Aby upichcić idealną potrawę za pomocą wolnowaru, musisz poznać kilka porad odnośnie używania go. Wszystkie z nich opisałem w poniższym poradniku. Dzięki niemu najszybciej dowiesz się, jak prawidłowo gotować w wolnowarze.
Co można gotować w wolnowarze?
Zdziwisz się, jeśli powiem, że prawie wszystko? Do pewnego czasu to urządzenie kojarzone było głównie z potrawami mięsnymi, ale zastosowanie jest dużo szersze.
Oczywiście nie ukrywam, że wolnowar najlepiej poradzi sobie z daniami jednogarnkowymi, ale kto powiedział, że ten rodzaj posiłku musi zawierać mięso? Dlatego nie obawiaj się i eksperymentuj, serwując również miękkie i delikatne warzywa.
Takie naczynie będzie doskonałym rozwiązaniem dla miłośników zup. Bez problemu przygotujesz w nim również produkty sypkie albo mięso wymagające długiej obróbki termicznej. To może w takim wypadku garnek przyrządzi również aromatyczną rybę? Tak, masz rację! Poradzi sobie z nią bez problemu.
Uwierzysz, jeśli powiem Ci, że inwestując w dobry wolnowar elektryczny z rankingu, szybko zapomnisz o przypalonych dżemach i konfiturach? Nie zastanawiaj się długo, bo to prawda! Garnek pomoże w przygotowaniu zapasów na zimę, a Ty przy tym zaoszczędzisz swój czas i nerwy.
Żeby uprościć to, co wymieniłem wyżej i podać same konkrety, poniżej wypunktowałem, co można gotować w wolnowarze.
Sprawdź i przekonaj się, jakie to proste!
- Gulasz i różnego rodzaju sosy (nie tylko mięsne, bardzo dobrze wyjdzie gulasz z cieciorki).
- Zupy (np. długo gotowany rosół, bogracz lub strogonow).
- Bigos.
- Potrawka z drobiu.
- Ryż, kasza, makaron (np. ryż z owocami).
- Ryby i owoce morza.
- Wywary mięsne i warzywne.
- Dania warzywne np. ratatouille, leczo.
- Duża porcja mięsa, np. kurczak, wieprzowina, wołowina, dziczyzna, kaczka.
- Konfitury i dżemy owocowe.
- Pasztet.
- Kompoty owocowe.
- Pizza, focaccia.
- Chleb.
- Galareta z nóżek.
- Gołąbki.
- Warzywne przetwory.
- Ciasta.
- Risotto i kaszotto.
- Poncz.
Jak widzisz, to, do czego służy wolnowar, niesie za sobą sporo pomysłów. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jeszcze urozmaicić powyższą listę. Potrzebujesz do tego jedynie wyobraźni oraz określenia swoich potrzeb względem ulubionych smaków.
Jak gotować w wolnowarze? Najważniejsze zasady
Jak używać wolnowaru, żeby stworzyć idealny posiłek? Liczy się przestrzeganie pewnych zasad.
To do nich sprowadza się całe gotowanie w tego rodzaju naczyniu. Jeśli będziesz ich pilnować, wyczarujesz smakowite danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale również wyglądem.
Zasady dotyczące żywności
- Gotujące się potrawy w przeciwieństwie do tradycyjnej obróbki nie tracą za dużo płynów. Skoro woda nie odparowuje, to co z sosami? Masz rację, w takich warunkach raczej nie zgęstnieją. Dlatego zanim włożysz mięso do wolnowaru, obtocz je np. w mące ziemniaczanej. Dobrym rozwiązaniem będzie także dodanie do potrawy kilku łyżek gęstej śmietany. Tę czynność wykonaj dopiero pod koniec gotowania. Jest jeszcze jedno rozwiązanie! Kiedy zauważysz, że danie jest już prawie zrobione, zwiększ temperaturę wolnowaru i na jakiś czas zdejmij pokrywę. Przekonasz się, jak szybko zagęścisz sos.
- Wiele produktów wymaga krótkiego gotowania. Kiedy przyrządzasz potrawę z makaronem lub ryżem, składniki te umieść w naczyniu dopiero w końcowym etapie gotowania. Oprócz tego pamiętaj, żeby ryż wcześniej przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Pozbędziesz się w ten sposób skrobi.
- Wolnowar przyrządzi warzywa o idealnej konsystencji, jeśli będziesz trzymać się pewnych zasad. Surowe i świeże produkty, takie jak marchew, seler, ziemniaki, cebula i czosnek, najpierw dokładnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie umieść je na dnie misy i przykryj pozostałymi składnikami. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku mrożonek lub jedzenia w puszkach. Nie potrzebuje za wiele czasu na gotowanie, dlatego takie rzeczy dodawaj na samym końcu.
- Pamiętaj, aby zmielone mięso przed dodaniem do wolnowaru lekko podsmażyć i odsączyć na ręczniku papierowym. Pozbędziesz się wtedy zbędnych ilości tłuszczu, które mogłyby pogorszyć smak i jakość potrawy.
- Ryby i owoce morza wkładaj do wolnowaru dopiero ok. 30 minut przed zakończeniem gotowania. Produkty uzyskają wtedy doskonałą konsystencję, a Ty wyjmiesz je w całości, a nie formie papki.
- Podobnie jak podczas tradycyjnej obróbki termicznej mleko oraz jego pochodne dodawaj w ostatnim etapie gotowania, tuż przed wyłączeniem wolnowaru.
- Groszek, szparagi lub dynia także nie potrzebują pod tym względem za dużo czasu. Wystarczy, jeśli umieścisz je w naczyniu mniej więcej na godzinę przed zakończeniem gotowania.
- Nie tylko warzywa, ale również niektóre mięsa nie potrzebują za dużo czasu, żeby osiągnąć idealną konsystencję. Do tej grupy należy np. kurczak. Pamiętaj o tym, jeśli zamierzasz podać go w całości i wybierz jeden z najkrótszych programów gotowania.
- Zależy Ci na tym, żeby mięso było smaczne i soczyste? Chwilę przed gotowaniem podsmaż je w tradycyjny sposób, a dopiero później umieść w wolnowarze.
- Klarowny rosół uzyskasz, jeśli zarówno mięso, jak i warzywa zalejesz gorącą wodą.
- Gotujesz duży kawałek schabu, szynki albo polędwicy? Ułóż go na środku wolnowaru. Zrób to tak, żeby mięso nie dotykało ścianek naczynia.
Zasady dotyczące wolnowaru
- Po zakupie urządzenia sprawdź dokładnie jego instrukcję. Dostępne na rynku modele nieco się różnią, jeśli chodzi o parametry i ustawienia. Sprawdź to, żeby wiedzieć, jaką temperaturę ustawić np. do kurczaka, a jaką do wołowiny.
- Ulokuj sprzęt na równej, twardej i suchej powierzchni, czyli chociażby na kuchennym blacie.
- Do urządzenia wlewaj o jedną trzecią mniej wody niż do tradycyjnego garnka. Gotując w slow cookerze, unikasz odparowania cieczy, dlatego już na samym początku zmniejsz jej ilość. Pamiętaj o tym szczególnie, jeśli nie przyrządzasz dania przeznaczonego stricte do gotowania w wolnowarze. Stosuj się do tego także, kiedy pichcisz co innego niż fasolę, ryż, kaszę albo makaron.
- Zanim przystąpisz do gotowania, zadbaj, żeby misa wolnowaru miała pokojową temperaturę. Szczególne znaczenie ma to, kiedy przechowujesz potrawę w naczyniu i później wyjmujesz ją do podgrzania. W ten sposób oszczędzisz czas, bo jedzenie będzie szybciej gotowe. Wolnowar nie pobierze również za dużo energii elektrycznej.
- Przyrządzanie posiłku w wolnowarze nie wymaga dodawania tłuszczu. Wszystkie soki powstaną z gotujących się składników. Dzięki temu zyskujesz zdrowe i smaczne danie bogate w cenne wartości i składniki mineralne. Nie obawiasz się więc o jedzenie ociekające z każdej strony tłuszczem.
- Niestety, ale ten rodzaj naczynia z powodu długiej i powolnej obróbki termicznej sprawia, że potrawa nie wyróżnia się intensywnym smakiem. Chcąc tego uniknąć, do garnka dodaj większą ilość ziół i przypraw, niż robisz to zazwyczaj. Zrób to najwcześniej godzinę przed wyłączeniem urządzenia.
- Wolnowar nie wymaga ciągłej kontroli podczas gotowania. Nie musisz zatem stać z łyżką w ręku i sprawdzać, czy coś się nie przypala. Jedyne, co musisz zrobić, to włożyć do środka preferowane składniki i podłączyć urządzenie do prądu. A później już jak wolisz, pójdź na zakupy, do pracy, na spacer albo trening. Kiedy wrócisz, posiłek będzie gotowy do spożycia.
- Pamiętaj, że to urządzenie elektryczne, dlatego wyróżnia się specjalnymi programami albo funkcjami. Sprawdź je dokładnie, a na pewno odkryjesz jakąś ciekawą opcję.
- Przestrzegając powyższych zasad, nie zapomnij jeszcze o jednej: bezpieczeństwie. To bardzo ważne w przypadku pracy z tego rodzaju urządzeniem. Łatwo możesz się poparzyć. Dlatego zachowaj szczególną ostrożność, chociażby przy uchylaniu pokrywy. Najlepiej, jeśli trochę odczekasz, aż para się nieco uspokoi, a zgromadzona na ściankach i zamknięciu woda spłynie w głąb naczynia.
Temperatura, czas gotowania, wielkość porcji
Choć wyżej wymieniłem najważniejsze zasady gotowania w wolnowarze, to do omówienia pozostały jeszcze inne kwestie, bardziej szczegółowe. Chodzi głównie o temperaturę obróbki, długość trwania całego procesu czy też dzielenie żywności na porcje.
W Twojej głowie znajdzie się pewnie wiele pomysłów na kulinarne eksperymenty. Z jednymi radzisz sobie na pewno doskonale. Z kolei inne przysparzają Ci nieco kłopotu, bo np. nie wiesz, ile czasu potrzeba na ugotowanie tej czy innej potrawy.
Coś mi mówi, że w tym przypadku liczysz na moją pomoc albo chociaż niewielką podpowiedź. Wiedz, że nie jest to takie proste, bo nie wiem, z jakiego modelu korzystasz.
Gdybym doradził Ci i dokładnie wskazał czas gotowania np. polędwicy albo golonki, moje wskazówki nie byłyby do końca miarodajne. Nie znam możliwości i poszczególnych parametrów Twojego wolnowaru.
Ale mam coś na pocieszenie!
Znam kilka pomocnych porad, które są raczej uniwersalne. W żaden sposób nie zepsują smaku ani wyglądu Twojej potrawy.
Oto one:
- Do gotowania nie dodawaj dodatkowego tłuszczu niż ten, który znajduje się w mięsie lub rybie.
- Twarde składniki krój na mniejsze i najlepiej równe kawałki. Dotyczy to szczególnie ziemniaków, które lubią pozostać twarde.
- Jeśli robisz domowe konfitury, większe owoce również podziel na części. Mam tu na myśli szczególnie gruszki, morele i jabłka.
- Cebulę, por, a nawet kapustę pokrój w plastry lub półplastry. Z kolei kalafior i brokuły podziel na różyczki.
- Co do temperatury, to w przypadku wolnowarów dobrze, kiedy wynosi mniej niż 100 stopni Celsjusza.
- W trakcie gotowania nie uchylaj pokrywy i nie wlewaj do środka żadnych płynów. Nie mieszaj też potrawy. Oprócz tego nie martw się, że warzywa albo inne produkty się rozgotują.
- Wolnowar nie przygotuje Ci dania w krótkim czasie ani tym zbliżonym do piekarnika. Pamiętaj o tym, zwłaszcza kiedy przyrządzasz spory kawał mięsa. Za przykład weźmy np. kawałek ważący powyżej 2 kg. Tradycyjnym sposobem jego obróbka trwałaby mniej więcej 2,5 godziny. Z kolei w wolnowarze taki proces wydłuża się i to znacznie. Wiele też zależy od trybu gotowania. Na przykład przy opcji lowobróbka potrwa do ok. 10 godzin, a w programie high 7.
Jak zauważysz, produkty, których używasz na co dzień do gotowania, nie wymagają od Ciebie szczególnych przygotowań. Kluczowe jest raczej ich porcjowanie albo przestrzeganie zasad dotyczących samego wolnowaru.
Nie zapomnij też, że takie naczynie wymaga dużo spokoju i cierpliwości. Nie przyspieszysz w żaden sposób obróbki mięsa lub warzyw. Po prostu uruchom urządzenie i zajmij się czymś innym, bo i tak nie masz na to wpływu.
Spore znaczenie ma kurczowe trzymanie się przepisów. Zawarte w nich wskazówki dotyczące porcjowania składników albo czasu gotowania są bardzo ważne. Receptury potraw są ściśle określone do warunków wolnowaru. Dlatego kiedy zależy Ci na odpowiednio przyrządzonym obiedzie, nie modyfikuj zaleceń.
Zobacz alternatywy dla wolnowarów: