Jak mrozić szpinak?

Prawidłowe mrożenie szpinaku (jak i późniejsze rozmrażanie) da Ci pewność, że warzywo pozostanie świeże oraz smaczne. W moim artykule poznasz dokładne wskazówki, jak traktować szpinak w przypadku chęci umieszczenia go w zamrażarce lub zamrażalniku.

Jak mrozić szpinak? Mrożenie szpinaku - porady

Spis treści:

    Co warto wiedzieć przed zamrożeniem szpinaku?

    Szpinak cechuje się bogactwem wielu witamin oraz składników odżywczych. Roślina ma sporo właściwości przeciwnowotworowych oraz skutecznie chroni przed miażdżycą. Dowiedz się, jak mrozić szpinak, aby cieszyć się źródłem mikroelementów nawet w okresie jesienno-zimowym.

    Zanim umieścisz w zamrażarce pełne witamin zielone warzywo, spójrz najpierw, jak przygotować szpinak do mrożenia. Podobnie jak inne jadalne rośliny, tak i ta, którą teraz opisuję, wymaga zahartowania.

    W tym celu na wstępie musisz dokładnie opłukać liście pod bieżącą wodą i umieścić je we wrzątku na ok. 3 minuty. Po tym czasie warzywo przełóż na sitko i przelej zimną wodą lub bezpośrednio zanurz je w niej.

    Mrożenie szpinaku wymaga przestrzegania pewnych zasad. Jedną z nich jest zapamiętanie, iż warzywo przed umieszczeniem w zamrażarce musi być całkowicie zimne.

    Z blanszowaniem czy bez?

    Blanszowanie zapewnia produktom wyrazisty smak, kolor oraz chroni przed utratą cennych składników odżywczych. W przypadku szpinaku blanszowanie jest kluczowe, jeśli planujesz przechowywać go w zamrażarce znacznie dłużej niż przez 14 dni.

    W ilu stopniach najlepiej mrozić szpinak?

    Temperatura mrożenia szpinaku jest taka sama jak w przypadku innych warzyw czy produktów umieszczanych w zamrażarce. To wartość -18 stopni Celsjusza. Temperatura ta jest najwłaściwszą, jeśli chodzi o zahamowanie rozwoju bakterii w poszczególnych produktach spożywczych.

    Odpowiednia temperatura mrożenia sprawia jednocześnie, że Twoje mrożonki dłużej pozostają świeże, ich jakość jest wysoka, a czas przechowywania znacznie dłuższy.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Mrożenie szpinaku krok po kroku

    Zanim powiem Ci, jak zamrozić świeży szpinak, to najpierw wspomnę o ważnej kwestii: liście powinny być młode, pozbawione przebarwień oraz plamek. Niezależnie od tego, czy mrożone warzywo pochodzi z własnego ogródka, czy też z bazaru lub ze sklepu, wybieraj takie z młodymi i cienkimi łodygami.

    Jak mrozić szpinak? Oto poradnik:

    1. Wszystkie listki wraz z łodygami dokładniej umyj pod bieżącą wodą.
    2. Zahartuj warzywo w sposób podany na początku artykułu.
    3. Po wyjęciu z gorącej wody poczekaj, aż liście całkowicie ostygną. Aby przyspieszyć proces, rozłóż szpinak na ręczniku papierowym.
    4. Podziel warzywo na kilka porcji, po czym umieść je w niewielkim pojemniczku lub specjalnych woreczkach przeznaczonych do mrożenia (najlepiej zrobionych za pomocą pakowarki próżniowej). Włóż wszystko do zamrażarki.

    Liście szpinaku przygotowane do mrożenia

    Jak zamrozić purée ze szpinaku?

    Wiesz już, jak zamrozić szpinak w liściach, dlatego teraz omówię trochę inny sposób przechowywania tego przysmaku w zamrażarce, a mianowicie purée.

    Przygotowanie wygląda podobnie do poprzednio omówionej metody, z tym że po blanszowaniu i osuszeniu liście umieszczasz w blenderze i robisz z nich purée.

    Zaplanuj sobie wcześniej, do czego wykorzystasz mrożonki, aby móc przygotować odpowiednio duże porcje. Przełóż je do specjalnych pojemniczków i gotowe!

    Zobacz tanie i dobre sprzęty z popularnego marketu!

    Mrożenie szpinaku bez blanszowania

    Teraz opowiem Ci, jak mrozić szpinak na zimę bez blanszowania, a na zasadzie parowania liści.

    Wodę w garnku doprowadź do wrzenia i wykorzystaj specjalne naczynie do gotowania na parze. Umieść w nim szpinak, po czym zagotuj przez około trzy minuty.

    W kolejnym kroku (pamiętaj jednak, aby nie zdejmować liści z kuchenki) do zielonego warzywa dodaj trochę kostek lodu. Całość pozostaw na chwilę w celu zatrzymania procesu gotowania.

    Pamiętaj jednak, aby nie robić tego za długo, ponieważ w innym przypadku szpinak straci sporą ilość wartości odżywczych.

    Szpinak nowozelandzki – co to takiego i czy można go mrozić?

    Szpinak nowozelandzki to alternatywa dla tradycyjnego szpinaku. Ma podobne właściwości oraz walory smakowe. Różnica polega jedynie w uprawie oraz w wyglądzie rośliny. Szpinak nowozelandzki ma nieco inne liście, które przypominają poszarpaną strzałkę.

    W Polsce ze względu na przymrozki w okresie jesienno-zimowym roślina jest jednoroczna. Z kolei w pozostałej części Europy, gdzie rośnie ona dziko na polach, jest raczej wieloletnia.

    Dania główne oraz liczne przekąski przyrządzisz niemal w identyczny sposób, co te ze szpinaku liściowego. Nic również nie stoi na przeszkodzie, aby zimą w kuchni wykorzystywać szpinak nowozelandzki.

    Jak mrozić roślinę, aby nie straciła ona walorów smakowych i odżywczych?

    Odpowiedź jest prosta, ponieważ musisz postępować tak samo jak w przypadku jej tradycyjnej wersji. Masz do wyboru kilka sposobów: zamrozić całe liście, zrobić purée lub najpierw blanszować, a dopiero później umieścić produkt w zamrażarce.

    Jak długo można mrozić szpinak?

    Warzywo spokojnie przechowasz w zamrażarce nawet przez rok.

    Oczywiście jest jedno ALE.

    Otóż będzie to możliwe, jeśli odpowiednio przygotujesz szpinak do mrożenia i umieścisz go w specjalnym pojemniczku lub przeznaczonym do tego woreczku.

    Lepiej jednak mrożonki zużywać znacznie wcześniej niż w rok. Nie oznacza to jednak, że po kilku tygodniach czy nawet miesiącach produkt nie będzie się nadawał do spożycia. Sporo zależy od samego warzywa przed zamrożeniem, a dokładniej od jego kondycji.

    Nie bez znaczenia jest również sposób zamrażania oraz warunki panujące w zamrażarce. Dobrze, gdy masz jak najlepszą zamrażarkę szufladową lub skrzyniową.

    Rozmrażanie szpinaku

    Samo rozmrażanie wbrew pozorom nie wydaje się skomplikowane. Okazuje się jednak, że proces ten może być nie dla wszystkich do końca jasny. Jego nieprawidłowe przeprowadzenie skutkuje zepsuciem się przechowywanego w zamrażarce produktu.

    Spójrz poniżej, jak odpowiednio rozmrozić szpinak, aby uniknąć niemiłej niespodzianki.

    Warzywo jest bardzo delikatne, dlatego też jego rozmrażanie również musisz przeprowadzić w taki sposób. To istotne zwłaszcza jeśli planujesz zużyć liście do sałatki lub zjeść je na surowo. W takiej sytuacji proces rozmrażania musisz wydłużyć, a warzywo na ten czas umieścić w lodówce.

    Kiedy zamrożony szpinak włożysz do miski i postawisz ją na blacie, gdzie padają promienie słoneczne, lub na oknie przy kaloryferze, to później roślina podana na stół będzie nie tylko mało apetycznie wyglądać, ale też źle smakować.

    Znacznie prościej jest, kiedy mrożonkę chcesz od razu ugotować lub usmażyć. Wtedy nie ma potrzeby rozmrażania. Bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki warzywo umieszczasz w garnku lub na patelni, a za sprawą wysokiej temperatury roślina mięknie i staje się gotowa do spożycia.

    Do rozmrożenia szpinaku nie używaj kuchenki mikrofalowej. O ile w niektórych sytuacjach jest to najlepsze rozwiązanie, o tyle w przypadku szpinakowej mrożonki zupełnie się nie sprawdza. Używając mikrofali, sprawisz, że szpinak zamieni się w papkę, straci swoje właściwości odżywcze i będzie zwyczajnie niesmaczny.

    Podsumowanie

    Szpinak nie jest wyjątkiem i tak samo jak pozostałe warzywa bez problemu go zamrozisz i rozmrozisz. Ważne jest jedynie jego odpowiednie przygotowanie, czyli zahartowanie, blanszowanie i umieszczenie w szczelnych pojemnikach lub woreczkach próżniowych.

    Stosując się do moich wskazówek, masz pewność, że warzywo wytrzyma w zamrażarce nawet przez rok.

    Przeczytaj też:

    1. Jak mrozić marchewkę? Czy trzeba ją blanszować?
    2. Jak mrozić pierogi?
    3. Czy dynię można mrozić? Jak to zrobić?
    4. Jak długo można mrozić mięso? Ile może leżeć w zamrażarce?
    5. Jak mrozić chleb? Mrożenie i rozmrażanie chleba!
    6. Jak mrozić truskawki?
    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments