W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Jak prawidłowo korzystać z elektronicznej wagi kuchennej?

author avatar
Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Jak używać wagi kuchennej i prawidłowo ważyć na niej produkty spożywcze? O co chodzi z kalibracją cyfrowej wagi do kuchni? Między innymi na te pytania szybko poznasz odpowiedzi, czytając mój poradnik!

jak prawidłowo korzystać z elektronicznej wagi kuchennej

Spis treści:

    Prawidłowe użytkowanie i konserwacja elektronicznej wagi do kuchni

    Większość z tych rad wydaje się prosta, a nawet oczywista, ale prawda jest taka, że często pewnie nie zwracasz uwagi na pewne nawyki. W przypadku sprzętu elektronicznego zawsze istnieje większe ryzyko usterki. Kuchenne akcesoria mechaniczne czy manualne nie mają takiego problemu.

    Przejdźmy zatem do konkretów dotyczących tego, jak prawidłowo używać i dbać o elektroniczną wagę kuchenną:

    • Podstawą jest regularne czyszczenie powierzchni wagi lub dołączonej miski. Okruchy jedzenia wlatują w wiele miejsc wewnątrz urządzenia, szczególnie w przypadku elektronicznych wag z szalą czy szklanym talerzem. Płaskie konstrukcje będą z kolei bardzo słabo prezentować się z widocznymi plamami, zwłaszcza że najczęściej są dostępne w białym kolorze.
    • Czyszczenie elektronicznej wagi do ważenia produktów spożywczych powinno odbywać się za pomocą ściereczki. Możesz czasem ją lekko nawilżyć. Jeżeli chodzi o dołączone przez producenta miski, to najczęściej istnieje możliwość włożenia ich do zmywarki i pozbycia się zabrudzeń.
    • Elektronika nie lubi wody – to oczywiste. W przypadku wag dużo zależy od szczelności danej konstrukcji, ale polecam Ci zachowanie czujności, aby na wagę elektroniczną nic się nie wylało.
    • Idąc w drugą stronę, każde urządzenie powinno mieć określony zakres temperatur, w którym prawidłowo pracuje. Takie informacje znajdziesz zwykle w instrukcji obsługi lub na stronie producenta. Przestrzegaj podanych wartości. Często spotykanym zakresem jest np. 10°C – 40°C. Raczej ciężko nie zmieścić się w granicach tego parametru, choć polecam temperaturę pokojową, gdyż jest najbezpieczniejsza. Dodam przy okazji, że wszelkie nagłe zmiany temperatury w kuchni mogą zaburzyć wynik pomiarów.
    • Nawiązując do poprzedniego punktu, zwróć uwagę na miejsce na blacie kuchennym, na którym spoczywa elektroniczna waga. W lecie może się zdarzyć tak, że promienie słoneczne będą na nią padać i niepotrzebnie nagrzewać powierzchnię odpowiadającą za ważenie jedzenia. Wychodzi więc na to, że ekspozycja na skrajne temperatury czy wilgoć negatywnie wpływają na dokładność czy bezawaryjność elektronicznego sprzętu do ważenia składników potraw. Warto o tym pamiętać.

