W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Ile kosztuje sokowirówka? Ceny sokowirówek

Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Sokowirówka to jedno z najskuteczniejszych urządzeń do robienia naturalnego soku we własnym domu. Ile jednak kosztują te sprzęty? Co oferują w danych segmentach? To wszystko dokładnie opisałem w poniższej publikacji. Dzięki niej rozsądniej dobierzesz budżet na sokowirówkę!

Ile kosztuje sokowirówka? Ceny sokowirówek

Spis treści:

    Ile kosztuje sokowirówka?

    Ceny sokowirówek zaczynają się już od ok. 120 zł, a kończą nawet na ponad 1500 zł. Najwięcej jest modeli do 400 – 500 zł. Pochodzą od wielu marek, chociażby Bosch czy Philips.

    Za ceną sokowirówki zazwyczaj idzie wzrost jej ogólnych możliwości.

    Dlatego też mądrze zrobisz, poznając specyfikę modeli z różnych segmentów cenowych. Opisałem je tuż poniżej.

    Ranking sokowirówek – zwycięzca

    Sage SJE530

    Najtańsze sokowirówki do 200 zł

    Wbrew pozorom bywają mocne (nawet powyżej 1000 W mocy), nieźle wykonane z zewnątrz i funkcjonalne.

    Mają jednak pewien problem, a mianowicie czas ciągłej pracy. Wiele bardzo budżetowych sokowirówek może przykładowo pracować kilka minut, musząc stygnąć przez kilkanaście.

    To efekt niższej jakości elektroniki, zwłaszcza silników.

    Mimo to najtańsze sokowirówki nadają się do okazjonalnego robienia naturalnego soku z różnych owoców i niektórych warzyw.

    Da się wśród nich znaleźć coś dobrego na początek przygody z tym sprzętem. Nie licz jednak, że tak tani model wytrzyma wiele lat po gwarancji. Producenci muszą tu na czymś oszczędzać.

    Sokowirówki za 300 – 600 zł

    W mojej ocenie to właśnie w tej grupie jest najwięcej najlepszych sokowirówek. Z jednej strony nie kosztują jeszcze ekstremalnie dużo, a z drugiej sprawnie obrabiają nie tylko cytrusy, ale też owoce sezonowe czy twardsze warzywa (np. marchew).

    Automatycznie oddzielają miąższ od pulpy, mają lepsze silniki (a więc dłużej pracują i są mniej podatne na awarie), solidną jakość wykonania, a czasem dodatkowe zalety. Mowa chociażby o nowoczesnym panelu sterowania z wyświetlaczem LED czy o szerokim otworze wsadowym.

    Ogólnie biorąc, oczywiście o ile dobrze wybierzesz, sokowirówka w tej cenie powinna Ci w zupełności wystarczyć. Znakomicie spełnia swoje nadrzędne zadanie.

    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Sprawdź promocje w zaufanych sklepach!

    Najdroższe sokowirówki za ponad 600 zł

    Nie ma ich wiele, a w dodatku nie zawsze są lepsze od tańszych modeli. Często różnice tkwią w pojemności na sok czy pulpę, może ciut lepszej jakości wykonania.

    Wyjątek stanowią luksusowe sokowirówki z czymś… ekstra.

    O czym mowa?

    Przede wszystkim o funkcji regulacji gęstości soku. Bardzo ciekawa i dla wielu osób przydatna funkcjonalność. Jeśli już się pojawia, to właśnie w najdroższych sokowirówkach. Dzięki niej ustawisz pożądaną klarowność soku.

    Innym ciekawym i rzadkim udogodnieniem jest tryby cichy. Docenisz go, gdy masz ochotę na pyszny sok, ale nie chcesz wkurzać domowników głośną pracą sokowirówki.

    Jeśli szukasz tego typu innowacji, to siłą rzeczy musisz rozglądać się za drogim urządzeniem. Pamiętaj przy okazji, że to i tak nie są olbrzymie ceny, zwłaszcza porównując sokowirówkę z wyciskarką wolnoobrotową. Te drugie są wyraźnie droższe. Pokazuje to zresztą ranking wyciskarek wolnoobrotowych.

    Planujesz zakupy małego AGD do kuchni? Sprawdź tanie i dobre sprzęty z Lidla!

    Co wpływa na cenę sokowirówki?

    Jak już wiesz, rynek sokowirówek nie jest może ogromny, ale między bardzo tanim a kosztownym modelem są różnice.

    Poznaj więc cechy, które najczęściej różnicują ceny w tej kategorii.

    • Ogólna wydajność i szybkość działania – im droższa, tym zazwyczaj mocniejsza sokowirówka z wyższymi obrotami. To jednak nie wszystko. W grę wchodzi także lepiej zaprojektowane i wykonane ostrze oraz sito. Siłą rzeczy przekłada się to na szersze zastosowanie. Drogie modele zwykle lepiej radzą sobie z marchwią, burakami czy selerem.
    • Regulacja prędkości obrotów – skoro kosztowniejsze sokowirówki mają wyższe obroty maksymalne, to łatwiej w nich o szerszy zakres regulacji. Czasem dochodzi nawet do 6 poziomów. Dzięki temu znajdziesz złoty środek między wydajnością a głośnością pracy.
    • Średnica otworu wlotowego – lepsze i droższe egzemplarze pozwalają wrzucać większe kawałki składników (często w całości).
    • Dodatkowe funkcje – czyli regulacja gęstości soku, tryb cichy czy wstępne czyszczenie. Te udogodnienia wyróżniają drogie sokowirówki.
    • Sposób sterowania – wyższy segment cenowy pozwala producentom na wprowadzanie nowocześniejszych rozwiązań. Prym wiodą podświetlane pokrętła czy wyświetlacze LCD. Takie elementy ułatwiają obsługę.
    • Pojemność pojemników na sok i pulpę – często zdarza się, że ta cecha wzrasta wraz z ceną.
    • Niezawodność – wiąże się głównie z jakością zastosowanej elektroniki. Nie jest to może jakaś twarda reguła, ale zazwyczaj im droższy, tym żywotniejszy sprzęt. Do tego nie nagrzewa się tak szybko, pozwalając dłużej robić naturalny sok.

    Jeżeli niektóre z powyższych cech Cię zaintrygowały, to koniecznie dowiedz się, jak wybrać sokowirówkę i na co zwrócić uwagę. W podlinkowanym poradniku szczegółowo omówiłem wszystkie najważniejsze cechy.

    Oceń publikację
    [Głosy: 3 Średnia: 3.7]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments