W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Ile nagrzewa się piekarnik?

author avatar
Łukasz Proszek
Komentarze:  1

Jak długo nagrzewa się piekarnik do 180, 200, 220 czy 250 stopni Celsjusza? Ile nagrzewa się do temperatury, która umożliwia pieczenie popularnych dań? Sprawdź to szybko, czytając mój artykuł!

Ile nagrzewa się piekarnik? Jak długo się rozgrzewa?

Spis treści:

    Czas nagrzewania się wybranych piekarników

    Często zdarza, że piekarniki wyposażone są w specjalną funkcję BOOSTER (czyli po prostu szybki nagrzew). Pozwala osiągnąć preferowaną temperaturę grzania znacznie szybciej niż w tradycyjnych urządzeniach.

    Opcja ta jest bardzo korzystna w sytuacji, kiedy zapomnisz wcześniej uruchomić piekarnik lub spodziewasz się gości.

    Sprawdź, jak długo nagrzewa się piekarnik różnych marek. Pamiętaj przy tym, że czas podany jest dla modeli wyposażonych w funkcję BOOSTER (szybki nagrzew) oraz przy włączonym termoobiegu.

    Aby sprawdzić, jak wygląda to w tradycyjnych urządzeniach, do wyniku musisz dodać kilka minut, najczęściej od 2 do 4.

    Ile nagrzewają się piekarniki popularnych producentów?

    1. Samsung – ile nagrzewa się piekarnik do 200 stopni Celsjusza w przypadku tego producenta? Proces nie jest bardzo długi i zazwyczaj wynosi ok. 5 minut.
    2. Amica – do temperatury 150 stopni Celsjusza piekarnik Amica rozgrzeje się już w ciągu 3 minut.
    3. Siemens – ile rozgrzewa się piekarnik tej znanej marki? Do uzyskania 175 stopni Celsjusza wystarczy, że poczekasz ok. 5 minut.
    4. Bosch – czas grzania jest tu znacznie skrócony i to nawet o 30 procent w porównaniu do pozostałych modeli. Aby osiągnąć temperaturę ok. 150 stopni Celsjusza, często nie musisz czekać dłużej niż 2 minuty.
    5. Smeg – ile czasu nagrzewa się piekarnik Smeg? W zależności od temperatury, jaką wybierzesz, będzie to od 6 do 9 minut.
    6. Electrolux – na osiągnięcie temperatury 200 stopni Celsjusza sprzęty Electrolux potrzebują mniej więcej 5 – 6 minut.

    W mojej ocenie każdy dobry piekarnik do zabudowy musi mieć szybki nagrzew. To przydatna funkcja i jedna z głównych cech tego sprzętu.

    Chcesz poznać ich więcej? Przeczytaj przy okazji poradnik zakupowy jaki piekarnik kupić.

    Pamiętaj też, że podany czas nagrzewania się piekarnika dotyczy modeli elektrycznych. Te gazowe są dużo wolniejsze, potrzebując na uzyskanie odpowiedniej temperatury nawet kilkadziesiąt minut.

    Ranking piekarników do zabudowy – zwycięzca

    Electrolux EOE7P31Z

    Co informuje o nagrzaniu piekarnika? Kiedy jest rozgrzany?

    W celu bardziej komfortowego użytkowania sprzętu producenci wprowadzają pewne udogodnienia. Dzięki nim rozpoznasz, kiedy piekarnik uzyskał wybraną przez Ciebie temperaturę i jest gotowy do pieczenia.

    Do najczęstszych należą:

    • Sygnał dźwiękowy – pojawia się po osiągnięciu zaprogramowanej temperatury. Dodatkowo mogą mu towarzyszyć inne opcje, jak np. lampka kontrolna lub wskaźnik temperatury.
    • Komunikat na wyświetlaczu – w niektórych modelach na panelu pojawia się informacja o osiągnięciu zadanej temperatury.
    • Znaczek temperatury – ikonka miga, kiedy urządzenie znajduje się w trakcie grzania. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury grafika się stabilizuje. W niektórych modelach sytuacja może wyglądać inaczej. Ikonka zaczyna migać dopiero w momencie nagrzania się piekarnika.
    • Lampka kontrolna – spotkasz się z nią w przypadku piekarników z pokrętłem. Lampka zapali się lub zgaśnie, kiedy w komorze zapanuje wybrana przez Ciebie temperatura.
    • Słupek temperatury – w piekarnikach np. marki Amica informację o nagrzaniu uzyskasz za pomocą słupka temperatury. Znajduje się on na wyświetlaczu, ale niekiedy musisz nacisnąć konkretny przycisk, aby zobaczyć aktualną wartość.

    Pragniesz się upewnić, że piekarnik nie przekłamuje co do temperatury nagrzewania? Znam kilka sposobów, aby go sprawdzić. Służy do tego chociażby specjalny termometr do piekarnika (np. taki), termometr do mięsa czy tester do ciast. Najbardziej polecam pierwsze rozwiązanie.

    Zobacz specjalne promocje z limitem czasowym!

    Po czym rozpoznać, że piekarnik jest nagrzany?

    Powyżej umieściłem najczęstsze rozwiązania, dzięki którym rozpoznasz, że piekarnik uzyskał wybraną przez Ciebie wartość.

    Teraz przedstawię Ci, jak to wygląda u poszczególnych producentów piekarników.

    1. Bosch – po wybraniu odpowiedniej temperatury zaobserwujesz charakterystyczną linię. W czasie grzania będzie się zapełniała od jednej do drugiej strony, informując o stopniu nagrzewania. Po uzyskaniu końcowej wartości zauważysz, że linia zapełniła się całkowicie.
    2. Whirlpool – po otrzymaniu informacji o ustawieniu temperatury na wyświetlaczu piekarnika pojawi się charakterystyczna linia. To nic innego jak faza nagrzewania. Po uzyskaniu preferowanej wartości usłyszysz sygnał dźwiękowy. Z kolei na wyświetlaczu ujrzysz wybraną wcześniej wartość temperatury.
    3. Samsung – informacje o uzyskaniu odpowiedniej temperatury różnią się w zależności od modelu. Niekiedy o uzyskaniu zaprogramowanej wartości poinformuje Cię gasnąca lampka kontrolna. W innych przypadkach będzie to umieszczona na wyświetlaczu temperatura, która ustabilizuje się i przestanie migać.
    4. Beko – po nagrzaniu się piekarnika na wyświetlaczu ujrzysz zapalone ikonki dotyczące temperatury.
    5. Siemens – na wyświetlaczu znajdziesz charakterystyczną linię lub słupek, które wypełniają się w zależności od etapu grzania. To te elementy informują Cię o uzyskaniu preferowanej temperatury.
    6. Smeg – piekarniki tej marki wyposażone są w charakterystyczny słupek na wyświetlaczu, którego wzrost symbolizuje kolejne etapy nagrzewania.
    7. Gorenje – o osiągniętej temperaturze informują zwykle alarmem dźwiękowym. Wystarczy nacisnąć jakikolwiek przycisk, aby go wyłączyć (lub poczekać minutę, wtedy sam się dezaktywuje).

    Dlaczego nie należy wkładać żywności do nierozgrzanego piekarnika?

    To, ile nagrzewa się piekarnik do 220 stopni Celsjusza czy też innej temperatury, zależy przede wszystkim od producenta oraz funkcji sprzętu. Czasami musisz uzbroić się w cierpliwość, ale to ważne. Unikaj wkładania żywności do komory, gdy nie jest nagrzana do odpowiedniej temperatury.

    Staraj się tego nigdy nie robić zwłaszcza podczas pieczenia ciasta. Niska temperatura sprawi, że będzie zwyczajnie mało smaczne lub nie wyrośnie. Dotyczy to przede wszystkim ciast drożdżowych. Niedostatecznie nagrzany piekarnik spowoduje, że w ich smaku wyraźnie wyczuwalne będą drożdże.

    Umieszczenie żywności w za niskiej temperaturze to przede wszystkim ryzyko mniejszej soczystości. Danie będzie suche i mało kruche. Sytuacja może nieco lepiej wyglądać w modelach, które prezentuje ranking piekarników parowych, ale i tak lepiej odpowiednio nagrzać sprzęt.

    Jednocześnie pamiętaj, że zimny piekarnik w żaden sposób nie przyspiesza czasu pieczenia. Wkładając jedzenie do nierozgrzanej komory, nie możesz zacząć odliczania.

    Jak widzisz, w przypadku pieczenia pośpiech jest złym doradcą. Z tego względu warto poczekać, aż piekarnik dostatecznie się nagrzeje. Dzięki temu wyjmiesz z niego smaczną i dobrze wypieczona potrawę.

    Dlaczego piekarnik długo się nagrzewa?

    To, jak długo nagrzewa się piekarnik, powinno zgrywać się z obietnicami producenta. Zdarza się jednak, że tak nie jest. Gdy zauważysz, że Twój sprzęt zdecydowanie za wolno się nagrzewa, może to świadczyć o jakiejś awarii. Jest ich kilka i opisuję je poniżej.

    Awaria termostatu

    Uszkodzony termostat nie odczyta prawidłowo temperatury, przez co w złym momencie włączy lub wyłączy element grzewczy (czyli grzałkę). Jak się pewnie domyślasz, awaria elementu sterującego temperaturą wydłuży lub w ogóle uniemożliwi proces rozgrzewania piekarnika.

    W takim wypadku konieczna będzie wymiana termostatu na nowy. Inaczej pojawi się jakiś problem, np. że piekarnik nierówno piecze czy piekarnik przypala od dołu lub góry.

    Awaria grzałki

    To właśnie grzałka wytwarza ciepło rozprowadzane później przez wentylator piekarnika. Gdy ulegnie awarii, np. przegrzaniu, piekarnik nie grzeje lub nie dobija temperaturą do wybranej wartości. Cały proces znacznie się wydłuży.

    Tutaj rozwiązanie jest takie samo: wymiana grzałki na nową.

    A jak rozróżnić uszkodzoną grzałkę od uszkodzonego termostatu? W prosty sposób: awarii grzałki często towarzyszy woń spalenizny. Do tego zmienia kolor na czarny, co też nie jest dobrym znakiem.

    Podsumowanie

    Piekarniki elektryczne najczęściej oferują szybki nagrzew oraz termoobieg. Nagrzewają się do 150 stopni Celsjusza już w 2 – 3 minuty, a do 200 stopni Celsjusza w ok. 5 minut. A ile nagrzewa się piekarnik do 220 lub 250 stopni? Zazwyczaj do 15 – 25 minut.

    O momencie uzyskania wybranej temperatury najczęściej informują alarmy dźwiękowe oraz wizualne (np. pasek postępu temperatury, dioda, ikonka, symbol itp.).

    Warto poczekać na moment nagrzania się piekarnika, gdyż wkładanie wielu dań do zimnej komory zepsuje ich konsystencje. Chodzi przede wszystkim o słodkie wypieki czy chleb.

    Przeczytaj też:

    Oceń publikację
    [Głosy: 5 Średnia: 4.2]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    1 Komentarz
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Małgorzata
    1 rok temu

    Electrolux 30minut do 180 stopni Celsjusza, elektryczny. Grzałka ok, termostat ok. Piecze równo, dobija temperaturę, utrzymuje ją.
    Ten czas jest zatrważający. Co tu może być nie tak?