Mrożenie marchwi, szczególnie na zimę, jest dla wielu osób okazją, aby użyć jej w przyszłości do pysznych dań. Jeżeli Ty również pragniesz jak najlepiej zamrozić marchewkę, to koniecznie przeczytaj poniższe porady.

Mrożenie marchwi, szczególnie na zimę, jest dla wielu osób okazją, aby użyć jej w przyszłości do pysznych dań. Jeżeli Ty również pragniesz jak najlepiej zamrozić marchewkę, to koniecznie przeczytaj poniższe porady.
Spis treści:
Marchew to popularna, smaczna, a przede wszystkim bardzo zdrowa roślina z rodziny selerowatych. Zawiera masę witamin (np. beta-karoten, C, E, K) oraz minerałów (np. wapń, żelazo, magnez, potas).
Mrożenie marchewki jest rzecz jasna możliwe, ale i tak wypada się przed tym dowiedzieć kilku przydatnych rzeczy. Wszystkie zawarłem poniżej, więc rzuć na nie okiem!
Zdecydowanie tak! Blanszowanie jest polecane w przypadku wielu warzyw.
A dlaczego? Wszystko przez enzymy, które odpowiadają za dojrzewanie, ale i gnicie warzyw. W niskich temperaturach nadal są aktywne, przez co mrożenie surowej marchwi jest nieco gorszym rozwiązaniem. Pozbawisz ją w ten sposób wielu wartości odżywczych. Straci także sporo ze swojego smaku i koloru.
To nie koniec argumentów za blanszowaniem. Decydując się na ten krok, automatycznie przygotowujesz marchew do późniejszego użycia. Oczywiście możesz powiedzieć, że co to za różnica, przecież i tak trzeba byłoby to zrobić – jak nie przed mrożeniem, to po nim.
Miej jednak na uwadze, że po wyciągnięciu swoich marchwi z zamrażarki lub zamrażalnika obrabianie ich będzie trudniejsze. Chodzi o obieranie czy chociażby krojenie. Omawiane warzywo traci elastyczność, jędrność i nie jest już tak skore do współpracy jak przed umieszczeniem w niższych temperaturach.
Wystarczy więc od razu zaplanować, do jakich dań posłuży Ci marchew (u mnie jest to zwykle zupa lub gulasz). Wtedy od razu dopasujesz preferowany rozmiar krojonych kawałków.
Oczywiście rozumiem potrzebę mrożenia marchwi w całości. Często tak się dzieje, gdy ma być później przeznaczona na bulion. Ale gdy masz wybór – a więc marchew będzie krojona na mniejsze kawałki, np. do sałatki, zupy jarzynowej, kaszotto czy gulaszu – to zblanszuj ją przed mrożeniem. W innym przypadku zadbaj, aby mrozić w całości tylko świeże i młode marchwie (unikaj wiotkich i wysuszonych).
Skoro tę sprawę mamy już wyjaśnioną, to przejdźmy do instrukcji blanszowania marchwi, żeby poszło Ci szybko i bez komplikacji!
I to tyle! Cały proces nie trwa zbyt długo. Jest też łatwy do wykonania, a dzięki temu Twoja marchew będzie nadal zdrowa, smaczna i jeszcze dodatkowo przygotowana do późniejszego gotowania.
Teraz przejdźmy do etapu przygotowania marchwi do dłuższego mrożenia.
Przeczytaj też:
Marchew została poprawnie zblanszowana i odcedzona. Co dalej? Jak ją poprawnie zamrozić?
Oto instrukcja:
Dokładnie w tej co całą resztę różnych produktów spożywczych, czyli w -18°C. To optymalna wartość, która spowalnia rozwój drobnoustrojów w żywności, wydłużając ich świeżość i czas przechowywania.
Maksymalnie przez rok, zresztą jak sporą część warzyw i owoców. Blanszowanie nie skraca tego czasu, a – jak już wspominałem – zdecydowanie pomaga w porównaniu do mrożenia surowej marchwi w całości (bo ją zalecam przechowywać do 6 – 9 miesięcy).
Pewne znaczenie ma też pojemnik/worek, w którym mrozisz marchew. Użycie próżniowych worków przy głębokim mrożeniu wydłuża czas przechowywania do 14 miesięcy.
Najlepszym sprzętem do tego jest domowa zgrzewarka próżniowa z rankingu.
Jak widzisz, mrożenie marchwi nie jest ekstremalnie trudne. To warzywo samo w sobie nie sprawia dodatkowych trudności podczas tego procesu. Wypada jednak zblanszować marchew przed umieszczeniem na dłużej w zamrażarce lub zamrażalniku. Uzyskasz dzięki temu pewność co do smaku, konsystencji, koloru i bogactwa wartości odżywczych. A o to tu przecież chodzi, prawda?
W komentarzu podziel się tym, do jakich potraw najczęściej używasz marchwi. Są to zupy, gulasz, sałatki, a może coś dużo bardziej wymyślnego i unikalnego? Koniecznie daj znać!
Zobacz zestawienia sprzętów do chłodzenia i mrożenia:
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w .