W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Jak długo można mrozić mięso? Ile może leżeć w zamrażarce?

author avatar
Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Mrożenie mięsa w zamrażarce musi utrzymać świeżość produktu. Aby to osiągnąć, kluczowa jest wiedza, jak długo i w jaki sposób mrozić mięso. Wszystkiego na ten temat prędko się dowiesz z poniższego poradnika.

Jak długo można mrozić mięso? Ile może leżeć w zamrażarce?

Spis treści:

    Ile można mrozić mięso?

    Jeżeli mięso zostało zmielone, bezpiecznie zamrozisz je na 1 – 2 miesiące. W przypadku mięsa w kawałku ten czas wydłuża się nawet do 6 – 12 miesięcy. Bez przeszkód zrobisz więc zapas na dłużej, aby w razie potrzeby łatwo przygotować posiłek.

    Pamiętaj, że w tej kwestii sporo zależy od rodzaju mięsa, jakie chcesz zamrozić. Koniecznie zwracaj na to uwagę, aby móc prawidłowo przechowywać żywność. Ta wiedza pozwoli Ci też uniknąć przykrych konsekwencji, takich jak zatrucie pokarmowe.

    Na to, jak długo można mrozić mięso, wpływa też temperatura w zamrażarce. Optymalna wartość to -18 stopni Celsjusza. Pamiętaj, aby tego typu produkty spożywcze dzielić na porcje i każdą spakować osobno. W tym celu dobrze sprawdzają się zarówno woreczki, jak też szczelnie zamykane pudełka.

    Aby pozbyć się wątpliwości, co jest czym, każdy pakunek podpisz. Dobrym pomysłem jest dopisanie daty zamrożenia. Będziesz wiedzieć, co należy zjeść na samym początku, a co bez przeszkód poleży dłużej.

    Ile mięso mielone może leżeć w zamrażarce?

    Maksimum to 1 – 2 miesiące. Dotyczy to w szczególności wieprzowiny. Zmieloną wołowinę przechowasz w zamrażarce nieco dłużej, bo nawet 2 – 3 miesiące. Ogólna zasada jest taka, że im więcej tłuszczu ma mięso, tym krócej je przechowujesz w formie zamrożonej.

    Wynika to z faktu, że tłuszcz, który zostanie głęboko zamrożony, z upływem zaczyna jełczeć. Przez to mięso przestaje nadawać się do spożycia.

    Zobacz specjalne promocje z limitem czasowym!

    Jak długo można mrozić mięso drobiowe?

    To zależy. Jeżeli jest to drób w całości, maksimum wynosi 3 miesiące. Drobiowe mięso porcjowane swobodnie przechowasz w zamrażarce dłużej, od 6 do 12 miesięcy. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić zapasy na później.

    Z czego wynika taki czas przechowywania mrożonego drobiu? Głównie z dużej zawartości tłuszczów nienasyconych. Z czasem zaczynają się utleniać, co negatywnie wpływa na mięso.

    Jak długo można mrozić mięso wołowe?

    Wołowinę podzieloną na porcje spokojnie zamrozisz na 6 – 12 miesięcy. Nie musisz spieszyć się z jej zjedzeniem. Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku mięsa mielonego. Tu czas jest krótszy, będą to 2 – 3 miesiące.


    Zobacz zestawienia sprzętów do chłodzenia i mrożenia:


    Ile można mrozić mięso wieprzowe?

    Mielona wieprzowina poleży w zamrażarce do 1 – 2 miesięcy. Gdy mięso podzielisz na kawałki, zyskujesz więcej czasu na przyrządzenie z niego dań. Taką wieprzowinę zamrozisz bezpiecznie na 3 – 6 miesięcy.

    Jak długo można przechowywać pozostałe rodzaje mięsa w zamrażarce?

    Masz już wskazówki na temat najbardziej popularnych mięs. Zastanawiasz się, co z baraniną, królikiem i innymi, rzadziej wykorzystywanymi produktami?

    Oto wszystko, co musisz wiedzieć o ich przechowywaniu po zamrożeniu:

    • Baranina – maksymalnie 9 miesięcy.
    • Cielęcina – maksymalnie 8 miesięcy.
    • Dziczyzna – nawet 12 miesięcy.
    • Królik – maksymalnie 8 miesięcy.

    Jak długo można przechowywać kiełbasę w zamrażarce?

    Skoro mowa o mięsie, trzeba też wspomnieć o kiełbasie. Czas jej przechowywania w zamrażarce to maksymalnie 5 – 6 miesięcy. Wiedz, że swobodnie zamrozisz każdą kiełbasę, także białą i to nawet po sparzeniu. Pamiętaj tylko, aby starannie odsączyć ją z nadmiaru wody.

    Jak długo można przechowywać wędliny w zamrażarce?

    Wędliny przyniesione ze sklepu zamrozisz na mniej więcej miesiąc. Z kolei te domowej roboty przechowasz w zamrażarce dłużej. Może to być nawet ok. 6 miesięcy.

    Warto wspomnieć też o pasztetach. Tego typu produkty także można mrozić przez pół roku. Sytuacja wygląda podobnie z różnego rodzaju daniami mięsnymi czy pieczeniami.

    Mrożenie mięsa – praktyczne wskazówki

    Choć mrożenie mięsa wydaje się proste, łatwo można popełnić błędy. Zwykle dotyczą one sposobu pakowania żywności czy też jej późniejszego rozmrażania. Poniżej znajdziesz kilka praktycznych wskazówek, które rozwieją wszystkie Twoje wątpliwości.

    1. Mięso przeznaczone do mrożenia podziel na mniejsze porcje. Każdą z nich zapakuj osobno do pudełka lub woreczka. Dzięki temu unikniesz rozmrażania zbyt dużej ilości jedzenia i nie zmarnujesz go niepotrzebnie.
    2. Wiele osób zastanawia się, czy mięso należy umyć przed zamrożeniem. Nie jest to obowiązkowe, a wręcz nie zaleca się tego z uwagi na ryzyko rozwoju bakterii. Bezpieczne jest za to skropienie mięsa odrobiną soku z cytryny.
    3. Najlepiej wszystkie produkty przed umieszczeniem w zamrażarce wyjmij z oryginalnego opakowania ze sklepu. Większość z nich średnio nadaje się do mrożenia. Poza tym takie opakowania niepotrzebnie zabierają cenne miejsce.
    4. Pamiętaj o właściwym ułożeniu mrożonek. Na samym wierzchu ułóż te, które trzeba zjeść najszybciej. To ułatwi Ci ich wyjmowane, nie musisz przy tym wyciągać z szuflad wszystkich produktów.
    5. Nie zamrażaj ponownie mięsa, które już raz zostało w taki sposób zabezpieczone. Zwracaj więc uwagę, w jakim stanie są produkty kupione w sklepie.
    6. Jeśli mrozisz plastry mięsa np. na schabowe, porozdzielaj je. Dobrze w tym celu sprawdzi się woskowany papier.
    7. Gdy z pośpiechu umyjesz mięso przed zamrożeniem, pamiętaj o jego starannym osuszeniu. Użyj w tym celu np. ręcznika papierowego.

    Zastanawiasz się, co z rozmrażaniem mięsa? Wyjęte z zamrażarki zapasy przełóż do lodówki na ok. 24 godziny. Nie zostawiaj mrożonek w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny.

    Inaczej bakterie zaczną szybko się namnażać i zwiększy się ryzyko zatrucia pokarmowego. Pamiętaj też, aby możliwie najszybciej wylać wodę powstającą w trakcie rozmrażania. Ona także sprzyja rozwojowi drobnoustrojów.

    Dowiedz się też:

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments