Jak przechowywać sok z wyciskarki (i jak długo)?

Jak przechowywać sok z wyciskarki (i jak długo)?

Spis treści:

    Jak najlepiej przechowywać sok z wyciskarki wolnoobrotowej, aby nie skwaśniał, nie sfermentował i nie zgorzkniał? Jak długo można go przechowywać? Jakiego miejsca i naczynia do tego użyć? Co z możliwością pasteryzowania takiego soku? W poniższym poradniku wszystko Ci dokładnie wyjaśnię!

    Przechowywanie świeżych, naturalnych soków z wyciskarki to świetny sposób, aby zrobić ich więcej i wypić również poza sezonem owocowym.

    Musisz przy tym wiedzieć, gdzie taki sok przelać, gdzie odstawić i jak długo przechowywać. Inaczej straci swoje wartości odżywcze, a w najgorszym przypadku zepsuje się.

    Aby tego uniknąć, poznaj cenne porady, które dla Ciebie przygotowałem.

    Gdzie przechowywać sok z wyciskarki?

    Na początku ustal miejsce, w którym przechowasz sok z wyciskarki wolnoobrotowej.

    • Są 2 kluczowe aspekty: niska temperatura oraz zacienienie.

    Pewnie Cię nie zaskoczę, bo najkorzystniejsze miejsce stanowi lodówka, a dokładniej jej część chłodząca. Nie zamrozi soku, ale zapewni mu optymalne warunki, przedłużając świeżość i zdatność do spożycia.

    Załóżmy jednak skrajną sytuację: w ogóle nie masz miejsca w lodówce, a soku wyszło sporo. Co wtedy? Znajdź mu zacienione i jak najchłodniejsze miejsce, np. półkę w piwnicy czy spiżarni. Na upartego przechowasz tak bezpiecznie swój sok, lecz znacznie krócej niż w przypadku włożenia go do lodówki (do czasu przechowywania zresztą wrócę w tym poradniku).

    Stoisz przed zakupem nowej wyciskarki? Zobacz: Wyciskarka wolnoobrotowa – Ranking

    W jakim naczyniu przechowywać sok z wyciskarki?

    Do czegoś swój sok musisz przelać, prawda?

    • Są 4 kluczowe aspekty: szczelność, bezpieczny materiał wykonania, pojemność i sterylność.

    Naczynie musi być dobrze zamknięte, odpowiednio szczelne, odcinając dopływ tlenu do soku. Dobrze sprawdzi się więc zamykany dzbanek, bidon lub zakręcana butelka bądź słoik. Nie wspominając o naczyniach, w których da się wytworzyć i utrzymać próżnię.

    Odpadają z kolei odsłonięte szklanki i kubki. Na upartego możesz je czymś przykryć lub owinąć, lecz nie jest to już tak korzystne.

    sok owocowo-warzywny z wyciskarki wolnoobrotowej w szklanym i szczelnym dzbanku

    Co z materiałem wykonania? Bezpieczne jest szkło, gdyż nie wchodzi w reakcje chemiczne z sokiem. Podobnie jest z tritanem – to lekkie, ale wytrzymałe tworzywo sztuczne, pozbawione BPA, BPS i innych bisfenoli. Nie wywołuje niepożądanego posmaku. Najgorzej wypada plastik (toksyny – chyba że jest BPA free – i gorsza izolacja od otoczenia) oraz metal (wywoływanie reakcji chemicznych z żywnością), które odradzam.

    O co chodzi z pojemnością? O objętość powietrza w stosunku do objętości soku w naczyniu. Ogólnie biorąc, jak najbardziej wypełnij naczynie sokiem, najlepiej aż po brzegi. Pozytywnie wpływa to na świeżość wyciśniętego z owoców, warzyw i ziół płynu.

    Sterylność i higiena dopełniają ten punkt. Naczynie musi być rzecz jasna czyste, pozbawione kurzu, brudu, resztek pożywienia i bakterii. Umyj i wysusz je przed przelaniem soku. A najbezpieczniejszą opcją jest wyparzenie dzbanka do przechowywania soku.

    Jak długo można przechowywać sok z wyciskarki?

    Sok przelany i schowany. Co dalej? Teraz musisz wiedzieć, jak długo można go przechowywać. Chodzi o utrzymanie optymalnej świeżości, a więc wartości odżywczych (witamin, minerałów, enzymów), konsystencji (brak nadmiernego rozwarstwienia składników soku) i naturalnej barwy.

    • Są 2 kluczowe aspekty: miejsce przechowywania i skład soku.

    Zakładając, że będzie spoczywał i czekał na Ciebie w lodówce, przechowasz go nawet do 48 godzin. Zacienione i w miarę chłodne miejsce poza lodówką skraca ten czas do maksymalnie 24 godzin (zależnie od temperatury otoczenia; 24 godziny to bardzo optymistyczna wersja).

    Zdarzają się modele, które rzekomo dają 72-godzinną świeżość soku, ale to przechwałki na wyrost. Mogą to zapewnić jedynie profesjonalne prasy hydrauliczne do soków.

    Jeżeli chodzi o składniki soku, to najkorzystniej wygląda sytuacja z cytrusami (pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, limonki, a przede wszystkim cytryny). Dłużej zachowują świeżość niż chociażby jabłka, gruszki, większość zieleniny czy owoce jagodowe. To zasługa ich odczynu kwasowego (dodatkowo zapobiega utlenianiu).

    Osobiście w każdym przypadku staram się nie przekraczać 36-48 godzin. Z drugiej strony… naturalne soki tak mi smakują, że nawet mając kilku litrów, nie doczekają przy mnie tych 2 dni 🙂

    Sok z wyciskarki ma więcej enzymów i jest zdrowszy

    A co się stanie, gdy ten czas zostanie przekroczony? Sok zacznie ciemnieć (na szaro-buro), rozwarstwiać się, tracić wartości odżywcze; rozpocznie się w nim rozwój bakterii i proces kiśnięcia. Sok zacznie się po prostu psuć.

    W tym punkcie poruszę jeszcze kwestię tego, jak działa wyciskarka wolnoobrotowa. Otóż przez powolne miażdżenie surowców wałkiem ślimakowych sok nie jest napowietrzony. Nie dochodzi do większego efektu utlenienia. To właśnie dzięki temu kilkudniowe przechowywanie w odpowiednich warunkach jest w ogóle możliwe.

    Do tego w ciągu tych kilkudziesięciu godzin sok z wyciskarki nie traci zbyt wiele wartości odżywczych oraz enzymów. Nie musisz się bać, że nie wypijając go od razu, przyswoisz dużo gorszy jakościowo sok. Walory smakowe naturalnego soku również pozostają bez większych zmian. To duży plus tych urządzeń.

    Czy sok z wyciskarki można pasteryzować? Jak to zrobić?

    Tak, da się pasteryzować sok z wyciskarki, dzięki czemu przechowasz go nawet przez kilka miesięcy. Siłą rzeczy zabierze Ci to więcej czasu. Z drugiej strony wydłużysz sobie sezon owocowy. Najlepsze do wyciskarki są bowiem świeże i dojrzałe surowce, najlepiej z własnego ogródka lub upraw ekologicznych (bio).

    Jak więc pasteryzować sok z wyciskarki wolnoobrotowej?

    1. Na samym początku zrób sam sok. Jeżeli chcesz poznać przydatne rady na ten temat, to dowiedz się, jak używać wyciskarki wolnoobrotowej i robić w niej soki. Nie wszystko jest takie oczywiste, jak może się wydawać.
    2. Sok przelej do wcześniej wyparzonych, szczelnych słoiczków lub butelek.
    3. Ustaw je na dnie garnka. Dno możesz wyłożyć bawełnianą ściereczką.
    4. Wlej wodę do garnka (wypełnij go tak, aby woda sięgała do 3/4 wysokości naczyń, w których jest sok).
    5. Zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień (woda powinna subtelnie bulgotać).
    6. Odczekaj 20 minut (to czas pasteryzowania soków), a następnie wyjmij naczynia z sokiem, odstaw je na ręcznik i zaczekaj, aż ostygną. Możesz je także czymś zakryć, np. drugim ręcznikiem lub kocem.
    7. Odstaw soki do zacienionego i w miarę chłodnego miejsca, np. piwnicy czy spiżarni.

    W ten oto sposób znacząco wydłużysz sokom żywotność i zdatność do wypicia. Możesz je przygotować na jesień i zimę, co stanowi fajną opcję, prawda?

    Podsumowanie

    Podsumowując:

    1. Najlepszym miejscem przechowywania soku z wyciskarki jest lodówka.
    2. Naczynie musi być dokładnie umyte, szczelnie zamknięte, wykonane z materiału, który nie wchodzi w reakcje chemiczne z sokiem (i nie powoduje niepożądanego posmaku), a także w jak największy stopniu wypełnione sokiem.
    3. Maksymalny czas przechowywania soku w lodówce to najczęściej 48 godzin.
    4. Sok z wyciskarki wolnoobrotowej można pasteryzować.

    Dobrze o tym wszystkim wiedzieć. Naturalne soki z wyciskarki wolnoobrotowej są niezwykle zdrowe.

    Przez prawidłowe przechowywanie dalej takie będą, przynosząc Ci wiele korzyści zdrowotnych i wspomagając zdrowy styl życia. Zupełne przeciwieństwo mało wartościowych soków (a właściwie napojów) ze sklepów, które są pełne konserwantów i cukru.

    Jeżeli masz dodatkowe pytania lub sugestie, to zapraszam do sekcji komentarzy.

    Przeczytaj też:

    [Głosów: 1   Average: 5/5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments