Jaką gofrownicę kupić? Na co zwrócić uwagę?

Co jest ważne w gofrownicy? Na jakie parametry oprócz mocy zwrócić uwagę? Wszystkiego dowiesz się z mojego dokładnego poradnika zakupowego. Dzięki niemu dużo szybciej dokonasz trafnego wyboru!

Gofrownica - Jak wybrać? Na co zwrócić uwagę?

Spis treści:


    Po przeczytaniu porad zakupowych nie zapomnij zajrzeć do rankingu najlepszych gofrownic. Od razu dobierzesz optymalny dla siebie sprzęt, szczególnie mając już wiedzę, na co zwrócić uwagę.


    Wybór gofrownicy na szybko

    Przygotowałem kilka najważniejszych wskazówek ułatwiających zakup gofrownicy. To idealna ściąga dla mało cierpliwych osób. Jednocześnie zachęcam do zapoznania się z poradnikiem w całości, a nie tylko ze skrótową wersją. Gwarantuję, że znajdziesz w nim mnóstwo cennych porad.

    Oto najważniejsze porady zakupowe w skrócie:

    1. Wybierz typ gofrownicy – na rynku znajdziesz zwykłe gofrownice, a także 2w1 czy 3w1, czyli bardziej funkcjonalne. Jakie gofry najczęściej przyrządzasz: tradycyjne, belgijskie, a może bąbelkowe? Nie każdy sprzęt Ci na to pozwoli. Modele 2w1 i 3w1 wykorzystują wymienne płyty: nie tylko do gofrów, ale i np. grillowe czy do kanapek. Zapłacisz za nie więcej, ale i tak dużo zaoszczędzisz, bo nie musisz kupować kilku sprzętów kuchennych (o ile oczywiście są Ci potrzebne). To też gwarancja oszczędności miejsca.
    2. Sprawdź moc gofrownicyim wyższa, tym szybciej nagrzejesz gofrownicę. W krótszym czasie przygotujesz więc gofry, a to przecież najważniejsze. Jak mocna powinna być gofrownica? Polecam przedział 750 – 1500 W. Niższa moc nie zapewni Ci zadowolenia, gofry będą niedopieczone i gumowe. Nie brzmi apetycznie, prawda?
    3. Przyjrzyj się płytom grzewczym – mają bezpośredni kontakt z ciastem, dlatego odgrywają istotną rolę. Wybierz gofrownicę z wytrzymałymi i głębokimi płytami. Koniecznie z powłoką nieprzywierającą! Najczęściej jest to teflon lub ceramika. Dzięki temu zapobiegniesz przyklejaniu ciasta i łatwo wyjmiesz gotowe gofry, a później wyczyścisz gofrownicę. Dlaczego głębokie płyty? Ciasto nie wycieknie na blat i masz mniej sprzątania.
    4. Zastanów się nad kształtem i ilością gofrów – mają być prostokątne, kwadratowe czy przypominać serca? To często ma duże znaczenie. Sprawdź, ile gofrów jednocześnie upieczesz. Przeważnie zrobisz 2 większe lub 5 mniejszych, np. serduszek. Im więcej, tym są cieńsze, co nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem.
    5. Zweryfikuj komfort użytkowania – jak to zrobić? Sprawdź lampki na obudowie. Poinformują Cię o podłączeniu gofrownicy do prądu i nagrzaniu płyt. Wygoda użycia to też regulacja temperatury. Samodzielnie decydujesz, jak mocno nagrzewa się sprzęt i przyrządzasz tak wypieczone gofry, jak lubisz! Przyjrzyj się również z pozoru nieistotnym elementom jak antypoślizgowe nóżki i duży uchwyt z termoizolacją.

    Zobacz gofrownice w:


    Rodzaje gofrownic – jak wybrać?

    Nawet jeśli doskonale wiesz, jaki typ gofrownicy wybierzesz, sprawdź wszystkie możliwości. Być może zbyt pochopnie podjąłeś decyzję?

    Oto dostępne typy gofrownic:

    • Największą popularnością cieszą się klasyczne gofrownice z dwoma zamykanymi płytami. Nie wyjmiesz ich, ale powłoka nieprzywierająca ułatwi ich czyszczenie. Żeby przygotować gofry, wylewasz ciasto na dolną, rozgrzaną płytę i dociskasz do niej górną. W klasycznej gofrownicy zwykle przyrządzisz prostokątne lub kwadratowe smakołyki. Nieco rzadziej spotkasz się z płytami w kształcie serduszek ułożonych w kwiatek.
    • Kolejna grupa to gofrownice wielofunkcyjne, czyli 2w1 i 3w1. Zastępują opiekacz do kanapek, a nawet elektrycznego grilla. To oszczędność pieniędzy, bo nie inwestujesz w kilka urządzeń kuchennych. Nie narzekasz też na brak wolnej przestrzeni na blacie. Montujesz płyty, których potrzebujesz, włączasz sprzęt i czekasz, aż się nagrzeje. Proste, prawda?
    • Wśród wielofunkcyjnych gofrownic znajdziesz też takie służące wyłącznie do wypiekania gofrów. Skąd więc wniosek o wielu funkcjach? W takim sprzęcie przyrządzisz gofry klasyczne, belgijskie na drożdżach, a nawet ze wzorem. Jest też gofrownica bąbelkowa z charakterystycznymi bąbelkami na płytach.
    • Gofrownice klasyfikuje się też ze względu na kształt płytek: okrągłe, prostokątne, kwadratowe, serduszka. Chcesz zaskoczyć bliskich? Wybierz sprzęt, w którym przygotujesz gofry przypominające znanych bohaterów z bajek. Abstrakcja? Niekoniecznie! Zastanów się tylko, czy smakołyki np. w kształcie Myszki Miki zawsze się sprawdzą.
    • Inny podział gofrownic uwzględnia powłokę płytek. Masz do wyboru przede wszystkim sprzęty ceramiczne i teflonowe. Nie zapomnij o tej kwestii, bo od tego w dużej mierze zależy sposób używania gofrownicy. Przykład? Jeśli płyty są teflonowe, unikaj wyjmowania gofrów za pomocą metalowych akcesoriów. Inaczej zarysujesz powłokę, a wtedy pod wpływem ciepła zaczną się wydzielać toksyczne substancje. To samo dotyczy czyszczenia urządzenia. Gofrownicę myj ostrożnie, zrezygnuj z druciaków.

    Jaka powinna być moc gofrownicy?

    Moc gofrownicy to bardzo ważny parametr, jeśli nie najważniejszy. Decyduje o szybkości nagrzewania płyt, czasie wypiekania gofrów i o efektach. Co z tego, że kupisz tani sprzęt, jeżeli nie uda Ci się przypiec ciasta na piękny, złoty kolor? Klops, a nie gofry!

    Polecam gofrownicę o mocy minimum 750 W. Mocniejsza grzałka, powyżej 1000 W, zagwarantuje Ci pyszne, chrupiące i równomiernie wypieczone gofry. Wygląd i smak jak z budki, aż zechcesz jeść takie pyszności codziennie.

    Skąd pewność, że taka moc wystarczy? Nawet w lokalach gastronomicznych 1400 – 1500 W to dobry wynik, a w takich miejscach gofrownica działa na okrągło. Im mniejsza moc, tym wolniej nagrzewa się urządzenie. To zniechęca Cię do częstego robienia gofrów, bo zajmuje za dużo czasu.

    Jakie płyty grzewcze w gofrownicy?

    Płyty grzewcze to część gofrownicy, na którą wylewasz ciasto. Ze względu na bezpośredni kontakt z goframi muszą być wykonane z materiału pozbawionego szkodliwych substancji. Koniecznie zwróć uwagę, czy płyty nie zawierają PFOA i podobnych związków.

    Ważna jest też odporność na uszkodzenia. Jak wspomniałem, tu sporo zależy od Ciebie i tego, czym wyjmujesz gotowe gofry.

    Czy płyty gofrownicy muszą być głębokie? Nie jest to obowiązek, ale zauważ, że to duże ułatwienie. Głębsze płyty zapobiegają wyciekaniu ciasta na blat. Tracisz mniej czasu na sprzątanie w kuchni. Ponadto bez przeszkód zrobisz gofry na drożdżach, które mocno wyrastają. W płytkiej gofrownicy sprawi Ci to trudność. Prawdopodobnie musiałbyś samodzielnie dociskać pokrywę, żeby ciasto się przypiekło. Mało przyjemne, w dodatku irytujące.

    Powłoka to kolejna istotna rzecz. Powinna być nieprzywierająca, inaczej non-stick (jak zwał, tak zwał). Czy to nie jest tylko zbędny bajer? Oczywiście, że nie! Z powłoką nieprzywierającą łatwo wyjmiesz upieczone gofry, nic się nie przyklei. Nie pomyślisz nawet o tym, że resztki ciasta mogłyby się przypalić. Ich usuwanie to dopiero zgroza!

    Płyty non-stick mają jeszcze jedną zaletę. Nie smarujesz ich dużą ilością tłuszczu przed wylaniem ciasta. Gofry są mniej kaloryczne, jesz je częściej bez wyrzutów sumienia i poprawia Ci się humor. Przyznasz, że to same korzyści. Producenci zwykle wybierają powłokę teflonową lub ceramiczną, ale niekiedy spotkasz też inne rozwiązania jak ‘powłoka firmy X’. To zależy od marki.

    Co z kształtem i liczbą gofrów?

    Wiesz już, że gofrownice pozwalają na przygotowanie gofrów w różnych kształtach. Jakie to ma znaczenie? Kształt nie wpływa na smak, ale na efekty wizualne jak najbardziej. Poza tym im większe gofry robisz, tym szybciej wykorzystujesz całe przygotowane ciasto.

    Najczęściej wybierana opcja to gofrownice prostokątne wypiekające dwa gofry naraz. Jednak czasami są to 4 mniejsze gofry, a w przypadku serc 5 sztuk.

    Finezyjne kształty gwarantują efekt zaskoczenia, ale czy to konieczne? Zastanów się, czy najesz się goframi przypominającymi bohaterów z kreskówek. Często klasyczne prostokąty są lepszą opcją. Nie wyglądają tak światowo, ale przyrządzasz ich mniej, bo są większe, więc szybciej delektujesz się ich smakiem.

    Co wpływa na wygodę używania gofrownicy?

    Komfort używania gofrownicy to temat rzeka. Jest kilka podstawowych czynników, które są najbardziej istotne. To przede wszystkim sygnalizacja osiągnięcia danej temperatury. Dzięki niewielkiej diodzie na obudowie nie zastanawiasz się, czy gofrownica jest już dostatecznie ciepła. Zwykle lampki są dwie; druga informuje o podłączeniu sprzętu do prądu. To drobiazg, ale bardzo przydatny, nie pomijaj go.

    Jeśli możesz sobie pozwolić, zainwestuj w gofrownicę z regulacją temperatury. Zmienisz ją samodzielnie, żeby osiągnąć odpowiednią chrupkość i kolor gofrów. Jedni wolą ciasto brązowe do granic możliwości, inni tylko delikatnie zarumienione. Z regulacją temperatury dostosujesz sposób działania gofrownicy do swoich potrzeb.

    Następna sprawa to sposób przechowywania. Ile razy zdarzyło Ci się narzekać na wypadające z szafek lub zajmujące za dużo miejsca sprzęty w kuchni? Gofrownica powinna być praktyczna także pod tym względem, a dużym ułatwieniem jest możliwość przechowywania w dowolnej pozycji. Pion lub poziom – decydujesz i szybko znajdujesz bezpieczny schowek.

    Jak rozpoznać, że gofrownica gwarantuje bezpieczeństwo?

    Gofrownica rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury. Używanie jej nie musi wiązać się z poparzeniem dłoni. Bezpieczeństwo zapewni Ci nienagrzewający się uchwyt. Bez względu na wszystko zawsze pozostaje chłodny, więc dotykasz go bez obaw. Na pewno docenisz takie rozwiązanie podczas robienia gofrów z dziećmi.

    Bezpieczeństwo to także antypoślizgowe nóżki w podstawie. Wyobraź sobie, że gofrownica wciąż się przesuwa na blacie. Irytujące, prawda? W dodatku niebezpieczne, chwila nieuwagi i sprzęt leży na podłodze. Po to właśnie są niepozorne, małe nóżki o antypoślizgowych właściwościach. Skutecznie zapobiegają takim sytuacjom.

    Obudowa gofrownicy – jaka powinna być?

    Gofrownica powinna być solidna i trwała, wtedy posłuży Ci przez wiele lat. Na to wpływa materiał wykonania obudowy. Producenci zwykle wykorzystują dwie opcje, czyli plastik lub metal, np. stal szlachetna.

    • Gofrownice z plastikową obudową często są tańsze i lekkie, ale mało wytrzymałe. Plastik pod wpływem wysokiej temperatury topi się, co wpływa też negatywnie na wygląd urządzenia.
    • Metalowa obudowa jest trwalsza. Wykazuje większą odporność na zarysowania i inne uszkodzenia. Jeśli jest termoizolowana, nie nagrzewa się mocno i nie grozi poparzeniem, kiedy dotkniesz ją dłonią. Gofrownica wykonana z metalu jest cięższa, ale nie na tyle, aby przenoszenie jej stanowiło dla Ciebie większy problem.

    Pozostając w temacie obudowy, wspomnę o pozornym drobiazgu, który w praktyce jest dużym udogodnieniem.

    To schowek na przewód. Po wyłączeniu gofrownicy nawijasz kabel i wygodnie chowasz ją do szafy. Mała rzecz, a cieszy i to dosłownie! Zwinięty przewód nie utrudnia zamknięcia szafy i nie jest narażony na zniszczenie.

    Czy design gofrownicy jest ważny?

    To kwestia dyskusyjna. W końcu gofrownica ma wypiekać gofry, a nie wyglądać. Ale czy na pewno? Design nie jest tak istotny jak moc czy rodzaj płytek, jednak ma pewne znaczenie. Używanie ładnie wyglądającego sprzętu sprawia więcej przyjemności. Czujesz się przy tym jak prawdziwy szef kuchni.

    Nie musisz chować eleganckiej gofrownicy, kiedy jej nie używasz. Zostaw ją na blacie i potraktuj jako dodatkową ozdobę. Czy nie będzie przeszkadzać? Niekoniecznie, jeśli to kompaktowa gofrownica, mająca niewielkie wymiary.

    Podsumowanie

    Jaką gofrownicę kupić? Zwróć uwagę na jak największą moc, powłokę, do której nie przywierają gofry i nienagrzewający się uchwyt. Polecam wybrać gofrownicę z metalową obudową i regulacją temperatury. Sprawa indywidualna to z kolei pojemność, kształt gofrów i aspekt wielofunkcyjności.

    Jestem przekonany, że z moimi poradami wybierzesz gofrownicę dostosowaną do swoich potrzeb. Teraz masz już do tego potrzebną wiedzę!

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments