Mrożenie mięsa w zamrażarce musi utrzymać świeżość produktu. Aby to osiągnąć, kluczowa jest wiedza, jak długo i w jaki sposób mrozić mięso. Wszystkiego na ten temat prędko się dowiesz z poniższego poradnika.

Mrożenie mięsa w zamrażarce musi utrzymać świeżość produktu. Aby to osiągnąć, kluczowa jest wiedza, jak długo i w jaki sposób mrozić mięso. Wszystkiego na ten temat prędko się dowiesz z poniższego poradnika.
Spis treści:
Jeżeli mięso zostało zmielone, bezpiecznie zamrozisz je na 1 – 2 miesiące. W przypadku mięsa w kawałku ten czas wydłuża się nawet do 6 – 12 miesięcy. Bez przeszkód zrobisz więc zapas na dłużej, aby w razie potrzeby łatwo przygotować posiłek.
Pamiętaj, że w tej kwestii sporo zależy od rodzaju mięsa, jakie chcesz zamrozić. Koniecznie zwracaj na to uwagę, aby móc prawidłowo przechowywać żywność. Ta wiedza pozwoli Ci też uniknąć przykrych konsekwencji, takich jak zatrucie pokarmowe.
Na to, jak długo można mrozić mięso, wpływa też temperatura w zamrażarce. Optymalna wartość to -18 stopni Celsjusza. Pamiętaj, aby tego typu produkty spożywcze dzielić na porcje i każdą spakować osobno. W tym celu dobrze sprawdzają się zarówno woreczki, jak też szczelnie zamykane pudełka.
Aby pozbyć się wątpliwości, co jest czym, każdy pakunek podpisz. Dobrym pomysłem jest dopisanie daty zamrożenia. Będziesz wiedzieć, co należy zjeść na samym początku, a co bez przeszkód poleży dłużej.
Maksimum to 1 – 2 miesiące. Dotyczy to w szczególności wieprzowiny. Zmieloną wołowinę przechowasz w zamrażarce nieco dłużej, bo nawet 2 – 3 miesiące. Ogólna zasada jest taka, że im więcej tłuszczu ma mięso, tym krócej je przechowujesz w formie zamrożonej.
Wynika to z faktu, że tłuszcz, który zostanie głęboko zamrożony, z upływem zaczyna jełczeć. Przez to mięso przestaje nadawać się do spożycia.
To zależy. Jeżeli jest to drób w całości, maksimum wynosi 3 miesiące. Drobiowe mięso porcjowane swobodnie przechowasz w zamrażarce dłużej, od 6 do 12 miesięcy. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić zapasy na później.
Z czego wynika taki czas przechowywania mrożonego drobiu? Głównie z dużej zawartości tłuszczów nienasyconych. Z czasem zaczynają się utleniać, co negatywnie wpływa na mięso.
Wołowinę podzieloną na porcje spokojnie zamrozisz na 6 – 12 miesięcy. Nie musisz spieszyć się z jej zjedzeniem. Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku mięsa mielonego. Tu czas jest krótszy, będą to 2 – 3 miesiące.
Zobacz zestawienia sprzętów do chłodzenia i mrożenia:
Mielona wieprzowina poleży w zamrażarce do 1 – 2 miesięcy. Gdy mięso podzielisz na kawałki, zyskujesz więcej czasu na przyrządzenie z niego dań. Taką wieprzowinę zamrozisz bezpiecznie na 3 – 6 miesięcy.
Masz już wskazówki na temat najbardziej popularnych mięs. Zastanawiasz się, co z baraniną, królikiem i innymi, rzadziej wykorzystywanymi produktami?
Oto wszystko, co musisz wiedzieć o ich przechowywaniu po zamrożeniu:
Skoro mowa o mięsie, trzeba też wspomnieć o kiełbasie. Czas jej przechowywania w zamrażarce to maksymalnie 5 – 6 miesięcy. Wiedz, że swobodnie zamrozisz każdą kiełbasę, także białą i to nawet po sparzeniu. Pamiętaj tylko, aby starannie odsączyć ją z nadmiaru wody.
Wędliny przyniesione ze sklepu zamrozisz na mniej więcej miesiąc. Z kolei te domowej roboty przechowasz w zamrażarce dłużej. Może to być nawet ok. 6 miesięcy.
Warto wspomnieć też o pasztetach. Tego typu produkty także można mrozić przez pół roku. Sytuacja wygląda podobnie z różnego rodzaju daniami mięsnymi czy pieczeniami.
Choć mrożenie mięsa wydaje się proste, łatwo można popełnić błędy. Zwykle dotyczą one sposobu pakowania żywności czy też jej późniejszego rozmrażania. Poniżej znajdziesz kilka praktycznych wskazówek, które rozwieją wszystkie Twoje wątpliwości.
Zastanawiasz się, co z rozmrażaniem mięsa? Wyjęte z zamrażarki zapasy przełóż do lodówki na ok. 24 godziny. Nie zostawiaj mrożonek w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny.
Inaczej bakterie zaczną szybko się namnażać i zwiększy się ryzyko zatrucia pokarmowego. Pamiętaj też, aby możliwie najszybciej wylać wodę powstającą w trakcie rozmrażania. Ona także sprzyja rozwojowi drobnoustrojów.
Dowiedz się też:
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w .
Świetny artykuł! Dzięki niemu dowiedziałam się, jak prawidłowo mrozić mięso, aby zachowało świeżość i smak. Przydatne porady dotyczące odpowiedniego pakowania, temperatury zamrażania i czasu przechowywania w zamrażarce są bardzo pomocne. Na pewno skorzystam z tych wskazówek przy kolejnych zakupach. Dziękuję!
Hej, dzięki za miłe słowa 🙂