Wypiekacz do chleba to ciekawy sprzęt. Za jego pomocą zrobisz pieczywo we własnym domu. W jaki jednak sposób działa i jak go używać? O tym w poniższym poradniku. Prędko się dowiesz, jak prawidłowo korzystać z automatu do pieczenia chleba.
Co to jest wypiekacz do chleba i jakie ma zastosowanie?
Wypiekacz to sprzęt elektryczny, dlatego wymaga podłączenia do zasilania. Zagniata i wyrabia ciasto, a następnie je piecze. Wszystko dzieje się zdecydowanie szybciej niż sposobem tradycyjnym.
Automat do pieczenia chleba to wygodne i praktyczne urządzenie, które bardzo szybko docenisz. Dzięki niemu przygotujesz świeże i zdrowe pieczywo, a co najważniejsze, zrobisz to niezależnie od pory dnia lub nawet nocy.
Zakup automatu do pieczywa nie jest głupim rozwiązaniem, zwłaszcza jeśli doceniasz zdrowe i domowe posiłki. W upieczonym bochenku nie znajdziesz substancji zagęszczających i zbędnych spulchniaczy. Co więcej, domowe pieczenie jest bardzo wydajne i tanie. Za jeden chleb zapłacisz o wiele mniej niż w sklepie (co zresztą omówię w tym artykule).
Samodzielnie decydujesz, na jakie pieczywo masz dzisiaj ochotę, bezglutenowe, z ziarnami czy bez. Wybór należy do Ciebie. Jedyne, co musisz zrobić, to użyć odpowiednich składników.
Wiele sprzętów oferuje znacznie szersze zastosowanie niż Ci się wydaje. Szczególnie gdy popatrzysz na ranking wypiekaczy do chleba.
Oprócz pieczywa w automacie łatwo przygotujesz ciasto na makaron, pizzę lub pierogi. Rankiem zamiast klasycznej kanapki zdecyduj się na pyszną owsiankę. Z kolei latem urządzenie szybko poradzi sobie z owocami i przygotuje z nich smaczną, domową konfiturę, idealną na zimowe wieczory.
Producenci nie zapomnieli również o prawdziwych łasuchach. Specjalnie dla nich wyposażyli automaty w funkcję przyrządzania słodkich wypieków. Upieczesz świeże drożdżówki, babeczki i kilka innych rarytasów. Pamiętaj, że każdy z nich będzie znacznie zdrowszy od gotowych produktów zakupionych w sklepie.
Jak widzisz, to, czy warto kupić wypiekacz do chleba, spoczywa na wielu zaletach tych sprytnych urządzeń.
Jak działa wypiekacz do chleba?
Wszystko, co wyżej napisałem, brzmi cudownie, prawda? Ale jak działa maszyna do pieczenia chleba?
Po dodaniu do środka preferowanych składników oraz uruchomieniu danego programu urządzenie zagniata ciasto, po czym wyrabia je i piecze. To zautomatyzowany sprzęt, dlatego wszystko odbywa się bez Twojej pomocy.
Śmiało można stwierdzić, że Twoje dłonie zastępują specjalne haki, a energię, jakiej należałoby użyć do pracy, silnik elektryczny. Dzięki nim ciasto jest gładkie i idealnie wyrobione. Tobie pozostaje jedynie czekać na skonsumowanie pierwszego kęsa.
Żeby było to w miarę szybko możliwe, pamiętaj, że poszczególne składniki umieszcza się wyłącznie w przeznaczonym do tego miejscu. W tym przypadku jest to specjalna misa. Przed pierwszym użyciem maszyny zapoznaj się dokładnie z instrukcją. To zdecydowanie ułatwi późniejsze użytkowanie sprzętu.
Wypiekacze do chleba najczęściej oferują wbudowaną książkę kucharską. Wybierając poszczególny program, koniecznie odmierzaj taką samą ilość składników, jaka znajduje się w przepisie. W innym przypadku automat będzie miał problem z wypieczeniem chleba.
Wiele urządzeń umożliwia uruchomienie opóźnionego startu. Co to oznacza? Nic innego jak świeże i chrupiące pieczywo o poranku. Chyba nie ma nic przyjemniejszego niż rozpoczęcie dnia od ciepłej bułki, prawda?
Na tym mimo wszystko nie kończy się działanie wypiekacza do chleba. Ma jeszcze kilka innych opcji. Jedna z nich to stopień zarumienienia skórki. Do wyboru masz wersję lekko, średnio lub mocno wypieczoną. Środek przy tym musi pozostać miękki jak puch, do czego potrzeba odpowiedniej temperatury.
Zapewnią je specjalne czujniki znajdujące się wewnątrz urządzenia. Monitorują warunki pieczenia oraz utrzymują kontrolę nad ciepłem. Tym sposobem maszyna automatycznie dostosowuje poszczególne parametry do rodzaju ciasta oraz etapu wypiekania.
Pamiętaj, że ilość funkcji, ale też szybkość działania zależą między innymi od marki i modelu maszyny. Nie bez znaczenia jest również moc. Im wyższa, tym krótszy czas pieczenia.
Budowa wypiekacza do chleba
Niezależnie od modelu budowę wypiekacza stanowi silnik elektryczny, komora, pojemnik na ciasto oraz haki do zagniatania i wyrabiania. Ich ilość zależy od urządzenia. Inne elementy automatu to obudowa, panel sterowania, pokrywa i niekiedy znajdujące się w niej okienko. Za jego pomocą łatwo sprawdzisz, na jakim etapie znajduje się Twój wypiek.
Producenci często do zestawu dołączają dodatkowe elementy i akcesoria. Z tego względu oprócz maszyny w opakowaniu znajdziesz również haczyk do wyjmowania mieszadła. Nie męczysz się, żeby wyciągnąć ten element do mycia. Szybko to zrobisz za pomocą praktycznego gadżetu.
Wygodnym dodatkiem jest także łyżka z miarką oraz pojemnik z podziałką. Za ich pomocą precyzyjnie odmierzysz składniki i dodasz je do środka. Co więcej, zrobisz to całkowicie bezpiecznie, bo ani woda, ani mąka nie rozsypią się po blacie. Pamiętaj, że ilość dołączonych do zestawu akcesoriów zależy od modelu urządzenia oraz producenta.
Wypiekacz do chleba – jak używać?
Obsługa wypiekacza w ogóle nie jest skomplikowana. Wszystko odbywa się szybko i sprawnie, więc nie czekasz długo na swój wypiek. Żeby cały proces odbył się nie tylko błyskawicznie, ale też prawidłowo, pamiętaj o pewnych zasadach.
Oto one.
Dokładnie zapoznaj się z instrukcją obsługi
To bardzo ważny krok, którego nie należy pomijać. Ocenisz w ten sposób możliwości swojego sprzętu i sprawdzisz, do jakiego rodzaju wypieku się nadaje. Możliwe nawet, że dasz się zaskoczyć, ponieważ niekiedy wypiekacze oferują funkcje dodatkowe.
Oprócz tego każdy sprzęt inaczej się obsługuje, ale też steruje nim podczas wypiekania.
Najlepiej jeśli na początku odpuścisz sobie eksperymenty i będziesz trzymać się zaleceń umieszczonych w przepisach. W ten sposób poznasz potencjał sprzętu. Ponadto nie zniechęcisz się do pieczenia, kiedy zamiast wyrośniętego bochenka z formy wyciągniesz zapadnięte i surowe ciasto.
Wiele automatów umożliwia ekspresowe pieczenie. Nie decyduj się na tę opcję na początku swojej przygody z urządzeniem. Taki program przeznaczony jest raczej dla mocno wprawionych użytkowników.
Wszystkie składniki umieszczaj we właściwej kolejności
Zanim przystąpisz do pieczenia, na początku zapoznaj się dokładnie z całym przepisem. Do misy wkładaj produkty tylko w takiej kolejności, w jakiej podano.
Najczęściej na pierwszym miejscu do naczynia daje się składniki płynne, jak np. woda, mleko lub olej. Następnie wsyp sól i cukier. W kolejnym kroku dodaj mąkę, a na samym końcu drożdże.
Jeśli nie będziesz przestrzegać tej zasady, to chleb się nie uda. Oprócz tego, że wyjdzie słabej jakości, to jeszcze prawdopodobnie w ogóle nie wyrośnie.
Twarde składniki pokrój na kawałeczki
Wypiekacze umożliwiają również przygotowanie tradycyjnego ciasta drożdżowego. Zapewne wiesz, że bez masła lub nawet margaryny jego wykonanie jest niemożliwe. Dlatego przed dodaniem tych składników do misy pokrój je na małe kawałki.
To zdecydowanie poprawi konsystencję ciasta. Również hak lepiej poradzi sobie z jego zagniataniem i wyrabianiem. Szczególne znaczenie ma to w przypadku mało wydajnych urządzeń z niską mocą.
Ziarna oraz dodatkowe składniki zawsze dokładaj na końcu
Zapewne znajdą się tu miłośnicy pieczywa wieloziarnistego lub z dodatkiem owoców. Jeśli lubisz, swój wypiek urozmaicisz żurawiną lub śliwką. Jednocześnie pamiętaj, żeby te składniki umieścić w naczyniu na samym końcu.
W lepszej jakości automatach do chleba znajdziesz praktyczny dozownik do takich dodatków. Wystarczy tylko umieścić w nim preferowane ziarna albo owoce, a wypiekacz doda je do środka w odpowiednim etapie przygotowania.
Jeśli Twoje urządzenie nie jest wyposażone w taką opcję, to nasiona dołóż, kiedy ciasto już całkowicie będzie wyrobione. Przyjmie wtedy postać kuli.
Nie krusz drożdży bezpośrednio na sól i cukier
W innym przypadku ich aktywność zostanie mocno ograniczona, niekiedy nawet stracą ją. W efekcie powstałe ciasto nie wyrośnie, a chleb opadnie.
Z tego względu pamiętaj, żeby drożdże dodać jako jeden z ostatnich składników. Przed nimi umieść mleko, olej i wodę oraz sól wraz z cukrem. Z kolei kiedy robisz chleb wieloziarnisty, to drożdże włóż do naczynia przed wszelkimi nasionami i owocowymi dodatkami.
Pamiętaj o właściwym przechowaniu produktów
Znaczenie ma nie tylko kolejność dodawanych składników, ale też odpowiednie warunki ich wcześniejszego przechowywania.
Trzymaj je w ciemnym i suchym miejscu, gdzie panuje temperatura pokojowa. Oczywiście nie mam tu na myśli produktów wymagających leżakowania w lodówce. Dotyczy to przede wszystkim mleka i drożdży, ale też masła lub margaryny.
Pamiętaj, żeby suchych dodatków nie trzymać w wilgotnym miejscu. Dlaczego? Bo duże zawilgocenie ma negatywny wpływ na ciasto, które prędzej czy później opadnie.
Właściwe przechowywanie ma także znaczenie, jeśli chodzi o drożdże. Pod wpływem wilgoci tracą swoją aktywność, obniżając zawartość cukru. W ten sposób dochodzi do przyspieszonej reakcji. Dlatego pamiętaj, aby w takim przypadku zmniejszyć porcję dokładanych drożdży.
Jak wiesz, nie zawsze to takie proste, jak może się wydawać. Jeśli dodasz za małą ilość, to żaden wypiek nie wyrośnie. Z kolei zwiększona porcja drożdży sprawi, że chleb lub bułki opadną po upieczeniu.
Dlatego tak ważne jest, żeby każdy składnik przechowywać w odpowiednich warunkach. Da Ci to gwarancję udanego i pysznego wypieku.
Używaj wyłącznie najwyższej jakości produktów
Nawet najdroższy i najbardziej profesjonalny automat do chleba nie zagwarantuje Ci pięknie wyrośniętego i smakowitego bochenka. W całym procesie kluczową rolę odgrywają przede wszystkim użyte składniki. Nie mogą być słabej jakości i pochodzić z najniższej półki cenowej.
Jeśli użyjesz dobrego produktu, to zyskasz gwarancję wspaniałych rezultatów. Z tego względu zamiast zwykłej pszennej mąki sięgnij po typową mieszankę chlebową. Wyróżnia się ulepszonym składem, ale też do jej produkcji używa się wyłącznie twardych ziaren.
Podobna sytuacja dotyczy drożdży. Przed ich dodaniem zawsze upewnij się, jaki mają termin przydatności. Przeterminowany składnik zahamuje wzrost ciasta, a z chleba powstanie zakalec.
Czy pieczenie chleba w automacie jest opłacalne?
Biorąc pod uwagę obecne ceny pieczywa w sklepie, to zdecydowanie tak. Koszt jednego bochenka upieczonego w domowych warunkach przy użyciu profesjonalnej maszyny jest tańszy od gotowego produktu w piekarni lub hipermarkecie.
Załóżmy, że dostatecznej jakości wypiekacz kupisz już za ok. 500 zł. Żeby wyliczyć, ile wyniesie Cię zrobienie w nim jednego bochenka, potrzebny jest najprostszy przepis. Pod uwagę wziąłem wyłącznie same składniki, bo to one i ich cena w tym przypadku są kluczowe.
Składniki potrzebne do upieczenia 1 chleba (1 kg):
- 0,5 kg mąki pszennej – ok. 1,20 zł.
- ok. 0,5 l wody – ok. 0,05 zł.
- 6 łyżek płatków owsianych – ok. 0,30 zł.
- garść siemienia lnianego oraz ziaren słonecznika – ok. 0,30 zł.
- 1,5 łyżeczki soli – ok. 0,05 zł.
- 25 g świeżych drożdży – ok. 0,25 zł.
Po dodaniu wszystkich kwot zauważysz, że za jeden chleb przygotowany w domu zapłacisz plus minus 2,025 zł. W sklepie ok. 800-gramowy bochenek kosztuje średnio 5 zł. Różnica jest od razu zauważalna i nie ma wątpliwości, że samodzielne wypiekania zdecydowanie bardziej się opłaca.
Oprócz cen składników pod uwagę musisz wziąć także koszt zużycia energii. Zakładając, że czas pieczenia trwa ok. 1 godzinę, to za prąd zapłacisz wtedy ok. 0,70 zł. Kwota ta nie jest za wysoka. Nie zmienia też znacząco ceny domowego chleba. Po dodaniu wszystkich kosztów nadal masz jedynie ok. 2,76 zł.
Dodatkowo weź pod uwagę, że to koszt kilogramowego chleba. Zależnie od liczby osób w domu wystarczy na dwa lub trzy dni.