Jak mrozić chleb? Mrożenie i rozmrażanie chleba!

mrożenie chleba poradnik jak mrozić pieczywo

Spis treści:

    Mrożenie chleba to bardzo dobry pomysł! Dzięki temu nie latasz co chwilę do sklepu czy piekarni, a wciąż cieszysz się świeżym pieczywem. Jako że mrożę chleb od lat, przekażę Ci na ten temat kilka porad.

    Chleb to zdecydowanie jeden z najważniejszych produktów spożywczych. Mnie przydaje się przy śniadaniu i kolacji. A że mam kawałek do sklepu… zawsze kupuję więcej pieczywa i je mrożę.

    To jedyny sposób, aby jak najdłużej móc przechowywać chleb – bez obaw, że stwardnieje czy pokryje go pleśń. Jedzenia nie należy w końcu marnować, prawda?

    Przejdźmy zatem do konkretów. Dzięki nim dowiesz się, jak mrozić chleb, aby się nie przemroził, nie spleśniał, a za to zachował swoje walory smakowe!

    Mrożenie chleba krok po kroku

    Cały proces jest iście banalny i trwa krótko, szczególnie w przypadku krojonego chleba. Podstawą jest to, aby jak najszybciej zamrozić chleb po kupieniu.

    A jak się do tego zabrać? Oto instrukcja:

    1. Wyjmij chleb z jego oryginalnego opakowania. Przyznam bez bicia, że nie zawsze się tego trzymam. Czasem mrożę chleb w całości w jego oryginalnym opakowaniu, lecz zawsze chodzi o krótkotrwałe mrożenie, np. przez kilka dni. Niektórzy używają też do tego plastikowych reklamówek, wiążąc je na supeł.
    2. Ogólnie biorąc, masz 2 opcje: albo mrozisz chleb w całości, albo go porcjujesz. Ja korzystam z obu możliwości ze wskazaniem na porcjowanie – w zależności od tego, ile mam miejsca w zamrażalniku. Wiąże się to także z tym, czy pieczywo jest krojone. Jeżeli nie, a pragniesz je porcjować, to pokrój chleb na kromki.
    3. Potrzebujesz jednego dodatku, a mianowicie woreczków/torebek do mrożenia żywności, najlepiej z klipsem bądź suwakiem, gdyż zapewniają najlepszą szczelność. W innym wypadku trzeba je dokładnie zawiązać. Te, które kupuję, mają 25 x 32 cm, więc są w miarę duże.
    4. Jeżeli mrozisz cały bochenek chleba, to nałóż na niego 2 woreczki po obu stronach (albo zachowaj na krócej w oryginalnym opakowaniu bądź zawiązanej reklamówce). Pieczywo powinno być w całości przykryte, nie może się do niego dostawać powietrze. Czasem w utrzymywaniu szczelności pakunków pomagają gumki recepturki.
    5. Jeżeli porcjujesz, to rozłóż kromki do osobnych torebek. W zależności od rozmiaru kromek ja mieszczę od 4 do 7 sztuk w jednym woreczku. Dobrze, gdy wychodzą z tego dzienne porcje – chleb pozostanie miękki, nie zdąży w większym stopniu stwardnieć. Są też opinie, aby mrozić każdą kromkę osobno, co zapewne ułatwi rozmrażanie (a czasem wydłuży okres mrożenia), choć ja jestem na to zbyt leniwy. W tej opcji w grę wchodzi także użycie aluminiowej folii.
    6. Pamiętaj, aby przed zamknięciem lub zawinięciem wypchnąć powietrze z woreczków (lub czegokolwiek innego, w czym mrozisz chleb).
    7. Umieść pakunki z pieczywem w swoim zamrażalniku lub zamrażarce.

    porcje chleba zapakowane w woreczki i gotowe do mrożenia

    Proste, prawda? I w taki sposób zamrozisz większą ilość chleba, aby nie musieć się martwić przez jakiś czas jego niedoborem oraz koniecznością pójścia do sklepu lub piekarni.

    Pamiętaj jeszcze o jednym: jeżeli foliowe woreczki po mrożeniu dalej są w dobrym stanie (czyli są szczelne), to oczywiście ich nie wyrzucaj. Te, których używam, wytrzymują naprawdę skrajne temperatury, a do ich trwałości nie mam zastrzeżeń. Nie widzę na nich jakichś uszczerbków, więc używam ich wielokrotnie. Nie ma co marnować pieniędzy i generować większej ilości śmieci. Chyba się ze mną zgodzisz?

    To jeszcze nie koniec tego poradnika, ponieważ przygotowałem dla Ciebie dodatkowe porady odnośnie mrożenia (jak i rozmrażania) chleba.

    Czy mrożony chleb jest zdrowy?

    Tak. Czemu miałby być bowiem niezdrowy? Nie ma tu żadnych przeciwwskazań. Ba, mrożenie jest jedynym naturalnym sposobem na przedłużenie świeżości pieczywa. Mało tego, niskie temperatury spowalniają lub blokują rozwój drobnoustrojów.

    Źródła pomocnicze dla odpowiedzi na to pytanie:

    1. https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-mrozone-pieczywo-jest-niezdrowe
    2. https://oskroba.pl/kraina-chleba/fakty-i-mity/pieczywo-mrozone-jest-niezdrowe

    Czy można mrozić chleb 2 razy?

    Nie. Trzymaj się więc uniwersalnej zasady, że raz rozmrożonego produktu spożywczego nie powinno się mrozić ponownie. Inaczej chleb szybciej się przemrozi. Ucierpi na tym również jego smak (lub w ogóle nie będzie się nadawał do spożycia, zupełnie jak czerstwy chleb).

    Źródło pomocnicze dla odpowiedzi na to pytanie:

    https://haps.pl/Haps/7,167709,22706939,mrozisz-chleb-na-pozniej-pracownik-piekarni-radzi-jak-go.html

    Dowiedz się też:

    1. Jak mrozić pierogi?
    2. Czy dynię można mrozić? Jak to zrobić?
    3. Jak mrozić marchewkę? Czy trzeba ją blanszować?

    Jak długo można mrozić chleb?

    Do 4-6 miesięcy, czyli tak, aby się nie przemroził, bo będzie wtedy paskudnie smakował. Taka sama informacja widnieje zresztą w poradniku o układaniu i przechowywaniu jedzenia w zamrażarce.

    Zauważyłem jednak, że nie wszystkie rodzaje chleba znoszą mrożenie tak samo. Zdarzyło mi się przemrozić chleb tostowy, który był w zamrażalniku ok. 2 miesięcy. Pojawiły się na nim suche obszary i w efekcie nie dało się go zjeść.

    Dużo zależy więc od chleba, który kupujesz. Niektóre dość szybko twardnieją po rozmrożeniu, a inne nieco gorzej smakują. Problemy dotyczą także stanu kromek. Kupny chleb bywa dziurawy – wtedy kromki po rozmrożeniu lubią się jeszcze bardziej kruszyć, co irytuje podczas smarowania ich masłem, a następnie serkiem, dżemem, Nutellą czy miodem.

    Jak widzisz, mrożenie pieczywa stanowi jednocześnie dobry sposób na ocenienie jego jakości, bo gdy dany chleb gorzej znosi mrożenie, to musi coś w tym być. Najczęściej oznacza to obecność (lub nadmiar) substancji zagęszczających i konserwujących. Jeszcze bardziej są na to narażone bułki.

    A taką praktyczną radą na koniec tego akapitu jest monitorowanie raz na jakiś czas stanu mrożonego chleba. Jeżeli w woreczku/torebce zacznie się zbierać lód, to znak, że najwyższy czas wyjąć chleb z zamrażalnika.

    W jakiej temperaturze mrozić chleb?

    W standardowej, czyli -18°C. Niższa temperatura mogłaby przemrozić pieczywo, a wyższa skrócić czas przechowywania.

    Przy okazji dowiedz się, dlaczego akurat ta wartość jest zalecana. Omówiłem ten temat w artykule o tym, jaka powinna być temperatura w zamrażarce.

    W jakim urządzeniu najlepiej mrozić chleb?

    Patrząc na okres przechowywania, wygląda na to, że możesz zamrozić pokaźną ilość pieczywa na zapas. Zasada co do urządzenia jest więc prosta: im więcej miejsca, tym lepiej.

    Niestety, ale zamrażalniki standardowych lodówek nie zawsze są dość pojemne, a chleb zajmuje trochę miejsca. Nie da się go ułożyć na stos, a mało regularny kształt nie ułatwia sprawy.

    W moim przypadku zamrażalnik pozwala mi umieścić więcej niż bochenek, ale muszę pamiętać o przestrzeni dla innych mrożonek. Różnie bywa.

    Najkorzystniejszym urządzeniem jest więc osobna zamrażarka, najlepiej taka skrzyniowa, potocznie nazywana ladą. Znajdziesz takie modele w moim rankingu najlepszych zamrażarek.

    Dodatkowy wydatek i konieczność zagospodarowania miejsca na tak masywny sprzęt do mrożenia, ale za to ogromny komfort.

    Jak rozmrozić chleb?

    Najprostszym sposobem rozmrażania chleba jest przełożenie go do chlebaka, aby sam się rozmrażał (czyli w temperaturze pokojowej). Ba, nawet nie musi być w chlebaku – ważne, aby pozostał w woreczku/torebce, więc spokojnie możesz go pozostawić na kuchennym blacie czy stole (opcjonalnie z podłożonymi papierowymi ręcznikami, które wchłoną wilgoć).

    Taka życiowa rada: gdy pieczywo ma się samo rozmrażać, oderwij od siebie kromki, zrób troszkę luzu pomiędzy nimi. Wtedy rozmrażanie będzie bardziej równomierne (a więc i szybsze). Nie radzę zatem maksymalnie wypychać woreczka kromkami przed mrożeniem.

    Bywa jednak tak, że człowiek zapomni wyjąć chleb z zamrażarki lub zamrażalnika… Oczywiście zdarzyło mi się to wiele razy, przez co dostawałem po głowie od żony.

    I właśnie w takich sytuacjach przyda się jakiś szybszy sposób rozmrażania chleba. Takie również znam.

    Dodatkowe opcje są następujące:

    • Rozmrażanie w piekarniku – a dokładniej w ok. 180°C. Plus tutaj taki, że skórka będzie bardziej chrupiąca.
    • Rozmrażanie na parze – to zwykle bardzo szybki sposób na uzyskanie miękkiego chleba.
    • Rozmrażanie w mikrofalówce – jeżeli ma taką funkcję. Minus, że chleb może się stać gumowaty… jak to bywa z mikrofalą.
    • Rozmrażanie w tosterze – nawet niektóre tostery mają opcję rozmrażania (i od razu robią z kromek grzanki!), więc tak naprawdę wiele sprzętów Ci w tym pomoże.

    Podsumowanie

    Mrożenie chleba na zapas często oznacza oszczędność czasu, a to zawsze się opłaca. Ten produkt pierwszej potrzeby nie może być również marnowany, a w ten sposób zabezpieczysz go, zapewniając świeżość. W wielu zakątkach świata panuje ogromna bieda i głód, więc 2 razy pomyśl, zanim przez lenistwo czy niewiedzę wyrzucisz jedzenie do kosza.

    Zamrożenie pieczywa sprawi, że jego przechowywanie stanie się bardziej przemyślane. Owszem, trzeba pamiętać o rozmrażaniu przed spożyciem, zagospodarować dodatkowe miejsce w zamrażalniku lub zamrażarce, lecz i tak warto, szczególnie gdy do sklepu masz stosunkowo daleko. Zaoszczędzisz czas, a niejednokrotnie paliwo.

    Jeżeli masz do mnie jakieś dodatkowe pytania lub chcesz się podzielić ulubionym sposobem mrożenia chleba, to skorzystaj z sekcji komentarzy. Z chęcią przeczytam Twoją opinię, jak również odpowiem na dodatkowe pytania.

    [Głosów: 1   Average: 5/5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments