Indukcja czy gaz? Koszty eksploatacji, funkcje i korzyści obu płyt!

Płyta indukcyjna czy gazowa? To pytanie to temat rzeka! Oba rodzaje płyt służą do tego samego, ale są zupełnie różne. Przeanalizowałem ich wszystkie plusy i minusy, aby szybko pomóc Ci w wyborze na długie lata.

Płyta indukcyjna czy gazowa? Która lepsza? Porównanie

Spis treści:

    Płyta indukcyjna czy gazowa – Koszty eksploatacji

    Wciąż zastanawiasz się, co zrobić, żeby obniżyć rachunki za prąd i inne media? Zapewne jesteś tu, bo wahasz się, które rozwiązanie będzie lepsze: płyta indukcyjna czy gazowa?

    Zebrałem dla Ciebie informacje, które pomogą w podjęciu decyzji. Zacznijmy od kosztów eksploatacji obu urządzeń.

    Nie chodzi tu o sam koszt zakupu. Na płytę indukcyjną wydasz więcej niż na gazową. Co z samą eksploatacją, czyli używaniem sprzętu przez lata?

    • Jeśli zdecydujesz się na kuchenkę gazową, musisz mieć na uwadze, że jej użytkowaniu towarzyszą większe straty ciepła. Sprawność sprzętu to maksymalnie ok. 50 procent. Jest ona szczególnie niska, jeśli na dużym palniku ustawisz mały garnek. Co z resztą gazu? Wypala się, emitując do pomieszczenia niewykorzystane ciepło.
    • Dla porównania: płyta indukcyjna osiąga sprawność 85 – 95 procent. Na oszczędność energetyczną wpływa również fakt, że czas gotowania jest krótszy, średnio o 30 procent. Wynika to z mniejszych strat ciepła, a także nowoczesnych funkcji. Przykładem jest Booster, czyli zwiększanie mocy pola grzewczego nawet o kilkadziesiąt procent. W ten sposób gotujesz danie jeszcze szybciej.

    Wracając do podstawowej kwestii, czyli kosztów eksploatacji, nierzadko są one na podobnym poziomie. Jak to możliwe?

    W porównaniu do prądu gaz kosztuje mniej. W ostatecznym rozrachunku korzystanie z płyty gazowej może być nieco tańsze niż używanie indukcji. Pokazuje to zwykły test z gotowaniem wody.

    Koszt gotowania wody na indukcji i gazie

    Na indukcji 1 litr wody zaczyna wrzeć po ok. 4 minutach (bez włączania dodatkowych funkcji). W przypadku kuchenki gazowej trwa to dłużej, ok. 6 minut. Jak przekłada się to na rachunki?

    Indukcja

    Średni pobór prądu przez płytę indukcyjną to ok. 0,098 kWh. Przyjmując, że cena prądu za 1 kWh to 0,63 zł, Twój rachunek za zużycie energii elektrycznej wzrasta o 6 groszy (0,06174 zł):

    • 0,098 kWh x 0,63 zł = 0,06174 zł.

    To oczywiście tylko przykład poboru energii na potrzeby porównania indukcji z gazem. Tak się składa, że na moim blogu dużo uważniej przyjrzałem się temu, ile prądu zużywa płyta indukcyjna. Zajrzyj do podlinkowanego artykułu, aby dowiedzieć się więcej na ten temat.

    Gaz

    Na zwykłej kuchence do zagotowania wody zużyjesz w zaokrągleniu ok. 0,03 m3 gazu ziemnego. Najpierw należy przeliczyć to na kWh, co robi się za pomocą wzoru:

    • Gaz w m3 x współczynnik konwersji = energia w kWh.

    Współczynnik konwersji znajdziesz w rachunku za gaz, w moim przypadku to 11,175, więc:

    • 0,03 m3 x 11,175 = 0,33525 kWh, w zaokrągleniu 0,34 kWh.

    Średnia cena gazu ziemnego to ok. 10,953 gr/1 kWh, dlatego:

    • 10,953 gr x 0,34 kWh = 3,72 gr, a więc zaledwie 0,0372 zł.

    Dużo zależy tu od tego, jak często i co gotujesz. Same informacje na temat kosztów eksploatacji nie pozwalają na wydanie werdyktu, który sprzęt jest lepszy. Sprawdź, jakie korzyści zapewni Ci płyta indukcyjna, a jakie gazowa.

    Zobacz też: Płyta indukcyjna na 230 V – Czy warto?

    Indukcja czy gaz – Analiza korzyści

    Kupowanie dwóch różnych sprzętów do gotowania nie ma sensu. Niby ‘kto bogatemu zabroni’, ale… po co?

    Poznaj najważniejsze zalety płyty indukcyjnej i gazowej. To ułatwi Ci dokonanie wyboru.

    Indukcja czy gaz - Zalety - Infografika

    Przewagi indukcji

    • Wiesz już, że sprawność płyty indukcyjnej jest wyższa niż gazowej. Wiąże się to z krótszym czasem gotowania. W rezultacie spędzasz mniej czasu w kuchni na przyrządzaniu posiłków. Zyskujesz chwilę dla siebie i wykorzystujesz ją tak, jak chcesz. Dotyczy to nie tylko samych płyt, ale i kuchenek indukcyjnych wolnostojących.
    • Bardzo ważną rolę odgrywa bezpieczeństwo. Gotując na indukcji, nie martwisz się o poparzenie dłoni przez płomienie, bo zwyczajnie ich nie ma. Jasne, nawet na płycie indukcyjnej pole nagrzewa się w wyniku kontaktu z ciepłym garnkiem. Powierzchnia jednak szybko stygnie, a o podwyższonej temperaturze informuje wskaźnik ciepła resztkowego. Nie zapominaj, że w przypadku indukcji nie ma ryzyka wycieku gazu. Co prawda zasilane nim sprzętu oferują zabezpieczenie przeciwwypływowe, ale problem nieszczelności może dotyczyć też domowej instalacji. Wszelkie cechy zwiększające bezpieczeństwo omówiłem także w poradniku jak wybrać płytę indukcyjną.
    • Nie bez znaczenia jest łatwe mycie. Indukcja to gładka płyta bez żadnych zakamarków na powierzchni. Jeżeli nie ma na niej przypaleń, wystarczy, że przetrzesz ją wilgotną ściereczką i będzie czysta. Nawet bardzo szeroka indukcja 80 cm nie sprawia w tym problemów. Czyszczenie kuchenki gazowej nie jest tak proste. Zanieczyszczenia często gromadzą się wokół palników. Trzeba je zdemontować, a potem ponownie założyć, w efekcie porządki trwają dłużej. Oczywiście usunięcie przypaleń jest bardziej czasochłonne, również z indukcji, ale gładka powierzchnia ułatwia sprawę.
    • Kiedy podczas gotowania zdejmiesz garnek z pola grzewczego, płyta indukcyjna wyłączy się automatycznie. Niektóre sprzęty również same się uruchamiają po wykryciu naczynia. Co za wygoda i oszczędność! Ponadto nowoczesne indukcje oferują funkcję pauzy. Musisz wyjść do sklepu, bo nie masz wszystkich składników? Żaden problem! Wciskasz pauzę, wychodzisz, a po powrocie uruchamiasz wcześniejsze ustawienia i gotujesz dalej. W przypadku kuchenki gazowej brzmi to jak jakaś abstrakcja.
    • Indukcja jest dobrym wyborem dla miłośników nowoczesnego designu. Na rynku znajdziesz modele z ramką i bez niej, więc decydujesz, jaki efekt uzyskasz (przedłużenie blatu lub wyraźne oddzielenie od niego). Kuchenki gazowe wyglądają bardziej tradycyjnie i czasami trudno je dopasować do wystroju kuchni. Zwykle dotyczy to też sprzętów sprzedawanych jako płyta do montażu na blacie, a nie wyłącznie klasycznych modeli wolnostojących z piekarnikiem.
    • Gotowaniu na gazie towarzyszy powstawanie tłustego osadu. Zauważysz go na kuchence, ale też na meblach i ścianach. Usunięcie go nie zawsze jest proste, a okap nie pochłania go całkowicie. Indukcja skutecznie eliminuje ten problem, zapomnij o pogazowej smole!
    • Wyobraź sobie, że musisz przygotować obiad dla kilkunastu osób. Znalezienie odpowiednio dużego garnka być może jest proste, ale co z gotowaniem? Na dobrej płycie indukcyjnej możesz raz-dwa dopasować pole grzewcze w taki sposób, żeby użyć obszernej brytfanki. Płyta gazowa nie pozwoli na takie kombinacje, a czasami nawet największy palnik okazuje się za mały.
    • Nie można pominąć kwestii wielu nowoczesnych funkcji do wyboru. Te najbardziej podstawowe to timer, blokada przed dziećmi i wspomniany wcześniej Booster. Producenci wyposażają płyty indukcyjne także w bardziej zaawansowane opcje. Przykłady? Czujnik smażenia, zabezpieczenie przed wykipieniem i sensor wrzenia. Jakby tego było mało, do Twojej dyspozycji jest też np. funkcja sterowania za pomocą smartfona i sprawdzenie garnków. Powiesz, że to zwykłe bajery? Być może tak jest, ale nigdy nie wiesz, kiedy te bajery Ci się przydadzą.
    • Zapewne to drobiazg, ale na płycie indukcyjnej garnki są bardziej stabilne. Jej powierzchnia jest gładka, więc naczynia stoją nieruchomo. Palniki gazowe nie zawsze to gwarantują. Ciągłe kołysanie się garnków bywa uciążliwe. Jeśli nie zachowasz ostrożności i się zagapisz, wylejesz ich zawartość na kuchenkę lub siebie, a to bywa groźne.

    Zobacz płyty indukcyjne w:


    Przewagi gazu

    • Płyty gazowe są zdecydowanie tańsze od indukcyjnych. Nie zawsze trzeba tu wydawać kilka tysięcy, aby sprzęt spełnił oczekiwania. I do 1000 zł znajdziesz sporo solidnych modeli. W przypadku indukcji nie jest to w zasadzie możliwe, trzeba wydać zdecydowanie więcej niż ten tysiak.
    • Jeśli kupujesz indukcję, musisz pamiętać też o wymianie garnków na takie z ferromagnetycznym dnem. Inaczej nic nie ugotujesz na nowej płycie. Urządzenie gazowe tego nie wymaga. Korzystasz z dowolnych naczyń: stalowych, aluminiowych, żeliwnych czy emaliowanych. Jeszcze większa rewolucja w kuchni nie jest konieczna.
    • Na gazie swobodnie gotujesz w wąskiej kawiarce czy woku z wypukłym dnem. W przeciwieństwie do indukcji płyta gazowa nie potrzebuje zapełnienia na określonym poziomie (np. 50 procent), żeby wykryć naczynie i zacząć działać.
    • Na płycie gazowej gotujesz kiedy chcesz. Nie obchodzi Cię tymczasowa przerwa w dostawie energii elektrycznej. Docenisz to w szczególności, gdy mieszkasz na wsi. Dlaczego? W małych miejscowościach problemy z prądem zdarzają się często, np. po silnych wiatrach i burzach.
    • Istotne znaczenie ma też łatwy montaż. Sprzęt zasilany gazem podłączasz do domowej instalacji lub butli, w zależności od budynku. Nie martwisz się o dodatkowe obciążenie sieci. Nie potrzebujesz również fachowców do ewentualnego dostosowania instalacji elektrycznej, aby podłączenie indukcji było bezpieczne.
    • Jeśli lubisz tradycyjne rozwiązania, sprzęt gazowy przypadnie Ci do gustu. Obsługuje się go za pomocą pokręteł, a nie dotykowego slidera lub manipulatorów +/-. To czasami ma duże znaczenie, zwłaszcza w przypadku osób starszych. Ogólnie biorąc, łatwiej opanować sterowanie klasyczną płytą gazową niż nowoczesną indukcyjną.
    • Dodatkowym atutem jest tutaj ‘wyczucie’ temperatury. Widzisz prawdziwy płomień i w razie potrzeby zwiększasz go lub zmniejszasz, żeby obiad się nie przypalił. Na indukcji polegasz głównie na swojej intuicji oraz metodzie prób i błędów.
    • Ostatecznie płyty gazowe są mniej awaryjne od indukcyjnych. Nie mają tylu funkcji, a więc i elektroniki podatnej na przeróżne usterki. Druga sprawa, że ewentualne awarie modelu gazowego są niebezpieczniejsze.

    Zobacz płyty gazowe w:


    Płyta indukcyjna czy gazowa – Ostateczny werdykt

    Płyta indukcyjna gotuje szybciej, ale działa na prąd i kosztuje nieco więcej w utrzymaniu. Jest za to bezpieczniejsza, łatwiejsza w myciu, oferuje multum funkcji oraz świetnie się prezentuje. Płyta gazowa nie wymaga z kolei zmiany naczyń, prościej się ją obsługuje, jest tańsza i mniej awaryjna.

    Ostatecznie i tak bardzo dużo zależy od Twoich preferencji i przyzwyczajeń.

    Po zapoznaniu się z moją analizą prawdopodobnie udało Ci się wybrać swojego faworyta. Nie do końca?

    Przygotowałem kilka przydatnych wskazówek zakupowych na sam koniec.

    Wybierz płytę indukcyjną, jeśli:

    • Marzy Ci się nowoczesny sprzęt do gotowania oferujący wiele praktycznych funkcji, np. czujnik zagotowania wody czy pauza.
    • Dużą wagę przywiązujesz do łatwego czyszczenia płyty; indukcja nie ma trudno dostępnych zakamarków. Nawet przy dużych wymiarach płyty indukcyjnej nie przejmujesz się czasochłonnym czyszczeniem.
    • Zależy Ci na bezpiecznym gotowaniu bez prawdziwego płomienia i wolisz nie korzystać z instalacji gazowej.
    • Masz elegancką, oryginalnie urządzoną kuchnię i obawiasz się, że zwykły sprzęt na gaz nie będzie pasować.

    Wybierz płytę gazową, jeśli:

    • Nie chcesz wymieniać garnków na nowe, a te, z których korzystasz do tej pory, nie mają ferromagnetycznego dna.
    • Wolisz regulować moc palnika za pomocą zwykłego pokrętła, widząc wielkość płomienia.
    • Nie potrzebujesz wymyślnych funkcji, bo np. gotujesz rzadko lub wiesz, że nie będziesz z nich korzystać.
    • Lubisz niezależność i chcesz mieć możliwość gotowania nawet podczas awarii prądu.

    Zobacz też inny pojedynek: Płyta ceramiczna czy indukcyjna?

    Oceń publikację
    [Głosy: 2 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments