Dla wielu smakoszy truskawek sezon na smaczne owoce jest pewnie o wiele za krótki. Aby zatrzymać aromatyczny zapach i smak smakołyków, warto je zamrozić. Sam proces mrożenia nie jest skomplikowany, jednakże musisz pamiętać o kilku zasadach, aby po wyjęciu z zamrażarki cieszyć się ładnie wyglądającymi i przede wszystkim smacznymi truskawkami.
Mrożenie truskawek – czy to dobry pomysł?
Wciąż na różnych forach internetowych pojawia się pytanie o to, czy można mrozić truskawki.
Proces ten jest bezpiecznym sposobem konserwacji produktów spożywczych i sprawdza się także w przypadku tych owoców. Pozwala na zachowanie cennych składników, a jednocześnie zapewnia długie przechowywanie żywności.
Zapamiętaj jednak, aby przez etap mrożenia truskawek przejść ostrożnie i z zachowaniem pewnych zasad. Tylko przestrzeganie konkretnych wskazówek zapewni Ci dobry smak, wygląd i zapach owoców.
Jak zamrozić truskawki, aby w niewielkim pojemniku zachować letnie wspomnienia? Wystarczy, że przeczytasz do końca mój artykuł, a mrożenie truskawek przestanie być dla Ciebie tajemnicą.
Ranking zamrażarek szufladowych – zwycięzca
O czym należy pamiętać przed zamrożeniem truskawek?
Przede wszystkim staraj się wybierać dojrzałe i zdrowe owoce pozbawione uszkodzeń. Podstawową kwestią jest sposób mycia. Musisz zrobić to dokładnie pod bieżącą wodą, pamiętając przy tym, aby nie odrywać szypułek.
W innym wypadku woda przedostanie się do wnętrza, co sprawi, że owoce nie będą już takie słodkie, a po wyjęciu z zamrażarki stracą swoją jędrność i staną się papkowate.
Po umyciu truskawek musisz dokładnie osuszyć je ręcznikiem papierowym, a dopiero później pozbyć się z nich szypułek. Najlepiej, aby temperatura w zamrażarce była ustawiona na jak najniższą, ponieważ tylko wtedy proces mrożenia przebiegnie sprawnie i szybko.
Mrożenie truskawek w całości czy zmiksowanych?
Zanim zdecydujesz się na mrożenie owoców, zapoznaj się z ich charakterystyką. Aby zaoszczędzić Twój czas, podpowiem Ci, że najlepiej mrozić całe truskawki.
Zmiksowane, mrożone owoce lepiej sprawdzają się latem, kiedy temperatury na zewnątrz zachęcają do tworzenia zimnych deserów. Z kolei zimą truskawki wykorzystane są na pyszny, ciepły kompot lub ciasto.
Owoce umieszczaj w szufladzie lub na półce, gdzie temperatura jest najniższa.
W jakiej temperaturze najlepiej mrozić truskawki?
Owoce przechowuj najlepiej -18 stopniach Celsjusza. Jak widzisz, jest to standardowa temperatura mrożenia większości produktów. Zabezpiecza ona przed rozwojem niebezpiecznych dla pożywienia bakterii.
Zastosowanie tak niskiej temperatury sprawi, że poszczególne produkty przechowasz znacznie dłużej i to z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych. Każda zamrażarka zapewni Ci ten poziom mrożenia.
Jak długo można przechowywać truskawki w zamrażarce?
Prawidłowe przygotowanie owoców do zamrożenia to gwarancja sukcesu. Tylko dobrze dobrane i szypułkowane w odpowiednim momencie truskawki wytrzymają nawet do 12 miesięcy. Dobrym pomysłem jest porcjowanie i oznaczenie na opakowaniu daty zamrożenia.
Zamrażanie truskawek krok po kroku
Aby odpowiednio zamrozić owoce, musisz przestrzegać kilku ważnych zasad. Tylko to sprawi, że po wyjęciu z zamrażarki owoce nadal będą jędrne i smaczne, a dodatkowo zachowają wszystkie swoje cenne właściwości.
Jak mrozić truskawki? Oto wskazówki:
- Staraj się wybierać dojrzałe i jędrne owoce. Nieważne, czy będą one pochodziły z ogródka, targu czy sklepu spożywczego, zwróć uwagę, aby nie były w żaden sposób uszkodzone.
- Dokładnie umyj truskawki pod bieżącą wodą i pozostaw je na chwilę na sitku, po czym dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Przejdź do usuwania szypułek. Nie rób tego wcześniej, aby woda nie przedostała się do środka owoców, ponieważ spowoduje to utratę ich jędrności.
- Przygotowane truskawki włóż do specjalnych pojemników lub woreczków próżniowych i umieść w zamrażarce. W drugim przypadku potrzebujesz polecanej zgrzewarki do próżniowego pakowania żywności.
Podany sposób mrożenia truskawek jest najszybszy i najprostszy. Z tak przygotowanych owoców ugotujesz kompot lub upieczesz ciasto.
Jak zamrozić truskawki, żeby się nie skleiły?
Kiedy wolisz, aby po rozmrożeniu owoce były jędrne i ładnie się prezentowały, nie należy ich ściskać w woreczkach. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie tacki, na której ułożysz truskawki.
Pamiętaj jednak, że owoce nie mogą znajdować się zbyt blisko siebie.
Mrożenie zmiksowanych truskawek
Skoro już wiesz, jak mrozić truskawki w całości, to teraz pora poznać sposób, jak postąpić w przypadku zmiksowanego produktu.
Aby przełożyć do zamrażarki zmiksowane owoce, początkowo musisz je dokładnie umyć, osuszyć i pozbyć się z nich szypułek. Następnym krokiem jest przełożenie ich do blendera i zmiksowanie na gładką masę.
Teraz pora, abym udzielił Ci odpowiedzi na pytanie, jak mrozić zmiksowane truskawki. Ostatni krok polega na umieszczeniu musu w niewielkich pojemniczkach i ich zamrożeniu, czyli jak widzisz, nie jest to nic skomplikowanego.
To, jak mrozić truskawki na zimę, zależy od Twoich preferencji. Możesz zdecydować się na przechowywanie całych lub też zmiksowanych owoców. Wybór zależy od tego, jak w przyszłości chcesz wykorzystać dany produkt.
Zobacz zestawienia sprzętów do chłodzenia i mrożenia:
- Ranking lodówek
- Ranking lodówek do zabudowy
- Ranking zamrażarek
- Ranking lodówek side by side
- Ranking lodówek french door
- Ranking lodówek multidoor
- Ranking lodówek do obudowy
Jak prawidłowo rozmrozić truskawki?
Tak samo jak przygotowanie owoców do zamrożenia ma kluczowe znaczenie, tak i sposób ich rozmrożenia jest równie ważny. Pamiętaj, aby nie robić tego nigdy w temperaturze pokojowej lub blisko okna, przez które przebijają się mocne promienie słoneczne.
Produkt będzie nie tylko mało jędrny i apetyczny, ale przede wszystkim mogą namnożyć się na nim liczne bakterie.
Zamrożone truskawki umieść w naczyniu i całość włóż do lodówki na dolną półkę. Poczekaj kilka godzin, aż owoce same się rozmrożą.
Pamiętaj, aby wykorzystać je wszystkie, ponieważ raz rozmrożonych produktów nie możesz zamrozić ponownie.
Podsumowanie
Nie ma żadnych przeciwwskazań do mrożenia truskawek. Aby wszystko poszło zgodnie z planem, musisz tylko trzymać się pewnych zasad.
Nigdy nie decyduj się na mrożenie niedojrzałych i uszkodzonych owoców. Szypułki wyciągaj zawsze po dokładnym osuszeniu, a w celu uniknięcia sklejania się truskawek zastosuj tackę.
Mrożony produkt wykorzystasz na kilka sposobów. Warto po sezonie nadal mieć dostęp do pysznych truskawek i przekonać się do mrożenia ich.
Przeczytaj też:
- Jak mrozić marchewkę? Czy trzeba ją blanszować?
- Jak mrozić pierogi?
- Czy dynię można mrozić? Jak to zrobić?
- Jak długo można mrozić mięso? Ile może leżeć w zamrażarce?
- Jak mrozić chleb? Mrożenie i rozmrażanie chleba!
- Jak mrozić szpinak?