ziarna cały czas mieszaj, ponieważ w innym przypadku je przypalisz.
    6. Przełóż rybę do frytkownicy, skrop odrobiną oleju i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 15 min.
    7. Przełóż łososia na talerz i posyp sezamem. Całość podawaj ze świeżą sałatą.

    Dorsz w panierce z chipsów

    Dorsz w panierce z chipsów z frytkownicy beztłuszczowej

    Frytkownica beztłuszczowa to wbrew pozorom wielofunkcyjne urządzenie. Za pomocą urządzenia przyrządzisz smaczne i aromatyczne posiłki, które zachwycą nie tylko domowników, ale i przybyłych gości.

    Kolejna moja propozycja na zdrowy posiłek to dorsz smażony w chipsach z tortilli.

    Składniki: 

    • 200 g fileta z dorsza.
    • 1 jajko.
    • 300 g batatów.
    • 1 łyżka soku z cytryny.
    • Sól, pieprz.
    • 30 g chipsów z tortilli (najlepiej delikatnych w smaku).
    • Olej.

    Przygotowanie:

    1. Umytą i osuszoną rybę pokrój na kilka kawałków.
    2. Każdą porcję skrop sokiem z cytryny i natrzyj przyprawami. Całość odstaw na ok. 30 minut.
    3. W malakserze dokładnie zmiel chipsy i przełóż je do miski.
    4. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj jajko.
    5. Bataty umyj i pokrój na mniejsze kawałki lub frytki. Ziemniaki przełóż do miski i skrop olejem.
    6. We wnętrzu frytkownicy umieść kawałki dorsza oraz bataty. Najlepiej, aby każdy składnik był ułożony w innej części urządzenia.
    7. Uruchom frytkownicę. Potrawę smaż przez 12 minut w 180 stopniach Celsjusza.
    8. Bataty oraz rybę przełóż na talerz i posyp solą. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

    Przepisy na zapiekanki z frytkownicy beztłuszczowej

    Frytkownica beztłuszczowa to idealne urządzenie do robienia smacznych i szybkich zapiekanek. Takie danie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, jak i na ciepłe śniadanie.

    Poznaj moje propozycje na zapiekanki z frytkownicy!

    Zapiekanka z kurczakiem

    Zapiekanka z kurczakiem z frytkownicy beztłuszczowej

    Dobry pomysł na danie główne. W zasadzie klasyk. Dobór składników, rzecz jasna oprócz mięsa oraz sera, to kwestia indywidualnych preferencji. Niemniej obstawiam, że moja kompilacja przypadnie Ci do gustu.

    Do wykonania tego przepisu potrzebne będą:

    • 1 podwójny filet z kurczaka.
    • Mieszanka mrożonych warzyw (wybierz swoją ulubioną).
    • Sok wyciśnięty z połowy cytryny.
    • 1 mały jogurt grecki.
    • Parmezan.
    • 1 jajko.
    • Sól, pieprz.
    • 1 ząbek czosnku.

    Wykonanie:

    1. Mrożonkę przełóż do naczynia do pieczenia.
    2. Teraz przygotuj sos. W tym celu jogurt połącz z sokiem z cytryny, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pozostałymi przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj.
    3. Sosem zalej kurczaka, po czym wszystko rozłóż na warzywach.
    4. Danie piecz 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
    5. Zapiekankę posyp startym parmezanem i zapiekaj ją jeszcze przez ok. minutę.

    Szybka zapiekanka na śniadanie

    Szybka zapiekanka na śniadanie z frytkownicy beztłuszczowej

    To danie to świetny pomysł na weekendowy posiłek dla całej rodziny. Jest smaczne, pożywne, a do tego nie wymaga długiego przygotowania.

    Do jego wykonania naszykuj:

    • Pęczek szparagów.
    • 3 plastry wędzonego boczku.
    • 2 jajka.
    • Sól, pieprz.
    • Starty parmezan.
    • Słoiczek suszonych pomidorów.

    Wykonanie: 

    1. Na dnie naczynia ułóż szparagi, boczek oraz pomidory.
    2. W osobnym naczyniu rozbij jajka i wylej je do formy.
    3. Na wierzch ułóż pokrojone na kawałki pomidory i całość posyp startym serem.
    4. Zapiekankę piecz 7 minut w 180 stopniach Celsjusza.

    Przepisy na owoce morza z frytkownicy beztłuszczowej

    W tym wpisie nie zapomniałem również o wielbicielach owoców morza. Specjalnie dla nich przygotowałem przepisy na smaczne potrawy z frytkownicy beztłuszczowej, które zachwycają niebywałym smakiem i aromatem.

    Jakie owoce morza zrobisz z frytkownicą beztłuszczową?

    Frutti di mare

    Frutti di mare z frytkownicy beztłuszczowej

    To prawdziwa gratka, jeśli chodzi o możliwości tego rodzaju urządzeń. Nie tylko mięso, warzywa czy nawet ryby wyjdą przepysznie z frytkownicy. Frutti di mare to rozwiązanie dla wymagających osób, które uwielbiają raczyć się wyjątkowymi smakami.

    Składniki:

    • 500 g dowolnych owoców morza.
    • 4 ząbki czosnku.
    • 1 papryczka chili.
    • 1 czerwona lub żółta papryka.
    • Odrobina czerwonej papryki, oregano, tymianku i majeranku.
    • 1 łyżka oliwy z oliwek.
    • Parę ziarenek białej gorczycy.
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego.
    • Ok. 1/2 szklanki wody.

    Przygotowanie:

    1. Do garnka z wrzątkiem włóż owoce morza.
    2. Odcedź i odsącz na sitku.
    3. Zioła i przyprawy (oprócz czosnku) przełóż do miseczki i dokładnie ze sobą połącz.
    4. Paprykę pokrój w kostkę, a chili drobno posiekaj.
    5. Czosnek przeciśnij przez praskę.
    6. We frytkownicy umieść mieszankę owoców morza. Dodaj czosnek oraz przyprawy i papryki. Całość skrop oliwą i zapiekaj przez 10 minut.
    7. W międzyczasie w misce wymieszaj przecier i wodę.
    8. Wyłącz frytkownicę i do środka dodaj pastę pomidorową.
    9. Całość ponownie smaż przez 10 minut.
    10. Frutti di mare przełóż na talerz i podawaj z makaronem lub innymi dodatkami.

    Krewetki w ziołach

    Krewetki w ziołach z frytkownicy beztłuszczowej

    Składniki, jakich potrzebujesz do usmażenia krewetek, zazwyczaj masz w domu. Nie mam tu oczywiście na myśli bazowego produktu, a jedynie zioła i przyprawy.

    Aromat smażonych krewetek od razu zaciekawi pozostałych domowników i skusi ich do skosztowania tej potrawy.

    Składniki:

    • 400 g obranych krewetek.
    • Kilka łyżek oliwy.
    • Odrobina suszonego tymianku.
    • Przyprawy: sól, czosnek granulowany, szczypta chili, pieprz cayenne, suszona cebula, słodka papryka.

    Przygotowanie:

    1. Do miseczki przełóż tymianek, dodaj wszystkie przyprawy i całość wymieszaj.
    2. Polej krewetki oliwą, a następnie oprósz je przygotowaną wcześniej mieszanką.
    3. Owoce morza umieść we frytkownicy i piecz przez 5 minut w 190 stopniach Celsjusza.
    4. Mniej więcej w połowie smażenia potrząśnij koszem i obróć krewetki na drugą stronę. Dzięki temu zarumienią się i jeszcze lepiej zaprezentują na talerzu. Owoce morza podawaj z ćwiartkami cytryny lub limonki.

    Przepisy na desery z frytkownicy beztłuszczowej

    Możliwości frytkownicy beztłuszczowej zależą od liczby programów oraz funkcji dodatkowych. Niektóre modele oferują ciekawe opcje, jak np. tryb do pieczenia ciasta.

    Sprawia to, że za pomocą urządzenia przygotujesz nie tylko smaczne śniadanie lub pożywny obiad, ale także słodki podwieczorek. I to wszystko zrobisz za sprawą tego samego sprzętu!

    Podam Ci kilka przepisów na smakowite desery, które w błyskawicznym tempie znikną ze stołu i to co do jednego okruszka.

    Gruszki z żurawiną

    Gruszki z żurawiną z frytkownicy beztłuszczowej

    Pomysł na taki podwieczorek bez wątpienia ucieszy najmłodszych, ale też i dużych łasuchów. Po upieczeniu całość wzbogać lodami waniliowymi, a niebywały smak jeszcze dłużej utrzyma się na podniebieniu.

    Jakich produktów potrzebujesz?

    Składniki:

    • 4 gruszki (jeśli spodziewasz się gości, zwiększ porcje).
    • 5 łyżeczek konfitury z żurawiny.
    • 1 roztopiona tabliczka gorzkiej czekolady.
    • Lody (polecam waniliowe lub śmietankowe).
    • Cukier z prawdziwą wanilią.

    Przygotowanie:

    1. Umyj i osusz gruszki. To, czy obierzesz je ze skórki, zależy od Ciebie i Twoich preferencji smakowych.
    2. Owoce przekrój na pół i wydrąż z nich gniazda nasienne.
    3. Każdy kawałek posyp cukrem waniliowym i odstaw na ok. 30 min.
    4. Po tym czasie gruszki przełóż do frytkownicy i zapiekaj przez 7 minut w 180 stopniach Celsjusza.
    5. Upieczone owoce wyłóż na talerz i napełnij konfiturą.
    6. Całość udekoruj roztopioną czekoladą i gałkami ulubionych lodów.

    Owocowe crumble

    Owocowe crumble z frytkownicy beztłuszczowej

    To moja kolejna propozycja na słodką przekąskę lub podwieczorek z frytkownicy beztłuszczowej. Ten przepis również nie jest skomplikowany, a jego wykonanie nie zajmie Ci za dużo czasu.

    Sprawdź listę potrzebnych produktów!

    Składniki:

    • 2 jabłka (możesz zastąpić je gruszkami).
    • 2 pełne łyżki wiórków kokosowych.
    • Garść płatków owsianych.
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu.
    • Opcjonalnie miód lub syrop klonowy i masło orzechowe do dekoracji.

    Przygotowanie:

    1. Owoce umyj, obierz i pokrój w grubszą kostkę.
    2. Jabłka przełóż do frytkownicy, posyp cynamonem oraz pozostałymi dodatkami. Ewentualnie zrób to w osobnej misce i dopiero później całość umieść w koszu urządzenia.
    3. Owoce zapiekaj przez 15 minut w 190 stopniach Celsjusza.
    4. Później crumble przełóż już tylko do miseczek, uzupełnij ulubionymi dodatkami i rozkoszuj się wyśmienitym smakiem.

    Brownie

    Brownie z frytkownicy beztłuszczowej

    Jeśli zastanawiasz się, jakie przepisy na ciasto sprawdzą się w przypadku frytkownicy beztłuszczowej, to brownie będzie doskonałą odpowiedzią.

    Pyszna, mocno czekoladowa kostka podana z lodami zachwyci podniebienie niejednego łasucha.

    Zobacz, jak szybko i łatwo wyczarować wspaniały deser!

    Składniki:

    • 1 tabliczka gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao.
    • 100 g masła.
    • 1 jajko.
    • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią.
    • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków.
    • Szczypta soli.
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    • 50 g mąki pszennej.
    • Opcjonalnie posiekane orzechy.

    Przygotowanie:

    1. W rondelku rozpuść masło i czekoladę. Odstaw do przestygnięcia.
    2. Do większego naczynia przełóż sól, cukier (również waniliowy) i jajko. Całość połącz za pomocą rózgi.
    3. Przestudzoną czekoladę przelej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
    4. Dodaj mąkę oraz orzechy. Wszystko wymieszaj jedynie do połączenia składników.
    5. Foremkę frytkownicy natłuść masłem i posyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto i równomiernie je rozprowadź po powierzchni.
    6. Brownie piecz przez 15 minut w 160 stopniach Celsjusza.
    7. Po przestudzeniu ciasto pokrój na większe kostki i podawaj samo lub z lodami.

    Jak widzisz, ciekawych pomysłów na przepisy z frytkownicy jest sporo. Potwierdza to wielofunkcyjność tego sprzętu. To, co można zrobić we frytkownicy beztłuszczowej, zdumiewa! Najważniejsze, że nie jest to wcale trudne czy zbyt długie, a wręcz przeciwnie!

    Oceń publikację
    [Głosy: 38 Średnia: 4.2]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    4 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jerry
    10 miesięcy temu

    Podobnie jak Mirek jestem stary i noga 🙂 Gdzieś znalazłem informację, że działanie frytkownicy polega na nieustannym podgrzewaniu cyrkulującym powietrzem i powinniśmy unikać władania do niej dań w panierce z przypraw i pestek. Mają one, tendencję do odklejania się, fruwania po urządzeniu i spalania się. Większość Twoich przepisów pomija ten aspekt. Czy ta informacja jest istotna? Mógłbyś podzielić się szerzej swoimi doświadczeniami?

    Mirek
    11 miesięcy temu

    Cześć Łukaszku, stary jestem więc mogę tak się zwracać do Ciebie.
    Fr. beztł. mam około tygodnia. W kuchni generalnie jestem noga, oprócz paru sprawdzonych Babcinych przepisów.
    Chciałem Ci podziękować za stworzone dzięki Tobie; brukselkę, skrzydełka, gruchę, zapiekankę (którą troszkę przesuszyłem, moja wina) i i kawałki kuraka zamiast indyka, Tyle wypróbowałem jak na razie.
    Wszystko smaczne. fajnie, że podajesz moc i czas.
    Powodzenia Tobie