Jak mrozić marchewkę? Czy trzeba ją blanszować?

Jak mrozić marchewkę? Czy trzeba ją blanszować?

Spis treści:

    Mrożenie marchwi, szczególnie na zimę, jest dla wielu osób okazją, aby użyć jej w przyszłości do pysznych dań. Jeżeli Ty również pragniesz jak najlepiej zamrozić marchewkę, to koniecznie przeczytaj poniższe porady.

    Marchew to popularna, smaczna, a przede wszystkim bardzo zdrowa roślina z rodziny selerowatych. Zawiera masę witamin (np. beta-karoten, C, E, K) oraz minerałów (np. wapń, żelazo, magnez, potas).

    Mrożenie marchewki jest rzecz jasna możliwe, ale i tak wypada się przed tym dowiedzieć kilku przydatnych rzeczy. Wszystkie zawarłem poniżej, więc rzuć na nie okiem!

    Mrożenie marchewki – blanszować czy nie?

    Zdecydowanie tak! Blanszowanie jest polecane w przypadku wielu warzyw, o czym zresztą wspomniałem w artykule o przechowywaniu produktów spożywczych w zamrażarce.

    A dlaczego? Wszystko przez enzymy, które odpowiadają za dojrzewanie, ale i gnicie warzyw. W niskich temperaturach nadal są aktywne, przez co mrożenie surowej marchwi jest nieco gorszym rozwiązaniem. Pozbawisz ją w ten sposób wielu wartości odżywczych. Straci także sporo ze swojego smaku i koloru.

    To nie koniec argumentów za blanszowaniem. Decydując się na ten krok, automatycznie przygotowujesz marchew do późniejszego użycia. Oczywiście możesz powiedzieć, że co to za różnica, przecież i tak trzeba byłoby to zrobić – jak nie przed mrożeniem, to po nim.

    Miej jednak na uwadze, że po wyciągnięciu swoich marchwi z zamrażarki lub zamrażalnika obrabianie ich będzie trudniejsze. Chodzi o obieranie czy chociażby krojenie. Omawiane warzywo traci elastyczność, jędrność i nie jest już tak skore do współpracy jak przed umieszczeniem w niższych temperaturach.

    Wystarczy więc od razu zaplanować, do jakich dań posłuży Ci marchew (u mnie jest to zwykle zupa lub gulasz). Wtedy od razu dopasujesz preferowany rozmiar krojonych kawałków.

    Oczywiście rozumiem potrzebę mrożenia marchwi w całości. Często tak się dzieje, gdy ma być później przeznaczona na bulion. Ale gdy masz wybór – a więc marchew będzie krojona na mniejsze kawałki, np. do sałatki, zupy jarzynowej, kaszotto czy gulaszu – to zblanszuj ją przed mrożeniem. W innym przypadku zadbaj, aby mrozić w całości tylko świeże i młode marchwie (unikaj wiotkich i wysuszonych).

    Skoro tę sprawę mamy już wyjaśnioną, to przejdźmy do instrukcji blanszowania marchwi, żeby poszło Ci szybko i bez komplikacji!

    marchewka pokrojona w monety i gotowa do blanszowania

    Jak zblanszować marchewkę przed zamrożeniem?

    1. W pierwszej kolejności dokładnie umyj marchew w zimnej lub letniej wodzie.
    2. Obierz marchew obieraczką do warzyw lub nożykiem. Odetnij jej końce.
    3. Pokrój marchewki na rozmiar i kształt, które będą pasować do przyszłych kreacji kulinarnych (najczęściej są w kształcie monet). Ważne, aby trzymać się stałego rozmiaru, bez rotacji. Dzięki temu późniejsze gotowanie będzie efektywniejsze, ciepło rozłoży się równomiernie.
    4. Wlej wodę do dużego garnka (zapełnij go w 2/3) i zacznij gotować. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej posiekaną marchew, a następnie poczekaj, aż wróci do stanu wrzenia (ponieważ wrzucenie warzyw chwilowo obniży temperaturę wody).
    5. Gotuj (czyli w tym przypadku blanszuj) marchew. Przez ile? Od 2 do 5 minut – zależnie od kształtu i rozmiaru pokrojonych kawałków. Najkrócej powinno trwać blanszowanie marchwi pokrojonej w plasterki. Jeżeli masz wiele partii marchwi do blanszowania, to pamiętaj, że tej samej wody możesz użyć do 5 razy.
    6. Szybko ostudź marchew, przekładając ją do miski z zimną (najlepiej lodowatą) wodą. Jej temperatura powinna być jak najniższa, więc dobrym pomysłem jest wykorzystanie nawet kostek lodu. Wtedy efekty będą najlepsze. Trzymaj tak marchewki przez ok. 3 minuty (a najlepiej dokładnie tyle, przez ile były blanszowane).
    7. Dokładnie odcedź marchewki, np. w durszlaku lub na papierowych ręcznikach.

    I to tyle! Cały proces nie trwa zbyt długo. Jest też łatwy do wykonania, a dzięki temu Twoja marchew będzie nadal zdrowa, smaczna i jeszcze dodatkowo przygotowana do późniejszego gotowania.

    Teraz przejdźmy do etapu przygotowania marchwi do dłuższego mrożenia.

    Przeczytaj też:

    1. Jak mrozić pierogi?
    2. Czy dynię można mrozić? Jak to zrobić?
    3. Jak mrozić chleb? Mrożenie i rozmrażanie chleba!

    Jak zamrozić zblanszowaną marchew?

    Okej, marchew została poprawnie zblanszowana i odcedzona. Co dalej? Jak ją poprawnie zamrozić? Oto instrukcja:

    1. Rozłóż pokrojone marchewki na blaszce do pieczeniu lub jakimś innym większym i płaskim naczyniu. Układaj kawałki jeden obok drugiego – tak aby się nie stykały. Dzięki temu nie skleją się ze sobą podczas mrożenia.
    2. Włóż je razem z naczyniem do zamrażarki na ok. 2 godziny. Jest to wstępne mrożenie. Dodam, że to opcjonalny krok – dodatkowo zapobiega sklejaniu się kawałków warzyw. Okazuje się przydatny, gdy po mrożeniu nie zamierzasz korzystać z całej partii marchwi, a tylko z jej części.
    3. Przerzuć marchew do szczelnych woreczków, np. strunowych. Pamiętaj, aby wypchnąć z nich powietrze przed zamknięciem. Sprawdzą się tu również plastikowe pojemniki odporne na mrożenie (pamiętaj, aby zostawić w nich troszkę luzu, bo marchew się rozszerza, gdy jest mrożona). Woreczki/pojemniki możesz podpisać lub nakleić na nie etykiety z datą, ewentualnie wagą zawartości. To przydatne szczególnie wtedy, gdy umieszczasz w zamrażarce kilka partii marchwi blanszowanych w różnym czasie.

    marchewka w kostkach gotowa do zamrożenia

    W jakiej temperaturze mrozić marchew?

    Dokładnie w tej co całą resztę różnych produktów spożywczych, czyli w -18°C. To optymalna wartość, która spowalnia rozwój drobnoustrojów w żywności, wydłużając ich świeżość i czas przechowywania.

    Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej na ten temat, to przeczytaj artykuł o tym, ile stopni ustawić w zamrażarce. Wspomniałem tam również o czynnikach, które mogą zaburzyć optymalną temperaturę, więc taka wiedza zawsze Ci się przyda.

    Jak długo można mrozić marchew?

    Maksymalnie przez rok, zresztą jak sporą część warzyw i owoców. Blanszowanie nie skraca tego czasu, a – jak już wspominałem – zdecydowanie pomaga w porównaniu do mrożenia surowej marchwi w całości (bo ją zalecam przechowywać do 6-9 miesięcy).

    Pewne znaczenie ma też pojemnik/worek, w którym mrozisz marchew. Użycie próżniowych worków przy głębokim mrożeniu wydłuża czas przechowywania do 14 miesięcy.

    Podsumowanie

    Jak widzisz, mrożenie marchwi nie jest ekstremalnie trudne. To warzywo samo w sobie nie sprawia dodatkowych trudności podczas tego procesu. Wypada jednak zblanszować marchew przed umieszczeniem na dłużej w zamrażarce lub zamrażalniku. Uzyskasz dzięki temu pewność co do smaku, konsystencji, koloru i bogactwa wartości odżywczych. A o to tu przecież chodzi, prawda?

    W komentarzu podziel się tym, do jakich potraw najczęściej używasz marchwi. Są to zupy, gulasz, sałatki, a może coś dużo bardziej wymyślnego i unikalnego? Koniecznie daj znać!

    [Głosów: 1   Average: 5/5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments