Niepozorne kostki lodu są nieocenione podczas imprez, jak i w upalne letnie dni. Wiele osób ma jednak problem ze sposobem ich uzyskiwania. Jeżeli właśnie nabyłeś osobną maszynkę do tego, to ten artykuł jest dla Ciebie. Dowiesz się bowiem, jak nie „wzbogacić” lodu o bakterie, a także jak korzystać oraz dbać o takie urządzenie.
Kopalnią wiedzy na temat omawianej kategorii jest zdecydowanie ranking kostkarek do lodu. Dodatkowo przygotowałem dla Ciebie krótki spis zasad, których należy przestrzegać, aby nie narazić swojego zdrowia czy zwiększyć żywotność sprzętu. Przejdźmy do rzeczy.
Zasady prawidłowego korzystania z kostkarki do lodu w skrócie:
Zachęcam oczywiście do przeczytania całego materiału, bo wszystko dokładnie wyjaśniłem, ale dla leniwych przygotowałem również krótkie streszczenie najważniejszych punktów:
- —>>> Dbaj o regularne czyszczenie kostkarki, skupiając się głównie na dokładnym umyciu zbiornika na wodę.
- —>>> Przed stycznością z urządzeniem umyj dłonie.
- —>>> Do urządzenia wlewaj najlepiej przefiltrowaną wodę.
- —>>> Gotowych kostek nie zostawiaj na dłużej w kostkarce.
- —>>> Zaplanuj optymalne umiejscowienie sprzętu, zarówno na kuchennym blacie, domowym barze, jak i w szafce, gdy kostkarka dłużej spoczywa nieużywana.
Regularnie czyść kostkarkę do lodu
Prosta rada, ale jakże ciężko czasem pamiętać o czyszczeniu domowych urządzeń z segmentu drobnego AGD. Wodę uwielbiają przecież wszelkiego rodzaju bakterie czy pleśń. Jeżeli automat do robienia kostek lodu długo nie będzie miał styczności ze ściereczką, to możesz być pewien, że w Twoich kostkach lodu znajdą się mało korzystne dla zdrowia składniki, a konkretniej drobnoustroje.
Kiedyś w sieci natrafiłem na artykuł, który poruszał przypadek barmana pracującego w pewnej zagranicznej restauracji. Pokazał on czarną ścierkę, którą właśnie wyczyścił kostkarkę. Sanepid zdecydowanie nie byłby zadowolony, nie wspominając o klientach tej miejscówki. Wyglądało to obrzydliwie…
O ile nad jakością dbania o sprzęt gastronomiczny w danym lokalu nie masz władzy, tak w przypadku użytkowania domowej kostkarki już tak. Jakby nie patrzeć, ma ona styczność z produktami spożywczymi.
Są to zazwyczaj bardzo łatwe w czyszczeniu urządzenia. Nie są zbyt wielkie, mają proste kształty, a czasem zbiornik na wodę, który się wyjmuje. To wszystko sprzyja temu, że ogarnięcie tej maszynki nie będzie dla Ciebie kłopotliwe. Chyba warto poświęcić chwilkę czasu, aby mieć pewność, że sprzęt się nie zepsuje, a kostki lodu będą zdrowe?
Ranking domowych kostkarek do lodu – zwycięzca
Umyj ręce przed wyjmowaniem kostek lodu
Że co? Przecież w zestawie z kostkarką dostajemy zazwyczaj małą łopatkę do lodu! Kto by wyjmował kostki lodu ręcznie? Wszystko się zgadza, ale warto zastanowić się, gdzie ta łopatka jest przechowywana? Często ląduje w pojemniku na kostki lodu.

Brudne dłonie -> kontakt z łopatką -> włożenie jej do wnętrza kostkarki. Droga zarazków do tego dobrego urządzenia AGD jest wbrew pozorom bardzo prosta.
Zalecam więc dokładne umycie rąk przed korzystaniem z automatu do robienia lodowych sześcianów. Jeżeli czeka Cię większa impreza domowa, na której zamierzasz serwować drinki z lodem, to obowiązkowo wróć do wcześniejszego punktu i wyczyść to urządzenie. Higiena przede wszystkim.
Zadbaj o właściwości wody wlewanej do zbiornika kostkarki
Ten aspekt wpływa na trzy najistotniejsze gałęzie – sprawność działania, żywotność sprzętu i Twoje zdrowie.
Urządzenia AGD, zarówno mniejsze i większe, nie cierpią twardej czy zanieczyszczonej wody. W wielu rejonach Polski jest z tym problem. Niektórzy pewnie stwierdzą, że przesadzam, ale szybko można rozwiązać tę sprawę.
Podstawą jest przefiltrowanie wody. Pomijając najkosztowniejszą metodę – uzdatniacz do wody – czy bardziej zaawansowane systemy/stacje, wystarczy prosty dzbanek filtrujący.
Wodę, której zadaniem będzie znalezienie się w kostkarce do lodu, możesz wcześniej kilka razy przegotować. Sprzyja to także temu, aby same kostki lodu nie były mętne czy zabrudzone, a wręcz idealnie przeźroczyste i krystalicznie czyste. Zrobią wtedy lepsze wrażenie na Twoich gościach. Musi iść to w parze ze zbiornikiem pozbawionym bakterii i brudu.
Zobacz przy okazji podobny artykuł: Czy napoje i drinki z kostkami lodu są zdrowe?
Odłącz od zasilania nieużywaną kostkarkę
Prościutka rada. Nie ma bowiem potrzeby, aby kostkarka do lodu była cały czas podłączona do zasilania. Jeżeli jest zatem okres, w którym bardzo rzadko z niej korzystasz, to odłącz kabel zasilania.
Robienie lodu TAK. Przechowywanie NIE.
Kostkarki są idealne do robienia estetycznych kostek lodu w większej ilości, ale nie do przechowywania ich.
Chodzi przede wszystkim o higienę. Pozostawiony sam sobie lód może nieco się rozpuścić lub złapać bakterie, jeżeli co chwilę ktoś będzie dosypywał sobie kostki i otwierał szufladę z nimi.
Co z tym zrobić? Po domowej imprezce schowaj nadmiar lodu do zamrażarki. Jest to jednocześnie dobry pomysł na odpowiednie przygotowanie się do takiego spotkania. Już przed przyjściem gości możesz przecież wyprodukować większą ilość lodu i przechować go w zamrażalniku, żeby od razu każdy wrzucił sobie do drinka kilka kostek.
Przeczytaj przy okazji dwa poradniki o kostkarkach:
Zadbaj o odpowiednie umiejscowienie maszyny do robienia kostek lodu
Kuchenny blat bywa nieubłagany i nie zawsze dysponuje odpowiednim miejscem na nowy sprzęt kuchenny. Jesteś w takiej sytuacji? Często kończy się więc tak, że upychasz go byle jak, aby tylko się gdzieś zmieścił i był blisko gniazdka elektrycznego.
Odradzam oczywiście stawianie go na krawędzi, gdyż łatwo o przypadkowe zrzucenie, co może zakończyć się poważnym uszkodzeniem sprzętu, ewentualnie Twojej stopy.
Przenośne kostkarki mają też to do siebie, że są bardziej podatne na temperaturę otoczenia. Stawianie więc ich niedaleko piekarnika lub kuchenki nie jest dobrym pomysłem. Tak samo w nasłonecznionym miejscu.
Nie blokuj też otworów wentylacyjnych, które zwykle znajdują się po bokach urządzenia. Inaczej kostkarka się przegrzeje.
Sprawa jeszcze bardziej się komplikuje, gdy po Twoim domostwie biegają ciekawe świata dzieci. Warto wtedy nieco głębiej postawić kostkarkę, aby nie kusiła dzieciaków swoimi przyciskami. Polecam zatem bardziej konstrukcje, które panel sterowania mają na górze, a nie z przodu. Udogodnieniem będzie też odcinanie zasilania w przypadku braku wody w zbiorniku.

Jeżeli masz taką możliwość, to schowaj gdzieś kostkarkę, gdy nie jest Ci potrzebna. Najlepiej, żeby w szafce bądź innym miejscu do przechowywania tego sprzętu było wystarczająco dużo miejsca. Kostkarki nie powinno nic przygniatać.
A co z domowym barem? Może na nim spoczywać kostkarka, choć zalecam odsunięcie od niej wszelkich napojów czy butelek, bo wylanie czegoś na tego typu urządzenie będzie zazwyczaj równoznaczne z poważną awarią. Kostkarki ciągle mają styczność z wodą, ale od wewnątrz, więc ich zewnętrzna część nie jest chroniona przed choćby zachlapaniami. Pamiętaj o tym.
Zajrzyj do instrukcji obsługi kostkarki
Prawdziwi mężczyźni nie potrzebują instrukcji obsługi lub montażu, a także jakichkolwiek przewodników użytkowania, prawda? Nie do końca. Nie jest żadną ujmą, gdy zaglądniesz do papirologii dołączonej przez producenta sprzętu.
W instrukcji znajdziesz wiele zasad bezpiecznego użytkowaniu czy dokładny opis procesu czyszczenia kostkarki. Nawet w przypadku domowych automatów do tworzenia kostek lodu warto chociaż raz przeczytać instrukcję.
Podsumowanie
Większość moich wskazówek nie jest raczej bardziej skomplikowana. Niektóre są wręcz oczywiste, choć zdarza się, że ludzie o nich zapominają.
Dbaj więc odpowiednio o swoją kostkarkę, bo jakby na to nie patrzeć, produkuje dodatek do różnego rodzaju napojów, które spożywasz.
Punkt dotyczący wody i jej twardości jest natomiast nieco bardziej uniwersalny, bo dotyka sporo innych urządzeń kuchennych.
Cześć, czy można wlać napój zamiast wody?
Cześć, odradzam. Praca kostkarki jest przystosowana do robienia kostek z wody. Jakieś smakowe rzeczy mogą źle wpłynąć na wewnętrzne części takiego urządzenia.
Czy kostkarka może być przechowywana w pozycji leżącej lub do góry nogami
Cześć! Instrukcje chyba o tym milczą, ale radzę ją jednak przechowywać w jej wyjściowej pozycji. Bezpieczniej dla wewnętrznych komponentów.