Aby dobrze wykorzystać swój dzbanek filtrujący, musisz wiedzieć, ile wlać do niego wody i w jaki sposób. Dokładnie opisałem to w poniższym poradniku. Nie zabrakło w nim także dodatkowych porad o tym, jak używać dzbanka filtrującego.

Aby dobrze wykorzystać swój dzbanek filtrujący, musisz wiedzieć, ile wlać do niego wody i w jaki sposób. Dokładnie opisałem to w poniższym poradniku. Nie zabrakło w nim także dodatkowych porad o tym, jak używać dzbanka filtrującego.
Spis treści:
To w dużej mierze zależy od jego pojemności. Ogólna zasada mówi, aby wlewać tyle wody, ile zmieści się w dolnej komorze, już po przefiltrowaniu. Postaraj się napełnić górną część do pełna lub prawie pełna i zaczekaj, aż spłynie w dół.
Wtedy zobaczysz, czy wody jest wystarczająco dużo (zwykle tak). Producenci często podają konkretne wartości w instrukcji bądź na opakowaniu dzbanka filtrującego.
Jeśli masz model o pojemności 3,5 litra, pomieści mniej więcej 2 litry przefiltrowanej wody. Im mniejszy dzbanek, tym mniejsza będzie ta wartość. Na przykład 2,4-litrowy umożliwia Ci przefiltrowanie ok. 1,2 litra wody, a więc połowę jego całkowitej wielkości.
Staraj się nie przesadzać podczas napełniania dzbanka. Gdy dolna komora się już napełni, część nadmiarowej wody pozostanie w tej górnej. Zostanie przefiltrowana dopiero w momencie, gdy będzie mogła swobodnie spłynąć w dół.
Niemniej to będzie trudne. Musisz opróżnić dolną komorę, przelewając jej zawartość do szklanki. Przy okazji trafi do niej jakaś część wody nieprzefiltrowanej.
Podstaw dzbanek pod kuchenną baterię i odkręć wodę. Pamiętaj, powinna być zimna. Ustaw strumień na średni poziom, nie za słaby i nie za mocny. Poczekaj, aż górna komora się napełni i odstaw dzbanek, aby woda przepłynęła przez filtr do dolnej części.
Na pokrywie zauważysz duży otwór. Służy do wygodnego wlewania wody, więc nie musisz jej zdejmować. Najlepsze dzbanki filtrujące oferują dodatkowe udogodnienia, takie jak uchylna klapka. Tym samym nie musisz się martwić, że napełnianie go okaże się uciążliwe i mało wygodne.
Zastanawiasz się, dlaczego nie należy wlewać ciepłej wody? Istnieje ryzyko, że znajdą się w niej trudne do przefiltrowania bakterie.
Podczas napełniania dzbanka unikaj odkręcania bardzo mocnego strumienia, zwłaszcza na maksimum. Twój dzbanek nie przefiltruje tak szybko wody. W dodatku prawdopodobnie rozpryskasz ją na boki, a to marnotrawstwo. Dodajesz sobie też dodatkową czynność do zrobienia, czyli wytarcie zlewozmywaka, blatu i samego dzbanka.
Używanie dzbanka filtrującego wcale nie jest skomplikowane. Już na samym początku przekonasz się, że to proste.
Aby mieć pewność, że robisz wszystko, jak należy, zapoznaj się z poniższym zbiorem wskazówek:
Oprócz tego dowiedz się, jak czyścić dzbanek filtrujący. Dzięki temu zagwarantuje Ci nieskazitelnie czystą wodę.
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.