Jak działa lodówka? Z czego się składa?
Mechanizm działania lodówki cały czas przechodzi drobne zmiany. Jeżeli chcesz wiedzieć, w jaki sposób działają nowoczesne chłodziarko-zamrażarki, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł!

Mechanizm działania lodówki cały czas przechodzi drobne zmiany. Jeżeli chcesz wiedzieć, w jaki sposób działają nowoczesne chłodziarko-zamrażarki, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł!
Spis treści:
W wielkim skrócie, co to jest lodówka, wie każdy. To duże urządzenie, w którym panuje niska temperatura, więc można przechowywać w nim jedzenie. Nie każdy już jednak potrafi wyjaśnić zasadę działania chłodziarki oraz to, jak to możliwe, że urządzenie elektryczne, zamiast się rozgrzewać, jest tak zimne w środku.
Prosto i krótko wyjaśnię, jak działa lodówka. Aby dało się to łatwo zrozumieć, zacznę od podstawowej budowy chłodziarki. Poniższe elementy odgrywają najważniejszą rolę w procesie chłodzenia wnętrza urządzenia.
Wyjaśnienia zawarte w tym artykule dotyczą lodówek sprężarkowych, czyli najpopularniejszych. Są jeszcze inne rodzaje, na przykład absorpcyjne, czy nawet magnetyczne i termoakustyczne.
Informacja, z czego składa się lodówka, nie wystarczy do zrozumienia jej działania.
W dużym skrócie – za chłód w komorze odpowiada czynnik chłodniczy, który na przemian zmienia swoją postać z ciekłej w gazową i w efekcie wytwarza potrzebną niską temperaturę.
Nie brzmi to jednak zbyt jasno, dlatego po kolei. Wszystkie wspomniane elementy tworzą zamknięty układ, przez który bez przerwy przepływa wspomniany już wielokrotnie czynnik chłodniczy. Co to takiego? To substancja, która w niskiej temperaturze paruje.
W całym obiegu czynnik chłodniczy na przemian paruje i skrapla się pod wpływem zmiany temperatury. W momencie, gdy przechodzi w gaz, powstaje chłód, który zmniejsza temperaturę w chłodziarce.
Dawniej jako czynnika chłodniczego używano freonu, ale okazał się on szkodliwy dla środowiska, ponieważ wpływał na powiększanie się dziury ozonowej. Wymieniono go więc na inne gazy, na przykład izobutan.
Czynnik przemieszcza się po całym układzie za sprawą sprężarki. Ona pompuje go przez poszczególne elementy, zmieniając jego ciśnienie – wyższe oznacza, że substancja zwiększa swoją temperaturę.
Kiedy czynnik chłodniczy znajduje się w sprężarce, ma wysoką temperaturę. Stamtąd trafia do skraplacza, gdzie spotyka się z chłodniejszym powietrzem na zewnątrz lodówki. W efekcie obniża się temperatura czynnika, a ten przechodzi ze stanu gazowego (jaki miał w sprężarce) w ciekły.
Następnie ciekły czynnik natrafia na wąską rurkę z kapilarą, co zmniejsza jego ciśnienie, a tym samym temperaturę. Schłodzona substancja trafia do parownika. Tam zaczyna się proces wytwarzania zimnego gazu, który pochłania ciepło wokół niego. Na tym etapie czynnik znajduje się zaraz obok komory chłodziarki.
Ostatnim krokiem jest powrót stopniowo ogrzewającego się czynnika (w formie gazu) do sprężarki, gdzie wszystko powtarza się od nowa. Tam się skrapla, zamienia w ciecz, potem w gaz, chłodzi się, ogrzewa i tak w kółko.
Termostat wykrywa temperaturę w komorze chłodziarki i jeśli jest za wysoka, uruchamia sprężarkę, aby rozpocząć cały opisany wyżej proces.
Przeczytaj też:
Powyżej wyjaśniłem ogólne działanie lodówki, ale są też elementy, które stanowią równie dużą zagadkę. Jak działa na przykład kostkarka albo komora świeżości? Pokrótce wyjaśnię też te kwestie.
Nowoczesne lodówki coraz częściej mają wbudowaną maszynę do robienia lodu, która znajduje się na drzwiach. To znaczne ułatwienie, szczególnie w sezonie letnim. Jak działa kostkarka w lodówce?
W większości przypadków kostkarka pobiera wodę z sieci wodociągowej, w niektórych modelach zbiornik trzeba napełniać ręcznie. Następnie płyn zostaje przelany do specjalnych foremek, a tam zamrożony.
Kiedy lód jest gotowy, foremki są nieznacznie podgrzewane, tylko na tyle, aby kostki wypadły z formy. Następnie trafiają one do pojemnika, w którym są przechowywane w odpowiedniej temperaturze. Kiedy potrzebujesz lodu, naciskasz tylko przycisk, a gotowe kostki wypadają do szklanki.
Kostkarka to przydatne udogodnienie, choć pojawia się głównie w szerszych chłodziarko-zamrażarkach.
Są to przede wszystkim:
Najlepsze z nich przedstawia ranking lodówek z kostkarką automatyczną do lodu.
Ciekawą opcją w nowoczesnych lodówkach jest też specjalna strefa, określana jako komora świeżości w lodówce. Co to jest? To szuflada, która utrzymuje niższą temperaturę niż reszta komory. Przechowasz w niej delikatne produkty, wymagające innych warunków niż większość artykułów spożywczych.
W jej wnętrzu panuje niska temperatura, ale taka komora jest zabezpieczona przed powstawaniem szronu ciągłym obiegiem powietrza. Specjalna kratownica dodatkowo zapewnia optymalny poziom wilgoci. Jeśli jest on za wysoki, woda pozostaje na powierzchni tej kratownicy, a nie na produktach spożywczych.
Komorę świeżości spotkasz zarówno w najlepszych lodówkach wolnostojących, dobrych lodówkach do zabudowy, jak i lodówkach do obudowy.
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.