Jak działa frytkownica beztłuszczowa?

Działanie frytkownicy beztłuszczowej bardzo sprzyja smażeniu, a właściwie pieczeniu zdrowszych frytek. Jakie mechanizmy działania na to wpływają? Dowiedz się, czytając poniższy artykuł!

Jak działa frytkownica beztłuszczowa? Z czego się składa?

Spis treści:

    Co to jest frytkownica beztłuszczowa?

    Dobra frytkownica beztłuszczowa to alternatywa dla tradycyjnych urządzeń pozwalających na smażenie frytek na głębokim tłuszczu. Choć na rynku jest już kilka lat, to jednak swoją popularność zyskała niedawno.

    Urządzenie jest chętnie wybierane z racji niewielkiej ilości oleju potrzebnego do przyrządzenia potrawy. Wiedz, że pomimo nazwy ’beztłuszczowa’ sprzęt wymaga użycia kilku łyżek oleju (przynajmniej w przypadku smażenia frytek).

    I choć nazwa nie do końca odwzorowuje działanie frytkownicy, to jest to zdecydowanie zdrowsza metoda obróbki żywności niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnego smażenia.

    Frytkownica beztłuszczowa nadaje się nie tylko do frytek. Bez problemu w wielofunkcyjnym modelu przygotujesz pizzę, kurczaka, warzywa, a nawet owoce morza czy też pączki lub faworki. To, co można zrobić we frytkownicy beztłuszczowej, czasem zadziwia.

    Mechanizm działania frytkownicy beztłuszczowej

    Jak działa frytkownica beztłuszczowa i czy nowoczesne smażenie rzeczywiście nie wymaga użycia oleju? Niestety, nie jest to do końca prawdą. Aby uniknąć przypalenia i zapewnić sobie wyjątkowy smak, konieczne jest użycie tłuszczu, jednakże w bardzo ograniczonej ilości. Najczęściej są to dwie lub trzy łyżki stołowe oleju.

    Do działania frytkownicy beztłuszczowej potrzebne jest gorące powietrze, które powstaje w środku komory. Po dodaniu oleju zaczyna tworzyć się ciepło, które trafia do wnętrza potrawy.

    Aby danie było odpowiednio wypieczone, potrzebna jest wysoka temperatura. Inaczej nie ma szans na ciepły i smaczny posiłek.

    Wiele osób uważa, że frytkownice beztłuszczowe sprawdzają się podczas stosowania wszelkiego rodzaju diet. Przyrządzane posiłki są nie tylko pozbawione tłuszczu, ale przede wszystkim zachowują swój smak i aromat. To dobra alternatywa dla pieczenia frytek w piekarniku.

    Musisz jednocześnie pamiętać, że w odróżnieniu od tradycyjnego smażenia przyrządzanie dań we frytkownicach beztłuszczowych odbywa się raczej dłużej.

    Poniżej umieściłem filmik dokładnie przedstawiający działanie urządzenia beztłuszczowego. Teraz będzie Ci jeszcze łatwiej wszystko zrozumieć.

    Budowa frytkownicy beztłuszczowej

    Na rynku znajduje się wiele różnych modeli, jednak ich budowa jest zazwyczaj bardzo podobna. Frytkownice najczęściej różnią się kolorem, pojemnością, wyglądem panelu dotykowego czy też dodatkowymi opcjami.

    Do podstawowych elementów budowy, które zawiera każdy sprzęt, należą:

    • Grzałka – zapewnia odpowiednią temperaturę i stopień nagrzewania się tłuszczu. Element ten najczęściej umieszcza się pod koszem, ale zdarza się, że w przypadku niektórych frytkownic znajduje się w jego środku.
    • Koszykido ich wnętrza trafia ociekający tłuszcz. Każdy kosz zawsze wyposażony jest w poręczny uchwyt oraz zaczepy. Elementy te pozwalają na umiejscowienie kosza nad specjalną misą, gdzie znajduje się tłuszcz. W zależności od modelu stosuje się kosze obrotowe, tradycyjne lub składające się z dwóch części.
    • Komora pieczeniainaczej misa, w której umieszcza się jedzenie oraz olej. To w jej wnętrzu ma miejsce cały proces pieczenia. Komory mogą być zamontowane na stałe w urządzeniu lub wyjmowane. Z kolei ich pojemność zależy od producenta i konkretnego modelu.

    Czy frytki z frytkownicy beztłuszczowej są smaczne?

    Może się wydawać, że skoro zdrowsze, to pewnie mniej smaczne, ale w przypadku frytek tak nie jest. Danie przygotowane bez większego dodatku tłuszczu nie traci swoich walorów. Zresztą nawet sam aromat zachęca do ich zjedzenia.

    Często duże ilości tłuszczu sprawiają, że jedzenie nie tylko mało apetycznie wygląda, ale także i gorzej smakuje. Zamiast ładnych i zgrabnych frytek z patelni niekiedy wyciąga się posklejane ziemniaki, z których ocieka olej. Już na samą myśl odechciewa się jedzenia, prawda?

    Frytki przyrządzane w beztłuszczowym czy też niskotłuszczowym urządzeniu na pewno nie stracą swojego smaku. Gorące powietrze sprawia, że każdy kawałek jest optymalnie wypieczony z każdej strony. Możesz nawet cieszyć się pięknie wyglądającą i zarumienioną skórką.

    Zachowana zostaje również chrupkość, co w przypadku frytek ma szczególne znaczenie. Jak widzisz, nie zawsze to, co zdrowe, musi kojarzyć się z niesmacznym i papkowatym jedzeniem.

    Czy frytki przygotowywane w gorącym powietrzu są zdrowe?

    Bez wątpienia frytki pochodzące z urządzeń beztłuszczowych są zdrowsze od tych przyrządzanych w tradycyjny sposób. Potwierdza to zresztą kaloryczność frytek w przypadku różnych technik kulinarnych.

    Nie oznacza to jednak, że taka metoda jest jedyną właściwą i zalecaną przez specjalistów.

    Jakiś czas temu w Stanach Zjednoczonych przeprowadzono badania na ten temat i okazało się, że choć obróbka termiczna odbywa się w niewielkiej ilości tłuszczu oraz z wykorzystaniem gorącego powietrza, to nie można mówić o niej jako o zdrowej w 100 procentach metodzie.

    Przygotowanie posiłków z użyciem gorącego powietrza oczywiście zmniejsza ich kaloryczność i ilość tłuszczu, ale w przypadku zdrowego odżywiania szczególne znaczenie mają przede wszystkim produkty nieprzetworzone.

    Takie jest zdanie naukowców, ale logiczne jest również to, że człowiek nie będzie się odżywiał wyłącznie surowymi produktami. Dotyczy to także osób będących na diecie odchudzającej.

    Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu zjeść frytki przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej. Zwłaszcza że jest to o wiele lepsza metoda niż ta polegająca na wykorzystaniu ogromnych ilości oleju.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments