Gotowanie w szybkowarze – Jak używać? Czas gotowania

Szybkowar nie jest trudnym w obsłudze sprzętem. Niemniej warto poznać najważniejsze porady. Dotyczą zarówno sposobu obsługi, jak i czasu gotowania w szybkowarze. Prędko je poznasz, czytając poniższy poradnik. Dzięki temu szybko i bez trudu przyrządzisz smakowite dania.

Gotowanie w szybkowarze – Jak używać szybkowaru? Czas gotowania

Spis treści:

    Jak gotować w szybkowarze na gaz/indukcję?

    Najpierw sprawdź dołączoną do niego instrukcję. To ważne, aby nie popełnić błędu, który może doprowadzić do awarii sprzętu. Niezależnie od tego, czy masz szybkowar na gaz, indukcję, czy na inną kuchenkę, najpierw umieszczasz w nim składniki. Następnie zalewasz wodą lub bulionem.

    Pamiętaj, aby nie przesadzać z ilością płynu. Ma to być minimum 1/4, a maksymalnie 2/3 wysokości garnka. Szczególną ostrożność zachowaj w przypadku produktów, które mocno pęcznieją. Wówczas potrzebujesz mniej wody bądź bulionu.

    Gdy napełnisz już garnek, zamknij szczelnie szybkowar. Upewnij się, że robisz to prawidłowo. Następnie ustaw sprzęt na kuchence i włącz palnik.

    Poczekaj chwilę, aż zawartość garnka zacznie się podgrzewać. Wkrótce usłyszysz syczenie i zobaczysz, że wskaźnik ciśnienia się rusza. Bez obaw, to nic groźnego, tak ma być. Kiedy para wodna wydobywająca się z wnętrza zmieni się w stały strumień, zmniejsz moc palnika bądź pola grzewczego (w zależności od rodzaju kuchenki).

    Jeśli widzisz, że wskaźnik ciśnienia nagle wrócił do pozycji początkowej, prawdopodobnie moc jest za mała. Nieco ją zwiększ, aby jedzenie w garnku mogło się gotować. Po upływie czasu określonego dla danego składnika wyłącz palnik. Wstrzymaj się z otwieraniem szybkowaru.

    Poczekaj, aż wskaźnik ciśnienia opadnie i garnek się schłodzi. Nie masz tyle czasu? Nic nie szkodzi. Umieść szybkowar pod niewielkim, delikatnym strumieniem zimnej wody. Uważaj, żeby nie zalać zaworu bezpieczeństwa. Po chwili zauważysz, jak wskaźnik opada. To sprawdzona, szybka metoda dekompresji.

    Ostrożnie otwórz garnek. Zazwyczaj musisz tylko przekręcić pokrętło w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.

    Jak gotować w szybkowarze elektrycznym?

    Gotowanie w szybkowarze na prąd wygląda podobnie jak w przypadku modelu na indukcję czy gaz. Wrzucasz do garnka składniki, dodajesz wody, zamykasz pokrywę i podłączasz sprzęt do prądu. Włączasz go, po czym wybierasz właściwy program lub ręcznie ustawiasz czas gotowania.

    Po zakończeniu gotowania usłyszysz sygnał dźwiękowy, który to potwierdzi. Poczekaj, aż szybkowar nieco ostygnie i zwolnij ciśnienie, wciskając przeznaczony do tego przycisk. Ostrożnie otwórz pokrywę.

    Zwróć uwagę na to, jak napełniasz garnek bulionem czy wodą. Nie przekraczaj zaznaczonego poziomu maksimum. Uważaj również, aby płynu nie było zbyt mało, a więc poniżej ok. 20 procent objętości.

    Szybkowaru elektrycznego nie musisz przenosić na palnik kuchenki. W jego przypadku uważaj głównie na to, czy stoi na stabilnym, równym podłożu.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Czas gotowania w szybkowarze

    Poszczególne produkty spożywcze mają określony czas gotowania w szybkowarze. Niektóre składniki są gotowe bardzo szybko, na inne musisz poczekać dłużej. To ważne, aby przestrzegać czasu ich przyrządzania. Tylko wtedy przygotujesz smaczny posiłek.

    Niemniej najlepsze szybkowary elektryczne i na kuchenkę są ogólnie bardzo wydajne, oszczędzając czas.

    Na początek gotowanie warzyw w szybkowarze. Poniżej znajdziesz średni czas dla najczęściej wykorzystywanych produktów z tej grupy:

    • Kalafior (cały) – 8-10 minut.
    • Kalafior (różyczki) – 2 – 3 minuty.
    • Buraki – 15 – 25 minut.
    • Ziemniaki (pokrojone w ćwiartki) – 6 – 8 minut.
    • Ziemniaki (całe w mundurkach) – 12 – 15 minut.
    • Marchew – 4 – 6 minut.
    • Zielony groszek – 5 – 7 minut.
    • Szparagi – 6 – 7 minut.
    • Kiszona kapusta – 8 – 10 minut.
    • Kapusta – 8 minut.
    • Groch (nienamoczony) – 20 – 25 minut.
    • Groch (namoczony) – 10 – 15 minut.
    • Fasolka szparagowa – 2 – 3 minuty.
    • Fasola jaś (nienamoczona) – 30 minut.
    • Fasola jaś (namoczona) – 20 minut.
    • Kalarepa – 4 – 5 minut.
    • Ciecierzyca (namoczona) – 12 minut.
    • Bób – do 1 minuty.
    • Brokuł (różyczki) – 2 – 3 minuty.

    To oczywiście nie wszystkie produkty, jakie ugotujesz w szybkowarze. Kolejna grupa to różnego rodzaju mięsa. Sprawdź, ile trwa gotowanie mięsa w szybkowarze.

    • Golonka – 40 – 60 minut.
    • Nóżki wieprzowe – 60 – 80 minut.
    • Wołowina – 30 – 40 minut.
    • Żołądki – 35 – 40 minut.
    • Flaki – 20 – 30 minut.
    • Schab – 50 minut.
    • Żeberka (wieprzowe) – 10 minut.
    • Kurczak (w całości) – 20 minut.
    • Pierś lub udko z kurczaka – 10 – 15 minut.
    • Gołąbki – 12 – 13 minut.

    Pamiętaj, że w szybkowarze przyrządzisz bez problemu różne zupy, takie jak:

    • Fasolowa (z namoczonej fasoli) – 15 – 20 minut.
    • Pomidorowa – 4 – 8 minut.
    • Gulaszowa – 15 – 20 minut.
    • Ziemniaczana – 6 – 8 minut.
    • Jarzynowa – 4 – 8 minut.
    • Rosół drobiowy – 20 – 40 minut.
    • Kapuśniak – 15 minut.
    • Grochówka (z niemoczonego grochu) – 20 – 25 minut.
    • Grochówka (z namoczonego grochu) – 10 – 15 minut.
    • Cebulowa – 2 – 3 minuty.

    W przypadku pozostałych popularnych składników wygląda to następująco:

    • Grzyby – 6 – 8 minut.
    • Kukurydza – 7 – 10 minut.
    • Ryż – 5 – 20 minut, zależnie od rodzaju.
    • Kasza gryczana – 9 minut.
    • Płatki owsiane – 5 minut.

    Przy okazji widzisz, co można gotować w szybkowarze. Lista jest bardzo długa, co również wpływa na coraz większą popularność tych urządzeń kuchennych.

    Zobacz tanie i dobre sprzęty z popularnego marketu!

    Jak używać szybkowaru?

    Najważniejsze jest to, aby napełniać go do właściwego poziomu. Rób to zgodnie z zaleceniami producenta i nie przekraczaj zaznaczonego poziomu maksimum. Wtedy to, jak działa szybkowar, nie będzie niczym zakłócone.

    Za każdym razem upewniaj się też, że pokrywa została szczelnie zamknięta. Po zakończonym gotowaniu nie otwieraj jej od razu, inaczej się poparzysz.

    Jeśli zaczniesz mieć wątpliwości, jak obsługiwać szybkowar, zapoznaj się z moimi wskazówkami.

    1. Nie otwieraj sprzętu na siłę – powstaje w nim bardzo duże ciśnienie, musisz na to uważać. Po zakończonym gotowaniu odczekaj trochę, aż szybkowar ostygnie. W razie potrzeby polej garnek zimną wodą, jeśli to model na kuchenkę.
    2. Kiedy sięgasz po mocno pęczniejące składniki, dodaj mniej wody. Dotyczy to m.in. fasoli.
    3. Pamiętaj, aby nie gotować w szybkowarze potraw na bazie mleka. Szybko się przypalają. To nierzadko skutkuje trwałym zabrudzeniem lub wręcz uszkodzeniem urządzenia.
    4. Staraj się myć sprzęt niedługo po wyłączeniu i ostygnięciu. Wtedy łatwo usuniesz resztki jedzenia.

    Zobacz alternatywy dla szybkowarów:


    Jak wyczyścić szybkowar po gotowaniu?

    Najpierw poczekaj, aż szybkowar ostygnie. Gdy masz model elektryczny, odłącz go od prądu. Pamiętaj, że sprzęt musisz czyścić ręcznie, zmywarka w tym przypadku Ci nie pomoże. Do usuwania zabrudzeń i resztek jedzenia używaj łagodnych detergentów oraz miękkiej gąbki bądź ściereczki. Nie myj szybkowaru za pomocą ostrych szczotek i druciaków.

    Szczególną uwagę zwróć na pokrywę. Umyj ją delikatnym preparatem i ciepłą wodą, a następnie starannie osusz.

    Usuń zanieczyszczenia również z uszczelki. Wysusz ją, a później zamontuj na swoim miejscu. Wymieniaj ją co 1 – 2 lata, aby Twój sprzęt przez cały czas działał bez zarzutu. Mycie to najlepsza okazja na kontrolowanie stanu tego elementu.

    Chyba domyślasz się, że szybkowar trzeba myć każdorazowo po użyciu. Pamiętaj, aby nie przechowywać w nim żywności za długo. Lepiej przełóż szybko gotowe danie na talerze. Gdy zjesz, sprzęt będzie już chłodny, więc bez problemu go umyjesz.

    Oceń publikację
    [Głosy: 2 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments