Jak przechowywać produkty spożywcze w zamrażarce?

Przechowywanie i układanie produktów w zamrażarce powinno być dokładne. Znam kilka ważnych zasad dotyczących tego, które przedstawię Ci w poniższym poradniku.

jak przechowywać i mrozić jedzenie w zamrażarce

Spis treści:

    Mrożąca komora jest potrzebna właściwie do jednego – mrożenia żywności, aby zachowała świeżość i grzecznie czekała nawet przez długie miesiące.

    Czy można tu coś spieprzyć? Na własne życzenie zaburzyć pracę urządzenia lub zmarnować jedzenie? Owszem, a powodem – jak to zwykle bywa – jest niewiedza lub niedbalstwo.

    Obstawiam, że chcesz poznać zasady przechowywania i układania żywności w zamrażarce, żeby uniknąć niemiłych niespodzianek. Jeżeli tak, to czytaj dalej, bo przygotowałem kompleksowy poradnik na ten temat. Będzie też trochę informacji o tym, jak mrozić konkretne artykuły spożywcze.

    Dopasuj rodzaj zamrażarki do żywności

    To nie fanaberia producentów, że wprowadzili kilka typów zamrażarek.

    Te szufladowe, przypominające zwykłe lodówki, idealnie sprawdzą się przy mrożeniu wielu różnych produktów, jak i delikatniejszych ciast, tortów czy drobniejszych rzeczy.

    Skrzyniowe będą nieocenione, gdy chcesz wrzucić do środka masę pierogów, dziczyzny, innego mięsa i ogólnie biorąc, takich samych artykułów spożywczych.

    Alternatywę stanowią jeszcze podblatowe zamrażarki. Takie pomocnicze dla zamrażalnika w lodówce lub zastępujące go.

    W każdym razie nie patrz wyłącznie na wymiary sprzętu i jego parametry. Rozsądnie będzie dopasować rodzaj do przechowywanej żywności. Późniejsze użytkowanie stanie się wygodniejsze.

    A przy wyborze konkretnego modelu wspomóż się rankingiem zamrażarek. Aktualizuję go, aby zawsze było wiadomo, na który model warto postawić.

    zamrażarka whirlpool whm31112

    Zasady przechowywanie żywności w zamrażarce

    Podejrzewam, że niektóre z zasad otworzą Ci oczy na coś, co wcześniej nie było dostrzegane, lub też uświadomią kilka rzeczy albo nawet zaskoczą.

    Efekt będzie taki sam – gwarancja świeżości dla mrożonych produktów spożywczych i zminimalizowanie ryzyka awarii zamrażarki. Unikniesz niestrawności, rozczarowania czy wizyt w serwisie.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Nie przekraczaj wydajności dobowej zamrażarki

    Zdolność zamrażania określa całkowitą wagę mrożonych produktów spożywczych, które niejako udźwignie zamrażarka. Czyli zdoła je szybko zamrozić i utrzymywać wybraną temperaturę. Każdy gram więcej niż określona przez producenta dobowa zdolność zamrażania będzie zmniejszać skuteczność mrożenia.

    Jeżeli czujesz, że z wagą mrożonych produktów balansujesz na granicy wydajności sprzętu, to wyposaż się w jakąś solidną wagę elektryczną. Zyskasz pewność, że na własne życzenie nie obciążasz za bardzo zamrażarki. Inaczej temperatura będzie wyższa niż ta ustalona, a to prosta droga do zmarnowania pożywienia.

    Nie wypychaj zamrażarki po brzegi

    Kolejna podstawa. Myślisz, że zamrażarki to twardziele wśród sprzętu dużego AGD? Że w ogóle się nie psują lub psują raz na 10 – 20 lat? No cóż, powodów awarii może być sporo, a niektóre nieświadomie wywołasz Ty.

    Nawet gdy produkty mało ważą, ale jest ich cholernie dużo, mogą zaburzyć pracę zamrażarki. A konkretniej jej cyrkulację zimnego powietrza. Im więcej luzu w mrożącej komorze, tym sprzęt ma łatwiej. A jeżeli jest wypchany po brzegi, to nie będzie dobrze mroził. Żywność w ogóle nie powinna stykać się ze ścianami wewnętrznymi, bo wolniej się zamrozi.

    Przede wszystkim zlokalizuj parownik, a konkretniej jego wiatrak. Nie układaj żywności zbyt blisko niego ani jakiegokolwiek wlotu powietrza, bo nic z tego nie wyjdzie. Przy okazji sprawdzaj, czy na parowniku nie ma zbyt dużo lodu. Dbaj więc o konserwację zamrażarki.

    zamrażarka liebherr gn 2323

    Jak układać produkty w zamrażarce?

    Jeżeli użytkujesz zamrażarkę szufladową, to wiedz, że zazwyczaj mrożenie jest najefektywniejsze na górnej półce. A im szybciej coś zostanie zamrożone, tym będzie później świeższe i bogatsze w wartości odżywcze.

    Wiele osób wyznaje zasadę, aby produkty spożywcze układać dość ciasno. Można się tego trzymać, ale z jednym wyjątkiem. Chodzi o dokładanie żywności w celu zamrożenia jej. Nie powinno stykać się z już mocno zamrożonymi produktami. Z jakiego powodu? Aby nie podwyższyć ich temperatury.

    Zadbaj przy okazji, aby wszelkie opakowania były suche, bo inaczej zmrożą się z innymi pudełkami na mrożonki. O ich czystości i dobrym stanie nie muszę chyba wspominać, prawda?

    Jak mrozić i przechowywać sezonowe warzywa i owoce?

    Niektórzy nie widzą problemu w mrożeniu warzyw i owoców. To przecież dobry sposób na przedłużenie ich zdatności do spożycia. Warzywa i owoce, które są w całości, porcjuj i umieszczaj w specjalnych workach do mrożenia. Ale przedtem lepiej jest je czasem solidnie zamrozić luźno na półkach zamrażarki, a dopiero potem przełożyć do szczelnych torebek czy pojemników na mrożonki. Nie będą ze sobą tak sklejone, a to istotne w przypadku chociażby malin lub jagód.

    Większość z tych produktów przed umieszczeniem w zamrażarce warto dokładnie umyć i osuszyć (z wyjątkiem malin i poziomek). Mróz wcale nie zabija wszystkich bakterii, o czym musisz pamiętać. Niektóre wprowadza jedynie w stan hibernacji lub spowalnia ich rozwój w żywności. Wszelkie produkty powinny więc być czyste i suche. A suszyć należy je na papierowych ręcznikach.

    Niektóre warzywa i owoce wypada zblanszować przez zamrożeniem, czyli chwilę podgotować i przełożyć do zimnej wody. Jest to chociażby marchew, brokuły, kalafior, kukurydza, bób, szpinak, szparagi, brukselka, buraki czy papryka, a z owoców jabłka i gruszki.

    A te z pestkami warto ich pozbawić, czyli wypestkować. Pietruszkę czy koperek posiekaj. Tylko proszę, nie wkładaj ich do pudełka po lodach. Któryś z domowników będzie mocno zawiedziony po otwarciu go 😉

    zamrożone owoce, a konkretniej maliny

    Pozostaje problem z gazem etylenowym. Okazuje się, że niektóre produkty wydzielają go, a inne nie za bardzo za nim przepadają.

    To poważny problem w lodówkach, gdy takie produktu znajdują się luzem i blisko siebie. Szybciej się zepsują. W każdym razie na komory mrożące też warto uważać. Uwalniaczami gazu etylenowego są chociażby pomidory i sporo popularnych owoców: banany, gruszki, śliwki, brzoskwinie, nektaryny czy awokado.

    Ogólnie biorąc, trzymaj się zasady, aby nie trzymać blisko siebie mrożonych warzyw i owoców.

    Nigdy nie mroź natomiast pomarańczy, melonów, arbuzów, grejpfrutów czy kiwi, a z warzyw ogórków, rzodkiewek, sałat liściastych i wspomnianych wcześniej pomidorów. Nie nadają się do tego, ponieważ w swoim składzie mają dużo wody. Stracą więc konsystencję i nie będą zbyt smaczne, choć czasem krótszy okres pobytu w zamrażarce nie szkodzi.

    Jak mrozić i przechowywać mięso?

    Najpierw upewnij się, że dany rodzaj świeżego mięsa nadaje się do mrożenia. Z mrożeniem nie ma też co zwlekać, bo powinno być jak najszybsze, aby mięso nie straciło świeżości. Jeżeli Twoja zamrażarka ma jakąś funkcję przyspieszonego mrożenia, to użyj jej.

    Niektórzy myją mięso przed mrożeniem, choć trzeba je wtedy dokładnie osuszyć, ale na ogół mycie odbywa się już po rozmrożeniu.

    Polecam rozsądnie porcjować mięso, nawet na pojedyncze kawałki (jedna porcja – jedna wielkość posiłku) i zawijać w folię. Ewentualnie użyć pergaminu czy papieru do pieczenia w celu oddzielenia np. steków lub kotletów.

    Nic nie stoi na przeszkodzie, aby owijać mięso podwójnie, jeżeli folia jest zbyt cienka. Zwróć uwagę na szczelność takich pakunków i brak powietrza w nich. Porcjowanie sprawi, że szybciej rozmrozisz ten typ żywności, a poszczególne kawałki nie przykleją się do siebie. Sprzyja to też szybszemu mrożeniu.

    Nie mroź mięsa w foliach sklepowych, w których żywność została zakupiona. Są niskiej jakości i nie wykazują dostatecznej odporności na wilgoć. Lepiej zakupić osobne folie przeznaczone do mrożenia żywności.

    Ogólnie biorąc, nadają się folie z tworzywa sztucznego, węże foliowe z polietylenu, folie aluminiowe czy pojemniki do zamrażania. Jeżeli coś nie jest wyjściowo szczelne, to użyj okrągłych gumek, klipsów z tworzywa sztucznego czy taśmy odpornej na zimno.

    spory kawałek zamrożonego mięsa

    Aha, nigdy nie umieszczaj w zamrażarce mięsa, które było już rozmrożone. To proszenie się o niestrawność. To samo dotyczy przypadku, w którym zdążyło zmięknąć. Nie ma co ryzykować.

    A dlaczego właściwie nie można tak robić? Ze względu na dużo szybszy rozwój bakterii w rozmrożonej żywności, a w efekcie wysokie ryzyko zepsucia się danego produktu spożywczego, nawet podczas powtórnego mrożenia. No tak, bo to dotyczy nie tylko mięsa, a właściwie wszystkiego, co wkładasz do zamrażarki. Wyjątek stanowi gotowanie czy smażenie po rozmrożeniu i ponowne zamrożenie gotowego dania. Bakterie zginą w trakcie intensywnej obróbki termicznej.

    Pozostają też kwestie typowo organizacyjne, że tak je nazwę. Jeżeli wrzucasz do zamrażarki kilka rodzajów mięsa, to podpisz je za pomocą przylepianych na folię karteczek, aby później nie było wątpliwości. Etykieta z datą zamrożenia również stanowi dobry pomysł.

    Jak mrozić i przechowywać ryby?

    Podobna sprawa jak powyżej. Ryby nie mogą być mrożone, rozmrożone i ponownie mrożone. Myje się je po rozmrożeniu.

    Filety rybne porcjuj według uznania i umieszczaj w szczelnych woreczkach lub foliach. Poszczególne kawałki rozsądnie jest rozdzielić pergaminem. Całe ryby, które w przyszłości mają znaleźć się na Twoim talerzu, oczyść z łusek i wypatrosz.

    Jak mrozić i przechowywać grzyby?

    Podstawowa kwestia – wiedz, które surowe grzyby możesz mrozić bez obaw. Kurki i rydze niestety gorzknieją, choć można je podgotować, ostudzić i osuszyć. Podobnie zresztą jak grzyby z szerokimi blaszkami.

    Całą resztę wystarczy w zasadzie oczyścić, a następnie luźno umieścić na tackach, aby dobrze się zamroziły. Ostatnim krokiem jest przełożenie ich do szczelnych folii lub pojemników. Łatwizna, prawda?

    Jak długo można mrozić produkty spożywcze?

    W ramach dopełnienia tego artykułu podrzucam Ci maksymalną długość mrożenie popularnych artykułów spożywczych. Dlatego też mądrze oprócz nazwy produktu pisać na przylepianych karteczkach datę rozpoczęcia mrożenia.

    • Mięso drobiowe – do 3 (w całości) lub 8 – 12 (w kawałkach) miesięcy
    • Wołowina – do 3 (mięso mielone) lub 6  12 miesięcy (w kawałkach)
    • Wieprzowina – do 2 miesięcy (mięso mielone, szynka lub cienka kiełbasa)
    • Owoce i warzywa – do 12 miesięcy
    • Ryby – do 6 (ryby tłuste) lub 6 – 12 miesięcy (ryby chude)
    • Zupy i gulasze z warzywami i mięsem – do 2 – 3 miesięcy
    • Pieczywo – do 4 – 6 miesięcy
    • Ser żółty – do 6 – 8 miesięcy
    • Ciasta – do 6 miesięcy

    Pamiętaj też, ze sól w żywności skraca okres przechowywania. Tak samo jak zbyt wysoka temperatura, więc dowiedz się, ile stopni ustawić w zamrażarce. Ochronisz w ten sposób swoje warzywa, owoce i inne mrożonki przed rozwojem bakterii.

    owoce leśne pokryte lodem

    Podsumowanie

    Podstawą układania i przechowywania żywności z zamrażarce jest: rozsądne porcjowanie, zachowywanie przy tym higieny, mycie i suszenie niektórych produktów i oczywiście dbanie, aby ich łączna waga lub ilość nie zajechała zamrażarki na amen.

    Czasem trzeba też najpierw luźno ułożyć jedzenie w zamrażarce, a następnie przełożyć do szczelnie zamykanych woreczków. Wszystko zresztą dokładnie opisałem, więc nie ma już przed Tobą tajemnic.

    Przy okazji masz pewność, ile można przechowywać konkretną żywność w mrożącej komorze i jakich produktów w ogóle do niej nie wsadzać.

    Cóż tu więcej dodać – miłego mrożenia, a następnie konsumowania ulubionych mrożonek.

    Oceń publikację
    [Głosy: 29 Średnia: 4.7]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments