Pizza to przekąska, która bardzo często trafia do mikrofali… a wychodzi z niej gumowata. Jak tego uniknąć? Co zrobić, aby odgrzana pizza nadal była chrupiąca i dobrze smakowała? O tym w poniższym poradniku.
Jak podgrzewać pizzę w mikrofali?
Zamawiasz dużą pizzę i okazuje się, że sporo z niej zostanie. Co wtedy robisz? Zapewne nie chcesz marnować jedzenia, więc wstawiasz kilka kawałków do lodówki. Następnego dnia masz ochotę na coś dobrego i kierujesz się do kuchni. Otwierasz lodówkę, a w środku czeka na Ciebie wczorajsze danie.
W Twojej głowie pojawia się pytanie, jak podgrzać pizzę w mikrofali, aby była równie smaczna co wczoraj. Nie jest to ani trudne, ani nie zajmuje dużo czasu. Najłatwiejsze wydaje się umieszczenie kawałków ciasta w środku i ustawienie czasu grzania. Czy aby na pewno to wystarczy?
Wiele osób odgrzewając w ten sposób pizzę, zauważa, że staje się ona gumowata i nie najlepsza w smaku.
Jeśli zależy Ci na tym, aby ciasto było chrupiące, wraz z pizzą włóż do mikrofali mały kubek lub niewielką miskę z wodą. Umieść naczynie w rogu, a jedzenie standardowo na środku.
Wbrew pozorom ciasto nie rozmięknie, tylko nabierze pulchności i świeżości. Gwarantuję, że pizza będzie Ci smakowała.
Mikrofalę ustaw na 30 lub 60 sekund. Tyle wystarczy, aby pizza stała się przyjemnie ciepła i gotowa do zjedzenia. Jeśli masz taką możliwość, wybierz opcję grill.
Przeczytaj też: Jak rozmrozić mięso w mikrofali?
Ranking mikrofalówek wolnostojących – zwycięzca
Jak podgrzać mrożoną pizzę w mikrofali?
W mikrofali odgrzejesz nie tylko pizzę zamówioną w restauracji czy zrobioną własnoręcznie w domu. Urządzenie wykorzystasz także do przygotowania mrożonej wersji ciasta. Jak to zrobić? Jak odgrzać pizzę, aby była smaczna?
Sporo zależy od tego, jakie urządzenie masz w swojej kuchni. Nowoczesne mikrofalówki mają wiele ciekawych funkcji. Opcja szybkiego podgrzewania przyda się właśnie podczas przygotowywania mrożonej pizzy. Wybierasz odpowiedni tryb pracy i gotowe. Nie ustawiasz czasu grzania, ponieważ jest on dostosowywany automatycznie.
Do podgrzewania mrożonej pizzy zaleca się wykorzystywanie rusztu. Niektóre mikrofalówki mają też specjalne talerze, które pozwalają uzyskać dobrze wypieczoną w środku i lekko zrumienioną na zewnątrz pizzę.
Jeśli Twoja mikrofalówka nie ma zaawansowanych opcji, wypróbuj pewien ciekawy sposób.
Mrożoną pizzę wstaw do środka i ustaw sprzęt na 3 minut w trybie grill. Następnie przez tyle samo czasu po prostu podgrzewaj pizzę, a na kolejne 5 minut ponownie wybierz tryb grill. Pizza powinna dobrze się przypiec, być chrupiąca i ciepła w środku.
Szukasz nowej, lepsze mikrofalówki? Jeśli tak, zobacz moje zestawienia: