Jak długo nagrzewa się piekarnik do 180, 200, 220 czy 250 stopni Celsjusza? Ile nagrzewa się do temperatury, która umożliwia pieczenie popularnych dań? Sprawdź to szybko, czytając mój artykuł!

Jak długo nagrzewa się piekarnik do 180, 200, 220 czy 250 stopni Celsjusza? Ile nagrzewa się do temperatury, która umożliwia pieczenie popularnych dań? Sprawdź to szybko, czytając mój artykuł!
Spis treści:
Często zdarza, że piekarniki wyposażone są w specjalną funkcję BOOSTER (czyli po prostu szybki nagrzew). Pozwala osiągnąć preferowaną temperaturę grzania znacznie szybciej niż w tradycyjnych urządzeniach.
Opcja ta jest bardzo korzystna w sytuacji, kiedy zapomnisz wcześniej uruchomić piekarnik lub spodziewasz się gości.
Sprawdź, jak długo nagrzewa się piekarnik różnych marek. Pamiętaj przy tym, że czas podany jest dla modeli wyposażonych w funkcję BOOSTER (szybki nagrzew) oraz przy włączonym termoobiegu.
Aby sprawdzić, jak wygląda to w tradycyjnych urządzeniach, do wyniku musisz dodać kilka minut, najczęściej od 2 do 4.
Ile nagrzewają się piekarniki popularnych producentów?
W mojej ocenie każdy dobry piekarnik do zabudowy musi mieć szybki nagrzew. To przydatna funkcja i jedna z głównych cech tego sprzętu.
Chcesz poznać ich więcej? Przeczytaj przy okazji poradnik zakupowy jaki piekarnik kupić.
Pamiętaj też, że podany czas nagrzewania się piekarnika dotyczy modeli elektrycznych. Te gazowe są dużo wolniejsze, potrzebując na uzyskanie odpowiedniej temperatury nawet kilkadziesiąt minut.
W celu bardziej komfortowego użytkowania sprzętu producenci wprowadzają pewne udogodnienia. Dzięki nim rozpoznasz, kiedy piekarnik uzyskał wybraną przez Ciebie temperaturę i jest gotowy do pieczenia.
Do najczęstszych należą:
Pragniesz się upewnić, że piekarnik nie przekłamuje co do temperatury nagrzewania? Znam kilka sposobów, aby go sprawdzić. Służy do tego chociażby specjalny termometr do piekarnika (np. taki), termometr do mięsa czy tester do ciast. Najbardziej polecam pierwsze rozwiązanie.
Powyżej umieściłem najczęstsze rozwiązania, dzięki którym rozpoznasz, że piekarnik uzyskał wybraną przez Ciebie wartość.
Teraz przedstawię Ci, jak to wygląda u poszczególnych producentów piekarników.
To, ile nagrzewa się piekarnik do 220 stopni Celsjusza czy też innej temperatury, zależy przede wszystkim od producenta oraz funkcji sprzętu. Czasami musisz uzbroić się w cierpliwość, ale to ważne. Unikaj wkładania żywności do komory, gdy nie jest nagrzana do odpowiedniej temperatury.
Staraj się tego nigdy nie robić zwłaszcza podczas pieczenia ciasta. Niska temperatura sprawi, że będzie zwyczajnie mało smaczne lub nie wyrośnie. Dotyczy to przede wszystkim ciast drożdżowych. Niedostatecznie nagrzany piekarnik spowoduje, że w ich smaku wyraźnie wyczuwalne będą drożdże.
Umieszczenie żywności w za niskiej temperaturze to przede wszystkim ryzyko mniejszej soczystości. Danie będzie suche i mało kruche. Sytuacja może nieco lepiej wyglądać w modelach, które prezentuje ranking piekarników parowych, ale i tak lepiej odpowiednio nagrzać sprzęt.
Jednocześnie pamiętaj, że zimny piekarnik w żaden sposób nie przyspiesza czasu pieczenia. Wkładając jedzenie do nierozgrzanej komory, nie możesz zacząć odliczania.
Jak widzisz, w przypadku pieczenia pośpiech jest złym doradcą. Z tego względu warto poczekać, aż piekarnik dostatecznie się nagrzeje. Dzięki temu wyjmiesz z niego smaczną i dobrze wypieczona potrawę.
To, jak długo nagrzewa się piekarnik, powinno zgrywać się z obietnicami producenta. Zdarza się jednak, że tak nie jest. Gdy zauważysz, że Twój sprzęt zdecydowanie za wolno się nagrzewa, może to świadczyć o jakiejś awarii. Jest ich kilka i opisuję je poniżej.
Uszkodzony termostat nie odczyta prawidłowo temperatury, przez co w złym momencie włączy lub wyłączy element grzewczy (czyli grzałkę). Jak się pewnie domyślasz, awaria elementu sterującego temperaturą wydłuży lub w ogóle uniemożliwi proces rozgrzewania piekarnika.
W takim wypadku konieczna będzie wymiana termostatu na nowy. Inaczej pojawi się jakiś problem, np. że piekarnik nierówno piecze czy piekarnik przypala od dołu lub góry.
To właśnie grzałka wytwarza ciepło rozprowadzane później przez wentylator piekarnika. Gdy ulegnie awarii, np. przegrzaniu, piekarnik nie grzeje lub nie dobija temperaturą do wybranej wartości. Cały proces znacznie się wydłuży.
Tutaj rozwiązanie jest takie samo: wymiana grzałki na nową.
A jak rozróżnić uszkodzoną grzałkę od uszkodzonego termostatu? W prosty sposób: awarii grzałki często towarzyszy woń spalenizny. Do tego zmienia kolor na czarny, co też nie jest dobrym znakiem.
Piekarniki elektryczne najczęściej oferują szybki nagrzew oraz termoobieg. Nagrzewają się do 150 stopni Celsjusza już w 2 – 3 minuty, a do 200 stopni Celsjusza w ok. 5 minut. A ile nagrzewa się piekarnik do 220 lub 250 stopni? Zazwyczaj do 15 – 25 minut.
O momencie uzyskania wybranej temperatury najczęściej informują alarmy dźwiękowe oraz wizualne (np. pasek postępu temperatury, dioda, ikonka, symbol itp.).
Warto poczekać na moment nagrzania się piekarnika, gdyż wkładanie wielu dań do zimnej komory zepsuje ich konsystencje. Chodzi przede wszystkim o słodkie wypieki czy chleb.
Przeczytaj też:
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.
Electrolux 30minut do 180 stopni Celsjusza, elektryczny. Grzałka ok, termostat ok. Piecze równo, dobija temperaturę, utrzymuje ją.
Ten czas jest zatrważający. Co tu może być nie tak?