Grillowanie w piekarniku – Jak wygląda? Jak grillować?

Czy funkcja grill w piekarniku ma sens i może dorównać tradycyjnej formie grillowania jedzenia? Jak ją w ogóle obsługiwać? Postanowiłem dokładnie to omówić w poniższym artykule!

Grillowanie w piekarniku – Jak wygląda? Jak grillować?

Spis treści:

    Symbol grilla w piekarniku

    Funkcja grill w piekarniku – jak wygląda? Bez problemu ją rozpoznasz po charakterystycznym symbolu fali.

    W niektórych modelach podobna jest do morskiej, w innych piekarnikach jej kształt nieznacznie się różni. Znak nazywany jest wówczas ostrą falą przypominającą odwrócone trójkąty, tyle że bez podstawy.

    Niekiedy spotkasz się z funkcją małego i dużego grilla. Uzależnione jest to od producenta i konkretnego modelu piekarnika.

    Na czym polega różnica?

    Sprawdź:

    1. Duży grill – znak dużej ostrej fali. Używając tej funkcji, przyrządzisz kilka rodzajów dań, jak np. mięso, ryby, warzywa, a nawet owoce morza. Duży grill umożliwia również upieczenie gotowych potraw kupionych w sklepie. Na ich opakowaniu musi wówczas znajdować się informacja o możliwości grillowania. Pamiętaj, że ta opcja wymaga przyrządzania jedzenia w głębokiej brytfannie. Unikniesz dzięki temu kapiącego tłuszczu.
    2. Mały grill – znak krótkiej odwróconej fali. Łatwo go rozpoznasz, ponieważ wyglądem przypomina rozciągnięte W. Małego grilla użyjesz do przyrządzenia mniej wymagających dań, jak np. pizza, tosty czy też tarty.

    Jak działa grill w piekarniku?

    Grillowanie w piekarniku to bardzo przydatna opcja, kiedy pogoda za oknem zepsuje Twoje plany. Nie musisz rezygnować z weekendowego przyjęcia. Wystarczy, że uruchomisz domowy grill.

    Piekarniki z funkcją grilla wyposażone są w specjalną spiralę znajdującą się na górze komory. W przeciwieństwie do tradycyjnego przyrządzania potraw na ruszcie te przygotowane domowym sposobem podgrzewane są od góry, nie od dołu.

    W zależności od piekarnika temperatura podczas grillowania może osiągnąć nawet 300 stopni Celsjusza.

    Wysoka moc grzania sprawia, że potrawy przygotujesz nie tylko bardzo szybko, ale również z zachowaniem pełnych walorów smakowych oraz soczystości.

    Przyrządzanie potraw przy użyciu domowego grilla szczególnie poleca się osobom, które dbają o prawidłowe i zdrowe odżywianie. Przygotowane w ten sposób dania są mniej kaloryczne i zachowują wszystkie składniki odżywcze.

    Pomimo bardzo korzystnego rozwiązania, jakim jest grill w piekarniku, okazuje się, że mało kto stosuje tę opcję. I nie ma na to wpływu rodzaj urządzenia. Nie wszyscy wiedzą, w jaki sposób korzystać z tej funkcji, więc przejdźmy do kolejnego punktu.

    Jak grillować w piekarniku?

    Aby cieszyć się smakiem i aromatem przyrządzanych potraw, musisz wiedzieć, jak grillować w piekarniku. Tylko prawidłowe użycie tej funkcji da Ci zadowalające efekty.

    Temperatura

    Domowe grillowanie wymaga ustawienia odpowiedniej temperatury. W tym celu nastaw piekarnik na najwyższą wartość. Najczęściej to 250 stopni Celsjusza, czasami nieco więcej (szczególnie, jeżeli masz któryś z najlepszych piekarników do zabudowy). Poczekaj, aż urządzenie się nagrzeje.

    Kiedy na wyświetlaczu pojawi się zaprogramowana temperatura, odczekaj ponownie kilka minut. Po tym czasie wstaw do piekarnika przygotowaną potrawę.

    Pamiętaj, aby nie umieszczać nigdy dania w zimnym lub niedostatecznie nagrzanym piekarniku. Zepsujesz tym smak przyrządzanego jedzenia. Nie będzie zarumienione i chrupiące.

    Uchylone drzwiczki

    Podczas standardowego pieczenia w piekarnikach po osiągnięciu ustawionej temperatury urządzenie automatycznie wyłącza swój termometr. Ponownie go uruchamia, kiedy moc spadnie poniżej określonych stopni Celsjusza.

    I tutaj pojawia się pewna niezgodność, ponieważ grillowanie musi odbywać się w stałej i wysokiej temperaturze. Jest jednak na to rozwiązanie. Wystarczy, że podczas przygotowywania potrawy lekko uchylisz drzwiczki piekarnika.

    Termometr wówczas się nie wyłączy, a Ty uzyskasz odpowiednio wypieczoną i pyszną potrawę.

    Obracanie potrawy w trakcie pieczenia

    W trakcie grillowania w piekarniku kluczowe jest obracanie pieczonych produktów. Wygląda to podobnie jak na tradycyjnym ruszcie.

    Pozwoli Ci to na dokładne wypieczenia mięsa lub ryby z każdej strony.

    Danie musisz obrócić przynajmniej raz. Zrób to mniej więcej w połowie czasu przygotowania.

    Co jakiś czas kontroluj stopień zarumienienia warstwy zewnętrznej. Unikniesz dzięki temu przykrych niespodzianek i przypalenia, co bardzo często zdarza się, kiedy w grę wchodzi wysoka temperatura.

    Odpowiedni dobór składników

    Sekret udanego grillowania tkwi w doborze odpowiednich składników oraz ich porcji. Z tego względu nie wybieraj mięs, które wymagają kilkugodzinnego przyrządzania.

    Obróbka termiczna powinna wynosić najlepiej do kilkudziesięciu minut. Pozwoli Ci to uzyskać najlepszy efekt, jakim będzie soczystość, delikatność oraz chrupkość składników.

    Krótkie grillowanie to również szansa na uniknięcie gromadzenia się dymu w piekarniku i jego wydobywania do wszystkich pomieszczeń. Aby temu zapobiec, dodatkowo wewnątrz komory umieść głęboką blachę wypełnioną wodą. Wówczas to do niej będzie trafiał skapujący tłuszcz, a nie na dno piekarnika.

    Możesz również zaopatrzyć się w specjalny ruszt przeznaczony do domowego grillowania. Jednocześnie zapewnisz sobie tym bardziej profesjonalne przyrządzanie domowej uczty.

    Co można grillować w piekarniku?

    Wiesz już, jak powinno się grillować w domowym piekarniku. Teraz wspomnę nieco o produktach, które idealnie nadają się do takiej obróbki.

    Mięso

    Chyba mało kto wyobraża sobie grillowanie bez mięsa. Specyficzny zapach kiełbasek albo aromatyczna karkówka to tylko niektóre dania, jakie najczęściej kojarzone są z rusztem.

    Zanim umieścisz porcję mięsa w piekarniku, zadbaj o odpowiednie naczynie, do którego będzie kapać tłuszcz. Co dzięki temu zyskasz? Przede wszystkim czyste wnętrze piekarnika i niezadymione pomieszczenie.

    Kolejna kwestia dotyczy również jakości przyrządzanego dania. Tłuszcz, jaki wydobędzie się ze środka, pozostanie w piekarniku, dlatego mięso będzie smaczne i soczyste.

    Mięso najlepiej grillować w temperaturze 250 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut. Z tego względu nie wybieraj za dużych i grubych kawałków. Zanim umieścisz je w piekarniku, najpierw zamarynuj w aromatycznych ziołach.

    Warzywa

    Piekarnik z funkcją grilla nada się nie tylko do dań mięsnych. Równie łatwo przygotujesz w nim warzywa.

    Aby otrzymać jak najlepsze efekty, grilluj je maksymalnie w 180 stopniach Celsjusza. Pamiętaj, że temperatura nie może być niższa niż 150 stopni. Warzywa będą gotowe już po ok. 20 minutach. Nie piecz ich za długo, ponieważ stracą swój smak i jędrność.

    Jednocześnie w trakcie pieczenia pamiętaj o tym, aby przyrządzany przysmak obrócić co jakiś czas na drugą stronę. Uzyskasz w ten sposób złotawy kolor i chrupiąca skórkę.

    Dowiedz się także:

    Pozostałe możliwości

    Domowy piekarnik z funkcją grilla sprawdzi się nie tylko do dań mięsnych i warzyw. To także dobra opcja do zapiekania innych przysmaków.

    Wiele potraw wymaga jedynie przypieczenia od góry, dlatego wykorzystaj grill w piekarniku do przyrządzenia tostów czy zapiekanek. Ta pomysłowa funkcja sprawdzi się również do deserów. Dzięki niej upieczesz chociażby smakowite owoce pod kruszonką.

    W każdym wymienionym przeze mnie przypadku piekarnik ustaw na 200 stopni Celsjusza i włóż do niego potrawę dopiero kiedy się nagrzeje. Całość najlepiej zapiekaj nie dłużej niż 10 minut.

    Przeczytaj też: Piekarnik parowy – Czy warto? Zalety i wady!

    Czy grillowanie w piekarniku jest zdrowe?

    Grillowanie w piekarniku to bez wątpienia zdrowsza alternatywa dla przyrządzania potraw na tradycyjnym ruszcie. Na produktach nie osiadają wówczas szkodliwe substancje wydobywające się w trakcie spalania.

    Mięso nie wymaga użycia dodatkowego tłuszczu, dlatego opcja z piekarnikiem jest szczególnie polecana dla osób dbających o zdrowy tryb życia.

    Kolejna zaleta domowego grillowania to możliwość upieczenia przysmaku bez potrzeby korzystania z tacek aluminiowych. Dodatkowo, kiedy zastosujesz duże naczynie wypełnione wodą, zyskasz efekt przyrządzania posiłków za pomocą pary. Jest to zdecydowanie jedna z najzdrowszych form obróbki termicznej. Zresztą są także na rynku piekarniki parowe.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments