Mrożenie chleba to bardzo dobry pomysł! Dzięki temu nie latasz co chwilę do sklepu czy piekarni, a wciąż cieszysz się świeżym pieczywem. Jako że mrożę chleb od lat, przekażę Ci na ten temat kilka porad.

Mrożenie chleba to bardzo dobry pomysł! Dzięki temu nie latasz co chwilę do sklepu czy piekarni, a wciąż cieszysz się świeżym pieczywem. Jako że mrożę chleb od lat, przekażę Ci na ten temat kilka porad.
Spis treści:
Cały proces jest iście banalny i trwa krótko, szczególnie w przypadku krojonego chleba. Podstawą jest to, aby jak najszybciej zamrozić chleb po kupieniu.
A jak się do tego zabrać? Oto instrukcja:
Proste, prawda? I w taki sposób zamrozisz większą ilość chleba, aby nie musieć się martwić przez jakiś czas jego niedoborem oraz koniecznością pójścia do sklepu lub piekarni.
Pamiętaj jeszcze o jednym: jeżeli foliowe woreczki po mrożeniu dalej są w dobrym stanie (czyli są szczelne), to oczywiście ich nie wyrzucaj. Te, których używam, wytrzymują naprawdę skrajne temperatury, a do ich trwałości nie mam zastrzeżeń. Nie widzę na nich jakichś uszczerbków, więc używam ich wielokrotnie. Nie ma co marnować pieniędzy i generować większej ilości śmieci.
To jeszcze nie koniec tego poradnika, ponieważ przygotowałem dla Ciebie dodatkowe porady odnośnie mrożenia (jak i rozmrażania) chleba.
Tak. Czemu miałby być bowiem niezdrowy? Nie ma tu żadnych przeciwwskazań. Ba, mrożenie jest jedynym naturalnym sposobem na przedłużenie świeżości pieczywa. Mało tego, niskie temperatury spowalniają lub blokują rozwój drobnoustrojów.
Źródła pomocnicze dla odpowiedzi na to pytanie:
Nie. Trzymaj się więc uniwersalnej zasady, że raz rozmrożonego produktu spożywczego nie powinno się mrozić ponownie. Inaczej chleb szybciej się przemrozi. Ucierpi na tym również jego smak (lub w ogóle nie będzie się nadawał do spożycia, zupełnie jak czerstwy chleb).
Źródło pomocnicze dla odpowiedzi na to pytanie:
https://haps.pl/Haps/7,167709,22706939,mrozisz-chleb-na-pozniej-pracownik-piekarni-radzi-jak-go.html
Dowiedz się też:
Do 4 – 6 miesięcy, czyli tak, aby się nie przemroził, bo będzie wtedy paskudnie smakował. Najlepszym rozwiązaniem jest użycie dobrej zgrzewarki próżniowej z rankingu. Potrafi znacząco wydłużyć czas przechowywania.
Zauważyłem jednak, że nie wszystkie rodzaje chleba znoszą mrożenie tak samo. Zdarzyło mi się przemrozić chleb tostowy, który był w zamrażalniku ok. 2 miesięcy. Pojawiły się na nim suche obszary i w efekcie nie dało się go zjeść.
Dużo zależy więc od chleba, który kupujesz. Niektóre dość szybko twardnieją po rozmrożeniu, a inne nieco gorzej smakują. Problemy dotyczą także stanu kromek. Kupny chleb bywa dziurawy – wtedy kromki po rozmrożeniu lubią się jeszcze bardziej kruszyć, co irytuje podczas smarowania ich masłem, a następnie serkiem, dżemem, Nutellą czy miodem.
Jak widzisz, mrożenie pieczywa stanowi jednocześnie dobry sposób na ocenienie jego jakości, bo gdy dany chleb gorzej znosi mrożenie, to musi coś w tym być. Najczęściej oznacza to obecność (lub nadmiar) substancji zagęszczających i konserwujących. Jeszcze bardziej są na to narażone bułki.
A taką praktyczną radą na koniec tego akapitu jest monitorowanie raz na jakiś czas stanu mrożonego chleba. Jeżeli w woreczku/torebce zacznie się zbierać lód, to znak, że najwyższy czas wyjąć chleb z zamrażalnika.
W standardowej dla mrożenia żywności, czyli -18°C. Niższa temperatura mogłaby przemrozić pieczywo, a wyższa skrócić czas przechowywania.
Patrząc na okres przechowywania, wygląda na to, że możesz zamrozić pokaźną ilość pieczywa na zapas. Zasada co do urządzenia jest więc prosta: im więcej miejsca, tym lepiej.
Niestety, ale zamrażalniki standardowych lodówek nie zawsze są dość pojemne, a chleb zajmuje trochę miejsca. Nie da się go ułożyć na stos, a mało regularny kształt nie ułatwia sprawy.
W moim przypadku zamrażalnik pozwala mi umieścić więcej niż bochenek, ale muszę pamiętać o przestrzeni dla innych mrożonek. Różnie bywa.
Najkorzystniejszym urządzeniem jest więc osobna zamrażarka, najlepiej taka skrzyniowa, potocznie nazywana ladą.
Dodatkowy wydatek i konieczność zagospodarowania miejsca na tak masywny sprzęt do mrożenia, ale za to ogromny komfort.
Zobacz zestawienia sprzętów do chłodzenia i mrożenia:
Najprostszym sposobem rozmrażania chleba jest przełożenie go do chlebaka, aby sam się rozmrażał (czyli w temperaturze pokojowej). Ba, nawet nie musi być w chlebaku – ważne, aby pozostał w woreczku/torebce, więc możesz go pozostawić na kuchennym blacie czy stole (opcjonalnie z podłożonymi papierowymi ręcznikami, które wchłoną wilgoć).
Taka życiowa rada: gdy pieczywo ma się samo rozmrażać, oderwij od siebie kromki, zrób troszkę luzu pomiędzy nimi. Wtedy rozmrażanie będzie bardziej równomierne (a więc i szybsze). Nie radzę zatem maksymalnie wypychać woreczka kromkami przed mrożeniem.
Bywa jednak tak, że człowiek zapomni wyjąć chleb z zamrażarki lub zamrażalnika… Oczywiście zdarzyło mi się to wiele razy, przez co dostawałem po głowie od żony.
I właśnie w takich sytuacjach przyda się jakiś szybszy sposób rozmrażania chleba. Takie również znam.
Dodatkowe opcje są następujące:
Mrożenie chleba na zapas oznacza oszczędność czasu, a to zawsze się opłaca. Ten produkt pierwszej potrzeby nie może być również marnowany, a w ten sposób zabezpieczysz go, zapewniając świeżość. Nie będzie się trzeba później zastanawiać, jak odświeżyć chleb.
W wielu zakątkach świata panuje ogromna bieda i głód, więc 2 razy pomyśl, zanim przez lenistwo czy niewiedzę wyrzucisz jedzenie do kosza.
Zamrożenie pieczywa sprawi, że jego przechowywanie stanie się bardziej przemyślane. Owszem, trzeba pamiętać o rozmrażaniu przed spożyciem, zagospodarować dodatkowe miejsce w zamrażalniku lub zamrażarce, lecz i tak warto, szczególnie gdy do sklepu masz stosunkowo daleko. Zaoszczędzisz czas, a niejednokrotnie paliwo.
Jeżeli masz do mnie jakieś dodatkowe pytania lub chcesz się podzielić ulubionym sposobem mrożenia chleba, to skorzystaj z sekcji komentarzy. Z chęcią przeczytam Twoją opinię, jak również odpowiem na dodatkowe pytania.
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w .