    Waga kuchenna sencor sks 5400

    • Wszelkie pomiary wykonuje zwykle kilka czujników wagi. Każde urządzenie ma też określone maksymalne obciążenie. Standardowe modele mogą zwykle podołać ciężarowi do 5 kg, choć zdarzają się i nieco mocniejsze w tym aspekcie urządzenia. W każdym przypadku nie przekraczaj dozwolonej wartości. Prowadzi to do uszkodzenia wspomnianych już czujników, nie mówiąc o wykonaniu nieprawidłowego pomiaru. Większość elektronicznych wag do kuchni posiada jednak wskaźnik przekroczenia maksymalnego obciążenia, który uchroni Cię przed takimi sytuacjami. Przeciążenie wagi to w zasadzie najprostszy sposób na zepsucie jej, więc dbaj o to, aby tak się nie stało.
    • Jeżeli chodzi o powyższy punkt, to pewnie często zwracasz na niego uwagę przy samym ważeniu składników przepisu kulinarnego, ale już nie przy chowaniu wagi do kuchennej szafki. Warto dobrze zagospodarować dla niej miejsce, aby nie uległa uszkodzeniu i nie miała na sobie zbyt wielu garnków, talerzy czy innych urządzeń elektronicznych do kuchni. Niektóre elementy pomiarowe są dość wrażliwe i łatwiej je zepsuć.
    • Jeżeli masz do czynienia z płaską wagą bez miski, to zwróć szczególną uwagę na dokładne umiejscowienie ważonych na niej produktów spożywczych. Ich środek ciężkości znajdować musi się minimalnie nad środkiem powierzchni do ważenia, choć ulokowanie ich na samym środku nie będzie błędem.
    • Zasilaniem są zwykle baterie, choć ich typ może być różny. Im baterie są bliżej wyczerpania, tym waga gorzej działa. Szczególnie widać to po wyświetlaczu LCD, który migocze lub w ogóle przestaje pokazywać wyniki pomiarów. Po raz kolejny pomocny będzie odpowiedni wskaźnik, w tym przypadku zużycia baterii. Dzięki niemu monitorujesz ich stan.
    • W czasie ważenia żywności waga powinna spoczywać na równej i twardej powierzchni. Nie podkładaj pod nią ściereczek czy papierowych ręczników. Nie możesz nią poruszać. Szkodzą też wibracje w bliskiej odległości, wywołane np. innym sprzętem z segmentu drobnego AGD, czyli chociażby mikserem lub robotem kuchennym.
    • Przy płaskich wagach pojawia się problem ze stabilizacją ważonego produktu, jeżeli jest on np. okrągły. W takich sytuacjach czasem nieświadomie przytrzymujesz go dłonią, co oczywiście zaburzy wynik pomiaru. Zwróć więc na to uwagę i nie waż zlatującego z wagi produktu na siłę. W takich sytuacjach zdecyduj się na pokrojenie go na mniejsze kawałki, jeśli jest taka możliwość.
    • Na precyzję pomiarów negatywnie wpływają też zakłócenia elektromagnetyczne, które są generowane przez niektóre urządzenia. Mowa tu chociażby o kuchence mikrofalowej czy radiu. Polecam więc odsunięcie, a najlepiej wyłączenie ich z gniazdka podczas korzystania z elektronicznej wagi do kuchni. Smartfon też zostaw w innym pomieszczeniu.
    • Istotny jest też aspekt bezpieczeństwa. Chodzi o Ciebie lub Twoje dzieci, które niejednokrotnie są bardzo ciekawe świata. Elektroniczna waga kuchenna nie powinna być ustawiona blisko krawędzi stołu czy blatu kuchennego. Zazwyczaj są od spodu antypoślizgowe elementy, ale zawsze należy rozważnie umiejscowić taki sprzęt, aby przypadkowo go nie strącić.

    Waga kuchenna beurer ks 25

    Jesteś przed zakupem takiej wagi? Koniecznie przeczytaj:

    Kalibracja elektronicznej wagi kuchennej – czy jest konieczna? Jak ją wykonać?

    Jeżeli zmagasz się z jakimś dziwnym błędem, który pojawia się na wyświetlaczu wagi, to być może konieczna będzie kalibracja.

    Jak poprawnie skalibrować wagę? Niestety, dużo tu nie pomogę, bo sprawa jest indywidualna. Wszelkie informacje znajdziesz zapewne w dołączonej do swojego modelu instrukcji obsługi.

    Z doświadczenia wiem jednak, że kalibracja nie jest kłopotliwa czy czasochłonna. Polega zwykle na wciskaniu odpowiednich kombinacji przycisków. Końcowym etap polega zazwyczaj na obciążeniu wagi jakimś produktem, a to, czy cały proces kalibracji się powiódł, odczytasz na wyświetlaczu poprzez stosowne powiadomienia.

    Dotyczy to oczywiście samodzielnej kalibracji, bo nowoczesne urządzenia kalibrują się automatycznie, a Ty nie musisz się tym przejmować.

    Przeczytaj ciekawostkę: Ile waży woda, mleko, miód i olej?

    Zobacz specjalne promocje z limitem czasowym!

    Podsumowanie

    Jak sam widzisz, trochę tych wskazówek jest, ale teraz doskonale wiesz, jak dbać o elektroniczną wagę kuchenną i ważyć na niej żywność. Odpowiednie użytkowanie cyfrowej wagi do kuchni sprawi, że posłuży Ci ona wiele lat i będzie dokonywać dokładnych pomiarów i analiz wartości odżywczych.

    Jeżeli natomiast Twój sprzęt nagle przestał działać, to również dokładnie przeczytaj powyższe punkty. Zastanów się, czy któregoś z nich nie zaniedbałeś. W przypadku większych awarii zostaje albo gwarancja, albo kosz i dodatkowy wydatek, gdyż naprawa elektronicznej wagi jest zwykle trudna lub w ogóle niewykonalna.

    Zawsze duże znaczenie ma też to, jaki model wagi używasz w swojej kuchni. Ranking elektronicznych wag kuchennych wskaże Ci atrakcyjne propozycje. Zajrzyj więc również tam, jeżeli bierzesz pod uwagę zmianę modelu na nowszy.

    Oceń publikację
    [Głosy: 7 Średnia: 3.9]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments